• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.2°C / 2.3°C
  2 BF
  94%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.5°C / 1.9°C
  1 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.0°C
  4 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -3.6°C / -2.1°C
  5 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -0.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / 1.2°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -3.2°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.3°C / 5.3°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.6°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  7 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.7°C / 3.7°C
  4 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.5°C / 0.1°C
  3 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 5.4°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 2.6°C
  0 BF
  96%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 1.0°C
  2 BF
  39%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.9°C
  3 BF
  54%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  3 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα μάθατε «Τα Νέα»;

 • A-
 • A+

Με χαρακτηριστική ευκολία η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ παίζει το παιχνίδι όσων φοβούνται την απόδοση ευθυνών για το τεράστιο φαγοπότι στον χώρο της Υγείας, απαξιώνοντας τις έρευνες και βαφτίζοντας τα σκάνδαλα... σκευωρίες!

Ετσι, δεν βλέπουμε να γράφεται λέξη ούτε για το ΚΕΕΛΠΝΟ ούτε για τη Novartis ούτε για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Πού πήγαν τα λεφτά;

● 80 δισ. ζημιώθηκε το Δημόσιο από τη σπατάλη στον χώρο της Υγείας

● 3 δισ. υπολογίζονται μόνο τα ποσά που πήγαν υπέρ NOVARTIS

● 140 εκατ. ευρώ λείπουν από το δάνειο των 200 εκατ. του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ενδεικτικά τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ και των δύο κατά σειρά ΓΕΔΔ

● 90 εκατ. άνοιγμα χωρίς παραστατικά βρήκαν οι τρεις ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στο ΚΕΕΛΠΝΟ

● 825.000 ζημία του Δημοσίου από τις ορθοσκοπήσεις

● 15 εκατ. ζημία του ΕΟΠΥΥ από υπερκοστολογήσεις

● 12 εκατ. σε εμβόλια και αντιιικά φάρμακα που σαπίζουν στις αποθήκες

● 30 εκατ. κόστισαν οι ενδοφακοί

Ολα αυτά, χωρίς να έχουν ακόμα υπολογιστεί οι επί μέρους μικρές ή μεγάλες ζημίες του Δημοσίου, οι σπατάλες, οι ανεξέλεγκτες υπερσυνταγογραφήσεις, οι βηματοδότες, οι εγχειρήσεις ΤΑVΙ, οι χρεώσεις του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικά κέντρα, οι υπετιμολογήσεις και τέλος οι κάθε λογής υπουργικές αποφάσεις.

Τα σκάνδαλα έγιναν σκευωρίες

Στις ΗΠΑ η εταιρεία NOVARTIS ελέγχεται για αθέμιτες τακτικές ήδη από το 2006, ενώ το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά πλέον και την ήδη (από το 2014) ενήμερη Ελλάδα αποκαλύπτεται στα ΜΜΕ το 2016. Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς των Αρχών στις ΗΠΑ, η Ελλάδα, ως χώρα ρυθμιστής των τιμών των φαρμάκων, με μόνο δέκα λεπτά αύξηση σε ένα φάρμακο προσέφερε στην εταιρεία NOVARTIS κέρδη ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Η Ν.Δ. μόλις ξεσπάει το σκάνδαλο δηλώνει ότι το ιεραρχεί ως πρώτη υπόθεση στον κατάλογο της κάθαρσης! Αρχίζει να αποκαλύπτεται το πάρτι στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, αντίθετα με άλλες φορές, όταν ακόμα και μικρότερα σκάνδαλα των ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. εναλλάξ «κοσμούσαν» τα πρωτοσέλιδα, τώρα ψάχνει κανείς με τον φακό. Τα κόμματα αναγνώρισαν –όπως και οι πολίτες της χώρας– ότι τα σκάνδαλα υπήρξαν και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν το μεγάλο σκάνδαλο της NOVARTIS, προφανώς λόγω και των διεθνών του προεκτάσεων.

Πολύ σύντομα όμως οι «φωνές», όπως του πρώην γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλα, που έγραφε σε έκθεση (2013) ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν το 2011 πρόστιμα 350.000.000 δολαρίων σε βάρος φαρμακευτικών εταιρειών διότι δωροδοκούσαν κρατικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα, τα παλιά πορίσματα του πρώην γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), οι δηλώσεις του Δ. Κρεμαστινού ή της Ντόρας Μπακογιάννη, σώπασαν μόλις χρειάστηκε να αποδοθούν και ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες.

Οι έρευνες απαξιώνονται

Ακολούθησαν οι πολύωρες συνεδριάσεις της ειδικής επιτροπής της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, οι δεκάδες μάρτυρες που κατέθεσαν, τα νέα πορίσματα του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ), η εισαγγελική πρόταση για διώξεις σε βαθμό κακουργήματος στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι αμελλητί δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, ενώ ήδη το πόρισμα της επιτροπής για τις τέσσερις χωριστές υποθέσεις φαίνεται να οδεύει στο τέλος του μήνα προς την Ολομέλεια.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι οικονομικοί έλεγχοι αλλά και οι έλεγχοι του ΣΟΕΕ όπως και οι προανακρίσεις των εισαγγελέων κατά της διαφθοράς.

Οι δικογραφίες της NOVARTIS που αφορούσαν και πολιτικά πρόσωπα με απόφαση της Ολομέλειας επιστράφηκαν στη Δικαιοσύνη η οποία και θα διεξαγάγει την κύρια ανάκριση.

Την ίδια ώρα και με διαφορετική κάθε φορά αφορμή (τελευταία ήταν η δήλωση Πολάκη), η αντιπολίτευση (Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) αποφάσισε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο στην Υγεία, ότι δεν ζημιώθηκε το Δημόσιο, ότι δεν δωροδοκήθηκε κανένας, ότι κανείς δεν πλούτισε παράνομα με μαύρο χρήμα και ότι όλοι οι πρώην υπουργοί έκαναν άψογα τη δουλειά τους.

Ολα αυτά αποτελούν ένα καταχθόνιο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς επίορκων επιθεωρητών και εισαγγελικών λειτουργών που μοναδικό στόχο έχουν τη σπίλωση!

Ευθύνη υπουργών για άλλη μία φορά δεν υπάρχει, όπως άλλωστε δεν υπήρχε στα σκάνδαλα για τα εξοπλιστικά, για τα δομημένα ομόλογα, για το Βατοπέδι, για τη MIG-MARFIN, για τα θαλασσοδάνεια κ.λπ. Κι αν τελικά κάποιοι καταδικάστηκαν μετά από είκοσι χρόνια, αυτό δεν αλλάζει κανενός την πεποίθηση ότι εξ ορισμού οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν φέρουν ευθύνες, ούτε καν εκείνη της αμέλειας.

Τελικά η χώρα προφανώς χρεοκόπησε για λόγους άσχετους με τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη διασπάθιση, τη δωροδοκία, το ξέπλυμα...

Αθώα και τα ΜΜΕ

Οσο για τους εκδοτικούς ομίλους αλλά και τους μεμονωμένους δημοσιογράφους που σήμερα αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξη σκανδάλων, θυμίζουμε ότι μόνο το 2014 από το ΚΕΕΛΠΝΟ δόθηκαν στα ΜΜΕ 4,27 εκατ. για «κοινωνικά μηνύματα». Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι το σποτ για τη γρίπη παραδόθηκε μετά την υποτιθέμενη μετάδοσή του.

Το σύνολο φτάνει τα δεκάδες εκατομμύρια. Αν κάποιος απλά συγκρίνει τα ποσά αυτά με τις τωρινές αντιδράσεις για το «ανύπαρκτο» σκάνδαλο ΚΕΕΛΠΝΟ, θα διαπιστώσει ότι όσο μεγαλύτερα ήταν τα ποσά τόσο μεγαλύτερη είναι σήμερα και η αμφισβήτηση της ύπαρξης σκανδάλου.

Ακόμα και η λέξη NOVARTIS έχει εξαφανιστεί από τα ρεπορτάζ. Ομως τα ποσά που δαπάνησε η NOVARTIS σε δημοσιογράφους για σεμινάρια, συνέδρια και δωράκια καταγράφονται πλήρως στις ετήσιες και εξάμηνες εκθέσεις του πρώην ισχυρού «συνεργάτη» Κ. Φρουζή.

Τελικά φαίνεται ότι μόνο ο μακαρίτης ο Μαυρίκος είχε δωροδοκηθεί, ενώ ο όμορφος κόσμος των ΜΜΕ παραμένει αγγελικά πλασμένος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ολοι οι κορυφαίοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σήμερα ελεγχόμενοι»
Εν όψει της σημερινής συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που σε αντίθεση με τις εξεταστικές επιτροπές δεν θα αναμεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής, συνομιλήσαμε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ...
«Ολοι οι κορυφαίοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σήμερα ελεγχόμενοι»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρεις τελείες και πολύ σας πάνε!
Το ΦΕΚ δημοσιεύει μεν το σύνολο της απόφασης της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά δεν μπαίνει στον... κόπο να διαφωτίσει τους πολίτες για το ποιες είναι τελικά οι εταιρείες και τα πρόσωπα στα οποία...
Τρεις τελείες και πολύ σας πάνε!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
11 εκατ. ευρώ ζητούν απαντήσεις
Κρίσιμα ερωτήματα για το κονδύλι που διατίθεται με απευθείας ανάθεση για την εκστρατεία ενημέρωσης για την πανδημία.
11 εκατ. ευρώ ζητούν απαντήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τότε μαύρο, τώρα άσπρο...
Οι διαφορές στην αντιμετώπιση των επισκέψεων Τσίπρα (το 2017) και Μητσοτάκη (σήμερα) στον Λευκό Οίκο από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Τότε μαύρο, τώρα άσπρο...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2007-2014: να τι έλεγαν τότε για τις κυβερνήσεις και τα έργα τους
Τις έχουμε παρεξηγήσει τελικά τις εφημερίδες των μεγαλοεπιχειρηματιών που εδώ και τέσσερα χρόνια επιτίθενται σκληρά στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
2007-2014: να τι έλεγαν τότε για τις κυβερνήσεις και τα έργα τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ταυτοποιημένος Πειραιώτης ο αποστολέας των χυδαίων SMS
Εκφράσεις, που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν παρά μόνο στα «αθυρόστομα» αθλητικά ιστολόγια, χρησιμοποιούνται από τον ισχυρό οικονομικό παράγοντα ωμά και απειλητικά ξεφεύγοντας κατά πολύ από μια απάντηση σε κάποια...
Ταυτοποιημένος Πειραιώτης ο αποστολέας των χυδαίων SMS

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας