Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκδικητική μετάθεση εξαιτίας ενός σκανδάλου
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδικητική μετάθεση εξαιτίας ενός σκανδάλου

  • A-
  • A+
Παροπλίστηκε η έμπειρη επιστήμων και αξιωματικός, που είχε καταθέσει στοιχεία για το σκάνδαλο του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, το οποίο αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» και επιβεβαίωσε πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας.

Μια εκδικητική μετάθεση αξιωματικού και μια γενικότερη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου που αφορά τις επεμβάσεις αντικατάστασης διακαθετηριακής βαλβίδας (TAVI) που λάμβαναν χώρα στο μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, το 401 ΓΣΝΑ, παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Η αξιωματικός (τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) ήταν ίσως η πιο σημαντική μάρτυρας στη διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου (καταθέτοντας πλήθος στοιχείων στους επιθεωρητές Υγείας που ανέλαβαν την έρευνα), καθώς λόγω της θέσης της στο νοσοκομείο ήταν παρούσα στις περισσότερες επεμβάσεις TAVI και ταυτόχρονα είχε την ευθύνη τήρησης του αρχείου των δελτίων εξωσωματικής κυκλοφορίας των επεμβάσεων αυτών.

Εξωσωματιστής είναι η ειδικότητα εκείνη που είναι απαραίτητη για μια επέμβαση τύπου TAVI, αλλά και γενικότερα για επεμβάσεις καρδιάς, καθώς χειρίζεται το μηχάνημα το οποίο υποκαθιστά κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων του ασθενούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ειδικότητα αυτή αναγνωρίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει στη χώρα μας αντίστοιχη σχολή, κατά συνέπεια οι εξωσωματιστές έχουν κάνει την αντίστοιχη πρακτική τους σε κέντρα του εξωτερικού.

EUROKINISSI ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το ίδιο συνέβη και με την εν λόγω αξιωματικό, που ήταν η πρώτη που ταξίδεψε στις ΗΠΑ πριν από 16 χρόνια, με έξοδα του Δημοσίου (μια εκπαίδευση που κόστισε περισσότερα από 100.000 ευρώ), προκειμένου να λάβει την εν λόγω ειδικότητα, πράγμα το οποίο και έγινε. Εν συνεχεία βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη Διακλαδική Καρδιοχειρουργική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ από τότε που αυτή συστάθηκε (2013), συμμετείχε στις επεμβάσεις καρδιάς, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε άλλος εξωσωματιστής στο νοσοκομείο, και ακολούθως εκτέλεσε και χρέη εποπτεύουσας για νεότερους συναδέλφους της που ακολούθησαν αυτή την ειδικότητα.

Τη θεώρησαν υπεύθυνη

Οταν η «Εφ.Συν.» άρχισε να δημοσιεύει τα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας για το 401 ΓΣΝΑ, από την πρώτη στιγμή κάποιοι στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίοι δεν έβλεπαν με καλό μάτι τις αποκαλύψεις μας, θεώρησαν ότι η εν λόγω αξιωματικός ήταν υπεύθυνη για τη διαρροή εγγράφων του νοσοκομείου προς την εφημερίδα μας.

Προφανώς, δεν τους ενόχλησε το γεγονός ότι, κατά παράβαση της νομοθεσίας και σύμφωνα με τα ευρήματα του ελέγχου των επιθεωρητών Υγείας, το αρχείο ασθενών της Διακλαδικής βρισκόταν σε ξεχωριστό χώρο από το γενικό αρχείο του νοσοκομείου. Ούτε το γεγονός ότι σε αυτό είχαν αποκλειστική πρόσβαση γιατροί, οι οποίοι δεν είχαν καμία δουλειά να αποτελούν τους... φύλακες του αρχείου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω αξιωματικός κατέθεσε στοιχεία που άπτονται τις αρμοδιότητάς της. Εντελώς... συμπτωματικά λοιπόν, από τότε που η «Εφ.Συν.» άρχισε τις δημοσιεύσεις, η αξιωματικός στοχοποιήθηκε, με αποτέλεσμα κάποιοι ανώτεροι από τις Ενοπλες Δυνάμεις να επιχειρήσουν να τη μεταθέσουν τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο. Τις δύο πρώτες δεν τα κατάφεραν, η τρίτη προσπάθεια, όμως, αποδείχτηκε φαρμακερή. Το κείμενο αυτό ίσως να μην είχε νόημα ύπαρξης αν η μετάθεση της αξιωματικού δεν είχε δύο τρανταχτές αποδείξεις που αποδεικνύουν τον χαρακτηρισμό «εκδικητική».

● Η πρώτη είναι ότι μετατέθηκε μεν για «υπηρεσιακές ανάγκες», μια καθαρά γραφειοκρατική δικαιολογία που σπάνια αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, κάτι που εν προκειμένω επαληθεύεται από το γεγονός ότι στη νέα της υπηρεσία τέτοιες ανάγκες δεν υφίστανται.

● Και η δεύτερη και πιο σημαντική είναι ότι μια έμπειρη τεχνικός εξωσωματικής κυκλοφορίας, η οποία εκπαιδεύτηκε με έξοδα του κράτους για να βρίσκεται στα χειρουργεία σε σοβαρές επεμβάσεις καρδιάς, έχει καταλήξει να υποδύεται τον ρόλο της γραμματέως, καθώς το νέο της πόστο είναι αυτό ακριβώς: η γραμματειακή υποστήριξη στην ΑΣΔΥΣ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού).

Κάτω από το χαλί

Ο παροπλισμός της αξιωματικού επειδή τόλμησε να πει την αλήθεια και δεν έκρυψε κάτω από το χαλί τις ανομίες που συντελούνται σε ένα κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένος. Οι ευθύνες εκείνων που παίρνουν τέτοιου είδους αποφάσεις, αντί να προχωρήσουν σε γενναίες τομές και να καθαρίσουν την κόπρο του Αυγείου, είναι επίσης δεδομένες. Δυστυχώς, κάποιοι γαλονάτοι εξακολουθούν να κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα στο 401 ΓΣΝΑ.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι είναι οι ίδιοι οι οποίοι τον προηγούμενο Ιούνιο αγνοούσαν επιδεικτικά και για 40 μέρες το αίτημα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που ήθελε να ελέγξει το νοσοκομείο. Χρειάστηκε η επανειλημμένη παρέμβαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, προκειμένου οι επιθεωρητές να ελέγξουν το 401 ΓΣΝΑ.

Το πόρισμα των επιθεωρητών, αφενός, δικαίωσε την έρευνα της εφημερίδας μας, καθώς βρήκε πλήθος παρανομιών μέσα στο νοσοκομείο, και ταυτόχρονα απέδειξε ότι η έρευνα που είχε διεξαχθεί λίγο καιρό πριν από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη στον ίδιο χώρο έχει πάρα πολλά κενά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.», η στρατιωτική Δικαιοσύνη δεν κάλεσε ούτε έναν από τους καταγγέλλοντες προκειμένου να δώσουν κατάθεση και έβαλε την υπόθεση άρον άρον στο αρχείο.

Είναι πλέον στην ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να διαπιστώσει τι σάπιο εξακολουθεί να κρύβεται μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις.

ΒΟΥΛΗ
Τώρα «ξύπνησαν» για την Καρδιοχειρουργική του 401
Με μια ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Υγείας, χθες, η Ν.Δ.- η οποία δεν είχε εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση επί έξι μήνες που η «Εφ.Συν.» διενεργεί και δημοσιεύει την έρευνά της- επιβεβαίωσε με...
Τώρα «ξύπνησαν» για την Καρδιοχειρουργική του 401
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάτι σάπιο υπάρχει στο «Ευγενίδειο»
Καταγγελίες για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση στο νοσοκομείο που ελέγχεται μέσα από μια ανώνυμη εταιρεία με ιδιοκτήτη το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κάτι σάπιο υπάρχει στο «Ευγενίδειο»
ΥΓΕΙΑ
Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου
Σοβαρά ερωτήματα για την Διεύθυνσης Υγειονομικού του Στρατού αλλά και του Ιπποκράτειου εγείρονται από τα έγγραφα, που φέρνει στο φως σήμερα η «Εφ.Συν.», σχετικά με τις μετεκπαιδεύσεις των στρ. γιατρών.
Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου
ΥΓΕΙΑ
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
Πλήρως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αν. Μπαλουσοπούλου, αναφορικά με τα όσα είχαμε αποκαλύψει στις 7 Μαΐου για την παράνομη μετεκπαίδευση του στρατιωτικού...
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13 κλινικές χάνουν την άδεια για επεμβάσεις TAVI
Η αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ζητά την άρση της άδειας για τις καρδιακές επεμβάσεις TAVI από 13 πιστοποιημένα κέντρα σε όλη τη χώρα που δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις να τις...
13 κλινικές χάνουν την άδεια για επεμβάσεις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI
Νέα, άκρως διαφωτιστικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν όσα εδώ και εννέα μήνες αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» για τις εξειδικευμένες καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI, που διενεργούνται στο 401 ΓΣΝΑ με σκανδαλώδη ποσοστά...
Ομολογία ενοχής για τις επεμβάσεις TAVI

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας