• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί αξιοκρατίας

 • A-
 • A+

Το νέο βιβλίο του συμβούλου του ΑΣΕΠ Απόστολου Παπατόλια πραγματεύεται το ζήτημα της συνταγματικής αρχής της αξιοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι «είτε ως οργανωτική αρχή είτε ως υποκειμενικό δικαίωμα, αποτελεί μια ιδιαίτερα ανοικτή και ευέλικτη έννοια, που χαρακτηρίζεται από εγγενή γνωστική αβεβαιότητα»

«Η αξιοκρατία ως αρχή & ως δικαίωμα» (εκδόσεις Παπαζήση) είναι ο τίτλος αλλά και το βασικό αντικείμενο στο οποίο επικεντρώνεται το νέο βιβλίο του Απόστολου Παπατόλια, δρος Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris X - Nanterre και συμβούλου του ΑΣΕΠ.

Οσο προφανές ακούγεται το ερώτημα που θέτει ο συγγραφέας άλλο τόσο πιο δύσκολη είναι πολλές φορές η πρακτική εφαρμογή του στη δημόσια σφαίρα. «Πόσο ανάγκη έχουμε σήμερα από τη συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας για να θεμελιώσουμε θεμιτές αξιώσεις και να εφαρμόσουμε δίκαιες πολιτικές στον ευαίσθητο χώρο της στελέχωσης του Δημοσίου;» αναρωτιέται ο Παπατόλιας και διαπιστώνει ότι «η αξιοκρατία, είτε ως οργανωτική αρχή είτε ως υποκειμενικό δικαίωμα, αποτελεί μια ιδιαίτερα ανοικτή και ευέλικτη έννοια, που χαρακτηρίζεται από εγγενή γνωστική αβεβαιότητα».

Οπως συμπληρώνει ενισχυτικά, «οι ιδιότητες που “αξίζουν” να ανταμείβονται, καθώς και τα κριτήρια της επάξιας επιβράβευσης παραπέμπουν σε τελική ανάλυση στις αντιλήψεις μας για το τι είναι “δίκαιη μεταχείριση” ή “δίκαιη κοινωνία”». Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στις σύγχρονες συνθήκες της «πάλης των θέσεων», όπου το αξιοκρατικό ιδεώδες «κλονίζεται σε τέτοιο βαθμό που μας καλεί να αναδιατυπώσουμε την έννοια της αξιοκρατίας, επανεξετάζοντας τη σχέση ατομικής ευθύνης και κοινωνικού επικαθορισμού στην άνιση κατανομή των πόρων και των θέσεων».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο συγγραφέας σημειώνει ότι για τη νέα «αλληλέγγυα μετα-αξιοκρατία» το βάρος πέφτει πλέον στη συλλογική εγγύηση της «αξίας» των προσώπων και στην ευθύνη των χαρισματικών ατόμων να συμβάλλουν στο κοινό καλό.

Και καταλήγει συμπεραίνοντας ότι «το συνταγματικό “δικαίωμα στη σταδιοδρομία” αποκτά έτσι νόημα σε ένα θεσμικό σύστημα “εγγυημένων ικανοτήτων”, όπου η επιβράβευση του ταλέντου συνυπάρχει αρμονικά με την παροχή ουσιαστικών δυνατοτήτων επιτυχίας στα λιγότερο ευνοημένα μέλη της κοινωνίας».

Το βιβλίο του Απόστολου Παπατόλια «Η αξιοκρατία ως αρχή & ως δικαίωμα» θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στον «Ιανό» (Σταδίου 24). Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, ομ. καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, πρόεδρος ΕΚΔΔΑ-αν. καθ. στο ΑΠΘ, και Αντώνης Μακρυδημήτρης, καθ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, πρόεδρος ΣτΕ επί τιμή-πρόεδρος Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Απόστολος Παπατόλιας γεννήθηκε στον Βόλο το 1965 και σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΕΠ και διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre.

Εχει θητεύσει ως ειδικός επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη, στέλεχος ΜΟΔ Α.Ε., πρόεδρος της Ομάδας Αμεσης Παρέμβασης στη Δημόσια Διοίκηση, πρόεδρος επιτροπής που συστάθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αντικείμενο την Αναμόρφωση του Ελληνικού Διοικητικού Συστήματος και τη Δημιουργία Επιτελικού Κράτους και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Διατραπεζικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης της ΟΤΟΕ.

Αποτελεί επίσης ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Ομίλου «Αριστόβουλος Μάνεσης».

Στο παρελθόν έχει εκλεγεί νομάρχης Μαγνησίας και γενικός γραμματέας της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Game Over»
Στο νέο του βιβλίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες ως υπουργού Οικονομικών μια σειρά από γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα, με αρχή το διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου...
«Game Over»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας»
Στα βιβλιοπωλεία το νέο βιβλίο (εκδόσεις «Τόπος») του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξετάζει την απορρύθμιση του ευρωπαϊκού σχεδίου και την επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στην Ανατολική...
«Το εθνικό ζήτημα στην εποχή μας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το πολιτιστικό αντίδοτο στη χρεοκοπία
Ο Λαοκράτης Βάσσης υποστηρίζει στο βιβλίο του (εκδ. «Ταξιδευτής») ότι οφείλουμε να αναζητήσουμε το λεγόμενο «αντίδοτο» σε μια λογική με πυξίδα προσανατολισμού τη μεγάλη ακολουθία των αιώνων πολιτισμού του...
Το πολιτιστικό αντίδοτο στη χρεοκοπία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θεωρώ κληρονομιά όλη τη σοφία της ανθρωπότητας»
Μια ζωή γεμάτη τέχνη, ιδέες και ακτιβισμό. Αφιέρωμα στην 50χρονη πολυεπίπεδη δράση του Περικλή Κοροβέση οργανώνεται σήμερα στο «Τριανόν» με αφορμή το νέο του βιβλίο «Η αδράνεια ροκανίζει το μέλλον», με κείμενά...
«Θεωρώ κληρονομιά όλη τη σοφία της ανθρωπότητας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Από το όραμα στην πράξη»
Απόσπασμα από το βιβλίο του Τάσου Τρίκκα «Οκτωβριανή Επανάσταση 1917-2017. Από το όραμα στην πράξη» (εκδόσεις Θεμέλιο), το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες ημέρες και αναφέρεται στη διασταύρωση του δημοτικιστικού...
«Από το όραμα στην πράξη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας