Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρνούνται ευθύνες για τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις Ν.Δ. και ΔΗΣΥ

Συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στον χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 - 2014, σχετικά με το κεφάλαιο του Πορίσματος της Επιτροπής που αφορά στις αρθροσκοπήσεις,

EUROKINISSIΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αρνούνται ευθύνες για τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις Ν.Δ. και ΔΗΣΥ

  • A-
  • A+

Δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα υπουργών στην υπόθεση των αρθροσκοπήσεων, υποστηρίζουν Ν.Δ. και ΔΗΣΥ, που κατέθεσαν σήμερα τα δικά τους πορίσματα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, την ώρα που το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά.

Στην υπόθεση, που είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.», θυμίζεται ότι εμπλέκονται επίσης ο πρώην Πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της Ν.Δ Παναγιώτης Σκανδαλάκης και ο πρώην Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός. Ευθύνες επιρρίπτονται και στον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Γιώργο Πατούλη και την πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου Αττικόν Ε. Γιαννακάκου.

Ν.Δ.: Ζητά έλεγχο για ΚΕΣΥ και Πολάκη

Ο εισηγητής της Ν.Δ., Γιάννης Κεφαλογιάννης, είπε ότι «δεν προκύπτει πολιτική ευθύνη στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη συγκεκριμένη υπόθεση». Αναφορικά με τον Μάκη Βορίδη είπε ότι «αποδέχτηκε μία ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ καθώς ένας υπουργός Υγείας δεν είναι υποχρεωμένος να έχει ειδικές γνώσεις».

Ο κ. Κεφαλογιάνης σημείωσε επίσης πως ο ισχυρισμός ότι όσοι ενεπλάκησαν έχουν σχέση με τη Ν.Δ. «είναι αυθαίρετος και ανυπόστατος» και πρόσθεσε: «Το ΚΕΣΥ δεν είναι κομματικό όργανο και επιπλέον δεκάδες μέλη που συμμετείχαν σε 4 διαφορετικές κυβερνήσεις, 6 υπουργών Υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είχαν συνεννοηθεί για την υλοποίηση της απόφασης των αρθροσκοπήσεων».

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για «κομματικές σκοπιμότητες» που διαφαίνονται από το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και αναζητηθούν ευθύνες στο ΚΕΣΥ και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για την ανακοστολόγηση της συγκεκριμένης εξέτασης το 2015. «Θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ζημίας του Δημοσίου από την ανακοστολόγηση» δήλωσε ο εισηγητής της Ν.Δ. και συνέχισε λέγοντας: «Όσον αφορά την υποτιθέμενη ζημιά του Δημοσίου είναι γνωστό ότι δεν επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός τους ΕΟΠΥΥ».

Τέλος, ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι «ως Ν.Δ. θεωρούμε ότι δεν προκύπτει ευθύνη των πολιτικών προσώπων για μέχρι το 2014, θεωρούμε, όμως, ότι εάν υπάρχει ζημία πρέπει να ελεχθούν τα μετέπειτα έτη».

Δείχνει τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ η ΔΗΣΥ

Η εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου με τη σειρά της δήλωσε ότι η θέση του κόμματός της είναι «η περαιτέρω διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη» αλλά τόνισε ότι, κατά τη γνώμη τους δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα υπουργών

«Η υπόθεση αυτή είναι εξαιρετικά περίπλοκη όσον αναφορά την διαπίστωση και περιγραφή συγκεκριμένου ποινικού αδικήματος. Η πράξη αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά, σοβαρές υπόνοιες, για συμπαιγνία και μεθοδεύσεις ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί το αδίκημα της απιστίας για τα πρόσωπα και για τις υπηρεσίες», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου, ενώ αναφορικά με τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη, είπε: «Είναι αλήθεια ότι αυτή η απόφασή του έπασχε. Υπάρχει πρόβλημα αλλά από την άλλη δεν μπορείς να πεις ότι ο υπουργός γνώριζε όταν είχε μία ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥ».

Ως προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ, η εισηγητής της ΔΗΣΥ είχε τις επιφυλάξεις της λέγοντας: «Πρέπει να διαφοροποιηθούμε καθώς γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά ως προς τον ίδιον αλλά όχι για όλα τα μέλη του ΚΕΣΥ».

Τέλος, η κ. Χριστοφιλοπούλου δήλωσε ότι οι νυν υπουργός και οαναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης «θα μπορούσαν να ανακαλέσουν την απόφαση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ήταν συμπαιγνία που δεν την ανακάλεσαν».

ΣΥΡΙΖΑ: Ισχυρότατες ενδείξεις επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντoς

«Η διερεύνηση του ζητήματος όπως αποτυπώνεται καταδεικνύει την ύπαρξη προβλημάτων νομιμότητας, κατά τη λήψη της απόφασης και υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας όπως και ζημίας του δημοσίου. Αναφορικά με τον Μάριο Σαλμά ελέγχεται για μια προφανώς αντιδεοντολογική συμπεριφορά και σχετικά με τον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ελέγχεται για πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο του ΚΕΣΥ», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Αναφερόμενος δε στον πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη σημείωσε πως «δημιουργεί την εντύπωση ότι είχε έναν κρίσιμο ρόλο στην υπόθεση σχετικά με την κοστολόγηση της συγκεκριμένης μεθόδου αρθροσκόπησης».

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης συνοψίζοντας είπε ότι από τον πόρισμα της πλειοψηφίας «προκύπτουν ισχυρότατες ενδείξεις επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντας και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ο τρόπος κοστολόγησης της συγκεκριμένης αρθροσκόπησης», ενώ για τους πολιτικούς Βορίδη και Σαλμά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητείται «να επιστραφούν στο ακέραιο τα ποσά που εκταμιεύτηκαν και να αναζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές όλη η κίνηση των λογαριασμών των μετόχων της εταιρείας που ενεπλάκη στη υπόθεση».

ΚΚΕ: Να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης επέρριψε ευθύνες τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή κυβέρνηση. «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στη Ν.Δ. ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική ευθύνη έχουν και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Η θέση μας είναι να σταλεί ο φάκελος στη Δικαιοσύνη ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες», είπε ο κ. Λαμπρούλης.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Θέμα δικαιοσύνης

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος συντάχθηκε με το πόρισμα της πλειοψηφίας και υποστήριξε ότι «η υπόθεση βγάζει μάτια και είναι καθαρά θέμα Δικαιοσύνης να τα διερευνήσει και να αποδώσει ευθύνες.

Αποστάσεις από το Ποτάμι

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, υποστήριξε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον Μάκη Βορίδη ωστόσο εγείρονται ερωτήματα.

Όσον αφορά τον Μάριο Σαλμά, λέγοντας πως ως ιδιώτης ιατρός εισήγαγε αυτή τη μέθοδο στην Ελλάδα, επισήμανε: Αυτό που σίγουρα προκύπτει είναι το γεγονός ότι επρόκειτο για υπεκοστολογημένη μέθοδο». Τέλος ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι υπήρχε διακριτική μεταχείριση ως αποτέλεσμα της κομματικοποίησης και του πελατειακού κράτους και εισηγήθηκε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες για Βορίδη και Σαλμά.

Απούσα η Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων δεν τοποθετήθηκε καν καθώς αποχώρησε πριν τη λήξη της συνεδρίασης ο εισηγητής της Δημήτρης Καβαδέλλας.

Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε να υπάρξει απόφαση της Επιτροπής για την επιστροφή των αρχεωστήτως καταβληθέντων. Στην πρόταση συμφώνησαν όλοι πλην της ΝΔ που αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  

ΒΟΥΛΗ
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της Εξεταστικής για την Υγεία
Διαβιβάστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγο αντίγραφο του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014. Τη διαβίβαση...
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου το πόρισμα της Εξεταστικής για την Υγεία
ΒΟΥΛΗ
Πόρισμα για το φάρμακο: Έρευνα για τις υποθέσεις, όχι για πολιτικά πρόσωπα
Περαιτέρω έρευνα για υποθέσεις αλλά όχι για πολιτικά πρόσωπα, ζητεί στο πόρισμά της η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διερεύνηση Σκανδάλων στον χώρο της Υγείας την περίοδο 1997-2014 για...
Πόρισμα για το φάρμακο: Έρευνα για τις υποθέσεις, όχι για πολιτικά πρόσωπα
ΒΟΥΛΗ
Το καρέ του σκανδάλου με τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις
Η «Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει στη δημοσιότητα το πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, το οποίο είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα της...
Το καρέ του σκανδάλου με τις πανάκριβες αρθροσκοπήσεις
ΒΟΥΛΗ
Στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση
​Την περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων ποινικά αδικήματα στην υπόθεση της πώλησης του «Ερρίκος...
Στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω διερεύνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι αντιδράσεις Λοβέρδου - Γεωργιάδη για το πόρισμα του «Ντυνάν»
«Φιάσκο» χαρακτηρίζει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. σημειώνει ότι «είναι...
Οι αντιδράσεις Λοβέρδου - Γεωργιάδη για το πόρισμα του «Ντυνάν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η ελληνική κοινωνία μένει έκπληκτη από αυτά που αποκαλύπτονται»
Ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος σχολιάζει τα ευρήματα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο υπόγειο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Μαρούσι, όπου πίσω από πόρτα που ήταν καλυμμένη με γυψοσανίδα εντοπίστηκαν...
«Η ελληνική κοινωνία μένει έκπληκτη από αυτά που αποκαλύπτονται»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας