• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.2°C / 12.9°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 3.6°C / 8.0°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 11.5°C
  1 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.1°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 1.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 10.7°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.6°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.2°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 6.8°C / 13.8°C
  0 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 13.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.2°C / 6.6°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 2.7°C / 8.1°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  1 BF
  75%

Αναδημοσιεύουμε εδώ ένα από τα εξαιρετικά σκίτσα για την Ευρώπη για να τιμήσουμε τον αξέχαστο Γιάννη Ιωάννου που μας άφησε λίγες μόνο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ευρωπαϊκή επιλογή

 • A-
 • A+
Σήμερα, οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη -αριστερές, σοσιαλιστικές, οικολογικές κ.ά.- δεν υιοθετούν την εθνική αναδίπλωση.

Δεν είμαστε από αυτούς που ανακαλύπτουν την Ευρώπη κάθε πέντε χρόνια στις παραμονές των ευρωεκλογών. Πριν, αλλά και μετά τις ευρωεκλογές του 2014 -τις πρώτες μετά την έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών»- είχαμε αναλύσει την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, την απειλητική ενίσχυση της Ακροδεξιάς, την κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, τις οδυνηρές συνέπειες της λιτότητας.

Γράφαμε τότε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ανταποκρίνεται πια στις προσδοκίες των πολιτών της, οι οποίοι δεν θεωρούν το Ευρωκοινοβούλιο τελείως δικό τους όργανο.

Δεν πάψαμε όμως να υποστηρίζουμε πάντα το όραμα μιας Ευρώπης των λαών που κατοχυρώνει και διευρύνει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα όλων των κατοίκων της. Το όραμα μιας ενωμένης Ευρώπης, με πυλώνες την ειρήνη, τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη, με ένα επίπεδο ζωής για τη μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της και ένα κοινωνικό πρότυπο που παραμένουν τα καλύτερα στον σύγχρονο κόσμο.

Αυτή η Ευρώπη διαμορφώθηκε ύστερα από πολύχρονους αγώνες του εργατικού και του λαϊκού κινήματος και αυτές οι κατακτήσεις των πολιτών της παραμένουν σταθερά στον πυρήνα των θέσεων όλων των δημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων που διεκδικούν σήμερα μια ριζική αλλαγή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δεν έχουμε αυταπάτες ούτε για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε το σημερινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα ούτε για τις δυνάμεις που κυριάρχησαν εδώ και χρόνια και εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές ακραίας λιτότητας για τους άλλους, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της ηγεμονίας τους, κυρίως γύρω από τη Γερμανία.

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπως και των άλλων ευρωπαϊκών λαών, δεν είναι δώρο, δεν μας χαρίστηκε. Τη δικαιούμαστε, την κατακτήσαμε με θυσίες, έχουμε συμβάλει και εμείς, με τους αγώνες του λαού μας.

Αντίστοιχα, η ευρωπαϊκή οικοδόμηση είναι απαραίτητη για όλες τις χώρες, γιατί καμία χώρα, ξεχωριστά, ακόμη και οι ισχυρότερες, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της τα τεράστια παγκόσμια, οικουμενικά ζητήματα, από τις συγκρούσεις, τις μεταναστευτικές ροές και την κλιματική αλλαγή μέχρι την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας και τη συγκέντρωση οικονομικής δύναμης.

Το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο συνύπαρξης και συνεργασίας είναι όχι μόνο επιθυμητό, αλλά απαραίτητο για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση. Ομως, οι δυνάμεις που κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη έχουν υπονομεύσει όλα τα θετικά επιτεύγματα -η κατάσταση αναλύεται στο παρόν αφιέρωμα- και το αποτέλεσμα είναι η ενωμένη Ευρώπη να περνά μια θεμελιακή κρίση, με κίνδυνο να αλλοιωθεί πλήρως ή και να καταρρεύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις δεν μπορεί να είναι η αναδίπλωση στα επιμέρους εθνικά κράτη, η περιχαράκωση, τα ερμητικά κλειστά σύνορα, τα τείχη, οι φράχτες, η υποτιθέμενη εθνική καθαρότητα, ο εθνικισμός, η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός.

Από τις πρώτες μέρες της κυβερνητικής αλλαγής του 2015, αλλά και στη συνέχεια, όταν ζήσαμε τις δραματικές εξελίξεις εκείνου του καλοκαιριού, είχαμε τονίσει ότι η Ευρώπη είναι ο φυσιολογικός χώρος συνύπαρξης της Ελλάδας με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το προνομιακό πεδίο για τις προσπάθειες όλων των προοδευτικών δυνάμεων να αλλάξουν την πορεία της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Οι υποτιθέμενοι εξωτικοί παράδεισοι δημοκρατίας ή σοσιαλιστικών μοντέλων απλώς δεν υπάρχουν. Ούτε βέβαια και οι προστάτες που ως από μηχανής θεοί θα έρθουν να μας βοηθήσουν την ώρα της ανάγκης.

Χωρίς να απεμπολούμε τα διδάγματα των μεγάλων θεωρητικών, χωρίς να σταματήσουμε να εμπνεόμαστε από τις μεγάλες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος ή των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, η πείρα που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες μάς έκανε σοφότερους. Και η επιλογή της Ευρώπης είναι η μόνη ρεαλιστική, εναλλακτική προοπτική για μια χώρα όπως η Ελλάδα, σε αυτή τη γεωγραφική θέση, με αυτή την Ιστορία και με αυτή τη γεωπολιτική και στρατηγική σημασία.

Ιδιαίτερα όταν μετά το τέλος του διπολισμού έχουμε έναν αβέβαιο και ρευστό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων με νέο ανταγωνισμό προκλήσεων από Τραμπ και Πούτιν, ενώ και οι δύο ευνοούν κάθε αντι-ευρωπαϊκή δύναμη μέσα ή έξω από την Ε.Ε.

Σήμερα, οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη -αριστερές, σοσιαλιστικές, οικολογικές κ.ά.- δεν υιοθετούν την εθνική αναδίπλωση. Αντίθετα, θεωρούν ότι μόνο με την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μια ριζική αλλαγή πορείας μπορεί να αποτραπεί η σαρωτική άνοδος της Ακροδεξιάς.

Γιατί αυτές ακριβώς οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές επέτρεψαν σε όλο αυτό το αλλοπρόσαλλο «ευρωσκεπτικιστικό» και ακροδεξιό συνονθύλευμα δυνάμεων, που μέχρι πρόσφατα μισούσε και ήθελε να εγκαταλείψει την ενωμένη Ευρώπη, να θέλει τώρα να την καταλάβει από τα μέσα και να επιβάλει την απεχθή κυριαρχία του σε αυτήν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε χρειάζεται επανίδρυση είτε ανασυγκρότηση είτε εκ βάθρων ανανέωση, πρέπει να αλλάξει πορεία και η Αριστερά, με όλες τις εκφάνσεις της, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.

Δεν αρκούν, ωστόσο, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια ριζική αλλαγή στους συσχετισμούς που επικρατούν στην Ευρώπη. Χρειάζονται ευρύτατες συμμαχίες αριστερών, σοσιαλιστικών, οικολογικών και πράσινων δυνάμεων για να ηττηθούν οι κυρίαρχες σήμερα συντηρητικές δυνάμεις και καθοριστικό ρόλο μπορούν να παίξουν και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Αυτό προϋποθέτει να πάψουν αρκετά από αυτά να είναι στηρίγματα ή ουραγοί του κατεστημένου της Δεξιάς.

Το αφιέρωμα της εφημερίδας μας προσφέρεται στους αναγνώστες μας για να συμβάλει στην πληρέστερη ενημέρωσή τους για όσα διαδραματίζονται στην ήπειρό μας. Ας μην ξεχνούν ότι οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι τελείως αλληλένδετες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές
Άμεση ανάληψη δράσης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να δοθεί βιώσιμη λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητούν ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες - Σοσιαλιστές,...
Έκτακτη σύνοδο για το προσφυγικό ζητούν 57 ευρωβουλευτές
LIVE
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη
Άνοδο της ακροδεξιάς και αποδυνάμωση κεντροαριστερών και κεντροδεξιών δυνάμεων έφεραν οι ευρωεκλογές, ενώ η Ελλάδα οδεύει για πρόωρες εθνικές κάλπες.
Η επόμενη μέρα σε Ελλάδα και Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊστές, ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαϊστές: Οι αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης
Οι ευρωεκλογές γίνονται πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακουστούν πράγματα για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι ότι κάθε φορά αναπαράγεται το ίδιο γενικευμένο υπόδειγμα πολιτικής...
Ευρωπαϊστές, ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαϊστές: Οι αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Oι ιδεολογικές πλατφόρμες και τα κόμματα που συμμετέχουν
Πριν πάμε στις κάλπες και πριν ρίξουμε την ψήφο μας, κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση των ευρωομάδων που μετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο βάσει του ιδεολογικού στίγματος της καθεμίας και των προτάσεών της, με...
Oι ιδεολογικές πλατφόρμες και τα κόμματα που συμμετέχουν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Αριστερά έχει στρατηγική: Την Ευρώπη των πολλών
Στόχος της Αριστεράς είναι μια «ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη, αναγεννημένη στη βάση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου ισότητας, κοινωνικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην...
Η Αριστερά έχει στρατηγική: Την Ευρώπη των πολλών
Η συντονίστρια του αριστερού δικτύου «Transform! Europe» Μπ. Στάινερ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ηταν μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη»
Συντονίστρια του αριστερού δικτύου «Transform! Europe» η Μπ. Στάινερ μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δύναμης.
«Ηταν μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας