Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι κρίσεις αξιωματικών και η συνηθισμένη γκρίνια
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κρίσεις αξιωματικών και η συνηθισμένη γκρίνια

  • A-
  • A+
«Μέχρι τότε πρέπει να έχουν κριθεί, αρχής γενομένης από τις φετινές κρίσεις, γύρω στους 260 συνταγματάρχες Οπλων και αρκετοί συνάδελφοί τους στα Σώματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί, οι οποίοι επισημαίνουν με νόημα ότι όσοι αντιδρούν στις κρίσεις, παραβλέπουν ίσως εσκεμμένα ότι στο στράτευμα δεν υπάρχει επαρκής αριθμός στελεχών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φιλοκυβερνητικά, ώστε με αυτά να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Στο ίδιο πολιτικό έργο θεατές δηλώνουν ότι βρίσκονται σχεδόν σε κάθε περίοδο κρίσεων ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, αφού τόσο κατά τη διάρκειά τους όσο και μετά την ολοκλήρωσή τους από την αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν αντιδράσεις στις επιλογές της ηγεσίας.

«Είναι προσβολή για τους αξιωματικούς να διαβάζουν ότι η τύχη του στρατεύματος κρίνεται από την ύπαρξη ορισμένων μόνο από αυτούς, λες και δεν υπάρχει συνέχεια, λες και κάποιοι αξίζουν να παραμένουν εσαεί στις θέσεις τους, χωρίς να φτάσει ποτέ η ώρα της αποστρατείας», έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» αρκετοί από αυτούς και θύμιζαν χαρακτηριστικές περιπτώσεις του παρελθόντος.

Οπως στις κρίσεις του Μαρτίου του 2004 επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, που, στο δημοσίευμα των τότε «Νέων» και υπό τον τίτλο «Σφαγή στρατηγών», αναγραφόταν η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που είχε εκδώσει την παρακάτω ανακοίνωση:

Οι «Σφαγές στρατηγών» από το 2004 έως σήμερα

«Δεκαπέντε ημέρες μετά τις εκλογές, η N.Δ. έσπευσε να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Στις πρώτες ετήσιες κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις αποστρατεύθηκαν ικανοί και άξιοι αξιωματικοί με σημαντική προσφορά και μεγάλες δυνατότητες. Παραβιάστηκε βάναυσα η αξιοκρατία που συστηματικά προώθησαν και στήριξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτώντας επιστροφή στο κομματικό κράτος της Δεξιάς. Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με ανησυχία και έντονο προβληματισμό τις εξελίξεις αυτές και είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να αγωνίζεται για την εμπέδωση της αξιοκρατίας και την προώθηση του εκσυγχρονισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας».

Επτά χρόνια, μάλιστα, αργότερα, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου και υπουργό Αμυνας τον Πάνο Μπεγλίτη ήταν η σειρά της Νέας Δημοκρατίας να πρωτοστατεί στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις κρίσεις του Νοεμβρίου όταν αποστρατεύτηκε ολόκληρη η ηγεσία του στρατεύματος (αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αρχηγός ΓΕΣ, αρχηγός ΓΕΑ και αρχηγός ΓΕΝ) με τον τότε ΥΕΘΑ να δηλώνει στο ραδιόφωνο του «Βήματος» ότι εξεπλάγη «με την υποκρισία, με τη μικροπολιτική σκοπιμότητα που χαρακτηρίζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων» και να θυμίζει τις κρίσεις που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή και ο υπουργός Ευάγγελος Μεϊμαράκης τον Αύγουστο του 2009, πριν από τις εθνικές εκλογές, με τις οποίες άλλαξε σχεδόν όλη η ηγεσία του στρατεύματος, αφού επέλεξε νέους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ και ΓΕΑ, ενώ άφησε στη θέση του τον αρχηγό ΓΕΝ.

Ολοι... Συριζαίοι;

Επεσήμαναν ακόμη οι αξιωματικοί ότι, ενώ η ηγεσία σε αυτές τις κρίσεις είχε να διαλέξει είτε «να κάνει την καλή» και να αφήσει το πρόβλημα για τις επόμενες ηγεσίες είτε να αρχίσει από τώρα την αποσυμφόρηση της επετηρίδας. Οπως είναι γνωστό, πρέπει να έχουν κριθεί υποχρεωτικά έως το 2023 όλες οι τάξεις των συνταγματαρχών Οπλων και Σωμάτων, αφού από τότε θα ισχύει άλλο νομοθετικό πλαίσιο και θα κρίνονται βάσει της χρονιάς εισόδου τους στις στρατιωτικές σχολές.

«Μέχρι τότε πρέπει να έχουν κριθεί, αρχής γενομένης από τις φετινές κρίσεις γύρω στους 260 συνταγματάρχες Οπλων και αρκετοί συνάδελφοί τους στα Σώματα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί, οι οποίοι επισημαίνουν με νόημα ότι όσοι αντιδρούν στις κρίσεις, παραβλέπουν ίσως εσκεμμένα ότι στο στράτευμα δεν υπάρχει επαρκής αριθμός στελεχών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φιλοκυβερνητικά, ώστε με αυτά να καλυφθούν οι κενές θέσεις.

Χαρακτήριζαν, τέλος, ως ανάρμοστη την έμμεση επίθεση κατά της νέας ηγεσίας του ΓΕΣ υπενθυμίζοντας το ατυχές περιστατικό με την σύλληψη των δυο φαντάρων στον Εβρο για το οποίο υποστηριζόταν ότι η ΕΔΕ ήταν «εξαφανισμένη».

Εντούτοις, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε την Τρίτη στη Βουλή ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης σε σχετική ερώτηση τον τομεαρχών της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια και Αναστάσιου Δημοσχάκη, «η υπόθεση έχει διερευνηθεί ως προς την ποινική της αξιολόγηση από την αρμόδια Στρατιωτική Εισαγγελία και έχει τεθεί στο αρχείο», ενώ η ΕΔΕ «αξιολογήθηκε συνολικά και ανελήφθησαν οι δέουσες ενέργειες, πλην όμως ο φάκελος έχει διαβάθμιση απορρήτου και για τον λόγο αυτόν τα στοιχεία του δεν κοινοποιούνται διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου».

Και στο Υγειονομικό

του Δημήτρη Τερζή

Παρελθόν αποτελούν για το στράτευμα τόσο ο διευθυντής Υγειονομικού του Ναυτικού όσο και ο διευθυντής Υγειονομικού του Στρατού μετά τις τελευταίες κρίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής του Υγειονομικού του Στρατού θα τεθεί ο νυν διευθυντής του 401 ΓΣΝΑ, υποστράτηγος Βασίλειος Τάκος και διευθυντής του νοσοκομείου θα αναλάβει ο έως τώρα α΄ υποδιευθυντής, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Καρλιαύτης.

Με δεδομένο ότι έως χθες δεν είχαν ολοκληρωθεί οι έκτακτες κρίσεις στα Σώματα, δεν γνωρίζουμε αν επρόκειτο να αποχωρήσουν και άλλοι στρατιωτικοί γιατροί από το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας, στον απόηχο του σκανδάλου με τις επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (TAVI), ένα θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» και που οδήγησε το υπουργείο Υγείας στην αναστολή της άδειας του 401 για τις εν λόγω επεμβάσεις. 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ηχηρή» απουσία Παναγιώτη Ρήγα
Μια νέα απουσία, αυτή τη φορά του πρώην ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα, από την τελετή παράδοσης-παραλαβής του αρχηγού ΓΕΣ και το έμμεσο «καρφί» του απερχόμενου Γιώργου Καμπά, που ευχήθηκε στον διάδοχό του να...
«Ηχηρή» απουσία Παναγιώτη Ρήγα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν προσκάλεσαν τον τέως Α/ΓΕΣ
Τελετή παράδοσης - παραλαβής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με ηχηρές παραλείψεις και αιχμές. Η πικρία του εν αποστρατεία πλέον στρατηγού Γιώργου Καμπά και τα «πυρά» του απερχόμενου πτέραρχου Χρήστου Χριστοδούλου για τους...
Δεν προσκάλεσαν τον τέως Α/ΓΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητούν από τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει
Στο πλευρό του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας και τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, τάσσονται τρεις μη οργανωμένοι σε πολιτικά κόμματα συμμαθητές του από το Γυμνάσιο, οι οποίοι απέστειλαν στην...
Ζητούν από τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαναπατρίστηκαν εντός επτά ωρών οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί
Σε αντίστιξη της πολύμηνης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές, με τη σύμφωνη γνώμη και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, επέστρεψαν στην Τουρκία, μέσα σε...
Επαναπατρίστηκαν εντός επτά ωρών οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυμα οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ
Ισχυρό μήνυμα προς όλες τις διευθύνσεις, ιδίως όμως προς την τουρκική πλευρά, το οποίο επιβεβαιώνει τις πολύ καλές σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, χαρακτήριζαν χθες στελέχη του ΥΕΘΑ τη συνάντηση...
Μήνυμα οι άριστες στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας