Οι κινήσεις τις τελευταίας στιγμής από την μεριά της κυβέρνησης αλλά και η μείωση του ποσοστού των αναποφάσιστων δείχνουν μεταβολές στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η Prorata το διάστημα μεταξύ 15 και 18 Μαΐου -ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου- η διαφορά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων φτάνει πλέον το 4,9%, ενώ η Χρυσή Αυγή και το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζουν σαφές προβάδισμα για την τρίτη θέση. Το Κομμουνιστικό Κόμμα παραμένει σταθερό στο 5,7%, ενώ κανέναν εκ των υπόλοιπων κομμάτων δεν δείχνει να αγγίζει σε αυτή τη φάση το πολυπόθητο 3% που εξασφαλίζει εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το ύψος της αδιευκρίνιστης ψήφου φτάνει το 14,8%, ενώ περίπου το 5% απαντάει πως θα ψηφίσει άκυρο ή λευκό.
13η σύνταξη – Μείωση ΦΠΑ
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μοιάζει να έχουν μικρό αντίκτυπο, καθώς μόνο το 17% απαντάει πως η ψήφος του θα επηρεαστεί (λίγο ή πολύ) από αυτές.
Συγκεκριμένα, το 50% ένιωσε αρνητικά συναισθήματα (δυσπιστία ή αποστροφή) στο άκουσμα των εξαγγελιών για επαναφορά της 13ηςσύνταξης, το 36% ένιωσε θετικά συναισθήματα (ικανοποίηση ή ανακούφιση), ενώ το 20% είτε ένιωσε «αδιαφορία» είτε δεν θέλησε να απαντήσει.
Η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα, ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από την άλλη μεριά αντιμετωπίστηκαν με σαφώς θετικότερο πρόσημο, καθώς το 60% ένιωσε είτε ικανοποίηση, είτε ανακούφιση. Το 31% δυσπιστία ή αποστροφή, ενώ μια μικρή μερίδα αντιμετώπισε με αδιαφορία την συγκεκριμένη εξαγγελία (8%).
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας