Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προτείνουν Ζ. Ζάεφ και Αλ. Τσίπρα για Νόμπελ Ειρήνης
AP Photo/Yorgos Karahalis

Προτείνουν Ζ. Ζάεφ και Αλ. Τσίπρα για Νόμπελ Ειρήνης

  • A-
  • A+

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 προτείνουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας οι ηγέτες των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ αντίστοιχα, με κοινή δήλωσή τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη δήλωση, που συνυπογράφουν οι επικεφαλής των τριών ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ τερματίζει μια μακρόχρονη διαμάχη και φέρνει σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια».

Οι Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ σημειώνουν επίσης ότι η συμφωνία «αποτελεί επίσης πρότυπο για την ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων μέσω διαλόγου και αμοιβαίων συμβιβασμών. Οι πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας είχαν το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουν στη συμφωνία παρά την εθνικιστική αντιπολίτευση».

Στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι «για όλους αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Νομπελίστριας Wided Bouchamaoui για να δοθεί στον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019».

Παρουσιάζοντας την πρότασή της στα Σκόπια στις 18/12/2018, η Τυνήσια νομπελίστρια είχε πει ότι η συμφωνία συνιστά μοντέλο για την υπέρβαση των προβλημάτων στο μέλλον. Από την στιγμή που θα κυρωθεί, «θα αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι ο διάλογος είναι δυνατός», είχε τονίσει η κ. Bouchamaoui.

Στην πρωτοβουλία αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου. Σύμφωνα μάλιστα, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένεται να συνυπογράψουν την κοινή αυτή δήλωση για να δοθεί το εφετινό Νόμπελ Ειρήνης στους δύο ηγέτες.

Δήλωση Γκάμπι Τσίμερ 

Με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ηγέτις της Ευρωομάδας της Αριστεράς συγχαίρει επίσης τους δύο πρωθυπουργούς για την ισχυρή πολιτική βούλησή τους να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όσο και τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ για τη δέσμευσή τους και την ισχυρή πολιτική βούλησή τους να υπογράψουν και να ολοκληρώσουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία επιλύει ένα από τα πιο μακροχρόνια και ευαίσθητα προβλήματα στην περιοχή», ανέφερε η κ. Τσίμερ και τόνισε: «Αυτό το ιστορικό επίτευγμα εμπεδώνει την ειρηνική συνύπαρξη και σταθερότητα, και ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών.

Είναι επίσης μια ξεκάθαρη ήττα των εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. Ανυπομονώ να δω τους δύο λαούς να εργάζονται μαζί, με αμοιβαίο σεβασμό για την ιστορία και την ταυτότητά τους, προς ένα καλύτερο μέλλον».

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες: Ιστορική συμφωνία

Σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλωσόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με το οποίο οι Έλληνες βουλευτές υποστήριξαν την «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν δήλωσε: «Επιτέλους τώρα θα μπορούμε να πούμε: Καλωσορίσατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπούλμαν, το επιτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να επιλύσουν μακρόχρονες διαφωνίες και να προβαίνουν σε δύσκολους συμβιβασμούς, τους οποίους δεν κατάφεραν οι εθνικιστές ή οι συντηρητικοί επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

«Συγχαίρω τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα για αυτή την ιστορική συμφωνία την οποία τώρα θέτουν σε ισχύ», είπε ο κ. Μπούλμαν.

Έχω επίγνωση των τεράστιων εντάσεων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας στην Ελλάδα, σημείωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και κατέληξε:

«Αξίζει έπαινος σε όλους τους Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Απέδειξαν ότι το μέλλον της χώρας τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικές από τα βραχυχρόνια κέρδη στις δημοσκοπήσεις. Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να αποδείξουν ότι επιβραβεύονται αυτοί που κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς και να προσκαλέσουν τα Σκόπια για να αρχίσουν της διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2019».

Ζόραν Ζάεφ - Αλέξης Τσίπρας
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήριξη και από τους Ευρωσοσιαλιστές για το Νόμπελ σε Τσίπρα-Ζάεφ
Επιστολή με την οποία ζητά από τους ευρωβουλευτές μέλη των Ευρωπαίων και Σοσιαλιστών να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης, απέστειλε το μέλος των Γερμανών...
Στήριξη και από τους Ευρωσοσιαλιστές για το Νόμπελ σε Τσίπρα-Ζάεφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσημη η υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ είναι και επισήμως υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019. Η Τυνήσια κάτοχος του βραβείου το 2015, Ουιντέντ Μπουσαμάουι, ενημέρωσε τον Ζόραν Ζάεφ ότι έχει ήδη...
Επίσημη η υποψηφιότητα Τσίπρα-Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μόνο πλεονεκτήματα φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών»
Την πίστη του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τον λαό της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ. Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία να προταθεί ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας για το Νόμπελ...
«Μόνο πλεονεκτήματα φέρνει η Συμφωνία των Πρεσπών»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ
Πρωτοβουλία ώστε οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ να είναι υποψήφιοι για το επόμενο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 ανέλαβε η κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, Τυνήσια Βιντέντ Μπουτσαμάουι. Η πρωτοβουλία...
Πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το σενάριο που λείπει» ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, 22 και 23 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος ως κεντρικός ομιλητής σε πάνελ...
«Το σενάριο που λείπει» ενόψει της Συνόδου Κορυφής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ
Το φετινό Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας θα απονεμηθεί στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τη διεθνή κριτική επιτροπή της Οικονομικής Εταιρείας για τη Βεστφαλία-Λίπε (WWL). Σύμφωνα με τον πρόεδρο...
Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας