Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εν αρχή ην... ο διάλογος

«Εγώ θα μιλήσω τελευταίος» δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Η φωτογραφία είναι από την τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ // EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εν αρχή ην... ο διάλογος

  • A-
  • A+

Κύκλο συναντήσεων με την ηγεσία της Εκκλησίας ξεκινά ο υπουργός Παιδείας. Επειτα από εντολή του πρωθυπουργού, ο Κώστας Γαβρόγλου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον αρχιεπίσκοπο, τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης και τις μητροπόλεις της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου, ενώ έτοιμη να νομοθετήσει υλοποιώντας το σύνολο της συμφωνίας με την Εκκλησία εμφανίζεται η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία», είπε χτες ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς ωστόσο να θέτει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και περίπου 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου».

Ωστόσο ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε ανυποχώρητος στη θέση αρχής που εκφράστηκε το βράδυ της Παρασκευής από το γραφείο του πρωθυπουργού: «Η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία».

Στο σχέδιο νόμου που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση θα αποτυπωθούν και τα 15 σημεία της συμφωνίας πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου, όπως εξήγησε στο News 24/7 ο υπουργός Παιδείας.

«Εχουμε όλο τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία, αλλά για να φτάσουμε εκεί υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν», είπε ο Κώστας Γαβρόγλου, που σημείωσε πως «η επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενάντια στον αρχιεπίσκοπο είναι μια επίθεση ενάντια στην Εκκλησία».

Οπως τόνισε ο κ. Γαβρόγλου, «κάποιοι ενώ τόσο καιρό ήθελαν την απεμπλοκή του Δημοσίου από τα θέματα της Εκκλησίας, τώρα υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο! Δεν υπάρχει μια αντίφαση; Πέρα από αυτό, όμως, αμφισβητεί κανείς ότι η μισθοδοσία είναι ευθύνη και άρα απόφαση της Πολιτείας; Κανείς δεν αμφισβητεί τη δέσμευση της Πολιτείας να τηρήσει τη συμφωνία. Γι’ αυτό και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια του διαλόγου. Η συμφωνία, πάντως, προβλέπει ότι οι ήδη υπηρετούντες ιερείς εξασφαλίζονται απολύτως. Δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν».

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοια νομοθέτηση εν όψει εκλογών, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, στον ρ/σ News 24/7, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Γαβρόγλου. Δήλωσε ωστόσο ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο, η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο και θα επαναφέρει τους ιερείς στο Δημόσιο.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη, πάλι, μιλώντας στον realfm 97,8 επιχείρησε να εξηγήσει τις... εναλλαγές στη γραμμή της Ν.Δ. επί του θέματος: «Πράγματι είπαμε ότι είναι στην ορθή κατεύθυνση η συμφωνία στην πρώτη φάση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των κληρικών, να τους γεμίσουμε με ανασφάλεια και συγχρόνως να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό, αφού το ποσό θα υπάρχει και θα μεταφερθεί στην Εκκλησία και ένα άλλο ποσό που καλύπτει σήμερα τη μισθοδοσία των κληρικών θα χρησιμοποιηθεί για 10.000 προσλήψεις. Αυτό ήταν προφανές ότι ήταν το προεκλογικό εύρημα της κυβέρνησης, το οποίο φαίνεται και από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, απλώς δεν της βγήκε».

«Το θέμα κάηκε όταν βγήκε ο κ. Τζανακόπουλος και είπε ότι απολύονται 10.000 κληρικοί… Εδωσε ελπίδα σε 10.000 ανθρώπους και ‘‘κρέμασε στα μανταλάκια’’ 10.000 κληρικούς», δήλωσε ο Δωδώνης Χρυσόστομος στον ΣΚΑΪ. «Ο αρχιεπίσκοπος έπραξε άριστα», υπογράμμισε υπερασπιζόμενος τους χειρισμούς του κ. Ιερώνυμου. «Κάποιοι είπαν ότι κουράστηκε, και έτσι βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στη μάχη της διαδοχής… Τους εκτιμώ, η φιλοδοξία δεν είναι κακό πράγμα».

Οσο για το εάν ο αρχιεπίσκοπος έπρεπε να έχει ενημερώσει εκ των προτέρων τους ιεράρχες, ανέφερε ο μητροπολίτης πως κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρέωσή του, όπως και δεν θα όφειλε να πάρει εκ των προτέρων άδεια από την Ιεραρχία για να πάει στον πρωθυπουργό. «Η Εκκλησία πορεύεται, δεν πολιτεύεται, δεν αντιπολιτεύεται», σχολίασε ακόμα με νόημα.

«Οχι ιερός πόλεμος»

«Δεν θα πάμε σε ιερό πόλεμο», είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος στο Πρώτο Πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «είναι απόλυτος ανάγκη να βρεθεί λύση που θα ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές». «Δεν θα πρέπει να πάμε σε αναμέτρηση, διότι τα τρία τέταρτα της Ελλάδος ανήκουν στην Εκκλησία, όπως για παράδειγμα ο ‘‘Ευαγγελισμός’’».

Σε ό,τι αφορά τη διαδοχή του αρχιεπισκόπου, ο κ. Ανθιμος είπε ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, ότι δεν υπάρχουν δελφίνοι στην Ιεραρχία και πως «οι δελφίνοι φανερώνονται όταν παραιτηθεί ο πρώτος».

«Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα σε σχέση με τη μισθοδοσία των κληρικών», διαμηνύει, μέσω της Realnews, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος, ο οποίος έχει ζητήσει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων και με όλους τους βουλευτές της Κρήτης.

«Η θέση μας είναι να συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς που υπάρχει σήμερα για τη μισθοδοσία του ιερού κλήρου της Μεγαλονήσου Κρήτης. Η Εκκλησία της Κρήτης έχει τη δική της εκκλησιαστική ταυτότητα και υπόσταση. Συνεπώς, δεν μπορεί να έχει ‘‘εξάρτηση’’ από ένα κοινό ταμείο της ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ερχονται... άγιες μέρες, πέφτουν οι τόνοι
Βαρύνουσας σημασίας θα είναι η τακτική Διαρκής Ιερά Σύνοδος που ξεκινάει τη Δευτέρα, όχι μόνο για τον εκκλησιαστικό κόσμο, αλλά και για την κυβέρνηση. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του υπουργού Παιδείας τόσο...
Ερχονται... άγιες μέρες, πέφτουν οι τόνοι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θαύμα της... Αγίας Μισθοδοσίας
Βαρύς αχός ακούστηκε, πολλά ντουφέκια πέσαν, αλλά τελικά παρά την αναμπουμπούλα τίποτα το δραματικό ή το ριζοσπαστικό δεν φέρνει το σχέδιο συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, που δόθηκε χτες στην εντεταλμένη από...
Θαύμα της... Αγίας Μισθοδοσίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε»
Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας ξεκινά συναντήσεις με τη βάση του κλήρου και ο υπουργός Παιδείας κύκλο επαφών με ανώτατους ιεράρχες. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος προτρέπει τους «άγιους αδελφούς» να ζητήσουν...
«Ο αρχιεπίσκοπος αδικήθηκε»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υιοθετήθηκε η πρόταση Ιερώνυμου για διάλογο
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής που θα διαπραγματευθεί τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, υιοθετώντας την πρόταση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου • Ποιες εξηγήσεις έδωσε ο αρχιεπίσκοπος προς...
Υιοθετήθηκε η πρόταση Ιερώνυμου για διάλογο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βγάζοντας... αγκάθια από τη συμφωνία
Ο Κώστας Γαβρόγλου συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους μητροπολίτες Ελασσώνος και Γρεβενών, για να συζητήσουν το «αγκάθι στην ιερή συμφωνία», αυτό του μισθολογικού των κληρικών και της...
Βγάζοντας... αγκάθια από τη συμφωνία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εστριψαν αλλιώς το καλυμμαύχι
Επειτα από δέκα μάλλον ανέφελα χρόνια που κρατάει το σκήπτρο της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμφισβητήθηκε όσο ποτέ από ιεράρχες. Στους εναντίον του διαμαρτυρόμενους, λέει ο ίδιος, συμπεριλαμβάνονται...
Εστριψαν αλλιώς το καλυμμαύχι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας