Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λελογισμένη κήρυξη αρχαιολογικού χώρου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λελογισμένη κήρυξη αρχαιολογικού χώρου

  • A-
  • A+

Με ομόφωνη απόφαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προχώρησε χθες το βράδυ στην κήρυξη-οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά. Κήρυξη απαραίτητη, καθώς με βάση τον αρχαιολογικό νόμο προηγείται όταν έχουμε χωρική ρύθμιση, όπως συμβαίνει με το Master Plan του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ - Cοsco) που κατατέθηκε και η έγκρισή του συζητιόταν μέχρι αργά χθες.

Η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου θεωρείται λελογισμένη και δεν περιλαμβάνει όλο το τμήμα των 11.500 τ.μ. που είχε ζητήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων. Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, η κήρυξη αφορά το τμήμα εντός των τειχών, δηλαδή την αρχαία πόλη του Πειραιά.

Από τη βόρεια και τη δυτική πλευρά ορίζεται από το Κονώνειο Τείχος και τη γραμμή του ΗΣΑΠ. Προς τον Νότο από τη θάλασσα και την περιοχή Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου έως το Μικρολίμανο. Ανατολικά από το Κονώνειο Τείχος, τα ίχνη του οποίου θα ακολουθηθούν από τους χάρτες του 19ου αιώνα καθώς έχει εξαφανιστεί ενώ προβλέπεται εξωτερική ζώνη προστασίας 20 μέτρων.

Στην κήρυξη περιλαμβάνεται η χερσαία περιοχή του λιμανιού, ενώ εξαιρούνται η θαλάσσια -όπως υποστήριξε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων το κυρίως λιμάνι έχει δεχτεί πολλές επεμβάσεις και η στρωματογραφία έχει καταστραφεί- και οι σύγχρονες επιχώσεις.

Εντός του αρχαιολογικού χώρου περιλαμβάνονται τα εμβληματικά μνημεία της πόλης, τα αρχαία τείχη, η Ηετιώνεια Πύλη στο Καστράκι, οι Αστικές Πύλες, το Ταφικό Μνημείο του Θεμιστοκλή, το Πασαλιμάνι, το Μικρολίμανο και η Ζέα. Επίσης εντάσσονται οι παραλίες Βοτσαλάκια και Φρεαττύδα.

Στην ουσία από τα πέντε διαμερίσματα του Πειραιά η κήρυξη αφορά το 1ο, το 2ο και ένα μικρό μέρος από το 3ο διαμέρισμα. Για τα υπόλοιπα, όταν έχουμε εργασίες θεμελίων ο έλεγχος θα ασκείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Τέλος, εξαιρείται το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το «Καραϊσκάκη» ενώ η κήρυξη για τα Μακρά Τείχη θα έρθει σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ. «Ο φάκελος που συγκροτήθηκε έγινε βάσει των δεδομένων αρχαιολογικής έρευνας πεδίου, όπως ορίζει η αρχαιολογική νομοθεσία» είπε η προεδρεύουσα του ΚΑΣ και γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και με ελεγχόμενη ένταση στην αρχή, καθώς παρευρέθη ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης μαζί με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης. Ωστόσο τα μέλη του ΚΑΣ με ομόφωνη απόφαση δεν έκαναν δεκτό το αίτημα θεωρώντας ότι είχαν γίνει οι απαραίτητες συζητήσεις και είχαν δοθεί εξηγήσεις.

«Τα αρχαία του Πειραιά αποτελούν απειλή για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Οργανισμού Λιμένα; Θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη του λιμανιού;» αναρωτήθηκε η γ.γ. κ. Βλαζάκη για να προσθέσει με νόημα: «Η πολιτιστική κληρονομιά είναι πρόβλημα μόνο για όσους την αντιμετωπίζουν ως εμπόδιο και όχι ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Το Master Plan δεν διαπραγματεύεται τη δραστηριότητα σε ένα κενό πεδίο, αλλά αναπτύσσεται σε μια περιοχή με ιστορική και συμβολική φόρτιση».

Δυσαρέσκεια από Μώραλη

Γιάννης Μώραλης

KOSTAS VILLA / EUROKINISSI

Τη δυσαρέσκεια και την απορία του για τη μη αποδοχή από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του αιτήματος του Δημοτικού Συμβουλίου για αναβολή της συζήτησης, εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Δυσαρέσκεια, καθώς -όπως εξηγεί- «η αντιμετώπιση αυτή δεν συνάδει με το πνεύμα που πρέπει να επικρατεί στις ημέρες μας, που δεν είναι άλλο από πνεύμα συνεργασίας, διαβούλευσης και συναινέσεων, ειδικά σε σοβαρά θέματα όπως αυτό».

Και απορία, όπως τονίζει, για το πώς το ΚΑΣ αποδέχτηκε το αίτημα του ΟΛΠ για αναβολή της συνεδρίασης την 5η Μαρτίου 2019, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ αγνοεί και απορρίπτει το αίτημα όχι της δημοτικής αρχής αλλά ολόκληρης της πόλης του Πειραιά. «Ολοι γνωρίζουμε στον Πειραιά και πού υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και πού αυτά χρήζουν προστασίας, αλλά επιτέλους κάποια στιγμή και ανάδειξης. Ας ελπίσουμε ότι η τελική απόφαση τουλάχιστον θα περιοριστεί εκεί και δεν θα γίνει αποδεκτή η εισήγηση για την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του συνόλου του δήμου μας» προσθέτει.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

ART - ΝΕΑ
Απόσπαση για να σωθούν οι Δεσμώτες του Φαλήρου
Kατά πλειοψηφία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την απόσπαση του σκελετικού υλικού σε μπλοκ, την εξυγίανση του εδάφους και την επανατοποθέτηση στο βάθος εύρεσης.
Απόσπαση για να σωθούν οι Δεσμώτες του Φαλήρου
ART - ΝΕΑ
Κινδυνεύουν οι Δεσμώτες του Φαλήρου
Σήμερα, σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά την ανακάλυψη (άνοιξη του 2016) στην Εσπλανάδα Φαλήρου στο πλαίσιο των ανασκαφών που διεξάγονται για τις εργασίες του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το εύρημα...
Κινδυνεύουν οι Δεσμώτες του Φαλήρου
ART - ΝΕΑ
Ο αρχαιολογικός νόμος ισχύει για όλους
Το θέμα του Ελληνικού ήρθε ξανά με φόρα στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, με αφορμή ανακοίνωση της Lamda Development που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκδοση της...
Ο αρχαιολογικός νόμος ισχύει για όλους
ART - ΝΕΑ
Το λιμάνι των «Αντιθέσεων»
Την ιστορία της πόλης του Πειραιά αλλιώς... αφηγείται η περιοδική έκθεση «Αντιθέσεις» που διοργανώνει και παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (ΑΜΠ), σε επιμέλεια της διευθύντριας της Εφορείας...
Το λιμάνι των «Αντιθέσεων»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τήρηση της νομιμότητας και της κοινής λογικής
Η απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό εξασφαλίζει την προστασία των αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργεί ντε φάκτο καταστάσεις για τους επενδυτές οι οποίες απορρέουν από τον Αρχαιολογικό Νόμο. Αναψε...
Τήρηση της νομιμότητας και της κοινής λογικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιoυάν για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Με τη διαρροή επιστολής του, στην οποία ζητά την παραχώρηση του κτιρίου Silo, η «Καθημερινή» ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Πολιτισμού «φρενάρει» την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, η οποία όμως...
Γιoυάν για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας