Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς ψηφίζουμε
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς ψηφίζουμε

  • A-
  • A+

Συνολικά 21 ευρωβουλευτές θα εκλέξει η Ελλάδα και στις επικείμενες ευρωεκλογές. Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Μαΐου, με τις κάλπες να ανοίγουν στις 7.00 και να κλείνουν στις 19.00. Ως γνωστόν, η ψήφος είναι υποχρεωτική και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με φυσική παρουσία. Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν προσέλθουμε στις κάλπες;

Απαραίτητο είναι οι πολίτες-εκλογείς να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, απαιτείται να προσκομίσουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας.

Φέτος, οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κάλπη για τις ευρωεκλογές θα είναι μία από τις συνολικά τέσσερις όπου θα κληθούν να ψηφίσουν οι πολίτες (οι υπόλοιπες τρεις είναι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές). Στην πλειονότητα των περιπτώσεων (κατά 84%) οι πολίτες θα περάσουν από δύο εκλογικά τμήματα με δύο κάλπες το καθένα: ένα με τη διάκριση «Α» και ένα με τη διάκριση «Β». Στο εκλογικό τμήμα με το διακριτικό «Α» θα ψηφίσουν οι πολίτες για τις ευρωεκλογές μαζί με τις περιφερειακές εκλογές (στο «Β» για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές).

Εχει ήδη ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις»

Επιλέγοντας τον συνδυασμό που θέλουν να ψηφίσουν, οι πολίτες μπορούν να βάλουν το ανώτερο μέχρι τέσσερις σταυρούς προτίμησης, σημειώνοντάς τους στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα καθενός από τους υποψηφίους που έχουν επιλέξει. Αν το ψηφοδέλτιο έχει παραπάνω από τέσσερις σταυρούς, δεν ακυρώνεται· προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Η Ελλάδα αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια, άρα ενιαία είναι και τα ψηφοδέλτια για ολόκληρη τη χώρα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Οι εκλογές θα διενεργηθούν µε τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Α' αναθεώρησης (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου) του τρέχοντος έτους, όπου περιλαµβάνονται όσες µεταβολές (νέοι εκλογείς, µεταδηµοτεύσεις, ετεροδηµότες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης) έχουν συντελεστεί µέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Στις επικείμενες ευρωεκλογές για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι 17χρονοι – ειδικότερα όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002. Υπολογίζονται σε ένα εκλογικό σώμα περίπου 100.000 ψηφοφόρων, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρονιά καταγράφονται αντίστοιχες σε αριθμό γεννήσεις. Σε σύγκριση με το 2014, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 πολίτες θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε ευρωεκλογές.

Οι ετεροδημότες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στον τόπο κατοικίας τους, σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου διαμένουν. Βεβαίως έχει ήδη ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», όπου κάθε πολίτης, συμπληρώνοντας τα στοιχεία του, μπορεί να ενημερωθεί για το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζει.

Σε ελληνικό εκλογικό τμήμα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαμένουν στη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν εγγραφεί ώς τις 28 Φεβρουαρίου 2019 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του οικείου δήμου.

Στην περίπτωση που κάποιος Ελληνας πολίτης βρίσκεται στο εξωτερικό (εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης) και επιθυμεί να ψηφίσει ελληνικό πολιτικό κόμμα που συμμετέχει στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, οφείλει να έχει απευθυνθεί στην οικεία ελληνική πρεσβευτική ή προξενική αρχή ώς τις 29 Μαρτίου 2019. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν πιστεύω ότι όλα αυτά του “ξεφεύγουν” του κ. Μητσοτάκη»
«Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, στο τέλος της τετραετίας», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από πλευράς...
«Δεν πιστεύω ότι όλα αυτά του “ξεφεύγουν” του κ. Μητσοτάκη»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων να έβαλε «μπλόκο» στη μισαλλόδοξη ρητορική της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ωστόσο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής έκανε… τη δουλειά της.
«Καπελώνει» τον Δήμο και δίνει προεκλογικό χώρο στη Χρυσή Αυγή
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
Αυξημένη κατά 19% θα είναι η ειδική εκλογική αποζημίωση που θα χορηγηθεί στους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα απασχοληθούν στη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Εως 3 εργάσιμες η εκλογική άδεια στο Δημόσιο
Ειδική εκλογική άδεια, που κυμαίνεται από μία έως τρεις εργάσιμες ημέρες, δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να μετακινηθούν στον τόπο όπου ψηφίζουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές...
Εως 3 εργάσιμες η εκλογική άδεια στο Δημόσιο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μεγαλύτερες αποζημιώσεις για δικαστικούς αντιπροσώπους
Αυξήσεις στις ειδικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων αλλά και στις ημέρες που θα απασχοληθούν για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών προβλέπει σχέδιο υπουργικής απόφασης.
Μεγαλύτερες αποζημιώσεις για δικαστικούς αντιπροσώπους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αύξηση 30% στους δικαστικούς αντιπροσώπους
Αυξήσεις στις ειδικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων που θα επιβλέψουν τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών την 26η Μαΐου περιλαμβάνουν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι...
Αύξηση 30% στους δικαστικούς αντιπροσώπους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας