Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ζαΐρη διέψευσε τις ελπίδες Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη, ενώ καταθέτει στη Βουλή

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ζαΐρη διέψευσε τις ελπίδες Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

  • A-
  • A+
Η επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι, αν είχε βρεθεί κάτι παράνομο, η υπόθεση ΔΕΠΑ, Λαυρεντιάδη, Πετσίτη θα είχε σταλεί στον εισαγγελέα.

Η εικόνα ενός εκνευρισμένου Β. Βενιζέλου να διακόπτει συνεχώς χωρίς καμία αυτοσυγκράτηση την επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη, ήταν το χαρακτηριστικό της χθεσινής τρίωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οπως εύστοχα παρατήρησε η πρόεδρος Τ. Χριστοδουλοπούλου, «ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθούν [σ.σ.: οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.] είναι να απαντήσετε, κυρία Ζαΐρη, ότι βρέθηκαν λεφτά στον Πετσίτη!».

Η επικεφαλής της Αρχής που είχε κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση ΔΕΠΑ, Λαυρεντιάδη, Πετσίτη, αφού παρουσίασε αρχικά την έκθεσή της, στη συνέχεια ακροβατώντας στα επιβεβλημένα από τον νόμο όρια της εχεμύθειας έδωσε απαντήσεις στους ερωτώντες βουλευτές. Η ουσία βέβαια της συνεδρίασης ήταν η σαφέστατη διαβεβαίωση ότι αν είχε βρεθεί οτιδήποτε παράνομο σε σχέση με την υπόθεση θα είχε σταλεί στον εισαγγελέα και θα ήταν ήδη γνωστό.

Ομως αυτή δεν ήταν ασφαλώς η απάντηση που περίμεναν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πολύ δε περισσότερο δεν την περίμεναν όσα ΜΜΕ ξόδεψαν μέχρι στιγμής τόσο μελάνι και τόσες τηλεώρες για το σκάνδαλο (ΔΕΠΑ-ELFE) που όψιμα θυμήθηκαν η αντιπολίτευση και μερίδα των ΜΜΕ και που ξεκίνησαν λόγω Μ. Πετσίτη και των εκ των υστέρων καταγγελιών του πρώην διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΠΑ κ. Κιτσάκου ο οποίος ήδη διώκεται για το κακούργημα της απιστίας.

Οι απαντήσεις της δεν ικανοποίησαν την αντιπολίτευση και οι Ευάγγ. Βενιζέλος και Μ. Βορίδης τη διέκοπταν διαρκώς

Προς το τέλος της τρίωρης συνεδρίασης ρώτησε ο Μ. Βορίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μεθοδεύσεις από ιδιωτική εταιρεία πράξεων που επιβάρυναν τη ΔΕΠΑ και σχετίζονται με εταιρείες offshore. Παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στο 2009, όταν ο Λαυρεντιάδης αγόρασε την ELFE, αλλά και στα όσα... θολά συνέβησαν το 2013. Ρώτησε για τις ομοιόμορφες επιταγές που εκδίδουν παρένθετα νομικά πρόσωπα και για το αν οι πληρωμές αυτές γίνονται με μαύρο χρήμα.

Απόρρητα έγγραφα

Το δικαστήριο βέβαια είχε κρίνει νόμιμες τις πληρωμές με μεταχρονολογημένες επιταγές και δικαστήριο στη συνέχεια τις απέρριψε με αποτέλεσμα τη διόγκωση της ζημιάς και κυρίως την απελπισία των εργαζομένων στην ELFE. «Συζητούμε αν αυτός ο τρόπος αποπληρωμής έχει ελεγχθεί από την Αρχή. Οι σχέσεις του Πετσίτη μπορεί να έχουν σχέση με την Αρχή, δεν το γνωρίζω, αλλά έχει σημασία για τις εύλογες ανησυχίες της αντιπολίτευσης να μας πείτε τις ενέργειες της Αρχής».

Α. Ζαΐρη: «Χαίρομαι γιατί ο Βορίδης το έθεσε στη διάσταση που πρέπει, αν υπήρχε μαύρο χρήμα θα το ψάχναμε για όποιον το παρήγαγε, αυτή είναι η υποχρέωσή μου. Η υπόθεση ξέφυγε σε λεπτομέρειες ενώ δεν έπρεπε».

Στο σημείο εκείνο κι ενώ ήδη είχε ολοκληρώσει τις ερωτήσεις του ο Β. Βενιζέλος άρχισε να διακόπτει ρωτώντας συνεχώς την εισαγγελέα, επικαλούμενος έγγραφα του πρώην επικεφαλής της Αρχής Ν. Παντελή που άγνωστο πώς κατέληξαν στα χέρια του. Απευθυνόμενος σε υψηλότατους τόνους στην εισαγγελέα τη ρώτησε αν η Αρχή έχει θεσμική μνήμη!

Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Αφού έχετε τόσα έγγραφα, κύριε Βενιζέλο, γιατί δεν τα μοιράζατε και σε μας;»

Α. Ζαΐρη: «Εγώ δεν θα τελέσω αξιόποινη πράξη φυσικά και δεν είμαστε ανεξέλεγκτοι, αλλά είμαι υποχρεωμένη από τον νόμο να τηρήσω την εχεμύθεια σε ζητήματα... Είμαι εντυπωσιασμένη για το πόσα απόρρητα έγγραφα βρίσκονται στα χέρια σας. Η δική μου υποχρέωση είναι ο πλήρης έλεγχος, εδώ όμως παρουσιάζεται το πρόβλημα ότι ξέφυγε η υπόθεση στις λεπτομέρειες που όμως, όπως είπε και ο κ. Βορίδης, είναι ένα παρακλάδι. Δεν μπορούσα εγώ, ούτε όφειλα να ψάξω να βρω αν οι καταβολές προς την ΕLFΕ και τη ΔΕΠΑ -γενικώς του ομίλου Λαυρεντιάδη- ήταν ορθές ή όχι. Δεν είχα την αρμοδιότητα».

Τ. Χριστοδουλοπούλου: «Ο κ. Βενιζέλος θέλει να αφήσει μετέωρη την υποψία ότι βρήκατε λεφτά στον Πετσίτη. Δεν είναι ακρόαση, είναι ανάκριση. Αυτό επί κυρίου Βενιζέλου λέγεται κοινοβουλευτικός έλεγχος! Είναι η νέα συνταγματική ερμηνεία».

Το κοινοβουλευτικό μπούλινγκ στην αντεισαγγελέα συνεχίστηκε από τον Β. Βενιζέλο μέχρι την ώρα που η πρόεδρος ανακοίνωσε τη λήξη της συνεδρίασης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργή Βούτση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το πρωτοσέλιδο του «Μακελειού»
Αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων έγινε το πρωτοσέλιδο του «Μακελειού» και οι «αποκαλύψεις» του. Ο πρόεδρος της Βουλής μιλά για «πρωτοφανής αθλιότητα» για το «χαλκευμένο έγγραφο» που παρουσίασε ενώ το ΚΙΝ.ΑΛΛ....
Οργή Βούτση και ΚΙΝ.ΑΛΛ. για το πρωτοσέλιδο του «Μακελειού»
ΒΟΥΛΗ
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο
Η υπόθεση του πρακτορείου Διανομής Τύπου «Αργος» και του τρόπου που αντιμετωπίζει η Επ. Ανταγωνισμού τη μονοπωλιακή του θέση απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής...
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοσέλιδα της... αλήθειας
Αφιερωμένα στον Κ. Μητσοτάκη που τα έβαλε με την «Εφ.Συν.». Πρόβλημα εγκυρότητας έχει η «Εφ.Συν.» σύμφωνα με τον αρχηγό της Ν.Δ. και τη βουή που ξεσηκώθηκε από τους βουλευτές του (όλους;) μόλις κατέφυγε με...
Πρωτοσέλιδα της... αλήθειας
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Πότε γίνεται «θέμα» το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ξαφνικά χθες και σήμερα τα ΜΜΕ θυμήθηκαν την εξεταστική. Είναι επειδή κατέθεσε χθες το στέλεχος της Ν.Δ. και πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, εξαπολύοντας σφοδρές επιθέσεις αποκλειστικά και μόνο για την...
Πότε γίνεται «θέμα» το ΚΕΕΛΠΝΟ
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο Κακλαμάνης είναι ΣΥΡΙΖΑ;
Τώρα που ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση για την πορεία των απόρρητων εγγράφων βεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σωστά έπραξε ο πρόεδρος της Βουλής, τι θα απομείνει να λένε...
Ο Κακλαμάνης είναι ΣΥΡΙΖΑ;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «θεσμικός τρόμος» ξαναχτυπά
Αποδίδοντας αυθαίρετα στον πρωθυπουργό το αίτημα της προέδρου του Αρείου Πάγου για αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστών, μια «χορωδία» ΜΜΕ αλλά και εκπρόσωποι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με... μαέστρο τον...
Ο «θεσμικός τρόμος» ξαναχτυπά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας