Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αδειασμα» Πατούλη σε Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της κρατικής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εάν περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν θέλουμε πατερούληδες να μας πουν πόσους θα προσλάβουμε»

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αδειασμα» Πατούλη σε Μητσοτάκη

  • A-
  • A+

Διπλό «χαστούκι» στις πολιτικές εξαγγελίες του προέδρου της Ν.Δ. επιφύλαξε η λήξη των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, επιβεβαιώνοντας ότι δύο από τις βασικές θέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για την Αυτοδιοίκηση και το Δημόσιο δεν μπορούν να βρουν απήχηση στις τάξεις των δημάρχων.

Από τη μία, η εξαγγελία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους με ισόποση αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης (ΚΑΠ) συγκεντρώνει την αντίθεση του συνόλου των παρατάξεων της ΚΕΔΕ και, από την άλλη, στην προγραμματική θέση του κ. Μητσοτάκη για επαναφορά της αναλογίας «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο –ενώ για το 2019 έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών η αναλογία «1 προς 1»– φρόντισε να... ρίξει τη σπόντα του, έστω και εμμέσως και εφόσον κλήθηκε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης.

Κατά την τελική διαμόρφωση του ψηφίσματος του ετήσιου συνεδρίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης («Αυτοδιοικητικό Κίνημα» - ΚΙΝ.ΑΛΛ.), δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απ. Κοιμήσης, τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους. Τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς του φόρου, διευκρινίζοντας όμως ότι «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι υποκατάστατο των χρημάτων που παίρνει σήμερα η Αυτοδιοίκηση μέσω των ΚΑΠ».

Συμφωνώντας με τον κ. Κοιμήση, ο επικεφαλής της «Νέας Αυτοδιοίκησης» («λευκοί» δήμαρχοι με αναφορά στην Κεντροαριστερά), δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, επανέλαβε ότι η παράταξή του αντιτίθεται στη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ με ταυτόχρονη αφαίρεση ΚΑΠ και θα συζητούσε μόνο την απόδοση ενός μέρους του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, με διατήρηση των ΚΑΠ.

«Συμφωνούμε απολύτως στη διατήρηση των ΚΑΠ», ακολούθησε και ο κ. Πατούλης, τασσόμενος και αυτός υπέρ της μεταφοράς του φόρου στους δήμους. Αν και τα παραπάνω διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ψηφίσματος που «υπερψηφίστηκε με τις παρατηρήσεις», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η προαναφερθείσα συμφωνία απόψεων δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο του ψηφίσματος.

Δεν χώραγε...

Ισως «χτύπησε» ο... δαίμων του τυπογραφείου, και στο ψήφισμα –που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία– παρέμεινε η διατύπωση που περιορίζεται στο αίτημα για ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης και φορολογική αποκέντρωση με μεταφορά δυναμικών φορολογικών εσόδων, κατοχύρωση σαφούς φορολογικής ελευθερίας αλλά και αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, με παράλληλη δημιουργία ενός εξισορροπητικού αναδιανεμητικού μηχανισμού που θα αμβλύνει τις δημοσιονομικές ανισότητες μεταξύ δήμων.

Η εξαγγελία Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ αφορούσε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ με ταυτόχρονη αντικατάσταση των ΚΑΠ, έως και στο 100%, με βάση την υπόσχεσή του ότι «και μετά τη μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ [...] το ποσό που θα μεταφέρεται στους δήμους υπερκαλύπτει τους ΚΑΠ». Σε μια τέτοια προοπτική, η ΚΕΔΕ –ακόμα και μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στην Πειραιώς– έχει προειδοποιήσει ότι θα προκύψουν «καταστροφικές συνέπειες για πολλούς δήμους, κυρίως μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς». Πέρα από σκληρά νεοφιλελεύθερη, η συγκεκριμένη εξαγγελία Μητσοτάκη εκ των πραγμάτων κρίνεται και αντι-αυτοδιοικητική.

Αξιοσημείωτο στιγμιότυπο αποτέλεσε και η αναφορά του κ. Κοιμήση ότι, με κάποιες εξαιρέσεις, «υιοθετούμε πλήρως» το ψήφισμα της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» (ΣΥΡΙΖΑ) που κατέθεσε ο Δ. Μπίρμπας. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα ο δήμαρχος Αιγάλεω όχι μόνο αντιτασσόταν στην εξαγγελία Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά συνολικά στις νεοφιλελεύθερες λογικές περί λιγότερου κράτους του προέδρου της Ν.Δ., όπως την επαναφορά του κανόνα «1 προς 5» στις προσλήψεις.

«Πάρε θέση πρόεδρε...»

Ο κ. Μπίρμπας κάλεσε τον κ. Πατούλη να τοποθετηθεί πάνω στη θέση αυτή του κ. Μητσοτάκη. Αντιστοίχως, είχαν καλέσει τον κ. Πατούλη να πάρει θέση τόσο ο γραμματέας της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, ο δεύτερος μάλιστα ενώπιον του προέδρου της ΚΕΔΕ, στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του συνεδρίου. Χθες, ο κ. Πατούλης επέλεξε να απευθυνθεί μόνο στον κ. Σκουρλέτη, αλλά «χτύπησε» και τον κ. Μητσοτάκη το «γκελ» της αναφοράς του ότι «πρέπει να μας αφήσουν ελεύθερη τη δυνατότητα προσλήψεων. Δεν θέλουμε πατερούληδες να μας πουν πόσους θα προσλάβουμε», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μη δώσει το «παρών» στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, δίνοντας έτσι τροφή για συζήτηση για το κατά πόσο στηρίζει την υποψηφιότητα του προέδρου της Ενωσης για την Περιφέρεια Αττικής, παρότι έχει το «χρίσμα» του.

Με το ψήφισμα του συνεδρίου, ανάμεσα σε άλλα επίκαιρα θέματα, η ΚΕΔΕ ζητά:

  • Παράταση του προληπτικού ελέγχου των χρηματικών ενταλμάτων των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε προσυμβατικό στάδιο και πέραν της 1ης Ιανουαρίου 2019.
  • Παράταση της άδειας λειτουργίας των υφιστάμενων δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι 31/12/2019.
  • Υιοθέτηση μόνιμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
  • Αμεση αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος καταβολής των αναδρομικών (Δώρα Πάσχα – Χριστουγέννων & επίδομα αδείας) σε όλους τους εργαζομένους των δήμων με νομοθετική ρύθμιση και επιχορήγηση των δήμων με το σύνολο της σχετικής δαπάνης που προκύπτει.

  

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ηξεις αφήξεις Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η εξαγγελία του για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους –με ταυτόχρονη περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης– επιχείρησε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκης, στη...
Ηξεις αφήξεις Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνει πατρίκιους και πληβείους τους δήμους
Στον διαχωρισμό των δήμων σε... πατρίκιους και πληβείους και μάλιστα με σκληρά ταξικά χαρακτηριστικά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια η εξαγγελία του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, για είσπραξη και καθορισμό...
Κάνει πατρίκιους και πληβείους τους δήμους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ΕΝΦΙΑ «μετακομίζει» στους δήμους
Σκυλακάκης στην κυβέρνηση, Σκυλακάκης και στους δήμους! Χωρίς… εκπτώσεις από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που ετοιμάζει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η νέα κυβέρνηση.
Ο ΕΝΦΙΑ «μετακομίζει» στους δήμους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου συστήματος
Σε επτά χαμένους και έναν κερδισμένο μετριούνται οι δήμοι για τους οποίους έρχονται αλλαγές στον αριθμό των εδρών των δημοτικών συμβουλίων που θα συγκροτηθούν μετά τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Χαμένοι και κερδισμένοι του νέου συστήματος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αλλαγές και προσλήψεις ο Αλ. Χαρίτσης αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ οι δήμαρχοι
Βελτιωτικές αλλαγές σε εκλογικές παραμέτρους του «Κλεισθένη 1» και νέες στοχευμένες προσλήψεις στους ΟΤΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, στην πρώτη ημέρα του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Αλλαγές και προσλήψεις ο Αλ. Χαρίτσης αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ οι δήμαρχοι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο συνταγματολόγος που... πίκρανε τον Κυριάκο
Στην ηχηρή αποδόμηση της εξαγγελίας του προέδρου της Ν.Δ. για καθορισμό του μεγέθους του ΕΝΦΙΑ από τους δήμους προχώρησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Σωτηρέλης, επιβεβαιώνοντας με τον πιο...
Ο συνταγματολόγος που... πίκρανε τον Κυριάκο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας