Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στρατηγέ μου, αν υποψιαστώ ότι θα βάλεις για βουλευτής, θα ...πεθάαανωω

Πάνος Καμμένος και Μιχαήλ Κωσταράκος τις... παλιές, καλές εποχές πριν τους... χωρίσουν οι ενδυματολογικές επιλογές του ενός και οι πολιτικές του άλλου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στρατηγέ μου, αν υποψιαστώ ότι θα βάλεις για βουλευτής, θα ...πεθάαανωω

  • A-
  • A+

Ενα επικριτικό σχόλιο που έκανε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, το οποίο αφορούσε τον Πάνο Καμμένο, δεν έμεινε αναπάντητο από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Με την απάντησή του ο υπουργός έκανε επίσημο πλέον τον «πόλεμο» που υπέβοσκε εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του πρώην αρχηγού και ο οποίος αναμένεται να κλιμακωθεί στο μέλλον, με πολιτικό πρόσημο αυτή τη φορά.

Και λέμε με πολιτικό πρόσημο επειδή ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μέχρι πριν από λίγο καιρό πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρεται, κυρίως μέσα από δημοσιεύματα ιστότοπων στρατιωτικού περιεχομένου, να έχει ήδη κλείσει θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. για τις επικείμενες εκλογές, με τα περισσότερα από αυτά να μιλούν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας καιρό τώρα κυκλοφορεί η φήμη ότι ο κ. Κωσταράκος δεν θα έλεγε όχι στο να αναλάβει υπουργός σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το χθεσινό σχόλιο του πρώην αρχηγού αφορούσε τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του Πάνου Καμμένου σε επίπεδο συμβολικό. Ειδικότερα, δημοσίευσε μία φωτογραφία του Πάνου Καμμένου ανάμεσα σε άλλους στρατιωτικούς, με τον υπουργό να φορά στρατιωτικό τζάκετ. Το σχόλιο μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Θεωρώ ότι ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει κανένα λόγο ή δικαίωμα ή ακόμα, σε ένα πιο “πολιτικό πλαίσιο”, δεν νομιμοποιείται να φέρει την οποιαδήποτε στολή που περιλαμβάνεται στον Διακλαδικό Κανονισμό Στολών προσθέτοντας μάλιστα δικά του “υπουργικά διακριτικά”. Την στολή την φέρουν όσοι αποτελούν στελέχη των ΕΔ και έχουν ενταχθεί σε αυτές σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες. Από προσωπική πείρα μπορώ να πω ότι το δικαίωμα να φέρεις τη στολή δεν ειναι καθόλου εύκολο να το αποκτήσεις, γιατι πρέπει να καταταγείς και συνεπαγεται ενα μεγάλο προσωπικο και οικογενειακό τίμημα».

Η απάντηση του Πάνου Καμμένου ήρθε μέσω twitter: «Ο Στρατηγός Κωσταράκος αφού δώριζε από μια στολή κάθε υπουργό τώρα ως απόστρατος κάνει φαρμακερές αναρτήσεις στο διαδίκτυο προφανώς γιατί ως υπουργός δεν ενέκρινα αυτοκρατορική συνοδεία 21 μαγειρες, υπασπιστές για την σύζυγο, σερβιτόρους να πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος», ανέφερε, επισυνάπτοντας μία φωτογραφία του στρατηγού από στρατιωτική άσκηση το 2014, όπου στο πλευρό του ήταν ο τότε υπουργός Νίκος Δένδιας, φορώντας επίσης στρατιωτικό τζάκετ.

Ποιο ήταν ωστόσο το νόημα της ανάρτησης για τους μάγειρες και τους υπασπιστές; Τον Μάιο του 2017 υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα για τη διαμάχη Κωσταράκου - Καμμένου, όταν το υπουργείο αποφάσισε να μειώσει κατά 50% το προσωπικό που συνόδευε τον κ. Κωσταράκο στις Βρυξέλλες. Ο πρώην αρχηγός είχε αντιδράσει στη μείωση, λέγοντας πως όλοι οι συνεργάτες του ήταν απαραίτητοι εκεί. Αν τώρα αυτοί ήταν μάγειρες και υπασπιστές, κανείς δεν το γνωρίζει, παρά μόνο το υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ανωτέρω φαίνεται πως είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Και αυτό γιατί ο κ. Κωσταράκος, αν και επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί δημόσια κατά της πολιτικοποίησης του στρατεύματος, ο ίδιος δεν έχανε ευκαιρία τα τρία τελευταία χρόνια που βρισκόταν στις Βρυξέλλες –και ειδικά τους τελευταίους μήνες– να παρεμβαίνει πολιτικά, ξεχνώντας πως ήταν εν ενεργεία στρατιωτικός.

Μπαρμπαρούσης στις... Πρέσπες

Ετσι, την πρώτη ουσιαστική παρέμβασή του την είδαμε τον Ιούνιο, μετά το επεισόδιο στη Βουλή με τον διαγραφέντα χρυσαυγίτη βουλευτή Μπαρμπαρούση. Υπενθυμίζουμε ότι με αφορμή τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μπαρμπαρούσης από το βήμα της Βουλής είχε καλέσει τον στρατό να κάνει πραξικόπημα. Το ΓΕΕΘΑ είχε απαντήσει τότε ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους, όπως αυτή προκύπτει από το Σύνταγμα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο». Η ανακοίνωση αυτή φαίνεται ότι δεν άρεσε στον στρατηγό, ο οποίος τη σχολίασε λέγοντας: «Στην Ελληνική Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, το ΓΕΕΘΑ δεν νομιμοποιείται αλλα ούτε και του επιτρέπεται να εκφέρει άποψη ή θεση όταν πρόκειται για θέματα εσωτερικής πολιτικής. Καλό θα ειναι να μην επαναλάβει αυτό το ολίσθημα προτού ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη και η αγάπη του λαού μας αρχίσουν να κλονίζονται».

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από πού βγαίνει το συμπέρασμα, ότι το ΓΕΕΘΑ δεν νομιμοποιείται να εκφέρει άποψη όταν ένας ακροδεξιός βουλευτής το καλεί να καταλύσει το πολίτευμα. Αλλά ακόμα και αν δεχόταν κανείς ότι ισχύει κάτι τέτοιο, πώς ακριβώς νομιμοποιείται ο στρατηγός να το σχολιάζει όταν, κατά την άποψή του, το ίδιο το ΓΕΕΘΑ δεν μπορεί να σχολιάσει; Εκτός και αν ο ίδιος θεωρούσε ότι οι Βρυξέλλες βρίσκονται πολύ μακριά από την Αθήνα και ότι τα λεγόμενά του δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Ολα όμως εξηγούνται. Ο πρώην αρχηγός ουδέποτε έκρυψε τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεχνώντας για άλλη μια φορά ότι στις Βρυξέλλες δεν εκπροσωπούσε τον εαυτό του αλλά την Ελλάδα. Και ίσως κάποιοι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να πρέπει, έστω και εκ των υστέρων, να δώσουν εξηγήσεις, γιατί τον άφησαν να «αλωνίζει» εκφράζοντας τη δική του ατζέντα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάρτησή του στο Facebook στις 30 Οκτωβρίου:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ολα καλά λοιπόν. Η συμφωνία των Πρεσπών ξεχάστηκε, η Αιγιαλίτιδα Ζώνη ήταν μια φωτοβολίδα που έσβησε, η διαμάχη στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα θέμα που ήδη έχει σβήσει επικοινωνιακά. Γυρίζουμε πάλι στις συντάξεις, τα αναδρομικά και την θλιβερή καθημερινότητα που η κυβέρνηση χειρίζεται με επιτυχία

Και νωρίτερα, στις 21 Οκτωβρίου: «Δεν έχω καταλάβει γιατί ακριβώς πρέπει να είμαι χαρούμενος και υπερήφανος αυτές τις ημέρες. Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην ΥΠΕΞ είναι υπερήφανοι και εγώ υποτίθεται ότι πρέπει να συμμερίζομαι τη χαρά τους γιατί τα Σκόπια κατόρθωσαν να δικαιώσουν και να επιβάλλουν με επίσημο τρόπο και με την ευλογία της Ελλάδας τον αλυτρωτισμό και το κίβδηλο εθνικό τους αφήγημα...»

Για το προσφυγικό

Ωστόσο, ιδιαίτερα στοχευμένες ήταν και οι παρεμβάσεις του τούς προηγούμενους μήνες για τα κονδύλια του προσφυγικού (1,6 εκατ. ευρώ), ρίχνοντας το γάντι στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ρωτώντας πού πήγαν τα λεφτά για το προσφυγικό, για να λάβει μια «πληρωμένη» απάντηση από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα:

«Θα μπορούσε ο Στρατηγός Κωσταράκος αφού είναι στις Βρυξέλλες να ρωτήσει τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Αβραμόπουλο, οι οποίοι χειρίστηκαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτά τα κονδύλια, πού ακριβώς έχουν πάει. Τότε θα έβρισκε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των κονδυλίων πήγαν ως έκτακτη βοήθεια, καταρχήν σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης».

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟ

Τι έκανε ο αρχηγός επί 4 χρόνια;

Αρκετοί είναι οι ανώτεροι αξιωματικοί από το στράτευμα που γνωρίζουν καλά τον πρώην αρχηγό και σχολιάζουν τις τοποθετήσεις του, ειδικά αυτές για τον ρόλο των Ε.Δ. στη μεταμνημονιακή εποχή. Λένε, λοιπόν, ότι τα χρόνια που ήταν αρχηγός πέρασαν «αναίμακτα» όλες οι μειώσεις σε μισθούς αλλά και εκείνες στα εξοπλιστικά των Ε.Δ., και δεν αντέδρασε ποτέ. Κάποιοι άλλοι ακόμα στο στράτευμα δεν έχουν ξεχάσει το γεγονός ότι ήταν ο μοναδικός αρχηγός ΓΕΕΘΑ που κατέθεσε στεφάνι στο νεκροταφείο των Γερμανών στρατιωτών στον Διόνυσο, στρατιωτών που πέθαναν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ασφαιρα πυρά για τις κρίσεις στο στράτευμα
Η αλήθεια πίσω από τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου, ότι η Αριστερά επιχειρεί να «καταλάβει» το στράτευμα, οι οποίες μάλιστα υιοθετήθηκαν από τη Ν.Δ., τα ακροδεξιά περιθωριακά έντυπα και τον συντηρητικό Τύπο...
Ασφαιρα πυρά για τις κρίσεις στο στράτευμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Πόλεμος» Καμμένου – Ρήγα
Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που αυτή τη φορά στρέφει τα βέλη του και εναντίον του Πάνου Ρήγα μιλώντας για «επικίνδυνα πράγματα στο υπουργείο Εθνικής...
«Πόλεμος» Καμμένου – Ρήγα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η τελευταία μας συνάντηση ως υπουργός»
Μία δήλωση που θα συζητηθεί φέρεται να έκανε ο υπουργός Άμυνας κατά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας για το 2019. Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάνος Καμμένος φέρεται να είπε...
«Η τελευταία μας συνάντηση ως υπουργός»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι αντιφάσεις του Πάνου
Μπέρδεψε τους δημοσιογράφους και γενικότερα όσους άκουσαν τις δηλώσεις του από τη Λάρισα ο Πάνος Καμμένος. Με αφορμή το μακεδονικό ζήτημα και μια περιοδεία που πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε...
Οι αντιφάσεις του Πάνου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διάψευση Καμμένου για στρατοδικείο Μητρετώδη - Κούκλατζη
Ζήτημα σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών που κρατήθηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης ανέκυψε χθες βράδυ ύστερα από ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Open TV που ανέφερε ότι...
Διάψευση Καμμένου για στρατοδικείο Μητρετώδη - Κούκλατζη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας