Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα κρίσιμα ερωτήματα για τον Μανιαδάκη

Αν και στις 20 Δεκεμβρίου ο Νίκος Μανιαδάκης εμφανιζόταν σε δημοσιογράφους στη Ζυρίχη σίγουρος για την αθωότητά του για το σκάνδαλο Novartis, έντεκα μέρες αργότερα βρέθηκε να κρατείται στο «Ελ. Βενιζέλος»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα κρίσιμα ερωτήματα για τον Μανιαδάκη

  • A-
  • A+

Ζυρίχη, Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018. Ο άνθρωπος που έχει γίνει πρωτοσέλιδο τα τελευταία 24ωρα για τον ρόλο του στην υπόθεση Novartis, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, φτάνει σε ένα προκαθορισμένο ραντεβού με δημοσιογράφους οι οποίοι κάνουν τη δική τους έρευνα για τη Novartis και τις πρακτικές της σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτήν την έρευνα δεν θα μπορούσε να λείπει και το ελληνικό κομμάτι και μια συνέντευξη με τον κ. καθηγητή είναι απαραίτητη. Τελικά δεν γίνεται μια κανονική συνέντευξη, αλλά περισσότερο μια ανεπίσημη συζήτηση ώστε να πάρουν οι δημοσιογράφοι μια ιδέα για τις απόψεις του κ. Μανιαδάκη για το θέμα.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εμφανίζεται κάπως αγχωμένος. Ωστόσο η στάση του μέσα από τις απαντήσεις του αποπνέει σιγουριά. Στις ερωτήσεις που του γίνονται απαντά ότι είναι αθώος και πως δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο Novartis. Τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι όλη αυτή η υπόθεση έχει πολιτικό υπόβαθρο και τίποτα παραπάνω. Δεν αρνείται το γεγονός ότι υπάρχουν φαρμακευτικά σκάνδαλα και θεωρεί αυτό της Novartis ένα από τα πολλά που έχουν συμβεί και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπου συνήθως οι εμπλεκόμενοι είναι γιατροί και μόνο.

Σημειώνει επίσης πως οι ελληνικές αρχές δεν έχουν τίποτε να του προσάψουν και σε ερώτηση πώς είναι τόσο σίγουρος γι’ αυτό, απλώς γελάει χωρίς να πει τίποτε περισσότερο. Η συνάντηση αυτή κράτησε περίπου μία ώρα και σίγουρα δεν έκανε σοφότερους τους συναδέλφους, ωστόσο δείχνει ότι εκείνες τις μέρες ο κ. καθηγητής ήταν πολύ σίγουρος για το μέλλον του.

Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2019. Ο Νίκος Μανιαδάκης δίνει συνέντευξη σε ενημερωτική ιστοσελίδα (protothema.gr). Εχουν προηγηθεί η εξάωρη κράτησή του στο αεροδρόμιο και η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα, παραμονή Πρωτοχρονιάς. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα: «Συνέντευξη στο protothema.gr του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση Novartis Νίκου Μανιαδάκη - Υποστηρίζει ότι εκλήθη από τους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση στις 27 - 28 Δεκεμβρίου και τον πίεζαν να ομολογήσει ότι έχουν δωροδοκηθεί οι πολιτικοί ή αν ο ίδιος έχει πάρει χρήματα για λογαριασμό των πολιτικών - Δύο ημέρες μετά τον μπλόκαραν στο αεροδρόμιο με τη σύζυγό του». Στη συνέντευξη ο ίδιος χαρακτηρίζει τη δίωξή του για παθητική δωροδοκία «καθαρά πολιτική», επειδή προφανώς δεν έδωσε στους εισαγγελείς τα στοιχεία που ο ίδιος υποστηρίζει ότι του ζήτησαν.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από αυτά τα δύο περιστατικά είναι τι ακριβώς συνέβη στις μέρες που μεσολάβησαν από τη συνάντηση στη Ζυρίχη μέχρι την εξάωρη κράτησή του στην Αθήνα, 11 μέρες αργότερα, και την άσκηση δίωξης εναντίον του με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας. Κοντά σε αυτό το ερώτημα, όμως, έρχεται κι ένα άλλο. Αν για τον κ. Μανιαδάκη η υπόθεση Novartis έχει καθαρά πολιτικό υπόβαθρο -όπως επισήμανε στους δημοσιογράφους- γιατί έσπευσε πριν από ένα χρόνο να... αυτοπροταθεί και να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα;

Και γιατί οι εισαγγελείς περίμεναν ένα χρόνο για να του ασκήσουν πιέσεις, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα; Ο κ. Μανιαδάκης έχει βρεθεί σ’ αυτούς αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο. Γιατί λοιπόν οι εισαγγελείς δεν τον πίεσαν τις προηγούμενες φορές και επέλεξαν να το κάνουν τώρα; Το επιχείρημα αυτό μάλλον στερείται λογικής.

Ας επανέλθουμε, όμως, στο μεγάλο ερώτημα. Τι ακριβώς συνέβη τις τελευταίες 11 μέρες και άλλαξε η κατάσταση για τον κ. καθηγητή; Θυμίζουμε εδώ ότι το καθεστώς προστασίας δεν αποδίδεται ποτέ χωρίς όρους. Αν κριθεί στην πορεία της δικαστικής διερεύνησης ότι για οποιονδήποτε λόγο και με βάση τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος έχουν πάψει να πληρούνται οι αναγκαίοι αυτοί όροι, τότε και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Προφανώς οι εισαγγελείς, με βάση και τα στοιχεία που προέκυψαν σε βάρος του, έκριναν ότι πρέπει να αρθεί η ιδιότητα του προστατευόμενου από τον συγκεκριμένο μάρτυρα. Επόμενο ήταν στη συνέχεια και εφόσον στοιχειοθετήθηκε κατηγορία σε βάρος του να αποτραπεί η προσπάθεια διαφυγής και τώρα είναι η Δικαιοσύνη που θα δώσει απαντήσεις στο ποιοι είναι ένοχοι και ποιοι είναι αθώοι.

Υπάρχει σκάνδαλο

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η προσπάθεια του κ. Μανιαδάκη να διαφύγει στο εξωτερικό με όλη του την οικογένεια και 4 φορτηγά με οικοσκευή στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, δεν αποτελεί δείγμα ενός ανθρώπου που δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την εισαγγελική έρευνα. Αραγε η φυγή στο εξωτερικό ήταν απόφαση καθαρά δική του ή δέχτηκε διαβεβαιώσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα πως μπορεί να ξεφύγει χωρίς καμία συνέπεια;

Ο ίδιος πάντως, μιλώντας χθες βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι Αρχές ήταν ενήμερες πως από το προηγούμενο καλοκαίρι η δουλειά του είναι στη Μαδρίτη και πως γνώριζαν ότι θα έφευγε. Δεν απάντησε βέβαια στο ερώτημα αν οι Αρχές γνώριζαν πως προτίθεται να μετακομίσει μόνιμα στην ισπανική πρωτεύουσα.

Επίσης, στο ερώτημα γιατί ζήτησε να μπει στο καθεστώς προστασίας ο κ. Μανιαδάκης δεν απάντησε. Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το αν όντως υπάρχει σκάνδαλο, έσπευσε μεταξύ άλλων να παραδεχτεί ότι υπήρξαν στρεβλώσεις στις τιμολογήσεις, λέγοντας πως τα στοιχεία αυτά -τα οποία επεξεργάστηκε ο ίδιος- τα παρουσίασαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και διάφοροι υπουργοί στη Βουλή. Στο συμπληρωματικό ερώτημα αν έχουν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα, απάντησε πως αυτές τις αποφάσεις για τις τιμολογήσεις κάποιοι τις εισηγήθηκαν και πως γι’ αυτό το κομμάτι πρέπει να υπάρξει έρευνα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ

«Ή τότε ή τώρα η Δικαιοσύνη κάνει λάθος»

Αιχμές εις βάρος της Εισαγγελίας που ερευνά την υπόθεση Novartis άφησε χθες ο συνήγορος του Νίκου Μανιαδάκη, Θεόδωρος Μαντάς. «Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις η ελληνική Δικαιοσύνη, η Εισαγγελία Διαφθοράς να έχει ενεργήσει σωστά», είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» και πρόσθεσε: «Ή εσφαλμένα, ένα και πλέον χρόνο πριν, τον ενέταξε στην κατάσταση του προστατευόμενου μάρτυρα, αν και υπήρχαν σε βάρος του στοιχεία επιβαρυντικά τα οποία σηματοδοτούσαν εμπλοκή του στην υπόθεση, ή σωστά τον ενέταξε ένα χρόνο πριν στην κατηγορία του προστατευόμενου μάρτυρα και εντελώς εσφαλμένα σήμερα τον αποκαθηλώνει και τον καθιστά βασικό κατηγορούμενο. Δεν μπορεί και στις δύο περιπτώσεις να έχουνε ενεργήσει σύννομα. Είτε η μία είτε η άλλη επιλογή σίγουρα πάσχει νομικά και ουσιαστικά. Είναι κάτι που μόνο η Εισαγγελία μπορεί να το απαντήσει».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης που βρίσκονται στην Αμερική υπό τη σκέπη του FBI, Παύλος Σαράκης, χαρακτήρισε χθες τον Νίκο Μανιαδάκη «δούρειο ίππο». Μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως ο μάρτυρας, ενώ αρχικά είχε ζητήσει την προστασία της ελληνικής Δικαιοσύνης και την παροχή ασυλίας για τις παράνομες πράξεις του, προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία για τον ρόλο που έπαιξαν ακόμη και πολιτικά πρόσωπα στο σκάνδαλο Novartis, στη συνέχεια δεν τήρησε τη δέσμευσή του και λειτούργησε σαν «φραγμός στην έρευνα για να συγκαλυφθούν οι υπεύθυνοι!».

«Δεσμεύτηκε να καταθέσει για να πάρει την ασυλία που του έδινε ο νόμος. Και δεν τα κατέθεσε, σε επίπεδο ουσιωδών στοιχείων. (…) Βολεύτηκε ο ίδιος με την ασυλία, το ίδιο και οι συνένοχοι του! (…) Στην αρχή επέλεξε να πάει με το μέρος εκείνων που εκπροσωπούσαν την έννομη τάξη. Αλλά μετά έκανε μια άλλη επιλογή, να στηρίζει εκείνους που θέλουν τη συγκάλυψη των ενόχων! (…) Δεν έπρεπε οι εισαγγελείς να του πουν γιατί δεν κάνεις το καθήκον σου;», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σαράκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο κ. Σαράκης άφησε αιχμές κατά των εισαγγελικών αρχών, αλλά για διαφορετικό λόγο. Ειδικότερα, μίλησε για για αδικαιολόγητη αργοπορία των εισαγγελικών αρχών: «Εχουν πάρει στοιχεία απ’ το FBI. (…) Γιατί δεν έχουν ασκηθεί ακόμα οι διώξεις. (…) Υπάρχουν τόσα στοιχεία, αλλά ο χρόνος της καθυστέρησης είναι ύποπτος!…», είπε χαρακτηριστικά.

Ανάρτηση Πολάκη

Ερωτήματα για την πορεία των ερευνών έθεσε χθες μέσω facebook και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης. Στην ανάρτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων (σ.σ. ορθογραφία, συντακτικό και κεφαλαία δικά του):

ΔΙΑΤΥΠΩΝΩ ΣΗΜΕΡΑ, δημοσια, ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ για τη διακαστικη εξελιξη καποιων υποθεσεων που εχουν απασχολησει την κοινη γνωμη της χωρας μας ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ-μονο- ΤΥΧΑΙΟ!!!!

1) Μπορει καποιος απο τους αρμοδιους εισαγγελεις η την ηγεσια της δικαιοσυνης που ΕΠΟΠΤΕΥΕΙ το εργο των κατα τοπους ανακρτικων αρχων να απαντησει γιατι η κυρια ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΟΖΝΟΥ, ανακριτρια κατα της διαφθορας, δεν εχει καλεσει ακομα για ανακριση (και πιθανη προφυλακιση) τον πρωην αντιπροεδρο της Νοβαρτις κυριο κωνσταντινο Φρουζη στον οποιο εχει ασκηθει ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕ ΒΑΘΜΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2018!!!!!! Ποσος καιρος επιτελους χρειαζεται για να προχωρησει η δικογραφια???

Σχόλιο από Σαμαρά

Με ένα tweet επέλεξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να σχολιάσει τα τελευταία γεγονότα γύρω από την υπόθεση Novartis: «Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως... Είχα πει ότι ‘‘θα τους πάω ως το τέλος’’. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί...»

  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας για τις καταγγελίες του Μανιαδάκη
Oι χθεσινές συνεντεύξεις του Νίκου Μανιαδάκη, τόσο στο protothema.gr όσο και στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προκάλεσαν την αντίδραση, αργά χθες βράδυ, της Ν.Δ. Με ανακοίνωσή της θέτει μια σειρά ερωτήματα, με αφορμή...
Ερωτήματα της Νέας Δημοκρατίας για τις καταγγελίες του Μανιαδάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ευχαριστώ τον ΣΚΑΪ για τη δωρεάν προβολή»
Μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρωψηφοδέλτιο, σχεδόν όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στην κόρη του αξέχαστου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη η οποία μίλησε στην «Εφ.Συν.» για την...
«Ευχαριστώ τον ΣΚΑΪ για τη δωρεάν προβολή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκτεθειμένος ο κ. αντιπρόεδρος
Διπλά έκθετος αποδείχθηκε τις τελευταίες μέρες ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis: μίλησε για ονόματα μαρτύρων και παραδέχτηκε...
Εκτεθειμένος ο κ. αντιπρόεδρος
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Έχω και Φώτα, πάμε Ραφήνα;
Μια πολύ... βολική διακοπή της ροής της πρωινής εκπομπής του ΣΚΑΪ ήρθε ακριβώς τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ασκούσε κριτική προς τον Παύλο Πολάκη, αλλά και...τον Άδωνι...
Έχω και Φώτα, πάμε Ραφήνα;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γνώριζε πρόσωπα και πράγματα
Η δημοσίευση από την «Εφ.Συν.» των επίμαχων μέιλ μεταξύ του κ. Μανιαδάκη με τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη που αφορούσαν την πολιτική φαρμάκου του υπουργείου Υγείας απέδειξε περίτρανα ότι ο κ. καθηγητής...
Γνώριζε πρόσωπα και πράγματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο... άτυπος σύμβουλος με την πλούσια δραστηριότητα
Ποιος είναι ο Νίκος Μανιαδάκης, τι ισχυριζόταν για την ανάμιξή του σε επιτροπές για την τιμολόγηση των φαρμάκων και πώς τον εξέθεσε η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτοντας τα μέιλ που αντάλλασσε με τον Αδωνι Γεωργιάδη. ●...
Ο... άτυπος σύμβουλος με την πλούσια δραστηριότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας