• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Oι ιδεολογικές πλατφόρμες και τα κόμματα που συμμετέχουν

 • A-
 • A+

Συνήθως οι ψηφοφόροι, στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσέρχονται στις κάλπες επηρεασμένοι από τη στενά εννοούμενη εσωτερική πολιτική κατάσταση, τις συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων εντός της χώρας τους ή με γνώμονα αυστηρά εθνοκεντρικά κριτήρια. Αλλοι δεν προσέρχονται καν στις κάλπες, θεωρώντας ότι οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο δεν τους αφορούν και δεν μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινή ζωή τους ή ότι οι αποφάσεις του δεν έχουν καμία ουσιαστική ισχύ.

Ωστόσο, ειδικά μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας (υπογράφτηκε το 2007, τέθηκε σε ισχύ το 2009), το Ευρωκοινοβούλιο καθίσταται ισότιμο με το Συμβούλιο Υπουργών σε πολύ σημαντικούς τομείς, καθώς συναποφασίζει για θέματα όπως η μετανάστευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, η προστασία των καταναλωτών και η οικονομική διακυβέρνηση. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ψηφοφορίες, έπειτα από προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου ή του Συμβουλίου Υπουργών, που διεξάγονται για τα θέματα αυτά παράγουν νομικά κείμενα τα οποία στη συνέχεια ενσωματώνονται στις εθνικές νομοθεσίες.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει περιορισμένη αρμοδιότητα (συμβουλευτικό ρόλο) σε θέματα φορολογίας, οικονομικού ανταγωνισμού και εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, στα οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Οι ευρωεκλογές του 2019 είναι πολύ μεγάλης σημασίας. Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, το μεταναστευτικό, η οικονομία, που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, αλλά και η κλιματική αλλαγή που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν δεν δράσουμε έγκαιρα, δεν θα αναστραφεί, είναι βασικοί τομείς στα προγράμματα των ευρωομάδων, που στην πλειονότητά τους έχουν μετατραπεί σε κόμματα, στα οποία συμμετέχουν ως μέλη εθνικά κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν πάμε στις κάλπες και πριν ρίξουμε την ψήφο μας, κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση των ευρωομάδων που μετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο βάσει του ιδεολογικού στίγματος της καθεμίας και των προτάσεών της.

Η παρουσίαση γίνεται με γνώμονα την πολιτική δύναμη που είχαν στο τελευταίο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις εκλογές του 2014, με την υποσημείωση ότι υπάρχουν και ευρωβουλευτές που δεν μετέχουν σε κάποια ομάδα, ενώ ευρωβουλευτές που προέρχονται από το ίδιο εθνικό πολιτικό κόμμα μπορεί να μετέχουν σε διαφορετική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο – αυτό ισχύει κυρίως για κόμματα της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, οι ιδέες των οποίων έχουν πολλά κοινά με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ή τους Φιλελεύθερους και Δημοκράτες.

Στο Ευρωκοινοβούλιο θα εκλεγούν 751 ευρωβουλευτές και από τις 28 χώρες-μέλη, αφότου η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για το Brexit, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κοινοβούλιο της χώρας.

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - EPP

◼ Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: Μάνφρεντ Βέμπερ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ ή ΕΛΚ) είναι η ισχυρότερη δεξιά και κεντροδεξιά πολιτική δύναμη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και η πρώτη σε εκλογική δύναμη, εκπροσωπώντας κόμματα νεοφιλελεύθερα και χριστιανοδημοκρατικά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Στην παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπείται από 14 από τους 28 επιτρόπους, με πρώτο τον πρόεδρό της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Βασικά φιλοευρωπαϊκό, στηρίζει τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ολοκλήρωση της Ενωσης.

Εκφράζει ανησυχία για τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις –ακροδεξιές και ευρωσκεπτικιστικές– που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, ωστόσο διατηρεί στους κόλπους του το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz, που έχει συχνά επιτεθεί κατά των βασικών αρχών του κόμματος και της πολιτικής του ειδικά στο μεταναστευτικό ή την οικονομία, αμφισβητώντας τους θεσμούς της Ε.Ε. και τις αρμοδιότητές τους.

Οι οικονομικές ιδέες που πρεσβεύει στηρίζονται στον νεοφιλελευθερισμό και την οικονομία της αγοράς, το ελεύθερο εμπόριο, την οικονομική λιτότητα και με οικονομικές αρχές που στηρίζονται στην ανάπτυξη μέσω του οικονομικού ανταγωνισμού, αρχές που επικράτησαν ειδικά τα τελευταία χρόνια στην πολιτική της Ε.Ε. με τα γνωστά αποτελέσματα όσον αφορά τη διεύρυνση των ανισοτήτων, κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό και το κύμα ευρωσκεπτικισμού.

Στις βασικές αρχές του προγράμματός του είναι η σταθερότητα του ευρώ, η ενίσχυση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και η εφαρμογή του «Σχεδίου Γιούνκερ» για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ώστε να αναστραφούν τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης.

Εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, το ΕΛΚ περιλαμβάνει στους στόχους του τη «δημιουργία των προϋποθέσεων για ίσες ευκαιρίες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, την έρευνα και την εκπαίδευση, την επιστήμη». Τίθεται ενάντια στον προστατευτισμό και τους εμπορικούς πολέμους, ενώ τάσσεται υπέρ πολιτικών που προωθούν την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της Ε.Ε. και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Οσον αφορά την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος στηρίζουν λύσεις που, όπως τονίζουν, θα συνδυάζουν την «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με τη φιλοδοξία για επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα» και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οικονομοκεντρικές είναι οι θέσεις του για τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς, αν και τάσσεται κατά της έμφυλης βίας, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες - S&D

◼ Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: Φρανς Τίμερμανς

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η δεύτερη σε δύναμη στο νυν Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπεί κεντροαριστερά, σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. Με βασικές αρχές την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα και τη δικαιοσύνη, τα μέλη της υποστηρίζουν και την ανάπτυξη, το εμπόριο και την ευημερία «για τους πολλούς και όχι για τους λίγους και άπληστους».

Στις βασικές ιδέες της ευρωομάδας είναι η ισότιμη και αειφόρος ανάπτυξη σε όλες τις διαστάσεις της, κοινωνική, οικονομική πολιτική και εδαφική, μέσα από ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και ένα προοδευτικό μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται τα όρια του πλανήτη και το περιβάλλον.

Ζητά από την Ε.Ε. να επενδύσει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κατάργηση κάθε μορφής διάκρισης. Επίσης, τη θέσπιση μιας μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου με σεβασμό στον άνθρωπο και γνώμονα την αλληλεγγύη και την ενσωμάτωση των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες,καθώς και έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων χωρίς να προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Οσον αφορά το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ε.Ε., η S&D τονίζει ότι πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται από όλα τα κράτη-μέλη, και όχι μόνο από τα ισχυρά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, ενώ οι θεσμοί πρέπει να ενισχυθούν.

Σημαντική θέση στο πρόγραμμά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχει η κοινωνία των πολιτών, με ενίσχυση της συμμετοχής σε ομάδες, συνδικάτα και οργανώσεις, αλλά και η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων, των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και όσων είναι αποκλεισμένοι.

Τέλος, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τα αφρικανικά κράτη, για την προώθηση των αξιών της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Ρεφορμιστές - ECR

◼ Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: Γιαν Ζαραντίλ

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) είναι η τρίτη σε δύναμη ομάδα αυτήν τη στιγμή στο Ευρωκοινοβούλιο και εκφράζουν συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες οικονομικά θέσεις, είναι ευρωσκεπτικιστές –οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται ευρωρεαλιστές– και υπέρμαχοι στενότερης συνεργασίας με τις ΗΠΑ και των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών.

Πιστεύουν ότι η Ε.Ε. δεν έχει προσφέρει πλεονεκτήματα στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και υποστηρίζουν την ανάκτηση από τα κράτη-μέλη εξουσιών που έχουν παραχωρηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την αναμόρφωση της Ε.Ε. με περιορισμό των αρμοδιοτήτων της.

Τάσσονται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, του οικονομικού ανταγωνισμού με τη μείωση της φορολογίας προς τις επιχειρήσεις ώστε να κάνουν επενδύσεις, της ενίσχυσης της ασφάλειας των ευρωπαϊκών συνόρων με περιορισμό της μετανάστευσης.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα τους είναι το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται ένα νέο σχέδιο αντιμετώπισής του με τον έλεγχο της μετανάστευσης και τον περιορισμό της, και η ασφάλεια.

Παρά τις γενικότερα συντηρητικές θέσεις τους, στηρίζουν προγράμματα για την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών, θεωρούν σημαντική την ενίσχυση της διαφορετικότητας εντός της Ε.Ε. και των θεσμών της, ενώ στηρίζουν την εκστρατεία για τη μείωση της χρήσης πλαστικού ως μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Συμμαχία Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατών - ALDE

◼ Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: Μαργκρέτε Βεστάγκερ

Η Συμμαχία των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ALDE) εκπροσωπεί τις κλασικές φιλελεύθερες ιδέες περί ελεύθερης οικονομίας, προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε συλλογικό επίπεδο και όχι από κάθε κράτος ξεχωριστά.

Επικεφαλής της είναι ο Γκι Φέρχοφσταντ και η ALDE είναι από τις ομάδες που στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πολιτικά και ιδεολογικά, προτείνοντας ιδέες και λύσεις για περισσότερες αρμοδιότητες στους θεσμούς της Ε.Ε., ειδικά σε τομείς όπως η οικονομία, η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενώ τάσσεται υπέρ μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της Ενωσης, ενίσχυσης της ολοκλήρωσής της και δημιουργίας μιας «ευρωπαϊκής ταυτότητας» για τους πολίτες των χωρών-μελών.

Τα μέλη της εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για την άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, καθώς θέτουν σε κίνδυνο τις αρχές της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ελευθεριών.

Τίθενται κατά των διακρίσεων και υπέρ της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είτε αφορούν την ισότητα των δύο φύλων –οικονομικά και κοινωνικά– είτε τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Μιλούν για μια Ευρώπη που θα στηρίζεται στη διαφορετικότητα, αλλά και στις κοινές αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και υποστηρίζουν ότι μόνο έτσι η Ε.Ε. θα έχει τη νομιμοποίηση για να προωθεί μέτρα και να λαμβάνει αποφάσεις.

Στηρίζουν τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του περιορισμού της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της εκπαίδευσης.

Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά - GUE/NGL

◼ Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: Νίκο Κουέ

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NGL) συγκεντρώνει στις τάξεις της κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς από όλη την Ευρώπη. Στις βασικές αρχές της GUE/NGL ανήκουν η οικονομική δικαιοσύνη, η ισόρροπη ανάπτυξη, η φορολογική δικαιοσύνη, η αναδιανομή του πλούτου και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανεξέλεγκτη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αλλο στοιχείο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά τους είναι η ανάγκη να αναχαιτιστεί η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, που συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Βασικός πυλώνας των αρχών της GUE/NGL είναι το περιβάλλον και η ανάγκη άμεσης λήψης δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ανάπτυξη μιας δίκαιης και αειφόρου αγροτικής και αλιευτικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα δικαιώματα των ζώων.

Επίσης, προωθεί την ισότητα μεταξύ των φύλων, την αντιμετώπιση του σεξισμού μέσα από πολιτικές της Ε.Ε., αλλά και την προστασία των γυναικών, των μειονοτήτων και των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας από τη βία (ψυχολογική και σωματική), τις επιθέσεις και τις διακρίσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, στηρίζει πολιτικές προστασίας προσφύγων και μεταναστών, ώστε να εξασφαλίζονται τα δικαιώματά τους, ενώ μάχεται ενάντια στην ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορική.

Με γνώμονα την προώθηση της δημοκρατίας και της λογοδοσίας πολιτικών και επιχειρήσεων, σημαντική είναι η προσπάθεια της GUE/NGL για την προστασία των δημοσιογράφων και των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για την ενημέρωση και προστασία των πολιτών.

Σε επίπεδο οικονομίας η GUE/NGL εργάζεται για εμπορικές σχέσεις που δεν θα υπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών, ενώ ζητά να τεθούν σε προτεραιότητα εναλλακτικές προτάσεις στο κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα, που δημιουργεί ανισότητες εντός της Ε.Ε.

Οσον αφορά την ευρύτερη πολιτική, ζητά διαφάνεια και λογοδοσία στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά και συμμετοχή στη διεθνή διπλωματία με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών.

Πράσινοι/Συμμαχία για μια Ευρωπαϊκή Εναλλακτική - The Greens/EFA

◼ Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου: Σκα Κέλερ και Μπας Εϊκχουτ

Η ευρωομάδα των Πρασίνων/Συμμαχία για μια Ευρωπαϊκή Εναλλακτική (The Greens/EFA) έχει στόχο να προωθήσει πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, πλατφόρμες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ασφάλεια των τροφίμων και την πλήρη απόρριψη των μεταλλαγμένων.

Στους στόχους της περιλαμβάνονται η φορολογική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής, το δίκαιο εμπόριο το οποίο θα εξασφαλίζει την ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Οπως τονίζουν τα μέλη της, η οικονομία πρέπει να αλλάξει, με σεβασμό στις ανάγκες και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων, αλλά και στα υπόλοιπα είδη με τα οποία «μοιραζόμαστε αυτόν τον πλανήτη».

Θέτει σε προτεραιότητα την ισότητα των φύλων, στην κοινωνία και τα εργασιακά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, ενώ ζητά διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων εντός της Ε.Ε. ώστε να μην επωφελούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα έναντι του συνολικού καλού.

Ευρώπη για την Ελευθερία και την Αμεση Δημοκρατία - EFD2

Η ευρωομάδα της Ευρώπης για την Ελευθερία και την Αμεση Δημοκρατία (EFDD ή EFD2) εκφράζει ευρωσκεπτικιστικές, ακροδεξιές και εθνικιστικές ιδέες. Στο πρόγραμμά της καταγγέλλονται η «γραφειοκρατία των Βρυξελλών», το δημοκρατικό έλλειμμα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ απορρίπτονται η περαιτέρω ολοκλήρωση και διεύρυνση της Ε.Ε.

Τονίζει ότι οι θεσμοί της Ε.Ε. «δεν σέβονται τις επιθυμίες των λαών των κρατών-μελών».

Υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ένας ευρωπαϊκός λαός» και ότι κάθε κράτος πρέπει να είναι αυτόνομο και ανεξάρτητο στη λήψη αποφάσεων, καταγγέλλει τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. καθώς θέτει σε κίνδυνο «την Ιστορία, τις παραδόσεις και τις πολιτιστικές αρχές» των χωρών-μελών της και ζητά αυστηρό περιορισμό της μετανάστευσης.

Υποστηρίζει ότι κάθε αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών θα πρέπει να τίθεται σε δημοψήφισμα στα κράτη-μέλη, ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες άμεσης δημοκρατίας.

Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας - ENF

Η ευρωομάδα της «Ευρώπης των Εθνών και της Ελευθερίας» (ENF) πίσω από το εύηχο όνομά της κρύβει ακροδεξιές, εθνικιστικές, ξενοφοβικές και αντι-ευρωπαϊκές ιδέες, με μέλη της ακροδεξιά κόμματα όπως η Εθνική Συνέλευση (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν, το φλαμανδικό Vlaams Belang (Εθνικό Συμφέρον) που αναγκάστηκε να αλλάξει το πρόγραμμά του το 2004 για να μη βγει εκτός νόμου λόγω ρατσιστικών ιδεών, αλλά και η ιταλική Λέγκα του Βορρά, του Ματέο Σαλβίνι.

Οι απόψεις και οι στόχοι της δεν απέχουν πολύ από αυτές του EFD2, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή μετεκλογική συνεργασία τους εντός της Ευρωβουλής, πράγμα που προωθεί τους τελευταίους μήνες ο Ματέο Σαλβίνι.

Το ENF δηλώνει επισήμως ότι απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση ή «συμπάθεια» με αυταρχικά ή απολυταρχικά καθεστώτα, ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπερεθνικού σχηματισμού με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες, και προωθεί την ιδέα των κρατών-εθνών, με προστασία των «ιδιαίτερων εθνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών» κάθε κράτους. Ζητά κλειστά σύνορα και αυστηρό έλεγχο της μετανάστευσης, ανεξαρτησία των κρατών-μελών στη λήψη οικονομικών μέτρων και προστασία της εδαφικής και πολιτικής ανεξαρτησίας κάθε χώρας μέλους της Ε.Ε.

Ευρωομάδες και ελληνικά κόμματα

ΕΛΚ - Νέα Δημοκρατία

Στην Ελλάδα μέλος του ΕΛΚ είναι η Νέα Δημοκρατία, ενώ μεταξύ των ευρωπαϊκών κομμάτων μελών του περιλαμβάνονται οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, το Γαλλικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το κυβερνών στην Αυστρία Λαϊκό Κόμμα, η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα.

S&D - Ποτάμι, ΚΙΝ.ΑΛ.

Την Ελλάδα στην ευρωομάδα εκπροσωπούν το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι. Μέλη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι κόμματα όπως οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες, το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από την Ισπανία το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας, από την Ιταλία το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλική Αριστερά, οι Ιταλοί Σοσιαλδημοκράτες και το Δημοκρατικό και Προοδευτικό Κίνημα – Αρθρο 1.

ECR - Ο Αλλος Δρόμος

Στο τελευταίο Ευρωκοινοβούλιο στην ομάδα ECR μετείχε ο Νότης Μαριάς (Ο Αλλος Δρόμος) και από την Κύπρο το Kόμμα της Aλληλεγγύης, ενώ μετείχαν μεταξύ άλλων τα κόμματα Fianna Fáil (Ιρλανδία), Συντηρητικό Κόμμα (Βρετανία), Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ (Β. Ιρλανδία), Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (Βέλγιο), Χριστιανική Ενωση και Ρεφορμιστικό Κόμμα (Ολλανδία), Φιλελεύθεροι Συντηρητικοί Ρεφορμιστές από τη Γερμανία, οι Σουηδοί Δημοκράτες, το Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, το μειονοτικό Κόμμα των Πολωνών στη Λιθουανία, το πολωνικό Νόμος και Τάξη, το Αυστριακό Κόμμα της Κοινωνικής Δημοκρατίας, το κροατικό Συντηρητικό Κόμμα κ.ά.

ALDE - Δράση

Η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται στην ALDE, αν και μέλος της είναι η Δράση του Στέφανου Μάνου. Μεταξύ των ευρωπαϊκών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν είναι τα γαλλικά Δημοκρατικό Κίνημα, Κοινωνική Συμμαχία για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, Ριζοσπαστικό Κίνημα και Ενωση Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων. Από τη Γερμανία το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, από την Πορτογαλία το Δημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, από την Ισπανία οι Πολίτες (Ciudadanos), το Εθνικό Κόμμα των Βάσκων, το Κόμμα Ενότητας, Προόδου και Δημοκρατίας. Τέλος, από τη Σουηδία το Κεντρώο Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι και από τη Βρετανία το ουαλικό Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Επίσης, στην ευρωομάδα μετέχουν ανεξάρτητοι βουλευτές άλλων χωρών.

GUE/NGL - ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα στο τελευταίο Ευρωκοινοβούλιο εκπροσωπείτο από δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα), τη Λαϊκή Ενότητα (Νίκος Χουντής), αλλά και τους ανεξάρτητους Σοφία Σακοράφα και Νίκο Χρυσόγονο.

Στην GUE/NGL μετέχουν τα εξής ευρωπαϊκά κόμματα: Die Linke (Γερμανία), ΑΚΕΛ (Κύπρος), Bloco de Esquerda (Πορτογαλία), Izquierda Unida (Ισπανία), Podemos (Ισπανία), Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα (ευρωπαϊκό κίνημα), La France Insoumise (Ανυπότακτη Γαλλία - Ζαν-Λικ Μελανσόν), Κίνημα του Λαού (Folkebevægelsen mod EU - Ολλανδία), τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, Κόμμα των Ζώων (Ολλανδία), Sinn Feinn (Ιρλανδία), Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ολλανδία), Κόμμα της Σουηδικής Αριστεράς, Συμμαχία της Αριστεράς (Φινλανδία) και αρκετοί ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν μετέχουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς.

The Greens / EFA

Στην τελευταία Ευρωβουλή στην ευρωομάδα των Πρασίνων μετείχαν κόμματα από την Αυστρία (The Greens - The Green Alternative), το Βέλγιο (Green), τη Δανία (Socialist People’s Party), τη Φινλανδία (Green League), τη Γαλλία (Europe Ecology - The Greens), τη Γερμανία (Alliance ‘90/The Greens), την Ουγγαρία (Politics can be different), το Λουξεμβούργο (The Greens), την Ολλανδία (GreenLeft), την Ισπανία (Καταλονία - Initiative for Catalonia Greens), τη Σουηδία (Green Party) και το Ηνωμένο Βασίλειο (Green Party of England and Wales). Επίσης συμμετείχαν ως ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές από κόμματα χωρών όπως Κροατία, Εσθονία, Γερμανία, Σλοβενία, Βρετανία (Σκοτία) και άλλοι ευρωβουλευτές ως συνεργαζόμενοι, ενώ είναι μέλη άλλων ευρωομάδων.

EFD2

Μέλη της είναι τα κόμματα Svobodni (Κόμμα των Ελεύθερων Πολιτών, Τσεχία), Κίνημα Πέντε Αστέρια (Ιταλία, που συγκυβερνά με τον Ματέο Σαλβίνι και τη Λέγκα του Βορρά), TT (Tvarka ir teisingumas - «Νόμος και Δικαιοσύνη», Λιθουανία), Les Patriotes (Οι Πατριώτες, Γαλλία, ομάδα που αποσχίστηκε από το άλλοτε Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν), Debout la France (Γαλλία Ξεκίνα), Alternative für Deutschland (AfD - Εναλλακτική για τη Γερμανία) και το Brexit Party (ή Κόμμα του Brexit, Βρετανία με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ).

ENF

Μέλη της είναι ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα από διάφορες χώρες όπως η Εθνική Συνέλευση της Μαρίν Λεπέν, το φλαμανδικό Vlaams Belang, η ιταλική Λέγκα του Βορρά, Freiheitliche Partei Österreichs (Κόμμα της Ελευθερίας, Αυστρία, που συγκυβερνά με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς), Die blaue Partei (Γαλάζιο Κόμμα – προήλθε από τη διαίρεση της επίσης ακροδεξιάς AfD), Kongres Nowej Prawicy (Κόμμα της Νέας Δεξιάς, Πολωνία) και το UKIP (Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με τέως ηγέτη τον Νάιτζελ Φάρατζ). Οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν γίνει δεκτοί από καμία από τις δύο ευρωομάδες της Ακροδεξιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο 9,4% η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, στην ευρωβουλή το ΜΕΡΑ25
Στις 9,4 ποσοστιαίες μονάδες φαίνεται πως έχει παγιωθεί το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Στο 9,4% η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, στην ευρωβουλή το ΜΕΡΑ25
LIVE
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη
Άνοδο της ακροδεξιάς και αποδυνάμωση κεντροαριστερών και κεντροδεξιών δυνάμεων έφεραν οι ευρωεκλογές, ενώ η Ελλάδα οδεύει για πρόωρες εθνικές κάλπες.
Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη
LIVE
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η μάχη των ευρωεκλογών
Κορυφώνεται η μάχη των ευρωεκλογών στην Ευρώπη. Σε ρυθμό εθνικής κάλπης, πλέον, η Ελλάδα. Ροή αποτελεσμάτων σε ζωντανή μετάδοση.
Η μάχη των ευρωεκλογών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι μάχες του δικομματισμού και τα κρίσιμα ερωτήματα
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προσεχείς ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου λόγω της σύγκρουσης ενός νέου δικομματισμού. Ας θυμηθούμε πώς εξελίχθηκαν διαχρονικά οι μάχες του δικομματισμού και πώς απαντούν οι...
Οι μάχες του δικομματισμού και τα κρίσιμα ερωτήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊστές, ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαϊστές: Οι αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης
Οι ευρωεκλογές γίνονται πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακουστούν πράγματα για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι κάθε φορά αναπαράγεται το ίδιο γενικευμένο υπόδειγμα πολιτικής...
Ευρωπαϊστές, ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαϊστές: Οι αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας