• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 14.3°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.7°C / 13.6°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.0°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.1°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.5°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  66%
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το Μ-Λ ΚΚΕ στη μάχη των Ευρωεκλογών

 • A-
 • A+

«Έξω από την ιμπεριαλιστική Ε.Ε., για μια Ελλάδα Ειρηνική, Δημοκρατική, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική» τονίζει το Μ-Λ ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Όλο το κείμενο έχει ως εξής:

«Το Μ-Λ ΚΚΕ προσηλωμένο στους μεγάλους στόχους του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα δώσει αυτοδύναμα τη μάχη των Ευρωεκλογών της 26ης Μάη με το πανελλαδικό του ψηφοδέλτιο. Στόχος μας είναι να προπαγανδιστεί όσο γίνεται πιο πλατιά η φωνή της αντίστασης στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποτέλειας και της τρομοκρατίας, να προβληθεί ο δρόμος του αγώνα για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών μέτρων και των δεσμών της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης, προβάλλοντας το κεντρικό σύνθημα: «Έξω από την ιμπεριαλιστική ΕΕ, για μια Ελλάδα Ειρηνική, Δημοκρατική, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική».

Οι ευρωεκλογές του Μάη διεξάγονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τον αγώνα του ελληνικού λαού, για τον αγώνα όλων των λαών της Ευρώπης. Με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, σε συνθήκες βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που ξέσπασε ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, επιταχύνθηκε ο ρυθμός κατεδάφισης όλων των μεταπολεμικών εργατικών κατακτήσεων, επιβλήθηκε ένας νέος εργασιακός Μεσαίωνας, μια αιματηρή εξοντωτική λιτότητα στην εργατική τάξη και τους λαούς της Ευρώπης, προκειμένου το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του και να εξασφαλίσει καλύτερους όρους ανταγωνισμού απέναντι στα άλλα διεθνή οικονομικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή το Προσφυγικό πυροδότησε εσωτερικές συγκρούσεις και αποσυνθετικές διεργασίες στην ΕΕ. Τόσο τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά μέτρα στην Ευρώπη εναντίον των προσφύγων που μπόρεσαν να φτάσουν εκεί, όσο και η στρατοκρατική θωράκιση στις «πύλες εισόδου» και η προσφυγή στη νατοϊκή περιφρούρηση της Μεσογείου και του Αιγαίου, σηματοδότησαν την ένταση της πολιτικής αντίδρασης και του εκφασισμού στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Η οποία πηγαίνει χέρι-χέρι με τον ακρωτηριασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και τα απανωτά κατασταλτικά μέτρα για την κατάπνιξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων, με τους ευρωτρομονόμους και τα αντικομμουνιστικά μνημόνια. Στο όνομα της ασφάλειας, επιβλήθηκε στην καρδιά της Ευρώπης στρατιωτικός νόμος, η Γαλλία κηρύχθηκε σε κατάσταση «πολέμου» και παρόμοια μέτρα πάρθηκαν και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Βγάζοντας το στρατό και τα τεθωρακισμένα στους δρόμους, καθηλώνοντας και επιδιώκοντας να εκφοβίσουν με τρομοσενάρια τους λαούς, διεγείροντας τις εθνικιστικές και ρατσιστικές προκαταλήψεις και υποδαυλίζοντας την ξενοφοβία, στρώνουν έτσι στην πράξη το δρόμο στην άνοδο των φασιστικών δυνάμεων και της ακροδεξιάς, που συμμετέχουν ήδη σε κυβερνήσεις συνασπισμού των ευρωπαϊκών αντιδραστικών δυνάμεων σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά και την απόφαση του δημοψηφίσματος για αποχώρηση της Βρετανίας, το οικοδόμημα της ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ, ύστερα από 60 χρόνια, βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας του, κλονίζεται και εξασθενεί η ιμπεριαλιστική του συνοχή και απειλείται με διάσπαση. Αυτό που εμφανίστηκε από τους θιασώτες και προπαγανδιστές του ιμπεριαλισμού, στη χώρα μας και την Ευρώπη, σαν κάτι σταθερό και αδιατάρακτο, ο περίφημος «ευρωμονόδρομος», η περιβόητη «Ευρωπαϊκή ενοποίηση και ολοκλήρωση», στην οποία όφειλαν οι ευρωπαϊκοί λαοί να υποταχθούν, αποκαλύπτεται και καταρρίπτεται με πάταγο από τις εξελίξεις, σαν κάτι σάπιο, ασταθές και προσωρινό.

Καμία «τάξη» και σταθερότητα δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω στην πιο άγρια μορφή οικονομικής εκμετάλλευσης και εξοντωτικής λιτότητας, που προωθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις του καπιταλιστικού και ιμπεριαλιστικού συστήματος πάνω στον ακρωτηριασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τα κατασταλτικά μέτρα, τα σιδερόφρακτα τείχη που υψώνονται για τη βίαιη αναχαίτιση των προσφύγων. Οι λαοί, παρά τα αναρίθμητα εμπόδια που υψώνονται μπροστά τους, αντιστέκονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιθέσεις, στα αντεργατικά μέτρα των εκμεταλλευτριών τάξεων και σημαντικοί αγώνες αναπτύχθηκαν σε πολλές χώρες, ενώ ιδιαίτερη σημασία είχαν στις συνθήκες αυτές οι εκδηλώσεις αποδοκιμασίας των αντιμεταναστευτικών κηρυγμάτων και τα κινήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.


Το Μ-Λ ΚΚΕ θα καλέσει κάθε εργαζόμενο, δημοκράτη και πατριώτη, ιδιαίτερα κάτω από το φως των οδυνηρών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων των τελευταίων εννιά χρόνων να παλέψει για να φύγει η Ελλάδα από την ιμπεριαλιστική ΕΕ. Η υπαγωγή της Ελλάδας σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και επιτήρηση από τους κηδεμόνες της ΕΕ και του ΔΝΤ κατέδειξε το ρόλο δυνάστη που ασκεί πάνω στη χώρα μας ο ιμπεριαλισμός και αποκάλυψε το χαρακτήρα της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και την ξενόδουλη πολιτική των αστικών κομμάτων, που εξασφαλίζει  με τη ληστρική εκμετάλλευση του λαού τα ταξικά συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και πάνω από όλα τα συμφέροντα των ξένων προστατών της που λυμαίνονται την Ελλάδα και το λαό της.

Η βαριά δοκιμασία που εξακολουθεί να περνά ο λαός μας, μια δοκιμασία από τις μεγαλύτερες στη μεταπολεμική ιστορία του, πηγάζει από αυτή την κατάσταση. Ο αδιάκοπος αγώνας ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της υποτέλειας που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της άρχουσας τάξης, είναι ο μόνος δρόμος και η πραγματική διέξοδος για τις λαϊκές μάζες, για την απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.

Προβάλλοντας το Μ-Λ ΚΚΕ το σύνθημα «Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ», θέλει να εκφράσει τις αγωνιστικές διαθέσεις πλατιών λαϊκών μαζών, που ασφυκτιούν κάτω από την πολιτική της υποτέλειας και ξενοδουλείας των ντόπιων κυβερνήσεων απέναντι στην ΕΕ. Αντιπαραθέτοντας στη χώρα μας στην πολιτική της ευρωδουλείας και αμερικανοδουλείας  την πολιτική της εθνικής ανεξαρτησίας, το αίτημα "Έξω από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ", καθόλου δεν υποθέτει ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί να την εφαρμόσουν οι δυνάμεις της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και τα πολιτικά κόμματα που την υπηρετούν. Αντίθετα, από τη σκοπιά μας,είναι συνδεδεμένο  με τον αγώνα  για ριζική κοινωνική αλλαγή στη χώρα, αποτελεί στοιχείο του γενικότερου λαϊκού  αγώνα, για το γκρέμισμα του καθεστώτος της εξάρτησης και της υποτέλειας, για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας

Επειδή μια σειρά αντιδραστικές, ακροδεξιές δυνάμεις  στην Ευρώπη και τη χώρα μας εμφανίζονται να υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ και να δημαγωγούν ασύστολα στο όνομα των εθνικών συμφερόντων, αυτό δε σημαίνει για τους κομμουνιστές  πως θα απαρνηθούν τον αντιιμπεριαλιστικό  αγώνα για το γκρέμισμα της κυριαρχίας της ΕΕ και για την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας στη χώρα μας. Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, θα ήταν μεγάλο σφάλμα αν τα εκατομμύρια των εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ που στρέφονται ενάντιά της ή τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που υποστηρίζουν την έξοδο από την ΕΕ, τους χαρίζαμε στους ευρωπαίους εθνικιστές και στους ντόπιους φασίστες.

Σταθερά και αποφασιστικά, όπως παλεύουμε και στη χώρα μας με κεντρικό σύνθημα "Έξω από την ΕΕ", συνδέοντας αυτόν τον αγώνα με ριζικές  εσωτερικές κοινωνικές αλλαγές, ενάντια  στην ντόπια αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, έτσι και σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, υποστηρίζουμε το ίδιο σύνθημα από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων. Παλεύοντας ταυτόχρονα  να μην εγκλωβιστεί η λαϊκή αγανάκτηση και ο αγώνας για την έξοδο από την ΕΕ σε αστικά, εθνικιστικά και φασιστικά κόμματα, ξεσκεπάζοντας την ύπουλη "φιλολαϊκή" και "αντισυστημική" προπαγάνδα και τα κάλπικα αντιδραστικά τους συνθήματα, αποκαλύπτοντας πως όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την υπεράσπιση των πραγματικών εθνικών και ταξικών συμφερόντων των λαών, αλλά είναι η έκφραση ενός αντιδραστικού εθνικισμού, μιας σοβινιστικής και αντιμεταναστευτικής υστερίας, εργαλείο στα χέρια τυχοδιωκτικών κύκλων, που θέλουν να υποδαυλίσουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς και να τους σύρουν σε καταστροφικές περιπέτειες, διαιωνίζοντας την πιο άγρια εκμετάλλευση και καταπίεση των λαών τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μεϊμαράκης, Ασημακοπούλου παραιτούνται από βουλευτές ενόψει ευρωεκλογών
Την πρόθεσή τους να παραδώσουν τις έδρες που κατέχουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο γνωστοποίησαν οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δύο μήνες πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών.
Μεϊμαράκης, Ασημακοπούλου παραιτούνται από βουλευτές ενόψει ευρωεκλογών
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Σε δύο εκλογικά τμήματα θα στηθούν οι τετραπλές κάλπες
Θα διπλασιαστούν σχεδόν τα εκλογικά τμήματα στις 26 Μαΐου, καθώς θα ψηφίζουμε σε ένα για Ευρωκοινοβούλιο και περιφέρειες και σε άλλο για δήμους και τοπικές κοινότητες.
Σε δύο εκλογικά τμήματα θα στηθούν οι τετραπλές κάλπες
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο Μπακογιάννη για την Αθήνα
Τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του εν όψει των δημοτικών εκλογών παρουσίασε ο Κώστας Μπακογιάννης, που έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Μεταξύ αυτών νυν δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με διάφορες...
Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο Μπακογιάννη για την Αθήνα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Εκδήλωση-συζήτηση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Ανοιχτό κάλεσμα σε φορείς, συλλογικότητες, ομάδες και πρόσωπα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κάνει για απόψε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος.
Εκδήλωση-συζήτηση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Για μια θέση... στον Ηλιο
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι δημοτικές παρατάξεις στην Ηλιούπολη με τους υποψήφιους δημάρχους να πυκνώνουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου. Ο «Κλεισθένης» έφερε νέα...
Για μια θέση... στον Ηλιο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αβέβαιη αναμέτρηση
Για έκτη φορά κατέρχεται στη μάχη για τον Δήμο Θέρμης ο «ισόβιος» δήμαρχος Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ωστόσο ο αρχικά διαφαινόμενος «περίπατος» αναμένεται να μετατραπεί σε αγώνα ανωμάλου δρόμου...
Αβέβαιη αναμέτρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας