• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.4°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  90%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.8°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  0 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 25.4°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  94%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατά της άμεσης εκλογής ΠτΔ ο Παυλόπουλος

 • A-
 • A+

Την αντίθεσή του με την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό στην Ελλάδα εξέφρασε ο Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία που διοργάνωσε η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ διατύπωσε τον προβληματισμό του για τα δημοψηφίσματα.

Αναφερόμενος στη διάκριση μεταξύ Προεδρικής Δημοκρατίας και Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, η οποία αποτέλεσε το θέμα του συνεδρίου, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την άποψη «να μην υιοθετηθεί η ιδέα της απευθείας από τον λαό εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα με ιδιαιτέρως ενισχυμένες αρμοδιότητες», αφού -όπως εξήγησε- «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε, ενδεχομένως, σε μια συνταγματικώς προβληματική στροφή του πολιτεύματος προς την κατεύθυνση της Προεδρικής Δημοκρατίας».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι «θα κατέληγε, οιονεί νομοτελειακώς, σε ένα είδος θεσμικής και πολιτικής “δυαρχίας” στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς την κοινοβουλευτική παράδοση και λειτουργία του ελληνικού πολιτεύματος».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός, μιλώντας τον Ιούλιο του 2016 για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης (η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει στη Βουλή στις αρχές Νοεμβρίου στη βάση των προτάσεων που είχαν κατατεθεί τότε και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου), είχε αναφερθεί στη δυνατότητα άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (μόνον εφόσον δεν συμπληρωθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής), με λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Πρόκειται ωστόσο για μια συζήτηση, η οποία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, από την επιστημονική κοινότητα και τα κόμματα.

Δημοψηφίσματα

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στη διάκριση μεταξύ άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας εστίασε στο ζήτημα των δημοψηφισμάτων, εκφράζοντας σαφείς επιφυλάξεις, «ειδικώς ως προς ιδιαιτέρως κρίσιμα τεχνικά και εξειδικευμένα ζητήματα», επισημαίνοντας ότι «εγκυμονούν συγκεκριμένους κινδύνους για τους κρατικούς θεσμούς και το κοινωνικό σύνολο και τροφοδοτούν ρεύματα υφέρποντος λαϊκισμού». Υπενθυμίζεται ότι στην κυβερνητική πρόταση γίνεται λόγος για δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία.

Παίρνοντας θέση εμφανώς υπέρ της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος, κατέληξε λέγοντας: «Ποιοτικώς -με την έννοια της “ποιότητας” να αφορά τη δυνατότητα ενός πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης για ουσιαστική εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και του προς την ωφέλειά του οργανωμένου θεσμικώς δημόσιου συμφέροντος- η αντιπροσωπευτική δημοκρατία υπερέχει, στην πράξη, αναμφιβόλως της άμεσης δημοκρατίας, με μείζον κριτήριο την εμπέδωση του δημοκρατικού ιδεώδους και της θεμελιώδους παραμέτρου του, της αρχής της δημοκρατικής νομιμοποίησης υπό τη σύγχρονη έννοιά της.

»Συνακόλουθα, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία πλεονεκτεί έναντι της άμεσης δημοκρατίας, αφού, μέσω των δικαιωμάτων της μειοψηφίας που αναγνωρίζει και οργανώνει, καθιστά εφικτό τον έλεγχο της πλειοψηφίας, άρα τη ρεαλιστική υπεράσπιση του ανθρώπου απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία. Με άλλες λέξεις, η υπεροχή της αντιπροσωπευτικής έναντι της άμεσης δημοκρατίας έγκειται, κατά βάση, και στο ότι η πρώτη στηρίζεται στην ευεργετική λειτουργία των “θεσμικών αντιβάρων”».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης και της Ε.Ε.
Σαφές μήνυμα έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -εν είδει απάντησης- στις καταστροφολογικές σειρήνες μεγάλης μερίδας της ευρωπαϊκής ηγεσίας που συνέδεαν το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα με διεύρυνση της...
Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης και της Ε.Ε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εθνικός μονόδρομος το ευρώ»
Σε ηχηρή-αγωνιώδη παρέμβαση για τις εξελίξεις, η οποία λόγω του ύψιστου θεσμικού αξιώματος που κατέχει αποκτά ιδιαίτερη σημασία, προέβη χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος συνδέοντας εμμέσως...
«Εθνικός μονόδρομος το ευρώ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο μενού πανδημία και ελληνοτουρκικά
Η ακύρωση –στο παρά πέντε– της παρασημοφόρησης του διασώστη προσφύγων, Ιάσονα Αποστολόπουλου, επισκίασε τη φετινή τελετή για τα 47 χρόνια από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας ● Για την υγειονομική κρίση και...
Στο μενού πανδημία και ελληνοτουρκικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι σημαντικότερες στιγμές ενός αεικίνητου Προέδρου
Ο ρόλος στο δημοψήφισμα και στο Μακεδονικό, οι αντιπαραθέσεις με τον Ερντογάν για τα ελληνοτουρκικά, η σκιά στις σχέσεις με τον Τσίπρα για τη μη υπογραφή του διατάγματος για την ηγεσία της Δικαιοσύνης και το...
Οι σημαντικότερες στιγμές ενός αεικίνητου Προέδρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεύτερες σκέψεις για Προκόπη
Σε επανεξέταση της στάσης τους για την εκ νέου στήριξη του Προκόπη Παυλόπουλου για μια νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται ότι καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερες σκέψεις για Προκόπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνοι υπονόμευσης της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Ναύπλιο, έστειλε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες επισημαίνοντας πως «τα ακραίως νεοφιλελεύθερα πρότυπα ευνοούν ένα είδος επικυριαρχίας του "οικονομικού" επί του "θεσμικού", η...
Κίνδυνοι υπονόμευσης της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας