Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σκυταλοδρομία ψευδών ειδήσεων

Η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αννα Ζαΐρη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκυταλοδρομία ψευδών ειδήσεων

  • A-
  • A+

Μετά από ένα τριήμερο διασποράς ψευδών αλλά κυρίως διαστρεβλωμένων «ειδήσεων», η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η παραίτηση λόγω μετάθεσης στελέχους της Αρχής που διερευνούσε σημαντικές υποθέσεις έγινε αφορμή ομοβροντίας ομαδικών πυρών με αποδέκτη την κυβέρνηση και με μοχλό τον Μ. Πετσίτη.

Οι ερωτήσεις βουλευτών της ΔΗΣΥ αλλά και το αίτημα της Ν.Δ. να κληθεί η πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να αποδειχτεί ή και να διαψευστεί απολύτως η φιλολογία περί σκανδάλου Πετσίτη.

Προηγήθηκαν της παρέμβασης της Α. Ζαΐρη πολυσέλιδα και πολύωρα ρεπορτάζ για τους λόγους παραίτησης ενός στελέχους της Αρχής μετά τη δυσμενή μετάθεσή του. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε μάλιστα κριθεί άριστος από την πρόεδρο της Αρχής προτού μετατεθεί, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε προσφυγή η οποία και δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες της Δεξιάς, όχι λόγω της αδικίας στο πρόσωπό του αλλά με απολύτως προφανή στόχο την άκρατη πολιτική εκμετάλλευση και τον θόρυβο για την υπόθεση Μ. Πετσίτη.

Τα δημοσιεύματα ξεκίνησαν με απλούς υπαινιγμούς για την πρόεδρο της αρχής, π.χ. ότι τάχα προορίζεται να διαδεχτεί την Ξ. Δημητρίου, έως και ακραία σχόλια για πρόσωπα εναντίον των οποίων μέχρι και σήμερα δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία ή δίωξη. Ακολούθησαν φυσικά όλες οι απαραίτητες διασυνδέσεις και η γνωστή σαλάτα: Βενεζουέλα, Αρτεμίου, Πετσίτης, Παππάς και Μαξίμου. «Αφωνία Μαξίμου για τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Πετσίτη», «Ενοχη σιωπή από το Μαξίμου», «Πανικό προκαλεί στο Μαξίμου ο Μανόλο» ήταν σε γενικές γραμμές οι τίτλοι των εφημερίδων της αντιπολίτευσης όχι μόνο χθες αλλά και το Σαββατοκύριακο, αρχής γενομένης όπως πάντα από το «Πρώτο Θέμα».

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά -πριν ακόμα βγει η ανακοίνωση της Αρχής- η Ν.Δ., η οποία και ζήτησε να κληθεί άμεσα η Αννα Ζαΐρη στην Επιτροπή της Βουλής για παροχή εξηγήσεων.

«Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία αξιώνει από την κ. Ζαΐρη να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για τα σκάνδαλα που αφορούν το τρίγωνο Πετσίτη-Λαυρεντιάδη-Αρτεμίου, καθώς και να απαντήσει για ποιον λόγο αποπέμφθηκε το διευθυντικό στέλεχος της Αρχής της που τα διερευνούσε, όπως έγραψαν -χωρίς να διαψευσθούν- τρεις κυριακάτικες εφημερίδες. Η κ. Ζαΐρη θα κληθεί επίσης να εξηγήσει γιατί καθυστερούν αναιτιολόγητα και παράνομα να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικές εκθέσεις πεπραγμένων της Αρχής της οποίας προΐσταται».

Η δε εκπρόσωπος Σ. Ζαχαράκη έθεσε ξανά τα ερωτήματα που επαναλαμβάνονται και στα φιλικά της Ν.Δ. έντυπα με βάση τις «πηγές» τους: «Με ποια ιδιότητα μπαινόβγαινε ο κ. Πετσίτης στο Μαξίμου και πώς βρέθηκε να έχει στους λογαριασμούς του παράνομα ποσά; Ποιες σκοτεινές διαδρομές συνδέουν τους κ. Πετσίτη, Παππά και Αρτεμίου, που έστελνε τα χρήματα από την Κύπρο; Για ποιον λόγο ξηλώθηκε ο δημόσιος λειτουργός που διερευνούσε το σκάνδαλο Λαυρεντιάδη-ΔΕΠΑ;».

Ανακοίνωση

Στο μεταξύ χθες το απόγευμα εκδόθηκε από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για τον Μανώλη Πετσίτη, επισημαίνεται εκ μέρους της Αρχής ότι: Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες διέπεται από μυστικότητα των ερευνών της, η οποία τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει παραβιαστεί. Οι υπαίτιοι των διαρροών ερευνώνται αρμόδια. Οι διαρροές έχουν στόχο να εξαναγκάσουν την Αρχή σε αποκαλύψεις, που ασφαλώς θα βλάψουν τις συνεχιζόμενες έρευνες.

»Εχουμε τονίσει και στο παρελθόν ότι οσάκις εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία προσώπων που εμπλέκονται στο έγκλημα δεσμεύονται άμεσα και χωρίς εξαίρεση ενημερώνονται σχετικά οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές. Ειδικότερα, για την υπόθεση ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι διαστρεβλωμένες, δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται, ενώ εστάλη προ μηνών ενημέρωση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με όσα στοιχεία είχαν τότε συλλεγεί. Εφόσον υπάρξουν νέα στοιχεία, η Αρχή θα προβεί και πάλι άμεσα στις νόμιμες ενέργειές της και εφόσον εντοπισθούν ύποπτα χρήματα στους λογαριασμούς των ελεγχομένων θα δεσμευθούν. Τέλος, τονίζουμε ότι οι πληροφορίες εξωθεσμικής προέλευσης συνήθως είναι κακόβουλες και διαστρεβλωμένες επιδιώκοντας να πλήξουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Αρχής».

Στην υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη δεν βρέθηκε σε κανέναν λογαριασμό κάτι που να μη δικαιολογείται

Διαβάζοντας ωστόσο κανείς το περιεχόμενο της προσφυγής του στελέχους που παραιτήθηκε διαπιστώνει ότι όπως αναφέρει, «η αιφνιδιαστική τοποθέτησή μου σε εντελώς αναντίστοιχη θέση λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που χειρίζομαι εξαιρετικά ευαίσθητες υποθέσεις (υπόθεση Λαυρεντιάδη, υπόθεση πορίσματος Τραπέζης της Ελλάδος για χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, αγοραπωλησίες ακινήτων και εισροή χρημάτων από την αλλοδαπή κ.α. επί των οποίων σας εισηγήθηκα τα πορίσματα της έρευνάς μου».

Το στέλεχος της Αρχής επισημαίνει στη συνέχεια ότι με τις υποθέσεις αυτές ασχολείται και η ποινική δικαιοσύνη και μάλιστα και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο ίδιος ζητά, τέλος, με την παραίτησή του να διακοπεί η απόσπασή του στην Αρχή. Μαθαίνουμε δε ότι στην υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη δεν βρέθηκε σε κανέναν λογαριασμό κάτι που να μη δικαιολογείται.

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που έκαναν την κ. Ζαΐρη να μεταθέσει τον άριστο -σύμφωνα με την ίδια- συνεργάτη της, αλλά γνωρίζουμε ότι πρόσφατα έχει προηγηθεί και άλλη παρόμοια μετακίνηση που κατά τα φαινόμενα δεν είχε αξιοποιήσιμο πολιτικό ενδιαφέρον.

Η πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής καλείται να εξηγήσει και κυρίως να ξεκαθαρίσει όλο το fake τοπίο γύρω από υποθέσεις όπως αυτή ή και εκείνη της ΤτΕ που επίσης διερευνούσε ο παραιτηθείς.

Οσο για τη δυσώδη υπόθεση των Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη, το πότε και το πώς έβλαψαν το Δημόσιο, φαίνεται ότι έχει περάσει στα αζήτητα της μνήμης των πρώην κυβερνήσεων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Μαξίμου διαλέγει και διορίζει
Γαλάζια απόχρωση παίρνει ο Αρειος Πάγος με την επιλογή του Ιωσήφ Τσαλαγανίδη ως προέδρου και του Βασίλειου Πλιώτα ως εισαγγελέα ● Πώς στελεχώθηκαν η Ενιαία Αρχή Διαφάνειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το Μαξίμου διαλέγει και διορίζει
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Διαρροές από τον αντεισαγγελέα, απειλές από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής, που ελέγχεται για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, με επιστολή του στρέφεται ευθέως κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου...
Διαρροές από τον αντεισαγγελέα, απειλές από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
Tην ώρα που η ζωή του απεργού πείνας κρεμόταν από μια κλωστή, εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι ισχύουν για όλους τους κρατούμενους οι διατάξεις για τις τακτικές άδειες.
Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Δ. Κουφοντίνας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Πιέσεις με μικροπολιτική σκοπιμότητα
Οι πολεμικές δηλώσεις της Ν.Δ. και με την πλήρη ταύτιση μερίδας των ΜΜΕ μετά την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Βόλου συνεχίστηκαν σε όλη τη...
Πιέσεις με μικροπολιτική σκοπιμότητα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πίσω από τους επικριτές μου κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα»
«Είναι εφικτό και επιβάλλεται οι Δικαστικές Ενώσεις να παραμένουν ουδέτερες και να μην αναμιγνύονται στις κομματικές αντιπαραθέσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» η Βασιλική Θάνου, επίτ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου και...
«Πίσω από τους επικριτές μου κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα ανακοίνωση της μειοψηφίας της ΕΔΕ
Η ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ των δικαστών προφανώς θα συνεχίζεται μέχρι τις αρχαιρεσίες αλλά και για όσο διάστημα οι πολιτικές αντιπαραθέσεις εμπλέκουν, συκοφαντούν και απειλούν ακόμα δικαστικούς λειτουργούς και...
Νέα ανακοίνωση της μειοψηφίας της ΕΔΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας