Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μόνη επιτακτική απάντηση είναι η τήρηση του νόμου
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μόνη επιτακτική απάντηση είναι η τήρηση του νόμου

  • A-
  • A+
Αν και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδιαφορούν επιδεικτικά για την πολλοστή παραβίαση της νομοθεσίας περί αδειών κρατουμένων, στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα έσπευσαν να αναγάγουν σε θέμα πρωτίστης σημασίας μια ανάρτηση μέλους του «Ρουβίκωνα».

Ενώ ήδη η απεργία πείνας του κρατούμενου Κουφοντίνα μετά το εισαγγελικό βέτο για την τακτική του άδεια βρίσκεται πλέον στην πέμπτη ημέρα ξεκίνησαν οι αντιδράσεις οργανώσεων και ομάδων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κρατουμένων. Το πρωί του Σαββάτου πολλοί αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο Σύνταγμα και μοίρασαν στους περαστικούς ανακοίνωση για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή τον κρατούμενο.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, μέλος του «Ρουβίκωνα» έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο διαδίκτυο που ασφαλώς ο συντάκτης της γνώριζε ότι αυτή θα τύχει παρόμοιας ερμηνείας και πολιτικής εκμετάλλευσης, ενώ προφανώς υπονομεύει και το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας:

«Αυτήν την Πέμπτη το τριμελές συμβούλιο πλημμελειοδικών Βόλου θα αποφασίσει εάν θα έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα. Η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και είναι ζήτημα αν θα αντέξει τις επόμενες μέρες. Οι τρεις συγκεκριμένοι δικαστές του Βόλου θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα την ζωή του Δημήτρη τη ζωή τη δικιά μας και τη ζωή τη δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν όλα θα κοκκινίσουν».

Την συγκεκριμένη ανάρτηση έσπευσαν να καταδικάσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σκληρές ανακοινώσεις αλλά και ευθείες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης.

■ Ν.Δ.: «Οι σημερινές απειλές του Ρουβίκωνα κατά της ζωής δικαστών συνιστούν πρωτοφανή επιβουλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος για την οποία φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση. Η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην τρομοκρατία του Ρουβίκωνα και στη διάχυτη ανομία έχει πλέον οδηγήσει σε αμφισβήτηση της υπόστασης του κράτους δικαίου και των βασικών του αξιών, όπως είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Εστω για τους ελάχιστους μήνες που της απομένουν, η κυβέρνηση ας συνειδητοποιήσει επιτέλους τη συνταγματική της υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες και τους θεσμούς», δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

■ ΚΙΝ.ΑΛΛ.: «Οι απειλές κατά της ζωής δικαστικών λειτουργών από ηγετικά στελέχη του Ρουβίκωνα για την άδεια του τρομοκράτη Δ. Κουφοντίνα και η προαναγγελία κύκλου αίματος αν οι δικαστικοί δεν “συμμορφωθούν” με αυτές είναι η φυσική συνέχεια της προστασίας που συστηματικά τους παρέχει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-προθύμων. Ενημερώνουμε τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη ότι ο Ρουβίκωνας και τα μέλη του είναι γνωστής διεύθυνσης και διατηρούν με την ανοχή τους κατάληψη στα Εξάρχεια. Τους καλούμε να προστατεύσουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της και να ασκήσουν τα καθήκοντα τους απέναντι στα εγκληματικά παρακρατικά στοιχεία. Σε διαφορετική περίπτωση, πέραν της πολιτικής ευθύνης θα έχουν ποινικές ευθύνες για τις πράξεις και παραλείψεις τους» ήταν η αντίστοιχη δήλωση του Θ. Παπαθεοδώρου, υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεώρησαν (καλώς ή κακώς) ότι η έκκληση προς τους δικαστές να μην αφήσουν να κοπεί το νήμα της ζωής ενός απεργού πείνας διότι αυτό θα επηρεάσει τις ζωές όλων και τότε όλα θα κοκκινίσουν, είναι ευθεία απειλή ακόμα και κατά της ζωής των εισαγγελέων. Δικαίωμα τους να το κρίνουν με τον τρόπο αυτό όπως και δικαίωμα τους να θεωρούν παρακρατικά στοιχεία τα μέλη του «Ρουβίκωνα».

Εκείνο που δεν είναι όμως δικαίωμα κανενός είναι η παραβίαση των νόμων του κράτους δίκαιου και η α λα καρτ εφαρμογή τους. Οπως ήταν και είναι για πολλούς από μας αδιανόητο να παίρνει ο οποιοσδήποτε τον νόμο στα χέρια του σε ρόλο αυτόκλητου τιμωρού είναι εξίσου αδιανόητο να στερείται ένας οποιοδήποτε κρατούμενος το νόμιμο και κεκτημένο δικαίωμά του στο ευεργετικό μέτρο των αδειών. Δεν μπορεί ούτε τα κόμματα ούτε η κυβέρνηση ούτε πολύ περισσότερο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη να εξαντλούν ή και να ξεπερνούν τα όρια του Συντάγματος και των νόμων όσο κι αν πολιτικές ή άλλες εξωγενείς πιέσεις τούς καλούν να το πράξουν.

Ο,τι έγκλημα κι αν έχει διαπράξει κάποιος κι όσο κι αν επώνυμοι ή ανώνυμοι συγγενείς εύλογα αντιδρούν στις άδειες ή στις αποφυλακίσεις, οι νόμοι οφείλουν να τηρούνται ιδίως όταν στην προκειμένη περίπτωση ο κρατούμενος είχε ήδη αρχίσει να παίρνει όπως και όλοι οι άλλοι τις τακτικές του άδειες, ενώ από την πρώτη στιγμή που παραδόθηκε στις αρχές δήλωσε «τέλος».

Ακόμα λοιπόν κι αν ορισμένοι θεωρούν πραγματική απειλή την ανάρτηση του «Ρουβίκωνα» θα πρέπει να αφήσουν τις υποκριτικές πολεμοχαρείς δηλώσεις και να κοιτάξουν ψύχραιμα ολόκληρη την εικόνα. Να κοιτάξουν ότι όταν κάποιοι άλλοι απειλούν δικαστές και εισαγγελείς χαρακτηρίζοντας τους επίορκους και σκευωρούς ή τους κρεμάνε ονομαστικά στα μανταλάκια είναι εξίσου επικίνδυνο και ξεφεύγει από τα όρια διατύπωσης μιας ελεύθερης γνώμης.

Οι ίδιοι οφείλουν να θυμούνται ότι όταν -και σωστά- σύμφωνα με τον νόμο κυκλοφορούν ελεύθεροι λόγω 18μηνου ακόμα και δολοφόνοι, δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται ο νόμος χωρίς καμιά αφορμή στο πρόσωπο ενός και μόνο κρατούμενου.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ξανά σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας
«Τυπικά δικαιούστε, πλην όμως ουσιαστικά έχουμε πρόβλημα» ήταν τα λόγια του εισαγγελέα που απέρριψε χθες το νέο αίτημα για τακτική άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ξανά σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Δικαιοσύνη οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα και προς πάσα κατεύθυνση»
«Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς ολόκληρου του πολιτικού συστήματος» τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.»
«Η Δικαιοσύνη οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα και προς πάσα κατεύθυνση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Δημήτρης έζησε 15 χρόνια σε καθεστώς εξαίρεσης»
Τώρα που καταλάγιασαν οι οργισμένες φωνές (δεν αναφερόμαστε στους συγγενείς θυμάτων) ζητήσαμε από τη σύντροφο του Δ. Κουφοντίνα, Αγγ. Σωτηροπούλου, να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για την εφαρμογή του νόμου...
«Ο Δημήτρης έζησε 15 χρόνια σε καθεστώς εξαίρεσης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λάθη, παρερμηνείες και σκόπιμες διαστρεβλώσεις
Πολλά γράφτηκαν, πολλά ακούστηκαν για τη νόμιμη χορήγηση της 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία κατά το δοκούν παρερμηνεύτηκε ως... αποφυλάκιση. Η «Εφ.Συν.» λύνει μερικές παρεξηγήσεις... Ο...
Λάθη, παρερμηνείες και σκόπιμες διαστρεβλώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για μία 48ωρη άδεια
Με τη λατινική ρήση «dura lex, sed lex» (σκληρός νόμος, αλλά νόμος) καταλήγει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, η οποία τονίζει ότι καλώς δόθηκε η άδεια στον Δημ. Κουφοντίνα. Σύγκρουση στη...
Για μία 48ωρη άδεια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν είμαι ροζ ελέφαντας που ίπταται πάνω από τα κεφάλια τους»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΗΡΙΑΝΝΑΣ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.» ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ: Όποιος κατανοεί πως λέξεις όπως «αδικία» δεν αρκούν για να περιγράψουν υποθέσεις σαν τη δική μου, σημαίνει ότι έφτασε σε σημείο να υπερβεί τα όρια της...
«Δεν είμαι ροζ ελέφαντας που ίπταται πάνω από τα κεφάλια τους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας