Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κράτος και Εκκλησία: θεσμοί χωρίς δεσμούς;

Το πάνελ της εκδήλωσης

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κράτος και Εκκλησία: θεσμοί χωρίς δεσμούς;

  • A-
  • A+
Συζήτηση μεταξύ πολιτικών και εκπροσώπων της Ιεραρχίας διοργάνωσε χθες ο Κύκλος Ιδεών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με ομιλητές τον Ιωάννη Κονιδάρη, την Τασία Χριστοδουλοπούλου, τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Συντόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναθεωρητικής διαδικασίας, καθώς και τις συζητήσεις για το προσχέδιο συμφωνίας (κοινό ανακοινωθέν) της 6ης Νοεμβρίου 2018 μεταξύ αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο Κύκλος Ιδεών για τη Συνταγματική Αναθεώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου διοργάνωσε χθες συζήτηση στο ξενοδοχείο King George, μεταξύ πολιτικών αλλά και εκπροσώπων της Εκκλησίας.

«Ταραγμένες σχέσεις»

Συγκεκριμένα, μίλησαν ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας και καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Χρυσόστομος Σαββάτος, καθώς και ο ομότιμος καθηγητής Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ιωάννης Κονιδάρης. Και όλα αυτά, σε μία ιδιαίτερη χρονική στιγμή, καθώς σήμερα από το πρωί συνεδριάζει η Σύνοδος της Ιεραρχίας, για να καταλήξει στις τελικές θέσεις της Εκκλησίας όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν της 6ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Κονιδάρης ξεκίνησε λέγοντας πως «οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας στην Ελλάδα ήταν πάντοτε ταραγμένες». Τόνισε πως «υπάρχει σχεδόν πλήρης άγνοια των εκκλησιαστικών ζητημάτων από την πλειοψηφία των πολιτικών σήμερα», καθώς και το ότι «η Εκκλησία έχει γίνει υποχείριο του Κράτους». Κατέληξε, δε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο άρθρο 3 περί «επικρατούσας θρησκείας» μπορεί να χαρακτηρισθεί «επιεικώς οξύμωρη», κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μικροπολιτικά παιχνίδια εν αναμονή εκλογών».

Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αφού τόνισε το πόσο σημαντικός είναι ο δημόσιος διάλογος ειδικά για τέτοιου είδους θέματα, χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση όσον αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία «ρευστή, η οποία θα καθοριστεί εν τέλει από τις πολιτικές εξελίξεις». Δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε ότι τα κόμματα δεν θα συμφωνήσουν για μία ουσιαστική αναθεώρηση του άρθρου 3 -παρότι και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν παλαιότερα για θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους-, γι’ αυτό και δεν πρότεινε ρηξικέλευθες αλλαγές.

Περί ακροδεξιάς

Ταυτόχρονα συσχέτισε την προβληματική των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας με την άνοδο της Ακροδεξιάς, καθώς, όπως είπε, «σε συνθήκες κρίσης, οι άνθρωποι τείνουν να χάνουν την κοινωνική τους ταυτότητα, γεγονός που “εκμεταλλεύεται” η Ακροδεξιά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι το ελληνικό Κράτος δεν είναι θρησκευτικά ουδέτερο και πως στη χώρα μας ακόμη η Εκκλησία μπορεί να επεμβαίνει σε πολιτειακά ζητήματα αποδεικνύει πως ζούμε σε ένα σύστημα ρευστότητας και απροσδιοριστίας. Αυτό όμως πρέπει ν’ αλλάξει, όπως έχει γίνει παντού στη Δ. Ευρώπη», είπε συγκεκριμένα.

«Κατανοούμε πως η Εκκλησία είναι ένας από τους ισχυρότερους διοικητικούς μηχανισμούς, ωστόσο δεν θεωρούμε ότι η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους σημαίνει πως καταργούμε ή υποβιβάζουμε την Εκκλησία» σημείωσε. Οσο για την εκκλησιαστική μισθοδοσία, είπε: «Εφόσον η Πολιτεία πληρώνει τον κλήρο, πρέπει και η Εκκλησία να προσφέρει κάτι. Ολα αυτά είναι ανοιχτά ζητήματα, που ωστόσο πρέπει να λυθούν».

«Για τα οφειλόμενα»

Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις στάθηκαν τόσο ο μητροπολίτης Μεσσηνίας όσο και ο Ευ. Βενιζέλος, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Ο πρώτος δήλωσε πως δεν έχει κανένα λόγο η Ελλάδα να κάνει ό,τι και η Δύση, «γιατί εμείς εδώ δεν είχαμε θρησκευτικούς πολέμους», όπως είπε και πως «είναι υποχρέωση του Κράτους η μισθοδοσία των κληρικών, καθώς ήδη εκμεταλλεύεται την εκκλησιαστική περιουσία χωρίς να έχει δώσει πίσω τα οφειλόμενα».

Από τη μεριά του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το άρθρο 3 δεν έχει κανένα νόημα να αλλάξει. «Το άρθρο 13 αρκεί, καθώς βάζει τη θρησκευτική ελευθερία ως το θεμέλιο ρύθμισης των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας. Επιπλέον, η έννοια της “επικρατούσας θρησκείας” δεν είναι παρά μία περιγραφική έννοια. Αν κάτι έχει νόημα να γίνει, δεν είναι ν’ αλλάξει το άρθρο 3, αλλά να προστεθεί μία ερμηνευτική δήλωση κάτω από αυτό». Ταυτόχρονα παραδέχθηκε πως πράγματι «υπάρχουν στοιχεία στο Σύνταγμα που αποκλίνουν από τη θρησκευτική ουδετερότητα», όπως είχε πει και η κ. Χριστοδουλοπούλου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα στην Εκκλησία
Βουλευτές όλων των κομμάτων με την πρόσθετη ιδιότητα του γιατρού σχολιάζουν στην «Εφ.Συν.» την άρνηση των εκκλησιαστικών αρχών να πειθαρχήσουν με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.
Καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα στην Εκκλησία
ΒΟΥΛΗ
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
Το αγεφύρωτο ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση και ειδικά για τα ζητήματα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους και...
Οταν συγκρούονται δύο κόσμοι
ΒΟΥΛΗ
Εμμένει η Ν.Δ. στον εναγκαλισμό με την Εκκλησία
Η κυβέρνηση απέρριψε ουσιαστικά κάθε πρόθεση συζήτησης για αλλαγή των άρθρων που αφορούν τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, διαφωνώντας με τις σχετικές προτάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Εμμένει η Ν.Δ. στον εναγκαλισμό με την Εκκλησία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιφυλακτικό το Φανάρι που ωστόσο μιλά για «ελπιδοφόρο» διάλογο
Τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις προωθούμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,...
Επιφυλακτικό το Φανάρι που ωστόσο μιλά για «ελπιδοφόρο» διάλογο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θαύμα της... Αγίας Μισθοδοσίας
Βαρύς αχός ακούστηκε, πολλά ντουφέκια πέσαν, αλλά τελικά παρά την αναμπουμπούλα τίποτα το δραματικό ή το ριζοσπαστικό δεν φέρνει το σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, που δόθηκε χτες στην εντεταλμένη από...
Θαύμα της... Αγίας Μισθοδοσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας