Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μοντέλα, πολιτική και bots
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοντέλα, πολιτική και bots

  • A-
  • A+

Τι μπορεί να συνδέει τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά με τη νικήτρια του διαγωνισμού του Greece’s Next Top Model Ειρήνη Καζαριάν; Ή τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον νικητή του Survivor Γιώργο Ντάνο;

Εν πρώτοις, μάλλον τίποτα. Στον μαγικό κόσμο του Twitter, όμως, όλοι μπορούν να έρθουν πιο κοντά.

Κατά την έρευνά μας στους 3.698 λογαριασμούς που σχολίασαν τη ΔΕΘ, συχνά παρατηρήσαμε χρήστες που σχολίαζαν αρειμανίως ριάλιτι, τηλεπαιχνίδια, lifestyle εκπομπές (GNTM, Survivor, Masterchef, Μy style rocks, Your Face Sounds Familiar, Shopping star κ.λπ.).

Ανάμεσα όμως στις αναρτήσεις τέτοιων χρηστών εντοπίσαμε και συχνή αναπαραγωγή αυτούσιου πολιτικού λόγου βουλευτών και στελεχών κυρίως των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων, καθώς και γνωστών υποστηρικτικών τους λογαριασμών στο Twitter.

Για τον λόγο αυτό επιχειρήσαμε μια συσχέτιση στη βάση μιας υπόθεσης εργασίας: Ποιοι από τους περίπου 20.000 λογαριασμούς που τουίταραν στη ΔΕΘ (#Deth2018) είχαν σχολιάσει επίσης το τηλεοπτικό ριάλιτι Greece’s Next Top Model (GNTM) τις ημέρες του τελικού τον Δεκέμβριο του 2018;

Ο... «μετριόφρων ΚΟΥΚΛΟΣ» που ψηφίζει δαγκωτό ΣΥΡΙΖΑ και την... Ειρήνη Καζαριάν

Μετά τη συσχέτιση και την άντληση των σχετικών δεδομένων διαπιστώσαμε ότι από τους συνολικά 8.210 λογαριασμούς που σχολίασαν τον τελικό του GNTM, οι 1.838 χρήστες είχαν «τιτιβίσει» και κάτι σχετικό με τη ΔΕΘ την περίοδο 7-17 Σεπτεμβρίου. Ο καλοπροαίρετος παρατηρητής θα μπορούσε να μιλήσει για αναμενόμενη συμπεριφορά χρηστών στα social media. Είναι όμως έτσι;

Εκ των 1.838 κοινών λογαριασμών-χρηστών (accounts) εντοπίσαμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, οι οποίες, λαμβάνοντας υπόψη την ανάλυση των αριθμητικών τους στοιχείων και την ποιοτική ανάλυση του περιεχομένου των αναρτήσεων, διαπιστώσαμε πως διέθεταν αυτοματοποιημένα χαρακτηριστικά για την εκπομπή δυο εκ πρώτης όψεως διαφορετικών μηνυμάτων: την προώθηση των τηλεπαιχνιδιών και την προώθηση του λόγου των δύο κομμάτων.

Μια ενδεικτική περίπτωση που αλιεύσαμε είναι ο λογαριασμός με το χαρακτηριστικό όνομα «μετριόφρων ΚΟΥΚΛΟΣ@e_mitsous».

Ο εν λόγω χρήστης έχει ως φωτογραφία στο προφίλ του έναν ιρλανδικό καλικάντζαρο και, παρότι τα αριθμητικά του στοιχεία με 20 τουίτ ανά ημέρα δεν «φωνασκούν» για αυτοματοποιημένη χρήση, εντούτοις μια προσεκτική ανάλυση του περιεχομένου αποδεικνύει το αντίθετο.

Καταρχάς, με την πρώτη ματιά εύκολα διαπιστώνει κανείς πως ο εν λόγω χρήστης στη συντριπτική πλειονότητα των αναρτήσεών του αναπαράγει περιεχόμενο άλλων λογαριασμών, ενώ στα αραιά πρωτογενή σχόλια στα οποία προβαίνει χρησιμοποιεί γενικές «ατάκες-φασόν», χωρίς αυτές να εντάσσονται σε κάποιο νοηματικό ή χρονικό πλαίσιο. Επιπλέον, σε όλες τις αναπαραγωγές tweets, αυτομάτως κάνει και like στις ίδιες ακριβώς αναρτήσεις.

Την ίδια στιγμή, αναπαράγει λογαριασμούς με περιεχόμενο το οποίο σχετίζεται με όλα σχεδόν τα ριάλιτι και τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης.

Και ενώ το περιεχόμενο των παραπάνω προϊδεάζει για έναν χρήστη που είναι φαν των εν λόγω εκπομπών, εμβόλιμα στις αναρτήσεις ριτουιτάρει τους λογαριασμούς του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ν. Παππάς, ο Δημ. Παπαδημούλης, η Ε. Αχτσιόγλου, της Ομάδας Μνήμης και αρκετών υποστηρικτικών του ΣΥΡΙΖΑ λογαριασμών.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε πως ο συγκεκριμένος χρήστης δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά, σε βαθμό που τα tweets του υπουργού συχνά να διαδέχονται επάλληλα τα tweets των ριάλιτι.

Εντυπωσιακό ακόμη στοιχείο είναι ότι τις μέρες της ΔΕΘ ο «μετριόφρων ΚΟΥΚΛΟΣ» εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήριος και προχωρεί συνολικά σε 136 ενέργειες, ενώ τις ημέρες του τελικού του GNTM σε 162!

Στη ΔΕΘ ο εν λόγω λογαριασμός αναπαράγει μεταξύ άλλων τον λογαριασμό του πρωθυπουργού, της Ομάδας Μνήμης (φιλοΣΥΡΙΖΑ) και τους λογαριασμούς Φαιναρέτη Ρωμανού @FainaretiRom, Costas [email protected]_tachtsidis, The Roof-is-on [email protected]_aa, ενώ ριτουιτάρει και τα καυστικά σχόλια άλλων χρηστών κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά ριπάς τουιτάρει ο «μετριόφρων ΚΟΥΚΛΟΣ» και την ημέρα του τελικού του GNTM στις 19 Δεκεμβρίου 2018, αναπαράγοντας τα σχόλια για τα τεκταινόμενα με τις διαγωνιζόμενες και τη συμπεριφορά των κριτών, αλλά και τα πανηγυρικά σχόλια για τη νίκη στο τέλος της Ειρήνης Καζαριάν!

Αξίζει, τέλος, να προσθέσουμε πως ανάμεσα στις ενέργειες του λογαριασμού εντοπίζουμε και τη συστηματική αναπαραγωγή του επίσημου λογαριασμού της εταιρείας του Twitter, ακόμη και όταν η τελευταία τουιτάρει στα... ιαπωνικά!

Ο υποστηρικτικός της Ν.Δ. λογαριασμός που μετράει αντίστροφα
τον ερχομό... των Χριστουγέννων και ριτουιτάρει στα κορεατικά.

Η περίπτωση του χρήστη [email protected] είναι επίσης ξεχωριστή, όχι όμως μόνο για την αναπαραγωγή περιεχομένου που άπτεται των τηλεριάλιτι παιχνιδιών. Στο προφίλ του ο εν λόγω χρήστης διαθέτει μια εικόνα από ένα γλυκό λευκό σκυλάκι, με έναν πορτοκαλί φιόγκο, δίπλα σε ένα βάζο με λουλούδια.

Η φωτογραφία προδιαθέτει για το φιλοζωικό περιεχόμενο του λογαριασμού, πολύ άμεσα όμως γίνεται αντιληπτό πως πρόκειται για πολιτικό προφίλ. Οχι μόνο λόγω του καρφιτσωμένου (pinned) tweet «Η διαφορά μας με τους αριστερούς είναι ότι αγαπάμε ό,τι αυτοί μισούν. Την Ελλάδα», αλλά γιατί ο λόγος που ξεδιπλώνεται μεταξύ των πλουραλιστικών αναρτήσεων αθλητικού, φιλοζωικού και lifestyle περιεχομένου κάθε άλλο παρά γενική αγάπη προς τα έμβια όντα αναπαράγει. Αντίθετα, αναπτύσσει μια στρατευμένη και επιθετική αφήγηση υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και κατά της κυβέρνησης.

Η πλουραλιστική αυτή λειτουργία αποτυπώνεται στα δεδομένα που αντλήσαμε από την έρευνά μας, με την [email protected] να τουιτάρει 222 φορές στη ΔΕΘ και 64 στον τελικό του GNTM.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν στα retweets κάνει αυτόματα και like στις ίδιες αναρτήσεις, ενώ τα πρωτογενή σχόλια είναι ελάχιστα, με σχεδόν το 96% των αναρτήσεών του να είναι αναπαραγωγή περιεχομένου άλλων χρηστών. Στοιχεία που συνηγορούν σε αυτοματοποιημένη λειτουργία.

Στη ΔΕΘ τουιτάρει κατά κύριο λόγο εκθειάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει υπέροχο στη συνέντευξη Τύπου, ενώ εξαπολύει μύδρους κατά του Αλ. Τσίπρα, τον οποίο παρομοιάζει με τον Ερντογάν.

Η olga επιδεικνύει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Βαγγ. Μεϊμαράκη, ριτουιτάροντας σταθερά τον λογαριασμό του, ενώ αναπαράγει με συνέπεια τον λόγο κι άλλων βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, όπως των Κων. Κυρανάκη, Βασ. Κικίλια, Δημ. Σταμάτη, Ν. Ρωμανού, καθώς επίσης τον επίσημο λογαριασμό της Ν.Δ., της Ομάδας Αλήθειας, αλλά και των Ντόναλντ Τραμπ και του Ιταλού πρωθυπουργού, γνωστού για τις ξενοφοβικές του αντιλήψεις, Ματέο Σαλβίνι.

Συχνά επίσης ο ίδιος λογαριασμός αναπαράγει και συνδέεται με το γνωστό νεοδημοκρατικό δίκτυο, το οποίο εντοπίστηκε και στο γράφημα που δημιουργήσαμε, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: τους [email protected], GeorgyZhukov @GeorghyZhukov, [email protected], ΠεταλουδομάχοςΠaτρa®️@hatz_patty.


  Για την έρευνα συνεργάστηκαν οι δημοσιογράφοι και μέλη του MIIR: Κώστας Ζαφειρόπουλος, Ελβίρα Κρίθαρη, Ιωάννα Λουλούδη, Νίκος Μορφονιός, Μαρία Σιδηροπούλου, Ηλίας Σταθάτος. Η παρούσα έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δημήτρη Παπαευαγγέλου, μηχανικό λογισμικού και συνιδρυτή του MediaWatch.io, Civic Information Office.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ηγέτες στον διαδικτυακό πόλεμο και η προώθηση προϊόντων
Τα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα προωθούνται καθημερινά από πλήθος bots τα οποία συνδέονται με συγκεκριμένους λογαριασμούς πολιτικών στελεχών, influencers του διαδικτύου, δημοσιογράφων και μέσων...
Οι ηγέτες στον διαδικτυακό πόλεμο και η προώθηση προϊόντων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ευρωεκλογές και τα bots στο Τwitter
Το MIIR απευθύνθηκε στο Twitter ζητώντας απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειές του για την καταπολέμηση των bots, ειδικά εν όψει των ευρωεκλογών.
Οι ευρωεκλογές και τα bots στο Τwitter
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Twitterbots υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.
Στην πολύμηνη έρευνα του ΜIIR περιγράφεται η διαδικασία επηρεασμού της κοινής γνώμης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο το Τwitter μέσω της κατασκευής εικονικών ψηφιακών δικτύων, τα οποία στοχεύουν...
Twitterbots υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενα bot στην υπηρεσία της Χρυσής Αυγής
Τιτιβίσματα στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου: Εξετάζοντας τους λογαριασμούς με τις περισσότερες ενέργειες ανά ημέρα που σχολίασαν τη ΔΕΘ, πέσαμε πάνω σε έναν με το όνομα «Ξενοφών Βασιλόπουλος», άμεσα...
Ενα bot στην υπηρεσία της Χρυσής Αυγής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνοντας θόρυβο στο διαδίκτυο
Αυτοματοποίηση, το παιχνίδι των αριθμών: Η χρήση αλγορίθμων για τη διάδοση της πολιτικής προπαγάνδας είναι «ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία κατά της δημοκρατίας», προειδοποιούσαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί μέσω μιας...
Κάνοντας θόρυβο στο διαδίκτυο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Σαν σήμερα...
...πριν εβδομήντα χρόνια, πάλι με πυρ ομαδόν εκ του ισχίου, αλλά αυτή τη φορά με φονικά άρθρα, γελοία τουίτς, διχαστικές κορόνες και μεροληπτικές δημοσκοπήσεις. Μόνο που οι συριζαίοι δεν είναι οι αντάρτες του...
Σαν σήμερα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας