Με τα άρθρα περί ποινικής ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας ξεκινάει τις εργασίες της η επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Στη συνέχεια η συζήτηση θα ακολουθήσει τη σειρά των άρθρων, όπως είναι στο Σύνταγμα, δηλαδή θα ξεκινήσει επί της ουσίας με το άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε χθες η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ύστερα από έναν έντονο γύρο αντιπαράθεσης διάρκειας δύο ωρών, με κύριο θέμα τα διαδικαστικά.
Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση να προηγηθεί η συζήτηση των άρθρων 62 και 86 (ποινική ευθύνη υπουργών και βουλευτική ασυλία), αλλά και τα άρθρα 32 και 35 για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια, η ροή της συζήτησης θα ακολουθούσε το Σύνταγμα, ενώ τα άρθρα για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας θα συζητούνταν στο τέλος, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και τα φώτα της δημοσιότητας από ένα θέμα που εξελίχθηκε σε φλέγον.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), η αρχή θα γίνει με τα άρθρα που συναντούν ευρεία συναίνεση και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.
Η πρόταση αυτή συνάντησε την έντονη αντίδραση σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Ειδικά την πρόταση να συζητηθεί στο τέλος το Εκκλησιαστικό, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης τη χαρακτήρισε «τελείως απαράδεκτη, γιατί δείχνει ότι ακόμα και τον τρόπο αναθεωρήσεως του Συντάγματος θέλετε να τον προσαρμόσετε στην πολιτική σας ατζέντα».
Για φόβο και αγωνία της πλειοψηφίας σχετικά με το άρθρο 3 για την Εκκλησία έκανε λόγο ο έτερος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης.
Αντίστοιχα και ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να μην αποδεχόμαστε όλοι ως βασική κατευθυντήρια αρχή στην προτεραιοποίηση των θεμάτων την τάξη και την ταξινόμηση που έχει υιοθετήσει το ίδιο το Σύνταγμα».
Ακόμη πιο ξεκάθαρα, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ανοιχτά ότι «η συνταγματική αναθεώρηση υποτάσσεται στον εκλογικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ».
Για «προεκλογικό σχεδιασμό της κυβέρνησης» μίλησε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος (ΔΗΣΥ), σχολιάζοντας τις προτάσεις της πλειοψηφίας επί των διαδικαστικών.
Απαντώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος εξήγησε ότι η πρόταξη των άρθρων περί ποινικής ευθύνης και ασυλίας αφορά «την τιμή του πολιτικού κόσμου, διότι ελπίζω ότι κανείς δεν θέλει να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση που θέτει στο εδώλιο του κατηγορουμένου συλλήβδην τον πολιτικό κόσμο με την κατηγορία ότι προσπαθούμε να προστατέψουμε τα νώτα μας».
Λόγω των αντιδράσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε να παίρνει αποστάσεις από τον πρόεδρο Νίκο Παρασκευόπουλο σχετικά με την πρόταση που κατατέθηκε.
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος κατέθεσε μία συμβιβαστική πρόταση, να προηγηθούν μόνο τα άρθρα περί ευθύνης υπουργών και βουλευτικής ασυλίας και όλα τα υπόλοιπα να συζητηθούν με τη σειρά που βρίσκονται στο Σύνταγμα. Ο Γ. Κατρούγκαλος συμφώνησε και κατόπιν η επιτροπή πήρε τη σχετική απόφαση.
Σημειώνεται ότι, εκτός των άλλων, η επιτροπή αποφάσισε να συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας