Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δέκα ριζοσπαστικές προτάσεις

Το εξώφυλλο της έκθεσης της Επιτροπής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις ανισότητες

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δέκα ριζοσπαστικές προτάσεις

  • A-
  • A+

Την έκθεσή της -έπειτα από περίπου έξι μήνες δουλειάς- δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η Επιτροπή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που ανέλαβε να επεξεργαστεί μια ομάδα 30 προσωπικοτήτων κύρους από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιχειρούν να επαναφέρουν την ατζέντα τους σε αριστερή πορεία, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν πριν από πολλά χρόνια, όταν εγκαινίαζαν τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης και των μεγάλων κυβερνητικών συνασπισμών με τους Συντηρητικούς.

Σήμερα όμως που τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και οι πολίτες δείχνουν να τους εγκαταλείπουν, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να αλλάξουν ρότα μέσα από ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα με επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και τη μείωση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και περιφερειακών ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κείμενο που πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες θα περιλαμβάνει συνολικά 110 προτάσεις με 10 πιο ριζοσπαστικά σημεία, με στόχο, όπως θα αναφέρει, ένα βιώσιμο επίπεδο διαβίωσης για όλους.

Στη διακήρυξη θα γίνεται λόγος για την ανάγκη αναμόρφωσης του καπιταλισμού για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, με αυστηρότερους ελέγχους στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας ενάντια στα οικονομικά και φορολογικά εγκλήματα με σκοπό να βεβαιωθεί ότι οι αγορές εργάζονται για τους ανθρώπους.

Ενάντια στη φτώχεια

Μεταξύ άλλων, τα μέλη της Επιτροπής αναφέρονται στη μάχη που πρέπει να δοθεί «για να ξαναπάρουμε πίσω τη δημοκρατία για τον καθένα» και στις προσπάθειες για ένα καινούργιο και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό πλάνο εναντίον της φτώχειας. «Σκοπός είναι να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας κατά 25 εκατομμύρια ώς το 2030 και κατά επιπλέον 50 εκατομμύρια μέχρι το 2050», πρόκειται να υποστηρίξουν, ενώ επιπροσθέτως θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για μια νέα κοινωνική Ευρώπη με ισχυρά δικαιώματα και προστασία για όλους, μια νέα σχέση δικαιοσύνης για τα εισοδήματα και τους μισθούς, μια νέα αλληλεγγύη για μια δίκαιη πολιτική φορολογίας, καθώς και την ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδίου για τη συνοχή σε κάθε ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω Επιτροπή, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, μετέχουν ως συμπρόεδροι η Λούκα Κατσέλη από την Ελλάδα και ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν. Μέλη της είναι οι Πιερ Μοσκοβισί, Λάζλο Αντορ, Κέιτ Πικέτ, ενώ στην ομάδα επεξεργασίας του προγράμματος έλαβε μέρος ο Γιάννης Δάλμας.

Κοινό μέτωπο από Σοσιαλιστές-Πράσινους-Αριστερούς

Σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται εκδήλωση του «Προοδευτικού φόρουμ» με τίτλο «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπροστά σε νέες προκλήσεις - Ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων» με τη συμμετοχή των προέδρων των Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, και της Αριστεράς, Γκάμπι Τσίμερ. Εχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του πολωνικού κόμματος RAZEM, του γαλλικού κόμματος Generation.s, του ιρλανδικού SinnFein και του βελγικού κόμματος Ecolo.

Στον ανοικτό διάλογο θα συμμετάσχουν ευρωβουλευτές που μετέχουν στις τρεις πολιτικές ομάδες και εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. «Πέραν των διαφορών μας, θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο και να μοιραστούμε τις προτάσεις μας στη μάχη για τις προοδευτικές μας προτεραιότητες: βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, πολιτικές συνοχής, διαφάνεια, δημοκρατία, ειρήνη και ενάντια στις τρέχουσες λύσεις, που δημιουργούν ανισότητες, φοροδιαφυγή, αδικίες, και που ευνοούν τα δικαιώματα των λίγων», επισημαίνουν στην πρόσκλησή τους. Την εναρκτήρια ομιλία θα απευθύνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

  

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Χρειάζεται μια νέα προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη
Ο Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, είναι ένας πολιτικός με μεγάλη διαδρομή και σημαντική εμπειρία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Στη συνομιλία μας τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας Σοσιαλιστών, Αριστεράς, Πρασίνων ενάντια...
Χρειάζεται μια νέα προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν προάγει τις αξίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών»
Τους λόγους της αποχώρησής του από το Κίνημα Αλλαγής εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο μέχρι πρότινος εθνικός συντονιστής της πολιτικής ομάδας PES Activists, Θοδωρής Δουλουμπέκης. Παράλληλα, δηλώνει ότι είναι χρέος όλων...
«Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν προάγει τις αξίες των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με Μπούλμαν στην Ευρώπη για προοδευτικές συμμαχίες
Σε εκδήλωση στην Αθήνα μιλά το απόγευμα ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος έχει καλέσει τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας να συμπορευτούν απέναντι στη Ν.Δ....
Με Μπούλμαν στην Ευρώπη για προοδευτικές συμμαχίες
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Επιμένει αρνητικά η Γεννηματά για τη συμφωνία
«Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας»,...
Επιμένει αρνητικά η Γεννηματά για τη συμφωνία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας: Συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων για μια νέα Αριστερά
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμι και η Διεθνής Συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, είπε ο Αλέξη Τσίπρας...
Τσίπρας: Συμπόρευση προοδευτικών δυνάμεων για μια νέα Αριστερά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναζητώντας προοδευτικές συμμαχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη
Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του Σαββάτου, θα ολοκληρωθεί η διμερής διεθνής συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ, με θέμα το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και την προοπτική της...
Αναζητώντας προοδευτικές συμμαχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας