Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η συνέπεια του κ. Καμμένου και... της «Εφ.Συν.»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η συνέπεια του κ. Καμμένου και... της «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+

Οσο αυστηρός κι αν είναι κανείς στην κριτική του για τον Πάνο Καμμένο, εκείνο που είναι αδύνατον να μην του αναγνωρίσει είναι η συνέπεια. Περιορίζομαι σε δύο γνωστά παραδείγματα:

  • 1. Ευθύς μετά τη συγκρότηση της πρώτης κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. δήλωσε ότι ακολουθεί το παράδειγμα του Ναπολέοντα Ζέρβα, ο οποίος έδωσε τα χέρια και συνεργάστηκε με τον Αρη Βελουχιώτη για την ιστορική ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, τον Νοέμβριο του 1942. Μάλιστα, την τακτική αυτή συμμαχία με το κόμμα της Αριστεράς ο κ. Καμμένος την είχε εξαγγείλει από το βήμα του συνεδρίου των ΑΝ.ΕΛΛ. ήδη από τον Απρίλιο του 2013. Αφήνω κατά μέρος την αμετροέπεια της σύγκρισης. Δεν ήταν άλλωστε πιο ανιστόρητη από την ανάλογη «εξ αριστερών» σύγκριση του συμβιβασμού του καλοκαιριού του 2015 με... τη συμφωνία της Βάρκιζας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι, ως γνωστόν, το 1947, πέντε χρόνια μετά τον Γοργοπόταμο, ο Ναπολέων Ζέρβας ήταν αυτός που ως υπουργός Δημόσιας Τάξης οργάνωσε το άγριο και αιματηρό κυνηγητό κατά των κομμουνιστών, κατά την πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου. Χάρη στη συνέπειά του, ο κ. Καμμένος κράτησε το όριο της πενταετίας και θυμήθηκε ότι πρέπει ως νέος Ζέρβας το 2018 να στραφεί εναντίον της Αριστεράς.
  • 2. Εκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος μετέφερε και στις ΗΠΑ τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να εισηγηθεί και Σχέδιο Β΄ στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να μην υποχρεωθεί να ρίξει την κυβέρνηση. Αλλά και εδώ ο υπουργός Αμυνας είναι συνεπής. Δεν είναι πρώτη φορά που εκμυστηρεύεται σε κάποιον άλλο ότι είναι έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει επιβεβαιώσει σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά ότι ο κ. Καμμένος τού είχε δηλώσει δακρυσμένος ότι ήταν έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση αν του το ζητούσε εκείνος, με αφορμή τη διάσταση της κυβέρνησης με την Εκκλησία στον τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών («Σκάι», 1.11.2016). Και ο μεν Ιερώνυμος δεν ζήτησε τότε την πτώση της κυβέρνησης, αλλά τέσσερις μέρες αργότερα ο Νίκος Φίλης αποπεμπόταν από το υπουργείο Παιδείας. Και μπορεί ο Κώστας Γαβρόγλου που τον διαδέχθηκε να συμμεριζόταν τις αντισκοταδιστικές ιδέες του προκατόχου του, αλλά ο συμβολισμός της αποπομπής αρκούσε στον κ. Καμμένο και στον κ. Ιερώνυμο.

Το δίκιο και το άδικο

Ο κ. Καμμένος, επομένως, είναι συνεπής. Και ως μετενσάρκωση του Ζέρβα και ως έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση, αν του το ζητήσει κάποιος επίγειος ή επουράνιος προστάτης. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί κανείς να του ζητήσει να κάνει κάτι άλλο από αυτό που ξέρει και από αυτό που μπορεί. Η «Εφ.Συν.» ουδέποτε χαρίστηκε σ’ αυτόν ή και σε οποιονδήποτε άλλον κυβερνητικό παράγοντα. Δεν διστάσαμε να αναφερθούμε τόσο στο πολιτικό του παρελθόν όσο και στα πεπραγμένα του ως υπουργού και να τα κατακρίνουμε, όπου νομίζαμε ότι χρειαζόταν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε άκριτα όσα εκ του πονηρού τoύ καταλογίζονται σε ζητήματα που ο ίδιος έχει δίκιο.

Τα πρόσφατα ρεπορτάζ και η αρθρογραφία της «Εφ.Συν.» ξένισαν όσους είναι συνηθισμένοι να ασκούν δημοσιογραφία με βάση επιχειρηματικά συμφέροντα ή πολιτικές σκοπιμότητες. Ισως παραξένεψαν και μέρος του αναγνωστικού κοινού, που κι αυτό έχει από καιρό γαλουχηθεί στη λογική του «οπαδικού» Τύπου. Κανένας βέβαια δεν πήρε στα σοβαρά τις «αποκαλύψεις» του κ. Καμμένου, που έμπλεξε τον Σόρος, τα μυστηριώδη κέντρα και τις διαπλεκόμενες τράπεζες. Κάποιοι επιχείρησαν να αναζητήσουν και πάλι στα «υπόγεια του Μαξίμου» την προέλευση αυτού του ακατανόητου γι’ αυτούς δείγματος ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Το αστείο είναι ότι οι επιφανέστεροι εκπρόσωποι του συγκροτήματος Μαρινάκη σε όλα τα μέσα επιχείρησαν, μέσω της στάσης της «Εφ.Συν.», να δικαιωθούν οι ίδιοι και ο εργοδότης τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, θέλησαν να εξαφανίσουν την υπόθεση Noor One και τα παρεπόμενά της, με το επιχείρημα ότι στη διαλεύκανσή της έχει αναμιχθεί, ως μη όφειλε, ο Πάνος Καμμένος.

Η σοφιστεία προφανής: γιατί η «Εφ.Συν.» επικρίνει σήμερα τον κ. Καμμένο; Πού ήταν τόσον καιρό που τα μέσα Μαρινάκη τον κατέκριναν; Ο Γιώργος Παπαχρήστος φτάνει, χθες, να συγκρίνει όσα υπέστη ο ίδιος και η οικογένειά του κατά την αντιδικία του με τον κ. Καμμένο με τις διώξεις που υπέστησαν τα θύματα του ναζιστικού καθεστώτος! Και, βέβαια, εγκαλεί την «Εφ.Συν.» που δεν τον υπερασπίστηκε στο προσωπικό του δράμα.

Αποδεχόμαστε πολύ ευχαρίστως την πρόκληση και είμαστε πρόθυμοι να συγκρίνουμε τα δημοσιογραφικά μας πεπραγμένα με τους εκπροσώπους του συγκροτήματος Μαρινάκη. Βέβαια, θα τους παρακαλέσουμε κι αυτούς να μας θυμίσουν τα δημοσιεύματα και τις εκπομπές τους για την υπόθεση του Noor One και για τις δικαστικές εμπλοκές του κ. Μαρινάκη.

Δεκάδες δημοσιεύματα

Οσο για τα δικά μας δημοσιεύματα για τον Πάνο Καμμένο, αρκούμαι σε ελάχιστα χαρακτηριστικά:

■ Κατ’ αρχάς, επειδή τέθηκε το ζήτημα της προστασίας δημοσιογράφων, θυμίζω ότι την αγωγή Καμμένου κατά του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη είμαστε εμείς που την αναδείξαμε σε μεγάλο ζήτημα («Ο αρθρογράφος “δικαιώθηκε”», 13.1.2017).

■ Αλλά παίρνοντας τα πράγματα με τη χρονολογική σειρά, η «Εφ.Συν.» ήταν αυτή που παρουσίασε τις απόψεις αλλά και την πολιτική διαδρομή του κ. Καμμένου, μετά την εκλογή του στο συνέδριο του κόμματός του. Σ’ αυτή την καταγραφή δεν έλειπε η περιπέτειά του στην «αποκρατικοποίηση» της Ελίντα, δηλαδή η απόλυση των εργαζομένων της κρατικής αυτής εταιρείας, οι δηλώσεις του για την αποφυλάκιση των χουντικών, η στήριξή του στον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, η σύμπλευσή του με τον «εθνικόφρονα ψεκαστή» Βρακά, οι επαφές του με τους Γκλίξμπουργκ κ.λπ. Δεν έλειπε εκτενής αναφορά στο «άθλιο» -κατά τον Ανδρέα Παπανδρέου- βιβλίο του για την «Τρομοκρατία», το οποίο βγήκε με τη βοήθεια του χουντικού αρχιπροπαγανδιστή Γεωργαλά και πρόλογο του Γρυλλάκη, μυστικοσύμβουλου του Κων. Μητσοτάκη, καθώς και οι επιδόσεις του στο Χρηματιστήριο, όπου εμφανίστηκε να τζιράρει 9,5 δισ. δρχ. και πολλά άλλα («Π. Καμμένος, ο “Ζέρβας” των ΑΝ.ΕΛΛ.», 29.4.2013).

■ Η «Εφ.Συν.» αφιέρωσε τρισέλιδο στο πρώτο συνέδριο των ΑΝ.ΕΛΛ., όπου αναλυτικά περιγράφονταν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κόμματος (τάση προς Ακροδεξιά, εθνικισμό, αντισημιτισμό, συνωμοσιολογία), με αυστηρότητα που δεν τόλμησε κανένα άλλο μέσο («Οι Μυστήριοι Ελληνες», 1.3.2014).

■ Οι ιδιαίτερες σχέσεις του κ. Καμμένου με τον ηγούμενο της διαβόητης μονής Εσφιγμένου κ. Μεθόδιο αναδεικνύονταν σε άλλο ρεπορτάζ, όπου επισημαινόταν ότι ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει δημόσια ότι ο ηγούμενος που θεωρείται σχισματικός και παράνομος καταληψίας από το Πατριαρχείο είναι «πνευματικός» του και δεν είχε διστάσει να εισβάλει στο Αγιον Ορος με ιδιωτικό σκάφος, μόνο και μόνο για να επισκεφτεί τη «σχισματική» αδελφότητα, χωρίς την άδεια της «Ιεράς Κοινότητος» («Οι “τζιχαντιστές” του Χριστού», 29.4.2016).

■ Από την «Εφ.Συν.» επισημάνθηκε και η στιγμή που ο κ. Καμμένος έπαψε να περιορίζεται σε απλές αντιδράσεις για την τιμή των όπλων και άρχισε να ξεδιπλώνει τη δική του πολιτική στρατηγική με πιο χαρακτηριστικό κρούσμα προς αυτή την κατεύθυνση την εθνικιστική «κρουαζιέρα» με τους ναζί της Χρυσής Αυγής στο Καστελόριζο («Η κρυφή ατζέντα του Πάνου», 12.12.2016).

■ Με αφορμή τον θάνατο του Γεωργίου Γεωργαλά, αναδείχτηκε η ιδιαίτερη σχέση του «θεωρητικού» και επίσημου προπαγανδιστή της δικτατορίας με τον κ. Καμμένο και η συμβολή του στη συγγραφή του βιβλίου του («Εργα και ημέρες του θεωρητικού του “γύψου”», 29.12.2016).

■ Σε άλλο άρθρο γινόταν αναφορά στην αναπαραγωγή από τον κ. Καμμένο των αντισημιτικών μυθευμάτων, ότι οι Ελληνες Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους («Οι δολοφόνοι της μνήμης στην Ελλάδα», 30.1.2017).

■ Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε ζήτημα επίλυσης του Μακεδονικού εδώ και έναν χρόνο, η «Εφ.Συν.» με συνέπεια κατέκρινε τη στάση του κ. Καμμένου, ο οποίος είχε σιωπηρά αποδεχτεί ως υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας και τώρα ξιφουλκεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, μόνο και μόνο για μικροκομματικούς λόγους, συντασσόμενος με την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα κείμενα αυτά αρκούν για να διαπιστώσει κάθε καλόπιστος αν έχουν δίκιο όσοι ψέγουν την «Εφ.Συν.» για όψιμη ανακάλυψη των απόψεων και της πρακτικής Καμμένου. Ούτε μια στιγμή δεν έπαψε η εφημερίδα μας να ασκεί κριτική στον κ. Καμμένο και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως και σε κάθε άλλον πολιτικό. Πολύ απλά γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. Μακάρι να μπορούσαν να ισχυριστούν το ίδιο και οι σημερινοί επικριτές μας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης για την επίθεση Καμμένου στην «Εφ.Συν.»

«Eίναι απαράδεκτη και κακοήθης η επίθεση Καμμένου στην “Εφημερίδα των Συντακτών”. Οι χωρίς στοιχεία συκοφαντίες, ότι τάχα χρηματοδοτείται από τον Σόρος, αποτελούν ύβρη και όνειδος για τον δημόσιο διάλογο. Στεκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων της εφημερίδας. Ο κ. Καμμένος ήταν γνωστός από την πρώτη στιγμή, από τότε που έλεγε τα ίδια πράγματα για το Ποτάμι. Οι εποχές αλλάζουν, οι στόχοι αλλάζουν, αλλά ο συκοφάντης μένει ο ίδιος».

  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαρβαρική παλινδρόμηση
Εντυπωσίασε με την ευθύτητά του ο Νίκος Φίλης, που επέκρινε την επιλογή του υπουργείου Άμυνας να οργανώσει την υποδοχή των «λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας» με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ χαρακτήρισε δείγμα...
Βαρβαρική παλινδρόμηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τι απάντησε ο Αλ. Τσίπρας για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το μετρό
Η καθυστέρηση στο έργο οφείλεται «στην από το πουθενά έμπνευση του πρωθυπουργού να ξανανοίξει ζήτημα με τον σταθμό Βενιζέλου το οποίο είχε λυθεί». • Η απόφαση «ούτε αρχαία ούτε μετρό» πρέπει να ανατραπεί.
Τι απάντησε ο Αλ. Τσίπρας για τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το μετρό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η τέταρτη πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα
Για «εμφύλιο» στον ΣΥΡΙΖΑ και σύγκρουση Σκουρλέτη-Τσίπρα κάνουν λόγο τα δεξιά και τα ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης, με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και κάθε λογής «αναλύσεις». Προφανώς η παράδοση του διαλόγου και της...
Η τέταρτη πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη χωράει και νοσταλγούς της χούντας
Στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει άμεσα τον νέο γενικό γραμματέα Τουρισμού.
ΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη χωράει και νοσταλγούς της χούντας
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το δίλημμα της εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο διάλογος για τη (μετ)εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νέο κόμμα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ηταν επομένως φυσικό επακόλουθο να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ο τρόπος «αξιοποίησης» του ηγετικού άστρου του τέως...
Το δίλημμα της εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ώρα της δεξιάς «αγκύλης»
Κατά παράδοξο τρόπο, η χτεσινή μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αποτέλεσμα της μεγάλης επιτυχίας της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Οπως προκύπτει από τα δεδομένα της κάλπης, το γεγονός ότι η Ν.Δ. κατόρθωσε να...
Η ώρα της δεξιάς «αγκύλης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας