Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία»

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Η Ιερά Σύνοδος μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, που ξεκινάει τις εργασίες της την προσεχή Δευτέρα, παρέπεμψε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) στην Αρχιεπισκοπή.

«Το κείμενο θα ξαναπάει στην ιεραρχία, θα ξαναεξεταστεί, μαζί με τις παρεμβάσεις, τις προτάσεις, τις διορθώσεις και η ιεραρχία είναι αυτή που μπορεί να το εγκρίνει, να το διορθώσει, να το απορρίψει. Σε όλα είμαστε ανοιχτοί», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος και συνέχισε λέγοντας: «Όλο αυτό προϋποθέτει ότι θα γίνεται σε συνεργασία με την πολιτεία».

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ιερέων και σημείωσε ότι δεν συζήτησαν μόνο για συγκεκριμένο θέμα αλλά και άλλα, όπως «πώς θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε εκκλησιαστικά σχολεία, πώς θα οργανώσουμε όλο μας το έργο απαγκιστρωμένοι από διάφορους φορείς που μας εμποδίζουν πολλές φορές να κάνουμε το πνευματικό μας έργο».

«Ο αγώνας μας και η προσπάθειά μας είναι ένα έργο που φαίνεται υλικό -όπως είναι η περιουσία- να το μετατρέψουμε εμείς με τον αγώνα και με την προσπάθειά μας να είναι πνευματικό, που θα δώσει καρπούς καλούς για τον αγώνα και την πατρίδα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με τον ΙΣΚΕ (σ.σ. ο αρχιεπίσκοπος υποδέχτηκε τα μέλη του με τη φράση «καλώς ορίσατε, αν και καθυστερημένα»), ο κ. Ιερώνυμος υποστήριξε ότι «ποτέ δεν είχαμε διάσταση με τους ιερείς» και επανέλαβε πως «για ό,τι κάνουμε θα ενημερωθεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και πρωτίστως οι ιερείς μας, που είναι τα μάτια μας, τα αυτιά μας, τα χέρια μας, χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΙΣΚΕ επανέλαβαν στον αρχιεπίσκοπο ότι δεν υποχωρούν στο ζήτημα της μισθοδοσίας τους και αναμένουν τη σύνοδο, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το νέο κείμενο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν κατά διάρκεια των συναντήσεων του αρχιεπισκόπου με εκπροσώπους της Εκκλησίας και θα εκλεγεί η επιτροπή διαλόγου με την κυβέρνηση.

Ο αρχιεπίσκοπος εξήγησε στους ιερείς πως τα δικαιώματά τους θα είναι πλήρως διασφαλισμένα και τους παρέδωσε υπόμνημα, στο οποίο υπογραμμίζεται πως όλα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα.

Μετά τη σύνοδο, στις 21 Δεκεμβρίου, είναι προγραμματισμένη η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, με αντιπροσωπεία του ΙΣΚΕ, ο οποίος εκφράζει τις πιο φονταμενταλιστικές απόψεις στον χώρο της Εκκλησίας («Η ακροδεξιά του Κυρι(άκ)ου», Εφ.Συν., 15.11.2018).

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Εισπήδηση» της Ν.Δ. στην Ιεραρχία
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στελέχη που είχαν πρωταγωνιστήσει στην τήρηση αδιάλλακτης στάσης για το Μακεδονικό ασκούν ασφυκτικές πιέσεις σε...
«Εισπήδηση» της Ν.Δ. στην Ιεραρχία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχυμένοι οι «σκληροί» της Ιεραρχίας
Σε έκτακτη συνεδρίαση καλεί τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής, αλλά και την τοποθέτηση του...
Ενισχυμένοι οι «σκληροί» της Ιεραρχίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θαύμα της... Αγίας Μισθοδοσίας
Βαρύς αχός ακούστηκε, πολλά ντουφέκια πέσαν, αλλά τελικά παρά την αναμπουμπούλα τίποτα το δραματικό ή το ριζοσπαστικό δεν φέρνει το σχέδιο συμφωνίας...
Θαύμα της... Αγίας Μισθοδοσίας