Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γενηθήτω ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός αερίου στον κόσμο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γενηθήτω ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός αερίου στον κόσμο

  • A-
  • A+

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στην Κνωσό, θα πέσουν οι υπογραφές για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου East Med, όπως ανακοίνωσε χθες από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την τριμερή σύνοδο Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας, που αφορά τον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους δημοσιογράφους.

Οπως σωστά τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, η κατασκευή του East Med είναι ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και αποτελεί «γέφυρα» συνεργασίας για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη, ενώ κάλεσε παράλληλα και άλλες χώρες να συμμετάσχουν, «εφόσον σέβονται τις ίδιες αξίες και αρχές».

«Οσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας» τόνισε, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημείωσε πως θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο. Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επίσης απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλες χώρες, θέτοντας ως προϋπόθεση τον σεβασμό του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Ο Αμερικανός πρέσβης

Ο αγωγός, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει την υποστήριξη και των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με όσα είπε ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν -ο οποίος συμμετείχε επίσης στη σύνοδο- πρόκειται για ένα έργο μείζονος σημασίας για την ειρήνη και τη συνεργασία στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει συγχαρητήρια στους ηγέτες των τριών χωρών. Πρόσθεσε, δε, ότι η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή και εδράζεται στα κοινά συμφέροντα και στις κοινές αξίες που μοιράζεται και η Αμερική».

Στο πλαίσιο της συνόδου αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας, τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένα θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των συνεργασιών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υπογράφτηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα καινοτομίας, έρευνας και μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ισραήλ. Παράλληλα, θα ενταθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής, αλλά και «της θωράκισής μας έναντι κυβερνοαπειλών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

● Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, πόλη που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το Ισραήλ, ένα τεχνολογικό πάρκο καινοτομίας που θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για συνέργειες ισραηλινών νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις από τα υπόλοιπα Βαλκάνια. «Διότι το δικό μας όραμα είναι η Θεσσαλονίκη να γίνει η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, οικονομική, τεχνολογική, εμπορική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κυπριακό, Μεσανατολικό

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας έμφαση στις εξελίξεις μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συρία. «Εχουμε μια ανησυχία, δεν το κρύβω, για τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και για τον μελλοντικό ρόλο τρίτων χωρών στην περιοχή, της Τουρκίας, του Ιράν. Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά αυτές τις εξελίξεις, αλλά και γενικότερα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στην επίτευξη βιώσιμης λύσης και για τα δύο κράτη, «που θα εξασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

Παρόμοιο ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών και για το Κυπριακό. «Μιλήσαμε για την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, που για μας αυτό περνά, βεβαίως, μέσα από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την Κύπρο», είπε ο πρωθυπουργός.

Συζήτηση, τέλος, έγινε και για τη σχέση του Ισραήλ με την Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι σχέσεις τους στην οποία αναμένεται να συμβάλει από πλευράς της η Ελλάδα.

Η σύνοδος έλαβε χώρα στην πόλη Μπερ Σεβά, στο νότιο Ισραήλ, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον θαυμασμό του, επειδή, όπως είπε «είδα μια πόλη η οποία βρίσκεται στη μέση της ερήμου, που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και έχει γίνει κέντρο γνώσης, εκπαίδευσης, νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα κέντρο τεχνολογίας και κυβερνοασφάλειας».

  

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεργασίες δεκαετίας πριν από τη σημερινή υπογραφή στο Ζάππειο
Περίπου 10 μήνες έχουν περάσει από την τριμερή σύνοδο που έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών του Ισραήλ και της Ελλάδας, Μπενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξη Τσίπρα, και του...
Διεργασίες δεκαετίας πριν από τη σημερινή υπογραφή στο Ζάππειο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
O ΕastMed απάντηση στο μπρα ντε φερ με την Τουρκία
Σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο θα υπογραφεί, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, η...
O ΕastMed απάντηση στο μπρα ντε φερ με την Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ιδιαίτερη σημασία του EastMed
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην...
Η ιδιαίτερη σημασία του EastMed
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το «Ορούτς Ρέις», η προπαγάνδα και οι θερμοκέφαλοι
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις τουρκικές προκλήσεις δίνοντας για μια ακόμη φορά έμφαση στην... επικοινωνία ● Οι ανυπόστατες διαρροές για τις ένοπλες δυνάμεις μας και οι κραυγές των πολεμοκάπηλων που...
Το «Ορούτς Ρέις», η προπαγάνδα και οι θερμοκέφαλοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινητοποίηση απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας
Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται από χθες μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, έπειτα από την κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει NAVTEX στην περιοχή νότια του Καστελόριζου.
Κινητοποίηση απέναντι στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας