Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο αστός επαναστάτης ιατρός

«Δύο ήταν τα πράγματα που χαρακτήριζαν τον παππού μου: η πίστη του στην επιστημονική αλήθεια και η φροντίδα του για τον άνθρωπο» τόνισε ο εγγονός Πέτρος Σ. Κόκκαλης

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο αστός επαναστάτης ιατρός

  • A-
  • A+
Το βιβλίο του αναπληρωτή καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θανάση Χρήστου «Πέτρος Σωκρ. Κόκκαλης (1896-1962). Ο αστός επαναστάτης ιατρός από τον αντιβενιζελισμό στον λενινισμό» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση την Παρασκευή στην Παλιά Βουλή. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ιδρυμα Κόκκαλη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 συμπληρώνονται 123 χρόνια από τη γέννηση και 57 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου Ελληνα γιατρού Πέτρου Σωκρ. Κόκκαλη. Με αφορμή αυτή την επέτειο ο αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θανάσης Χρήστου εξέδωσε το βιβλίο «Πέτρος Σωκρ. Κόκκαλης (1896-1962).

Ο αστός επαναστάτης ιατρός - από τον αντιβενιζελισμό στον λενινισμό» (εκδόσεις Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) τιμώντας, όπως γράφει στον πρόλογο του: «Τη μνήμη ενός μεγάλου Ελληνα ευπατρίδη, ρομαντικού ανθρωπιστή, ο οποίος με το χειρουργικό του ταλέντο και τις ρηξικέλευθες πολιτικές του ιδέες, επηρέασε καταλυτικά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης και τον ρου των κοινωνικών πραγμάτων στην πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του ‘‘σύντομου’’ 20ού αιώνα».

Το βιβλίο του Θανάση Χρήστου, το οποίο «γεννήθηκε» μέσα από μια μελέτη σχεδόν 15 χρόνων, παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε εκδήλωση στην Παλιά Βουλή που διοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ιδρυμα Κόκκαλη. Το βιβλίο ο συγγραφέας το αφιερώνει στον γιο του Σωκράτη Κόκκαλη, Σωκράτη, που στις 14.7.2018 έφυγε από τη ζωή, όπως και στους γιους του Δημήτρη και Βελισσάρη «με την ενδόμυχη προσδοκία να έχουν ως φωτεινό σηματωρό της ζωής τους τον Πέτρο Σωκρ. Κόκκαλη».

Πιστός στα ιδανικά του

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Κατσής, ο οποίος χαρακτήρισε τον γιατρό Πέτρο Κόκκαλη έναν επιστήμονα που πέρα από την επιστημονική του αριστεία, εκείνο που θαυμάζουμε σε αυτόν είναι η πίστη στα ιδανικά του και στον άνθρωπο αλλά και η ανιδιοτέλειά του.

Ο υιός Σωκράτης Κόκκαλης επισήμανε ότι «ο πατέρας μου ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας, ένας σπουδαίος άνθρωπος με πολύπλευρα ενδιαφέροντα. Σήμερα σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι»

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Οπως τόνισε, η επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση για τον Πέτρο Σ. Κόκκαλη ήταν σημαντική αλλά όχι όσο τα ιδεώδη του για τα οποία απαρνήθηκε όλα τ’ άλλα. Κάτι πολύ σπάνιο, δηλώνοντας σίγουρος ότι πολλοί από εμάς σήμερα και παλιότερα δεν θα το έκαναν. «Γι’ αυτό και για όλα τ’ άλλα ο καθηγητής επιστήμονας Πέτρος Σ. Κόκκαλης αξίζει τον θαυμασμό μας», επισήμανε.

Εμφανώς συγκινημένος ο Σωκράτης Π. Κόκκαλης, αφού ευχαρίστησε τον συγγραφέα Θανάση Χρήστου, ο οποίος, όπως σημείωσε, «ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο έργο, γράφοντας την ιστορία ενός σπουδαίου, ξεχωριστού ανθρώπου», μίλησε για τον πατέρα του, για τη ζωή τους, για τα βιώματά του, αλλά και για τη μητέρα του. Τη σπουδαία αυτή γυναίκα, όπως τη χαρακτήρισε, η οποία πέρασε με τον πατέρα του όλη την τρομερή πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει.

«Εχω το προνόμιο να είμαι ο μόνος από όλους εδώ εσάς, ο οποίος είχε ζήσει αυτόν τον άνθρωπο από κοντά», τόνισε, λέγοντας ότι ο Θ. Χρήστου ως καθηγητής Ιστορίας δεν μπορεί να περιγράψει το πνεύμα του ανθρώπου, καθώς ήταν εντελώς διαφορετικό από το πνεύμα των σημερινών σπουδαίων ανθρώπων.

«Σήμερα βέβαια είναι άλλες εποχές, στις εποχές που έζησε ο πατέρας μου ήταν τρομακτικά ταραγμένες με πολλά προβλήματα και πολλές αντιπαλότητες και διάλεξε έναν δρόμο, όπως τον είχε δει αυτός, που θα οδηγούσε σε ένα καλύτερο μέλλον», εξήγησε. «Ηταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και άνθρωπος με πολύπλευρα ενδιαφέροντα. Σήμερα σπανίζουν τέτοιοι άνθρωποι», ανέφερε κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εγγονός του γιατρού και συνονόματός του Πέτρος Σ. Κόκκαλης, ο οποίος δίνοντας τη δική του απάντηση στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του πατέρα του, που είχε προηγηθεί, είπε: «Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι τουλάχιστον το πνεύμα του δικού μου πατέρα έχουμε όλοι την ευκαιρία που είμαστε εδώ να το ζήσουμε και θέλω να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό».

Χαρακτήρισε «έργο ζωής» το βιβλίο του Θ. Χρήστου, τον οποίο θυμάται για πάνω από 15 χρόνια να ψάχνει, να μελετά, να μαθαίνει πράγματα για την ιστορία και τη ζωή του Πέτρου Κόκκαλη και την οικογένειά τους. Τον παππού του, όπως είπε, τον γνώρισε από τον πατέρα του, αλλά περισσότερο μέσα από τη γιαγιά του τη Νίκη Κόκκαλη, μεγαλώνοντας με το κάδρο του στον τοίχο και με ιστορίες από τη ζωή του.

«Φροντίδα για τον άνθρωπο»

«Ενα πράγμα που με οδηγεί πάντοτε είναι η σταθερή εκτίμηση για τον Πέτρο Κόκκαλη που συναντούσα καθώς μεγάλωνα σε μια εποχή που ήταν δύσκολο να ακούσεις μια καλή κουβέντα από έναν δεξιό για έναν αριστερό ή και αντίθετα, αλλά ποτέ μα ποτέ για τον παππού κανείς δεν είπε κακή κουβέντα», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι δύο ήταν τα πράγματα που χαρακτήριζαν τον Π. Κόκκαλη: η πίστη του στην επιστημονική αλήθεια και η φροντίδα του για τον άνθρωπο.

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου Θανάσης Χρήστου, ο οποίος υπογράμμισε ότι το βιβλίο δεν θα είχε γραφτεί με τον τρόπο που γράφτηκε, χωρίς τη συμπαράσταση, τη συμβολή και την κριτική του εγγονού του, Πέτρου Κόκκαλη, τον οποίο συνάντησε το 2006. Εναν χρόνο πριν, ο Σωκράτης Κόκκαλης του είχε δώσει τη δυνατότητα να δει το οικογενειακό τους αρχείο, να δει τις απόκρυφες σκέψεις του γιατρού Π. Κόκκαλη, τους οραματισμούς του, τις ταλαιπωρίες του, τα ημερολόγιά του, τις πράξεις, του σπάνιου αυτού ανθρώπου.

«Ο Π. Κόκκαλης ήταν σε έναν δύσκολο κόσμο, σε μια δύσκολη εποχή όπου συγκρούονταν δύο συστήματα, από τη μια το σοβιετικό μοντέλο και από την άλλη η καπιταλιστική Δύση, ο αμερικανικός κόσμος», είπε ο συγγραφέας. Αναφέρθηκε στο ρηξικέλευθο πνεύμα του Π. Κόκκαλη, στη διαγνωστική του δεξιότητα, στο χειρουργικό του ταλέντο αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα στις πολύ σημαντικές ριζοσπαστικές ιδέες του.

«Ο Π. Κόκκαλης ήταν πάνω απ’ όλα ένα πνεύμα με συναίσθημα, με ιδέες, με δύναμη, ρηξικέλευθος, μοναδικός, και αυτό θέλω να παραδώσω με τα βιβλία αυτά στη σύγχρονη μελέτη της Ιστορίας, στη μελέτη της νέας γενιάς», τόνισε και συμπλήρωσε: «Ηταν ο καλύτερα συγκροτημένος κομμουνιστής και στο κρίσιμο δίλημμα προς την Ανατολή ή τη Δύση ο Π. Κόκκαλης επιλέγει σταθερά την Ανατολή».

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η νέα Αστική Ατζέντα στο επίκεντρο συνάντησης Ηλιόπουλου - Κόκκαλη
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησαν για την ανάγκη η Αθήνα να γίνει μια πόλη βιώσιμη, πράσινη και ασφαλής, καθώς και την κλιματική αλλαγή.
Η νέα Αστική Ατζέντα στο επίκεντρο συνάντησης Ηλιόπουλου - Κόκκαλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τετ-α-τετ Δούρου με Κόκκαλη στο Μικρολίμανο
Τα ζητήματα της γαλάζιας ανάπτυξης, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου και του προωθητικού ρόλου που μπορεί να παίξει η...
Τετ-α-τετ Δούρου με Κόκκαλη στο Μικρολίμανο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν επιλέγουμε ούτε τους γονείς, ούτε τους προγόνους μας, ούτε την τάξη μας»
Ο Πέτρος Κόκκαλης μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την υποψηφιότητά του, την πολιτική κίνηση «Κόσμος», για το «δικαίωμά» του να είναι αριστερός αν και μεγαλοεπιχειρηματίας, για τις σχέσεις του με τον Βαγγέλη...
«Δεν επιλέγουμε ούτε τους γονείς, ούτε τους προγόνους μας, ούτε την τάξη μας»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Φάκελοι: «Ανεπιθύμητο παρελθόν»
Τριάντα χρόνια μετά την καύση των φακέλων της Ασφάλειας, τον Αύγουστο του 1989, και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Βαγγέλη Καραμανωλάκη «Ανεπιθύμητο παρελθόν» τα ΑΣΚΙ, η «Εφημερίδα των Συντακτών» και...
Φάκελοι: «Ανεπιθύμητο παρελθόν»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σαντορινιός: «Η κυβέρνηση επιθυμεί να παρέμβει στη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας» 
«Δεν τιμά τον θεσμό του αρχηγού του Λιμενικού η μέσα στη νύχτα και εκτός πλαισίου τακτικών κρίσεων, αντικατάσταση της κεφαλής του Σώματος», τονίζει μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σαντορινιός: «Η κυβέρνηση επιθυμεί να παρέμβει στη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας» 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας