• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.3°C
  4 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  89%

Πίνακας με τον Λένιν να μιλάει στο πλήθος, που βρίσκεται στο Μουσείο Πολιτικής Ιστορίας της Μόσχας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι έχει να μας πει σήμερα η Ρωσική Επανάσταση;

 • A-
 • A+

«Τι ήταν η Ρωσική Επανάσταση; Μπορούμε να συναγάγουμε μια σαφή απάντηση κάτι περισσότερο από έναν αιώνα μετά; Είναι σωστό να μιλάμε για τη Ρωσική Επανάσταση σαν να ήταν ένα ενιαίο γεγονός και όχι μια γιγάντια τεκτονική κίνηση; Απαντήσεις σε ερωτήματα σαν αυτά θα προσπαθήσει να σκιαγραφήσει το διεθνές συνέδριο “Ρωσική Επανάσταση. Η διαρκής πρόκληση”, που θα λάβει χώρα στη Νομική Σχολή της Αθήνας στις 12-14 Απριλίου 2019».

Με τα λόγια αυτά οι διοργανωτές του συνεδρίου επιχειρούν να συνοψίσουν την προβληματική για ένα κορυφαίο γεγονός-συμβάν του 20ού αιώνα, το οποίο, μαζί με τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, σημάδεψε τη Σύγχρονη Ιστορία και άλλαξε κυριολεκτικά τον κόσμο μας σε Ανατολή και Δύση.

Σημειώνουν επίσης κάτι που αποτελεί πραγματικότητα, όπως είδαμε σε πολλές από τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Οκτώβρη κατά τη διάρκεια του 2017, με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την επανάσταση. Τι είναι αυτό; «Η συνήθης (επετειακή) συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση εντός της Αριστεράς και του κινήματος παραμένει μέχρι σήμερα εγκλωβισμένη στο πλαίσιο μιας άγονης και δογματικής, πολλές φορές, προσπάθειας αυτοεπιβεβαίωσης των διάφορων ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων που διεκδικούν την κληρονομιά του Οκτώβρη (ή μέρος της). Η κριτική σκέψη και πράξη δυσκολεύεται να αναστοχαστεί με ελεύθερο και τολμηρό πνεύμα μια εποχή που υπήρξε καταλυτική για τη διαμόρφωση του σύγχρονου χάρτη των επαναστατικών και απελευθερωτικών κινημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε αυτή την αναζήτηση, εκτός από τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, θα συμμετάσχουν ομιλητές από άλλες 6 χώρες: τη Ρωσία, την Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σκοτία και τη Γαλλία.

Ανάμεσά τους, οι διεθνούς φήμης μελετητές της Ρωσικής Επανάστασης Alexander Shubin, Alla Morozova, Dmitry Rublev, Konstantin Morozov, Renaud Garcia, Teodor Shanin, Viktor Kondrashin, Yaroslav Leontyev, Ettore Cinnella, Nikolas Pissis και Yiannis Kokosalakis.

Στην ιστοσελίδα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε βιογραφικά των ομιλητών, αλλά και κείμενα και αναλύσεις για τη Ρωσική Επανάσταση, πολλά από τα οποία μεταφράζονται πρώτη φορά στα ελληνικά και είναι χρήσιμα όχι μόνο για τους ειδικούς μελετητές και ιστορικούς της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας μας με ενδιαφέρον για την ιστορία του αριστερού κινήματος και το πρώτο πείραμα σοσιαλιστικής επανάστασης στον κόσμο, με όλες τις αντιφάσεις του.

Σε μια περίοδο όπου, όπως λέει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Τζιμ Γούλφρις, «θέλουν να μας πείσουν ότι η επανάσταση είναι έργο δημαγωγών και τυράννων» και η «αριστερή μελαγχολία» κυριαρχεί κυρίως μετά το 1989, η ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τις αιτίες, την πορεία και τις αντιφάσεις του ρωσικού Οκτώβρη μόνο καλοδεχούμενη μπορεί να είναι.

Σήμερα, οι απανταχού συντηρητικοί και οι ακροδεξιοί εκδηλώνουν με κάθε τρόπο το μίσος τους για τη Γαλλική Επανάσταση το «1789» και προωθούν τη θεωρία των δύο άκρων, θέλοντας να ταυτίσουν τον φασισμό με τον κομμουνισμό και να σβήσουν από τον ιστορικό ορίζοντα ακόμα και την προσδοκία μιας κοινωνικής αλλαγής.

Φυσικά, στην ιστορία ισχύει το μότο πως «ουτοπία δεν είναι να πιστεύεις ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, αλλά ότι θα μείνουν τα ίδια». Η τραγωδία ωστόσο είναι πως, εάν δεν υπάρξει σχέδιο και δράση από την Αριστερά, τότε η αλλαγή μπορεί να γίνει από την Ακροδεξιά και τους φασίστες, οπότε να πάμε σ’ ένα ιστορικό déjà vu, με όλες τις δραματικές συνέπειες.

Η συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση και την πορεία που ακολούθησε, με τις θεωρητικές και πολιτικές αντιφάσεις της, βοηθά να επαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα των εναλλακτικών στον καπιταλισμό και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μακριά απ’ αυτόν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επανάσταση, τέχνη και ουτοπία
Το πώς διαμορφώνεται η πολιτική μας φαντασία σε σχέση με τις επαναστατικές δυνατότητες του μέλλοντος είναι το βασικό ερώτημα που θα διατρέξει τις αναζητήσεις και τις δράσεις του φόρουμ που συνδιοργανώνουν η...
Επανάσταση, τέχνη και ουτοπία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Η κόκκινη σημαία θα υψωθεί ξανά!»
Παρόν το ΚΚΕ στη 19η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στο Λένινγκραντ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. «Ψηλά τη σημαία του μαρξισμού-λενινισμού! Προλετάριοι όλων των...
«Η κόκκινη σημαία θα υψωθεί ξανά!»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καμπάνια ενημέρωσης, εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
Η ΟΚΔΕ με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία το 1917 πραγματοποιεί μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και δράσης. Τον Φλεβάρη και τον Μάρτη η Οργάνωση πραγματοποιεί τον πρώτο...
Καμπάνια ενημέρωσης, εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση Λαϊκής Ενότητας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Εκδήλωση με τίτλο «οι εξελίξεις στην Ουκρανία: Πόλεμος και Ειρήνη» διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη, στις 6 μ.μ., (Νομική Αθήνας, αίθουσα 1), η...
Εκδήλωση Λαϊκής Ενότητας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επανάσταση είναι το όνομα αυτού που θέλουμε να δημιουργήσουμε»
Ο Μεχμέτ Οσνούρ Αλκάν έρχεται στην Ελλάδα για να μιλήσει στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται από 9 έως τις 12 Δεκεμβρίου στους χώρους της Νομικής Σχολής Αθηνών
«Επανάσταση είναι το όνομα αυτού που θέλουμε να δημιουργήσουμε»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαδικτυακή εκδήλωση για τον «αγώνα τότε και τώρα» 
Το Αριστερό Ρεύμα – Λαϊκή Ενότητα διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. με θέμα «Η Επανάσταση του 1821. Ο αγώνας τότε και τώρα υπόθεση του λαού».
Διαδικτυακή εκδήλωση για τον «αγώνα τότε και τώρα» 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας