Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόντιος Πιλάτος ο Κώστας Σημίτης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόντιος Πιλάτος ο Κώστας Σημίτης

  • A-
  • A+

Αμοιρος ευθυνών για τα σκάνδαλα της πρωθυπουργίας του υποστηρίζει ότι είναι για ακόμη μια φορά ο Κώστας Σημίτης. Επιλέγοντας τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, νίπτει εκ νέου τας χείρας του για τις αμαρτωλές και σκοτεινές υποθέσεις της διακυβέρνησής του, με πρωταγωνιστές πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είτε έχουν καταδικαστεί, όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος, είτε ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη, όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός, του οποίου τον έλεγχο των λογαριασμών έχει -ως γνωστόν- ζητήσει, προσφάτως, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εμφανίζεται εξαιρετικά απαισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, προβλέποντας νέο δανεισμό από την Ε.Ε.

Με εμφανή τη διάθεση να αμυνθεί, σε μια προσπάθεια να διαλύσει τα γκρίζα σύννεφα που σκιάζουν βαριά την πολιτική περίοδο που κρατούσε το τιμόνι της χώρας, ο κ. Σημίτης με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Μαρινάκη, αφού αρνείται παντελώς κάθε μορφή δικής του πολιτικής ευθύνης, μεταξύ άλλων τονίζει και δικαιολογείται λέγοντας:

«Ευθύνη θα υπήρχε αν είχα επιλέξει πρόσωπα τα οποία δεν ήταν γνωστά και αναγνωρισμένα ηγετικά στελέχη του κόμματος, δραστήρια επί πολλά χρόνια στους αγώνες της παράταξης. Ευθύνη θα υπήρχε επίσης αν οι παρανομίες είχαν γίνει γνωστές και δεν τους έδωσα καμία συνέχεια. Ευθύνη θα είχα αν οι υπηρεσίες που υπάρχουν σε κάθε υπουργείο και επεξεργάζονται/ελέγχουν τη δραστηριότητά του είχαν επισημάνει παραβατικές συμπεριφορές.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου δεν υπήρξε οποιαδήποτε πληροφόρηση ή στοιχείο για την ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων. Ούτε οι υπηρεσίες επεξεργασίας των αποφάσεων ούτε οι ελεγκτικές υπηρεσίες των υπουρείων ανέφεραν παρανομίες ή υπερβάσεις των αρμοδιοτήτων των υπουργών. Τα πρώτα ερωτήματα για τον κ. Τσοχατζόπουλο προέκυψαν το 2006, δύο χρόνια μετά τη λήξη της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ. Για τον κ. Παπαντωνίου προέκυψαν ακόμα αργότερα».

Ο Κώστας Σημίτης επαναλαμβάνει τη θέση ότι «η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο» που όμως δεν χαρακτηρίζει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η μοναδική του παραδοχή επί του θέματος είναι ότι πράγματι υπήρξαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επέδειξαν επονείδιστη συμπεριφορά, «εκμεταλλεύτηκαν κατά ανεπίτρεπτο τρόπο τις θέσεις τους για προσωπικό όφελος» και αδιαφόρησαν με τη στάση τους αυτή για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, με συνέπεια να τιμωρήθηκαν ή να τιμωρηθούν, σύμφωνα με τον νόμο.

Για την οικονομία

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή προοπτική της Ελλάδας, τοποθετείται με διστακτικότητα έναντι των κυβερνητικών επιχειρημάτων για μια νέα εποχή που ξημέρωσε «χωρίς δεσμεύσεις», κάνει λόγο για «μη ρεαλιστικούς» οικονομικούς στόχους και για «υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που θα οδηγήσουν σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», προεξοφλώντας ότι θα προκύψει ανάγκη για νέα βοήθεια, συνοδεία περιοριστικών μέτρων. «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα, μετά το 2018, θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αναπόφευκτη θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης». Στο ίδιο πνεύμα αμφισβήτησης των πολιτικών της κυβέρνησης και προκειμένου να αποδομήσει τους ισχυρισμούς περί επιστροφής στην κανονικότητα, ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ότι στην Ελλάδα το επίπεδο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και την επίδοση του πρωθυπουργού είναι το χαμηλότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Τραπουλόχαρτο που κατέρρευσε η ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι αναφορές του Κώστα Σημίτη για το μέλλον της οικονομίας και τα σκάνδαλα της πρωθυπουργίας του. «Η ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη, με τα μεγάλα δημόσια έργα, τις μεγάλες αγορές όπλων και, όπως αποδείχθηκε τελικά, τις μεγάλες μίζες, κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, λίγα μόλις χρόνια αργότερα.

»Οσες συνεντεύξεις αυτοθαυμασμού κι αν δώσει ο πρώην πρωθυπουργός, ούτε η ιστορία αλλάζει, ούτε η μνήμη των πολιτών», τόνισε σε σκληρή γλώσσα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, καλώντας τον κ. Σημίτη να ασχοληθεί με την πολιτική του αυτοβιογραφία, «μήπως καταφέρει να εξηγήσει τα ανεξήγητα».

Σχολιάζοντας την εκτίμησή του για την ανάγκη προσφυγής σε νέο δανεισμό, σημείωσε: «Η χώρα μας δεν θα μπει σε νέο πρόγραμμα, ούτε θα προσφύγει ξανά σε δανεισμό από τον ESM. Την απάντηση τη δίνουν καθημερινά η πορεία της οικονομίας και οι δηλώσεις των αρμόδιων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Οσο κι αν καταστροφολογεί, όσο κι αν ενοχλείται ο κ. Σημίτης, η έξοδος από τα μνημόνια είναι πραγματικότητα», κατέληξε η κ. Σβίγκου με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook.

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κυβερνητικό δάκτυλο για τα δάνεια των κομμάτων καταγγέλλει η Φώφη
Μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει η ατζέντα βλέπει η Φώφη Γεννηματά πίσω από τις δικαστικές εξελίξεις και τις ποινικές διώξεις που ζητά να ασκηθούν η οικονομική εισαγγελία...
Κυβερνητικό δάκτυλο για τα δάνεια των κομμάτων καταγγέλλει η Φώφη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κ. Σημίτης: Συσπείρωση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ 
Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., για τους οποίους είπε ότι πρόκειται για δύο κόμματα «που εκπροσωπούν το καθένα με τον δικό του τρόπο τη συντήρηση και την εμμονή σε...
Κ. Σημίτης: Συσπείρωση στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οπου οι μισθοί έχουν παραμείνει στάσιμοι ή έχουν μειωθεί, πρέπει να αυξηθούν»
Σαφή θέση υπέρ της αύξησης των μισθών των εργαζομένων στις χώρες της Ε.Ε. όπου είτε έχουν μειωθεί είτε έχουν μείνει στάσιμοι παίρνει ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα...
«Οπου οι μισθοί έχουν παραμείνει στάσιμοι ή έχουν μειωθεί, πρέπει να αυξηθούν»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Ο Σταθόπουλος και ο Σημίτης
«Κάτσε εκεί που είσαι», απάντησε ο Κώστας Σημίτης στον Μιχάλη Σταθόπουλο, δηλαδή να μην υποκύψει στον λαϊκισμό και στις αντιδράσεις συντηρητικών κύκλων. Ακριβώς το αντίθετο από τη στάση της ηγεσίας του...
Ο Σταθόπουλος και ο Σημίτης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συνεχίζουν τον αντιπερισπασμό με το C4I
Την υπόθεση C4I με την εμπλοκή τριών πρώην υπουργών της περιόδου Κώστα Καραμανλή (Παυλόπουλος, Πολύδωρας, Μαρκογιαννάκης) συντηρεί στο προσκήνιο το Κίνημα Αλλαγής θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό «στριμώχνει»...
Συνεχίζουν τον αντιπερισπασμό με το C4I
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Θα μείνουν με τη λάσπη»
Με εκτόξευση πυρών κατά της κυβέρνησης και χαμόγελα στήριξης προς τον Κώστα Σημίτη, η Φώφη Γεννηματά κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον πρώην πρωθυπουργό επανέλαβε την επιχειρηματολογία περί σκόπιμης...
«Θα μείνουν με τη λάσπη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας