• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  4 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 15.1°C
  0 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 17.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  96%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αποστασία» ή επιστροφή στην κανονικότητα;

 • A-
 • A+

Οσο κι αν μοιάζει οξύμωρο, εκείνο που πιστοποιεί ότι οδεύουμε στην έξοδο από την κρίση, περισσότερο ακόμα και από την εξέλιξη των οικονομικών δεικτών, είναι η κινητικότητα των πολιτικών στελεχών, και το φαινόμενο που περιγράφεται ως σύγχρονη «αποστασία».

Οσοι επιμένουν να περιγράφουν με όρους της δεκαετίας του 1960 τις πρόσφατες μετατοπίσεις από το ένα κόμμα στο άλλο, κάνουν ότι δεν βλέπουν πως το πολιτικό σκηνικό έχει επαναδιαταχθεί, ότι έχει διαμορφωθεί ένας νέος δικομματισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και ότι τα υπόλοιπα κόμματα βυθίζονται σε μια πρωτοφανή κινούμενη άμμο και αντιμετωπίζουν το φάσμα της άμεσης εξαφάνισης.

Από τον κανόνα εξαιρούνται βέβαια δύο κόμματα, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, για τους δικούς του το καθένα λόγους. Το πρώτο έχει από τη δεκαετία του 1990 αποφασίσει να αυτοεξαιρεθεί από κάθε συναινετική κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ η δεύτερη έχει το μυαλό της στη δίκη που διεξάγεται, με την ηγεσία της να κατηγορείται ότι διευθύνει μια εγκληματική οργάνωση και στο εσωτερικό της λειτουργεί πλέον μόνο η «ομερτά».

Τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν δεχτεί την πίεση του νέου δικομματισμού, εφόσον έχει αποδειχτεί στην πράξη ανεφάρμοστη η «υπέρβαση», την οποία επαγγέλθηκε κυρίως το Ποτάμι, στηριγμένο σε ένα υπαρκτό πολιτικό ρεύμα αλλά και στη βοήθεια μεγάλων συγκροτημάτων μέσων ενημέρωσης.

Από τη στιγμή που άλλαξε η πολιτική συγκυρία, το Ποτάμι επιχείρησε να διασωθεί, συμμετέχοντας στην απόπειρα αναδιάταξης του χώρου του Κέντρου, αλλά πολύ γρήγορα η σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ και άλλες κεντρώες δυνάμεις αποδείχτηκε θνησιγενής. Δεν είναι, λοιπόν, αποστάτης ο Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος επιστρέφει στην Αριστερά, όπως δεν είναι αποστάτης και ο Γιώργος Αμυράς που επιστρέφει στη Δεξιά.

Στο Ποτάμι βρίσκονταν και οι δυο τους με τις διαφορετικές ιδέες τους. Αποχωρούν τώρα που αποδείχτηκε ότι αυτές οι ιδέες δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν.

Κι ας μην ξαφνιάζει κανέναν η περίπτωση Ψαριανού, ο οποίος προέρχεται από την Αριστερά και προσεγγίζει τώρα τη Ν.Δ. Ο μέντοράς του στην Αριστερά ήταν από τη δεκαετία του 1970 ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Παραμένει, λοιπόν, κι ο κ. Ψαριανός συνεπής, πιστός στον μέντορά του, ο οποίος είναι εδώ και δεκαετίες το δεξί χέρι του Αντώνη Σαμαρά.

Ποτάμι και ΑΝ.ΕΛΛ.

Αν φυλλορροεί, λοιπόν, σήμερα το Ποτάμι, αυτό δεν σημαίνει ότι τα στελέχη του υποκύπτουν στην αφόρητη πίεση ή τον πειρασμό της συναλλαγής. Πολύ απλά, το ίδιο το κόμμα έχει πάψει να πείθει ακόμα και τους ιδρυτές του ότι είναι κάτι διαφορετικό.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ΑΝ.ΕΛΛ., το δεύτερο κόμμα που χτίστηκε κι αυτό με ετερόκλητα υλικά και επαγγέλθηκε τη δική του «υπέρβαση». Τώρα που γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές στρατηγικές, είναι λογικό να βρίσκονται οι συνεργάτες του κ. Καμμένου χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα.

Ετσι, βλέπουμε ακόμα και τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. να αναγνωρίζει τις διαφορετικές απόψεις του Θ. Παπαχριστόπουλου ή του Κ. Ζουράρι. Αλλά βέβαια είναι αστεία η αναφορά από τον Π. Καμμένο στη δράση του πατέρα της Ε. Κουντουρά. Οχι μόνο γιατί θυμίζει άλλες εποχές η απόδοση ευθύνης σε παιδιά για τη δράση ή τις θέσεις των πατεράδων τους, αλλά κυρίως γιατί εκείνος που βρέθηκε στον ίδιο πολιτικό χώρο την περίοδο της Μεταπολίτευσης με τον Αλ. Κουντουρά, δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον Π. Καμμένο! Ο ένας ως πρόεδρος της ΒΕΟ και ο άλλος ως μέλος της φιλοβασιλικής τάσης της Ν.Δ.

Η Ενωση Κεντρώων ανήκει στην ίδια κατηγορία. Μέσα στις συνθήκες της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος ο κ. Λεβέντης κατόρθωσε να εμφανιστεί ως πολύ σοβαρότερος από άλλους αρχηγούς, ενώ μέχρι πρότινος συναγωνιζόταν τους πρωταγωνιστές της εκπομπής της Αννίτας Πάνια.

Οσο επιστρέφει η χώρα στην κανονικότητα τόσο επιστρέφει και το κόμμα αυτό εκεί από όπου ξεκίνησε, στην ανυποληψία.

«Κόμματα πομφόλυγες»

Ολοι, λοιπόν, αυτοί οι μικροί πολιτικοί σχηματισμοί ανήκουν στην κατηγορία που στην πολιτική επιστήμη ονομάζονται «κόμματα πομφόλυγες» (flash parties). Σημαδεύτηκαν έντονα από τη συγκυρία στην οποία αναδείχτηκαν και (με την εξαίρεση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.) διατρέχουν σήμερα τον κίνδυνο να συρρικνωθούν κάτω από το κοινοβουλευτικό όριο του 3%.

Αντίθετη από την πορεία των μικρών κομμάτων έχουν τα δυο μεγαλύτερα. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε κι αυτός εν μέρει προϊόν της κατάρρευσης του προϋπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Η εκτίναξη της απήχησής του δεν θα είχε επιτευχθεί αν δεν είχε προηγηθεί η συγκυρία του 1ου Μνημονίου και η λαϊκή κινητοποίηση του 2010-2011. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και το πρώτο κόμμα που κατόρθωσε να ανασυνταχθεί ενόψει των νέων πολιτικών δεδομένων.

Αυτό που βιώθηκε ως τραύμα το καλοκαίρι του 2015 με την αποχώρηση μεγάλου μέρους της κοινοβουλευτικής του ομάδας υπήρξε από την άλλη πλευρά αναγκαίος όρος για την ανασυγκρότησή του ως ενιαίου κόμματος και τον εξορθολογισμό της πολιτικής του στοχοθεσίας.

Η Ν.Δ., η οποία έφτασε το 2012 στο ιστορικό χαμηλό της, υποχρεώθηκε να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, αλλά διατήρησε τα δεξιά χαρακτηριστικά της και μάλιστα επί Σαμαρά φρόντισε να εξασφαλίσει την προσχώρηση των στελεχών του ΛΑΟΣ (Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης), στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι τελειώνει οριστικά η πολιτική του «μεσαίου χώρου».

Είναι, λοιπόν, αστείο να μιλούν για «αποστασίες» και συναλλαγές, ειδικά όσοι επί χρόνια χειροκροτούσαν τα κόμματά τους (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) για τις περίφημες «αμφίπλευρες διευρύνσεις» με στελέχη ποικίλων πολιτικών προελεύσεων. Η πολιτική πόλωση που παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες δεν είναι επίπλαστη, όπως επιχειρούν να την παρουσιάσουν.

Ακόμα μια φορά στην πρόσφατη ιστορία μας, το διακύβευμα στις επικείμενες εκλογές θα έχει διλημματικό χαρακτήρα. Και μάλιστα, χάρη στην προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσχωρήσει στις εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές των «συναρχηγών» του, το δίλημμα θα είναι πεντακάθαρο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερό προβάδισμα 10,5% δίνει στη Ν.Δ. νέα δημοσκόπηση
Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας με 10,5% δείχνει η νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα τη διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την προηγούμενη.
Σταθερό προβάδισμα 10,5% δίνει στη Ν.Δ. νέα δημοσκόπηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση: Σταθερά μπροστά η Ν.Δ. σε πεντακομματική Βουλή
Το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση, η οποία προβλέπει επίσης πεντακομματική βουλή. Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο -όπως...
Δημοσκόπηση: Σταθερά μπροστά η Ν.Δ. σε πεντακομματική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοσκόπηση: Σταθερά μπροστά η Ν.Δ., τρίτο το Κίνημα Αλλαγής
Το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση που φέρνει στη Βουλή μόλις πέντε κόμματα. Μικρή η ποσοστιαία διαφορά του Κινήματος Αλλαγής από...
Δημοσκόπηση: Σταθερά μπροστά η Ν.Δ., τρίτο το Κίνημα Αλλαγής
ΒΟΥΛΗ
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, η Ν.Δ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή το καταψήφισε, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών»....
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπερδιπλάσια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.
Με 20,2 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόθεση ψήφου, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση. Ανάλογα μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει τον Αλέξη Τσίπρα από τον Αντώνη...
Υπερδιπλάσια η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ.
ΒΟΥΛΗ
Απειλές Λαγού κατά Κανέλλη στη Βουλή
Η βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε φραστική απειλή από το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, έξω από την αίθουσα της Βουλής. «Θα σε δω στο δικαστήριο, να δω πως θα φύγεις», φέρεται να της είπε. Αντιδράσεις των κομμάτων...
Απειλές Λαγού κατά Κανέλλη στη Βουλή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας