Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δημόσια διαβούλευση, διακομματική συναίνεση
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημόσια διαβούλευση, διακομματική συναίνεση

  • A-
  • A+

Διαβούλευση και συναίνεση, το βασικό δίπτυχο στο οποίο θα κινηθούν τα βήματα του υπουργείου Εσωτερικών για την υπόθεση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Με το θέμα να έχει ανεβεί στην ατζέντα της επικαιρότητας μετά τις –αστήρικτες ως προς τα πραγματικά δεδομένα– αντιδράσεις της Ν.Δ., ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας χθες σε συντάκτες του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα γίνει τίποτα εν κρυπτώ» για το συγκεκριμένο «σοβαρό θέμα που πρέπει να τύχει διακομματικής συναίνεσης».

Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τις πρόσφατες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτέλεσε διαρροή που θέλει την αρμόδια επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο να προκρίνει ως λύση τη δημιουργία τριών βουλευτικών εδρών για τους «απόδημους», των οποίων η ψήφος δεν θα προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας.

Τα πραγματικά δεδομένα είναι ότι η εν λόγω επιτροπή όχι μόνο δεν έχει καταλήξει ακόμη στις τελικές της προτάσεις, αλλά και το πόρισμα που θα εισηγηθεί στον υπουργό έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα.

Ο Αλ. Χαρίτσης χθες θύμισε ότι η στελέχωση της επιτροπής έχει προκύψει από διακομματική συναίνεση –με την έννοια ότι είχε ζητηθεί από τα κόμματα να προτείνουν συμμετέχοντες– και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση υποκρισία, λέγοντας ότι ήταν η ίδια η Ν.Δ. που στις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή είχε συμπεριλάβει την εκλογή «βουλευτών αποδήμων» (δηλαδή εκτός επικρατείας).

Τελικές προτάσεις

Η επιτροπή έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και ενδέχεται να καταλήξει στις τελικές προτάσεις της. Ο κ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι έχει ζητήσει να καταγραφεί και η άποψη της μειοψηφίας στο σχετικό πόρισμα.

Το υπουργείο από την πλευρά του θα προχωρήσει στις δικές του προτάσεις οι οποίες θα τεθούν σε νέο διακομματικό διάλογο.

Στο μεταξύ, σε ερωτήσεις σχετικά με τον χρόνο των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, δηλαδή οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο.

Αυτές τις ημέρες το υπουργείο προβαίνει στην προμήθεια του απαιτούμενου εκλογικού υλικού (κάλπες, χαρτί ψηφοδελτίων κ.λπ.) για τις εντός του 2019 εκλογικές διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι «τεχνικά έτοιμο» για παν ενδεχόμενο.

Το σίγουρο είναι ότι στις 26 Μαΐου οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές (β’ γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών στις 2 Ιουνίου).

Θα ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες: μία για εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο και τρεις για τοπικά όργανα (περιφέρειες, δήμοι, κοινότητες).

Προκειμένου να διεκπεραιωθεί με ομαλό τρόπο ο αυξημένος «εκλογικός φόρτος», τα εκλογικά τμήματα θα αυξηθούν σε 41.000, από 23.000 που ήταν ο αριθμός τους στις προηγούμενες εκλογές.

Εκλογικού περιεχομένου οι προωθούμενες αλλαγές στην Τ.Α.
Νομοσχέδιο-τρίπλεξ για ισότητα, ιθαγένεια και «Κλεισθένη 1»

Σε ένα ενιαίο κείμενο, που έχει ήδη πάρει τον δρόμο του για τη Βουλή, θα συμπεριληφθούν τρία νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα:

α) για την Ισότητα των Φύλων,
β) για την Απόδοση Ιθαγένειας,
γ) βελτιώσεις στον «Κλεισθένη 1».

Οι προωθούμενες αλλαγές στο αυτοδιοικητικό πλαίσιο είναι κυρίως εκλογικού περιεχόμενου. Αποτυπώνουν τις ανακοινώσεις που έχει κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, προ μηνών στο συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων (οι υποψήφιοι σύμβουλοι θα είναι τουλάχιστον ίσοι με τον αριθμό των εδρών ενός οργάνου, με δυνατότητα προσαύξησης έως 50% – από 30% που προβλέπει ο «Κλεισθένης») και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων (εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους των δυο πρώτων συνδυασμών, εκλογή από τον α’ γύρο σε περίπτωση που ένα ψηφοδέλτιο λάβει το 50%+1).

Αλλαγές θα υπάρξουν και στα εκλογικά κωλύματα υποψηφίων. Γενική αρχή για όσα εφαρμοστούν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν οι προϊσχύουσες προβλέψεις του «Καλλικράτη».

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθεί διάταξη για την ποσόστωση των φύλων στις εθνικές εκλογές, επεκτείνοντας την πρόβλεψη για συμμετοχή υποψηφίων τουλάχιστον 40% από κάθε φύλο (γυναίκες - άνδρες) σε κάθε ψηφοδέλτιο. Επικρατούσα άποψη είναι ότι δεν απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να ισχύσει στις αμέσως επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ρύθμιση-σανίδα σωτηρίας για τους οριστικά επιτυχόντες του διαγωνισμού 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ θα συμπεριληφθεί, τέλος, στη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού θα εξαιρεθούν από τη σχετική απαγόρευση που προβλέπεται για προεκλογικές περιόδους.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελικά αποτελέσματα της προκήρυξης αναμένονται –κατά το αισιόδοξο σενάριο– εντός του μήνα και υπήρχαν απόψεις που προειδοποιούσαν για «εμπλοκή» με τις 8.166 προσλήψεις σε περίπτωση που «κολλήσουν» στη συνέχεια, λόγω γραφειοκρατίας, οι διορισμοί.

Καλλικρατικοί δήμοι
Το σπάσιμο μετά τις εκλογές;

«Φρένο» μπαίνει στο σπάσιμο «καλλικρατικών» δήμων, με το θέμα πιθανόν να μετατεθεί για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συγκεκριμένοι προβληματισμοί στο υπουργείο Εσωτερικών από πλευράς συνταγματολόγων στους οποίους απευθύνθηκε, αλλά και μια σειρά παραμέτρων που απαιτείται να ξεπεραστούν πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση.

Ζήτημα συνταγματικότητας εγείρεται αναφορικά με την πρόβλεψη του Συντάγματος για «την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης», υπό το δεδομένο ότι τυχόν αλλαγές θα έρθουν πολύ κοντά στην ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, εξηγούν πηγές του υπουργείου, περιγράφοντας παράλληλα και ένα επιπλέον «πακέτο» παραμέτρων που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από τη διάσπαση δήμων, όπως:

  • Πώς θα κατανεμηθούν προσωπικό και ακίνητη περιουσία.
  • Πού θα αποδοθούν χρέη και οφειλές.
  • Τι θα γίνει με συμβάσεις έργων ή προγράμματα ΕΣΠΑ που «τρέχουν».
  • Τι θα γίνει με εκλογικούς καταλόγους.

Αναφορικά με το τελευταίο, εκτιμάται ότι και μόνο η προσφυγή ενός ιδιώτη που εντοπίσει κάποια αστοχία (π.χ. διπλοεγγραφή) μπορεί να τινάξει στον «αέρα» όλη την εκλογική διαδικασία.

Στο τραπέζι τα αποθεματικά των ΟΤΑ

Τριμερής συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτση, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, και της ΚΕΔΕ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα για το ζήτημα της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Θα προηγηθούν επαφές των νομικών συμβούλων και των τριών πλευρών προκειμένου να εξεταστούν (ή και να απαντηθούν) προβληματισμοί που εγείρονται γύρω από το θέμα, κυρίως όσον αφορά την υποχρεωτικότητα της μεταφοράς τους – πτυχή στην οποία ορισμένες πηγές εντοπίζουν «γκρίζες ζώνες» που χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης.

Πάντως, όπως περιγράφεται από κυβερνητικές πηγές, σε καμία περίπτωση από την πρόσφατη απόφαση και τον σχετικό νόμο του 2018 δεν προκύπτει υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από Συνεταιριστικές Τράπεζες προς την ΤτΕ, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ελεύθεροι οι ΟΤΑ να διατηρήσουν τα διαθέσιμά τους σε συστημικές τράπεζες, σε περίπτωση που έχουν συμφωνήσει καλύτερο επιτόκιο.

Οπως και να ‘χει, «υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να τα δούμε και να βρούμε λύσεις», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που παραδέχονται ότι είναι «εύλογοι» ορισμένοι προβληματισμοί από πλευράς αυτοδιοικητικών στελεχών.

Η σχετική απόφαση του κ. Χουλιαράκη αιφνιδίασε τους αιρετούς. Αυτενέργησε, άραγε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκδίδοντας την απόφαση; «Ουδέν σχόλιο», ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών στο τελευταίο ερώτημα.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
Αυξημένη κατά 19% θα είναι η ειδική εκλογική αποζημίωση που θα χορηγηθεί στους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα απασχοληθούν στη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψηφιακή η μετάδοση των αποτελεσμάτων
Οι πιο δύσκολες εκλογές μεν, αλλά με τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των επικείμενων...
Ψηφιακή η μετάδοση των αποτελεσμάτων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
120 ευρώ την ημέρα στους δικαστικούς αντιπροσώπους
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα απασχοληθούν στην επίβλεψη της διεξαγωγής των...
120 ευρώ την ημέρα στους δικαστικούς αντιπροσώπους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Αύξηση 30% στους δικαστικούς αντιπροσώπους
Αυξήσεις στις ειδικές αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων που θα επιβλέψουν τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών την 26η Μαΐου περιλαμβάνουν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι...
Αύξηση 30% στους δικαστικούς αντιπροσώπους
Αλέξης Χαρίτσης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με σταυρό οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ξεκαθάρισε από ραδιοφώνου ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν με σταυρό, μαζί με τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 26 Μαΐου • Την προσεχή Δευτέρα κατατίθεται στη...
Με σταυρό οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκλογικός «κόφτης» στις Δημοτικές
Στο τραπέζι της συζήτησης για τον νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπαίνει η θέσπιση εκλογικού ορίου εισόδου στα δημοτικά συμβούλια.
Εκλογικός «κόφτης» στις Δημοτικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας