• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 14.9°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.0°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.5°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 18.6°C
  4 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 20.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  0 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 13.3°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 15.0°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  78%

Οι δύο πρώτοι τόμοι του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, που κυκλοφορούν από τη «Σύγχρονη Εποχή». Το κεντρικό αμφιθέατρο του ΚΚΕ στον Περισσό ήταν κατάμεστο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρουσίαση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ

 • A-
 • A+

Ενα νέο ιστορικό τετράτομο εγχειρίδιο ολοκληρώθηκε από την επιστημονική ομάδα του ΚΚΕ και παρουσιάστηκε προχθές στην αίθουσα συνεδρίων του κόμματος, στον Περισσό - η οποία ήταν κατάμεστη. Πρόκειται για το πρώτο μέρος του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, που καλύπτει την περίοδο 1918-1949, με ύλη που απλώνεται σε τέσσερις τόμους όχι μόνο για την πορεία του κόμματος τη συγκεκριμένη εποχή, αλλά με γενικότερα ιστορικά στοιχεία της εποχής που προηγήθηκε της ίδρυσής του.

Για τη συγγραφή του έργου αξιοποιήθηκε μεγάλο εύρος ιστορικών και βιβλιογραφικών πηγών, ωστόσο το υλικό των τεσσάρων αυτών τόμων «δεν αποτελεί μια αποκλειστικά κομματική ιστορία, δεν είναι στενά φιλο-ΚΚΕ ενδιαφέροντος ή αποκλειστικά ερευνητικού από την πλευρά του ταξικού αντίπαλου», όπως διευκρίνισε η Ελένη Μπέλου (μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ), αλλά «είναι υλικό ευρύτερου ιστορικού ενδιαφέροντος κι αυτό οφείλεται στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.

Τι είπαν Κουτσούμπας και Παπαρήγα

Δηλαδή στο γεγονός ότι η ίδρυση, η ανάπτυξη και η εξέλιξη της ιδεολογικής-πολιτικής ταυτότητας και δράσης του ΚΚΕ και της Νεολαίας του εξετάζονται σε συνάρτηση με τις εγχώριες, αλλά και τις διαβαλκανικές και παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. Ετσι, μέσω της ιστορίας του ΚΚΕ, βλέπουμε την ιστορία της Ελλάδας ενταγμένης στα Βαλκάνια για έναν αιώνα, αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Αλλά πηγαίνουμε και πιο πίσω, στον σχεδόν έναν αιώνα που μεσολάβησε από την Επανάσταση του 1821 έως την ίδρυση του ΚΚΕ. Επιχειρούμε μια εκτεταμένη αναφορά και εκτίμηση των κοινωνικών-οικονομικών-πολιτικών συνθηκών και ιδεολογικών αντιλήψεων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα έως τη λήξη του Α' Π.Π. και μετά την περίοδο του Μεσοπολέμου».

Με βάση αυτό το σκεπτικό, είναι αλήθεια ότι το συγκεκριμένο Δοκίμιο Ιστορίας αξίζει «να υπάρχει σε κάθε σπίτι, βιβλιοθήκη ή δωμάτιο κομμουνιστή και κομμουνίστριας, μέλους της ΚΝΕ, αλλά και κάθε ανθρώπου καλής θέλησης, κάθε αγωνιστή της ζωής, που αγαπά και θέλει να γνωρίζει όλες τις πτυχές της ιστορίας του κινήματός μας, του κόμματος, του τόπου μας», όπως είπε ο Δ. Κουτσούμπας κατά την εναρκτήρια ομιλία του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα (μέλος της Κ.Ε. και του Τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ), η οποία έκανε λόγο για μια εποχή όπου «ανθίζουν όλα τα "λουλούδια" του αντικομμουνισμού, με χοντροκομμένο περιεχόμενο, αλλά και επιμελημένα εκλεπτυσμένο», θέλοντας να διαχωρίσει την ιστορική αυτή εργασία από τα όσα υποστηρίζουν «ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ˝αναθεωρητές του μεσαίου χώρου˝ που -τάχα- δεν διακατέχονται από εμπάθεια, ωστόσο αναγνωρίζουν ορισμένες ακρότητες σε βάρος του ΚΚΕ, ως απάντηση σε βίαιες ενέργειες και προκλήσεις που δήθεν πρώτο το ΚΚΕ οργάνωσε. Επιδιώκουν να εξαγνίσουν τα αστικά κόμματα που προκύψαν από τα σπλάχνα των παλαιότερων, να απενοχοποιήσουν ορισμένους πολιτικούς, όπως π.χ. τον Γ. Παπανδρέου του Δεκέμβρη του '44, που πέθανε με το προσωνύμιο "Γέρος της Δημοκρατίας" ή τον Π. Κανελλόπουλο, ως διανοούμενο ήπιων δεξιών τόνων, βεβαίως είναι και πολλοί άλλοι».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»
Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΚΚΕ για το κολαστήριο της Μακρονήσου, βασισμένο σε 36 μαρτυρίες αγωνιστών, με συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών ● Πρώτη παρουσίαση την επόμενη Δευτέρα στον Περισσό.
«Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπαράσταση στον Ν. Μπογιόπουλο
Η αγωγή δεν στρέφεται μόνο κατά του δημοσιογράφου, στρέφεται εναντίον καθενός και καθεμιάς, αναφέρει το ΚΚΕ ● Η κυβέρνηση να πάρει θέση και μέτρα για τη δίωξη και την προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του...
Συμπαράσταση στον Ν. Μπογιόπουλο
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η οπτική του ΚΚΕ για το 1821
Τη δική του «ματιά» πάνω στην Επανάσταση του 1821 δίνει το ΚΚΕ, που εδράζεται στις μεταβολές στις σχέσεις παραγωγής. Κατ’ αρχάς, για το ΚΚΕ, πρόκειται για μια «αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση, γνήσιο...
Η οπτική του ΚΚΕ για το 1821
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αντέχουν οι ιδέες του Μαρξ;»
Μπορεί να έχουν περάσει 200 χρόνια από τη γέννησή του, αλλά η σκέψη του Μαρξ ακόμη επηρεάζει, αναλύεται και ερευνάται.
«Αντέχουν οι ιδέες του Μαρξ;»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991
Πρόσφατα, από τις Εκδόσεις Θεμέλιο κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα με τίτλο «Η κατάρρευση του ‘‘υπαρκτού’’ και η διάσπαση του ΚΚΕ - Η κομβική στιγμή του 1991». Η έρευνα επεκτείνεται στο παρελθόν...
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διήμερο για τα 100 χρόνια ΣΕΚΕ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων οργανωμένου κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας, που σηματοδότησε η ίδρυση του ΣΕΚΕ (πρόδρομο του ΚΚΕ) τον Νοέμβριο του 1918, η «Πρωτοβουλία διαλόγου για ένα σύγχρονο...
Διήμερο για τα 100 χρόνια ΣΕΚΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας