• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  11°C 8.6°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 12.3°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 18.5°C
  6 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  0 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 13.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο... άτυπος σύμβουλος με την πλούσια δραστηριότητα

 • A-
 • A+

«Δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα όργανο ή επιτροπή σχετική με την έγκριση, τιμολόγηση ή αποζημίωση φαρμάκων. Η ευθύνη για τις αποφάσεις αυτές είναι αποκλειστική αρμοδιότητα θεσμοθετημένων δημόσιων οργάνων, των οποίων η σύνθεση και οι διαδικασίες λειτουργίας είναι σαφώς ορισμένες από την κείμενη νομοθεσία και των οποίων ουδέποτε υπήρξα τυπικά ή άτυπα μέλος ή συμμετείχα στις διαδικασίες τους. Η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα Υγείας».

Τα παραπάνω λόγια αποτελούν κομμάτι μιας ανακοίνωσης που εξέδωσε τον Ιανουάριο του 2017 ο καθηγητής του Τομέα Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας και αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), Νίκος Μανιαδάκης.

Είναι η πρώτη από τις συνολικά δύο δημόσιες τοποθετήσεις του από τότε που το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

Είναι πολύ πιθανό ο κ. Μανιαδάκης να μην προέβη στη συνέχεια σε κάποια άλλη δήλωση, επειδή ένα μήνα αργότερα -τον Φεβρουάριο του 2017- δύο δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» απέδειξαν πως ο κ. καθηγητής και συμμετείχε στις διαδικασίες τιμολόγησης και είχε ουσιαστικό λόγο σε αυτές.

Ο λόγος για τα 13 μέιλ που αποκάλυψε η εφημερίδα μας, μεταξύ του κ. Μανιαδάκη και του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη κατά το χρονικό διάστημα Αύγουστος 2013-Ιούνιος 2014.

Η ανάμειξή του αποδεικνύεται απ’ τη θεματολογία των μέιλ: αποζημίωση νέων φαρμάκων-παρατηρητήριο τιμών, διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων, συνομιλίες για θέματα υγείας με τον ΟΟΣΑ, υπουργικές αποφάσεις για προαπαιτούμενα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, υπουργικές αποφάσεις για τα ογκολογικά φάρμακα, πρόταση τιμών αναφοράς φαρμάκων.

Ενα εξ αυτών, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 2014 αποστέλλεται από τον κ. Μανιαδάκη προς τον υπουργό Υγείας και έχει θέμα: «Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης». Το κείμενο που συνόδευε το μέιλ έλεγε τα εξής: «Βασιλεία (σ.σ. η ιδιαιτέρα του υπουργού), αυτήν εδώ να υπογράψει πριν φύγουμε σήμερα, Νίκος». Νωρίτερα, εκείνη τη μέρα η Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας είχε στείλει τόσο στον υπουργό όσο και σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου το τελικό προς υπογραφή σχέδιο που αφορούσε διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων (αριθμ. οικ. 325/5851/Γ.Π./20.1.2014) και μπήκε σε ΦΕΚ την επόμενη μέρα (ΦΕΚ Β’ 88/21-01-2014).

Η παραδοχή του Αδωνι

Σε απάντησή του στην εφημερίδα μας ο κ. Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν άτυπος σύμβουλός του αλλά ότι δεν συμμετείχε στην τιμολόγηση. Αντιθέτως, όπως έγραφε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., «ειδικά ο κ. Μανιαδακης δεδομένης της διεθνούς φήμης του και σταδιοδρομίας ήταν και αξιόπιστος για την τρόικα και άρα ακόμη πιο χρήσιμος».

Θα ήταν ευχής έργον να μάθουμε κάποια στιγμή ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Μανιαδάκη στη διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου των θεσμών για την Υγεία, Τζουζέπε Καρόνε.

Βέβαια, ο κ. Μανιαδάκης δεν ήταν μόνο σύμβουλος του κ. Γεωργιάδη. Είχε βρεθεί στο πλευρό τόσο του κ. Λοβέρδου όσο και των κ. Λυκουρέντζου και Βορίδη όταν με τη σειρά τους διετέλεσαν υπουργοί Υγείας.

Ο ίδιος, στην κατάθεσή του στους εισαγγελείς Διαφθοράς πριν από έναν ακριβώς χρόνο αρνείται ότι είχε την οποιαδήποτε συμμετοχή στην τιμολόγηση των φαρμάκων.

Λίγες μέρες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018 διαρρέει στον ηλεκτρονικό Τύπο ένα από τα έγγραφα του FBI που υπάρχουν στη δικογραφία για τη Novartis, στο οποίο φιγουράρει το όνομα του κ. Μανιαδάκη -όπως επίσης του κ. Στουρνάρα και της συζύγου του, του Κ. Φρουζή -του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis Hellas- και άλλων τεσσάρων ανθρώπων.

Στη συνέχεια, κι ενώ η έρευνα για τη Novartis συνεχίζεται, ο κ. Μανιαδάκης περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε Ελλάδα, Αγγλία και Ελβετία.

Παράλληλα, συνεχίζει να δραστηριοποιείται ιδιωτικά με τη στρατηγική της υγείας μέσω μιας νέας εταιρείας με την ονομασία Evroston, στην οποία ο κ. καθηγητής κατείχε το 60%.

Αυτή ήταν η δεύτερη εταιρεία του κ. Μανιαδάκη, καθώς, όπως είχε δημοσιεύσει το περιοδικό Hot Doc το 2012, ο Νίκος Μανιαδάκης είχε μια εταιρεία, ως διαχειριστής της οποίας εμφανιζόταν η σύζυγός του και γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη, που εισέπραττε ποσά από φαρμακοβιομηχανίες για διάφορες μελέτες οι οποίες, παρά τις υποσχέσεις του κ. Μανιαδάκη, ουδέποτε έγιναν γνωστές.

Δηλαδή ο διαπραγματευτής του Δημοσίου με τις εταιρείες φαρμάκου εισέπραττε από τις εταιρείες, κάτι που δεν αποτελούσε μόνο θέμα ηθικής και σύγκρουσης συμφερόντων, αλλά και ουσιαστικό.

Την ίδια όμως πρακτική ακολουθούσε ο κ. Μανιαδάκης και ως καθηγητής της ΕΣΔΥ, καθώς το ίδιο διάστημα που ήταν άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας, «έτρεχε» κι έρευνες για λογαριασμό φαρμακευτικών εταιρειών. Ο ίδιος θεωρούσε ότι δεν υπήρχε κάτι παράνομο σε αυτό.

Τέσσερα φορτηγά οι... «αποσκευές»

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τέσσερα ήταν τα φορτηγά με τα οποία επιχείρησε να στείλει στο εξωτερικό την οικοσυσκευή του ο Νίκος Μανιαδάκης, πράγμα που αποδείκνυε πως αυτή τη φορά ο στόχος του δεν ήταν ένα απλό ταξίδι στο Λονδίνο ή τη Ζυρίχη, αλλά μια μόνιμη μετακόμιση σε άγνωστο προορισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κομβική για την εξέλιξη της υπόθεσης ήταν η συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος «έδειξε» τον Νίκο Μανιαδάκη ως τον άνθρωπο που ήταν ο μεσάζοντας μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και δη της Novartis με τους εκάστοτε υπουργούς Υγείας, ενώ υπάρχουν και καταγεγραμμένες καταγγελίες για χρηματισμό του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ανοίγουν οι λογαριασμοί των δέκα για το σκάνδαλο Novartis
Τα τραπεζικά και περιουσιακά στοιχεία των δέκα πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στη δικογραφία της Novartis αλλά και των άμεσα συγγενικών τους προσώπων ζητεί εισαγγελέας που ερευνά το ενδεχόμενο διάπραξης...
Ανοίγουν οι λογαριασμοί των δέκα για το σκάνδαλο Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αντιπρόεδροι με τα... δώρα
Ο Αδ. Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας πρόσθεσε στον κατάλογο των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων ακόμη 452 σκευάσματα. Την ίδια περίοδο ο Κ. Χατζηδάκης, ως υπουργός Ανάπτυξης, απελευθέρωνε την τιμή των ΜΗΣΥΦΑ, με...
Οι αντιπρόεδροι με τα... δώρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δέκα κάλπες για τρία ενδεχόμενα αδικήματα
«Μαραθώνια» αναμένεται η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis. Το κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για τη...
Δέκα κάλπες για τρία ενδεχόμενα αδικήματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα φάρμακα και τα ψέματα
Επί υπουργίας του Αδ. Γεωργιάδη κι ενώ από το πρώτο Μνημόνιο απαγορεύονταν ρητά οι αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, δόθηκε αύξηση σε τρία νοσοκομειακά φάρμακα, όλα της Novartis. Σχετικά με τα περί μείωσης της...
Τα φάρμακα και τα ψέματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα πληρώσουμε και για τα ληγμένα
Οι μεγάλες ποσότητες ληγμένων φαρμάκων «μαρτυρούν» τις σπατάλες από τις ανεξέλεγκτες αγορές αντιιικών φαρμάκων • Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως στοιχεία από πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας που αποκαλύπτει χάος στις...
Θα πληρώσουμε και για τα ληγμένα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καυτά» και τα επώνυμα στοιχεία
Μεταξύ απειλών και ενστάσεων, η υπερασπιστική γραμμή των εμπλεκομένων. Στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται δύο ιδιαίτερες γραμματείς δύο κομβικών προσώπων της υπόθεσης, του Κωνσταντίνου Φρουζή και του Αδωνη...
«Καυτά» και τα επώνυμα στοιχεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας