Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισχυροποιούν τη θέση τους στη Μεσόγειο οι ΗΠΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυροποιούν τη θέση τους στη Μεσόγειο οι ΗΠΑ

  • A-
  • A+
Με φόντο την ασφάλεια και την ενέργεια και θέλοντας να «χτυπήσουν» Ρωσία και Τουρκία Αμερικανοί γερουσιαστές καταθέτουν νομοσχέδιο που θα τους παράσχει περισσότερα εργαλεία για τη στρατηγική τους επιρροή στην περιοχή.

Ικανοποίηση εντός και εκτός συνόρων φέρνει η κατάθεση ενός νομοσχεδίου στην αμερικανική Γερουσία, το οποίο έχει τον τίτλο «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», καθώς σηματοδοτεί ουσιαστική ανάμειξη των ΗΠΑ στην περιοχή και ειδικότερα στο κομμάτι των σχέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου με την Τουρκία.

Οπως φαίνεται, ωστόσο, το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα σε γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό πεδίο. Αποτελεί προϊόν εξαετούς (τουλάχιστον) ελληνοαμερικανικής και αμερικανοεβραϊκής συνεργασίας, καθώς οργανώθηκε και προωθείται από το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), που έχει έδρα το Σικάγο, και την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) που εδράζεται στη Νέα Υόρκη. Εχει, δε, και τις «ευχές» της αμερικανικής ηγεσίας, αφού πολλά από τα βασικά του στοιχεία έχουν αποτυπωθεί σε κατά καιρούς δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών των ΗΠΑ, προεξάρχοντος του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Πώς το νομοσχέδιο
εξυπηρετεί τα ελληνικά και
κυπριακά συμφέροντα

Το βασικότερο σημείο του νομοσχεδίου, το οποίο φαίνεται πως εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα και γίνεται για πρώτη φορά –εάν τελικά το νομοσχέδιο περάσει από τη Γερουσία– είναι ότι προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλει λίστα στο Κογκρέσο με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το νομοσχέδιο έρχεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ, με την τελευταία να έχει αναπτύξει στενές επαφές με τη Ρωσία, διαπραγματευόμενη μαζί της την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 την ίδια ώρα που επιθυμεί να αγοράσει από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς τύπου F-35. Ωστόσο, το σενάριο της εν λόγω αγοράς φαίνεται πως απομακρύνεται καθώς υπάρχει έντονη αμερικανική αντίδραση στο γεγονός ότι η Τουρκία «φλερτάρει» με τη Ρωσία.

Ο αγωγός East Med

Το νομοσχέδιο έρχεται επίσης σε μια περίοδο κατά την οποία ολοκληρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, σε λίγους μήνες ανοίγει εκ νέου ο διάλογος για το Κυπριακό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου και ΗΠΑ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med που θα εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, και επίσης είναι σε εξέλιξη το έργο του αγωγού TAP που διασχίσει όλη τη βόρεια Ελλάδα και θα βγαίνει στην Αδριατική.

Είναι προφανές πως αν το νομοσχέδιο περάσει, οι ΗΠΑ θα κάνουν έντονη την παρουσία τους στην περιοχή, πράγμα εξάλλου που αποτελεί και βασικό στόχο των υποστηρικτών του. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της AJC, Ντέιβιντ Χάρις, «σε μια εποχή που η Ανατολική Μεσόγειος αναδύεται ως μια ξεχωριστή και ζωτική γεωπολιτικά περιοχή, πρέπει να επικροτήσουμε τις προσπάθειες του Κογκρέσου για τη διασφάλιση της αμερικανικής ηγεσίας και την ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών [στην περιοχή]».

Την ίδια ικανοποίηση έδειξε και ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του HALC, σημειώνοντας πως «η σημερινή Μεσόγειος επαναδιεκδικεί ένα μεγάλο μέρος της ιστορικής της σημασίας. Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα επηρεάσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής».

Τόσο το HALC όσο και η AJC θεωρούν ότι το νομοσχέδιο παρέχει εργαλεία για μια περιεκτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς καλύπτει την ενεργειακή συνεργασία, θέματα ασφάλειας και την αντιμετώπιση των «κακόβουλων ξένων επιρροών». Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φράση αποτελούσε κομμάτι της δήλωσης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μετά την τελευταία τριμερή σύνοδο Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου πριν από έναν μήνα, όπου έγινε γνωστή η επίσημη ανάμειξη των ΗΠΑ στον East Med μέσω της πολυεθνικής Exxon Mobil.

Ανάμεσα στα βασικά σημεία, τα οποία ξεχωρίζουν οι δύο οργανώσεις, περιλαμβάνονται:

  • ● Η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
  • ● Η πιο ενεργός συμμετοχή των ΗΠΑ στην ενεργειακή διπλωματία της περιοχής
  • ● Η αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET) και επανεισαγωγή της στρατιωτικής βοήθειας για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)
  • ● Η επαναδιατύπωση περιορισμών στη μεταφορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία, καθώς και η παρακολούθηση της χρήσης αμερικανικών όπλων από την Τουρκία εναντίον των συμμάχων και των εταίρων της Ουάσινγκτον
  • ● Η παρακολούθηση της ρωσικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ικανοποίηση Αποστολάκη

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη Τύπου στρατιωτικής έκθεσης. «Νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει την Ελλάδα ως πολύ σοβαρό δρώντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Με τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Ελλάδος. Θεωρώ ότι είναι πρώτη φορά που το αμερικανικό Κοινοβούλιο δείχνει τέτοιο ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραβιάσεις που γίνονται στην περιοχή της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», σχολίασε ο υπουργός.

Τα πρόσωπα

ΕΝΤΙ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ (HALC)

Αποκαλυπτικός ήταν, σχετικά με τις προθέσεις του HALC, ο εκτελεστικός διευθυντής του, Εντι Ζεμενίδης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» πριν από έναν χρόνο (7 Μαΐου 2018). Για τις σχέσεις HALC-AJC ανέφερε πως «το HALC και η AJC δεν κάνουν απλώς ένα συνέδριο ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Είμαστε σε συνεχή επαφή για τις αντίστοιχες προτεραιότητές μας, σε σημείο που εορτάζουμε μαζί την 28η Οκτωβρίου και την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος».

Επιπλέον: «Το επόμενο διάστημα θα προωθήσουμε τα νομοσχέδια που αποσκοπούν στην εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας μεταξύ Αμερικής, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, και την προώθηση ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση πηγών ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο». Οπως φαίνεται, η ώρα αυτή ήρθε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εντι Ζεμενίδης ήταν στην ομάδα των Ελλήνων της ομογένειας που υποδέχτηκαν τον Οκτώβριο του 2017 στο Σικάγο τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα πρόσωπα

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΧΑΡΙΣ (AJC)​​​​​​

Ηγείται της AJC από τη δεκαετία του 1990. Ο Σιμόν Πέρες είχε πει γι’ αυτόν ότι είναι «ο πρωθυπουργός του εξωτερικού της εβραϊκής κοινότητας». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας», πέρυσι είχε πει: «Οσον αφορά τους κινδύνους για την εβραϊκή κοινότητα, έχουμε επικεντρωθεί σε τρία πράγματα: την άκρα Δεξιά, την άκρα Αριστερά, και τους τζιχαντιστές». Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι είχε συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά το 2014 λίγες εβδομάδες μετά τις συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, και φέρεται να του έδωσε συγχαρητήρια για την «εξαιρετική δουλειά». Για τον «συνεταιρισμό» και την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου μιλούσε με θετικά λόγια από το 2012.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του τότε στην «Καθημερινή» είχε χαρακτηρίσει «άριστες» τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και είχε περιγράψει την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή «ζωτικής σημασίας» για τις ΗΠΑ. Μιλούσε ήδη από τότε για τη σημασία του αμερικανικού ρόλου στην «τετραμερή συνεργασία» για την αξιοποίηση των σημαντικών ενεργειακών αποθεμάτων «στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου, και ίσως κάποια μέρα και της Ελλάδας».

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιγμα Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και καλόπιστο διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς πίεσης.
Ανοιγμα Μητσοτάκη για διάλογο με την Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με σύνεση απέναντι στους «πολέμαρχους» των πληκτρολογίων
Το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» μετά της συνοδείας του (2 βοηθητικά ερευνητικά σκάφη και πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) συνέχιζε ώς αργά χθες βράδυ τον πλου του, σε πορεία νοτιοανατολικά της...
Με σύνεση απέναντι στους «πολέμαρχους» των πληκτρολογίων
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τουρκικό «Ορούτς Ρέις» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Σε έναν νέο πόλεμο νεύρων με την Τουρκία εξελίχθηκε η χθεσινή μέρα, μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας να στείλει νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις»,...
Το τουρκικό «Ορούτς Ρέις» εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα δεδομένα φέρνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου
Η Τουρκία λίγες ώρες μετά τη συμφωνία του Καΐρου ανακοίνωσε NAVTEX στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ρόδου και στην περιοχή του Καστελόριζου με πραγματικά πυρά.
Νέα δεδομένα φέρνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ναυάγιο της γαλλικής φρεγάτας
Πού κόλλησε η προμήθεια-συμπαραγωγή των προηγμένης τεχνολογίας σκαφών τύπου [email protected] που είχαν σχεδόν συμφωνήσει οι Μητσοτάκης και Μακρόν • Ο ρόλος της Γερμανίας και η αντίστοιχη προσέγγιση του Α. Τσίπρα με το...
Το ναυάγιο της γαλλικής φρεγάτας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Πούτιν για την τουρκική προκλητικότητα
Κυπριακό, παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου τέθηκαν από τον Κύπριο Πρόεδρο στον Ρώσο ομόλογό του.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Πούτιν για την τουρκική προκλητικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας