• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.2°C / 2.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.4°C / 6.2°C
  2 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.9°C / 1.8°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.2°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.2°C / 3.6°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 7.1°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 6.1°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  4 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.1°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 0.1°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.1°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.0°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.1°C / 2.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εργαλεία κομματικής προπαγάνδας οι έρευνες για Μάνδρα και Μάτι*

 • A-
 • A+

Γ. Πρετεντέρης (24/9/2018): «Η Δούρου έχει 23 νεκρούς στη Μάνδρα και 99 στο Μάτι»

Εντελώς συμπτωματικά την ίδια ημέρα που ο Γ. Πρετεντέρης είπε αυτά τα λόγια, ξεσηκώθηκε ο θόρυβος για τη δήθεν παρακώλυση των ερευνών για το Μάτι. «Αφορμή» για τον συγκεκριμένο θόρυβο υποτίθεται ότι ήταν η παραγγελία της Ξένης Δημητρίου προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, προκειμένου να συμπεριλάβει στη δικογραφία και το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ) που διερευνά με τους επιθεωρητές τις διοικητικές ευθύνες των αρμόδιων φορέων για όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν στη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι.

Μόνο που η εντολή της ΓΕΔΔ Μαρίας Παπασπύρου, την οποία και διαβίβασε άμεσα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κι εκείνη με τη σειρά της ενημέρωσε τον Ηλία Ζαγοραίο, δόθηκε ήδη από τις 6 Σεπτεμβρίου όπως είχε γραφτεί άλλωστε και στις εφημερίδες. Ποιος λοιπόν ήταν ο λόγος που αυτό «ανακαλύφθηκε» μόλις στις 24 Σεπτεμβρίου;

Το μοναδικό «συμβάν» που είχε προηγηθεί δεν ήταν άλλο από την παράδοση του 100σέλιδου πορίσματος του πραγματογνώμονα πυραγού στα χέρια του εισαγγελέα. Σύμφωνα δε με όσα άμεσα διέρρευσαν, στο πόρισμα δεν υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες, ενώ ο πυραγός φαίνεται να καταλήγει και να περιγράφει λεπτομερώς συγκεκριμένα ευρήματα και εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις στα συμπεράσματά του.

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αποστολής του ο εμπειρογνώμονας ζήτησε -ως όφειλε- από κάθε υπηρεσία και φυσικά από την Περιφέρεια Αττικής τις ακριβείς αρμοδιότητες του κάθε αντιπεριφερειάρχη και της κάθε διεύθυνσης, όπως αυτές ορίζονται από τον Νόμο σε παρόμοιες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Τέλος, στο κομμάτι που αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες της Πυροσβεστικής, όπως έγινε γνωστό έχει ζητηθεί η συνδρομή της Ειδικής Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με πλαστά στοιχεία που προσκομίστηκαν στον εισαγγελέα.

Προφανώς λοιπόν, όπως άλλωστε έσπευσαν να διευκρινίσουν τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όσο και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος, καμία παρακώλυση στην προανάκριση δεν προέκυψε από την παραγγελία να ληφθεί υπόψη και το πόρισμα της ΓΕΔΔ και -πολύ περισσότερο- όταν παρόμοια πορίσματα έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Το δεύτερο «εμπόδιο» που ανακαλύφθηκε την ίδια ημέρα ήταν η επικείμενη αντικατάσταση του Ηλία Ζαγοραίου λόγω προαγωγής. Αυτό επίσης είχε συμβεί αρκετές ημέρες πριν και δεν προέκυψε καμία πληροφορία για το αν ο εισαγγελέας υπέβαλε αίτημα να παραμείνει στη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση για το Μάτι.

Μόλις δε δημιουργήθηκε ο «θόρυβος» για τις δήθεν εμπλοκές, επισκέφτηκαν τον κ. Ζαγοραίο στελέχη της Ν.Δ., ενώ η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάσισε, προκειμένου να διαλύσει κάθε σκόπιμη αμφιβολία που δημιουργούσε αναίτια πρόσθετη αναστάτωση στα θύματα και στους συγγενείς τους, ότι θα παραμείνει ο εισαγγελέας στη θέση του.

Στο σημείο αυτό έχει σημασία να θυμηθούμε τη δήλωση που έκανε μετά την επίσκεψη στον εισαγγελέα ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Παναγιωτόπουλος: «Κανένας δεν είχε ευθύνη πουθενά στη Μάνδρα [!] σύμφωνα με το πόρισμα της ΓΕΔΔ. Για να δημιουργηθεί τόσος θόρυβος κάποια τέτοια οδηγία [;] θα δόθηκε στην έρευνα για το Μάτι». Αυτή η δήλωση είναι άκρως ενδεικτική για να ερμηνεύσει κανείς το δεύτερο κύμα διαρροών που προέκυψε αμέσως μετά, σχετικά με τις ανωμοτί κλήσεις αρμοδίων για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας.

Η «ένοχη»!

Ρένα Δούρου: «Είναι γνωστό ότι η ίδια προσήλθα πρώτη τον περασμένο Νοέμβριο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατέθεσα αναφορά για την πλήρη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας. Στόχος ήταν, όπως είχα δηλώσει τότε, να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας. Οπως και τότε έτσι και τώρα είμαι έτοιμη να συμβάλω με κάθε μέσο στο έργο της Δικαιοσύνης».

Αυτή ήταν η δήλωση της περιφερειάρχη αμέσως μετά την ταυτόχρονη προβολή από τα ΜΜΕ περί κλήσης της ως ύποπτης για τη Μάνδρα. Δηλώσεις δεν έγιναν ωστόσο από τους άλλους αρμόδιους που φέρονται να έχουν κληθεί όπως λ.χ. από τη δήμαρχο Μάνδρας. Σημειώνεται εδώ ότι μέσω των ΜΜΕ έγιναν γνωστές οι ανωμοτί κλήσεις, ενώ μέχρι και χθες το βράδυ τουλάχιστον η περιφερειάρχης δεν είχε λάβει κανένα σχετικό έγγραφο.

Οι ευθύνες για τη Μάνδρα

Η έρευνα στη Μάνδρα ξεκίνησε αυτεπάγγελτα δεδομένου ότι υπήρχαν θύματα, ενώ στο μεταξύ υποβλήθηκαν και μηνύσεις από συγγενείς των θυμάτων. Την αυτεπάγγελτη έρευνα ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δ. Αττικής, ενώ παράλληλα το πρώτο μεσοπρόθεσμο πόρισμα για τις διοικητικές ευθύνες και παραλείψεις, αλλά και με τις προτάσεις συντάχτηκε από τη ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου τον Δεκέμβριο του 2017 και αμέσως διαβιβάστηκε στην εισαγγελέα.

EUROKINISSI

Το πόρισμα αποτυπώνει τη ζοφερή εικόνα της απίστευτης διαχρονικής διαπλοκής και των δεκάδων αυθαιρεσιών που βήμα βήμα κατέληξαν στο μπάζωμα του ρέματος Σούρες και Αγ. Αικατερίνης και οδήγησαν στην τραγική απώλεια 24 ζωών και σε τεράστιες ζημιές και καταστροφές.

Πωλήθηκαν δημόσιες εκτάσεις και χείμαρροι σε επιχειρηματίες λατομείων, στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν σε άλλους επιχειρηματίες λατομείων, επαναπωλήθηκαν στο Δημόσιο, νοικιάστηκαν από τον δήμο, επεκτάθηκε το σχέδιο πόλης και εντάχτηκαν σε αυτό και τα ρέματα, ενώ τελικά και παρά τις όποιες μελέτες, μπαζώθηκαν τα πάντα με αυθαίρετες κατασκευές. («Εφ.Συν.» 28/12/2017 «Πόρισμα-φωτιά για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα», «Εφ.Συν.» 30/6/2018 «Και η κυρία δήμαρχος αναζητά τους... υπευθύνους»).

Το πόρισμα κατέληγε μετά και τον αναλυτικό καταλογισμό ευθυνών σε διοικητικές υπηρεσίες και σε σειρά υποδείξεων για άμεσα αλλά και για μεσοπρόθεσμα μέτρα που όφειλαν να πάρουν οι αρμόδιοι προκειμένου να αποτρέψουν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον. Το δεύτερο πόρισμα ολοκληρώθηκε και διαβιβάστηκε από τη ΓΕΔΔ τον περασμένο Ιούνιο.

Τα μέτρα, που υποδείχτηκαν άμεσα, υιοθέτησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, διασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτήσεις και με κατεπείγοντα χαρακτήρα σε απαλλοτριώσεις και προκηρύξεις διαγωνισμών άρχισε η σταδιακή εφαρμογή τους («Εφ.Συν.» 6/3/2018). Κι αυτό παρ’ όλες τις καθυστερήσεις που προέκυψαν από υπηρεσίες, όπως το Δασαρχείο Αιγάλεω, στο οποίο εκκρεμούσε αίτημα για την αντιπλημμυρική προστασία ήδη από το 2014, ενώ η σχετική βεβαίωση και μετά από συνεχείς αιτήσεις δόθηκε πολύ πρόσφατα.

Απορίες και ερωτήματα

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω προκύπτει εδώ μια σειρά ερωτημάτων που δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το πώς κινήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση η αρμόδια εισαγγελέας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκε από τον Ηλία Ζαγοραίο στη θέση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών αλλά τελικά δεν εξελέγη.

Ερώτημα πρώτο: Πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνονται από τα ΜΜΕ ονόματα ανθρώπων που καλούνται να καταθέσουν ανωμοτί, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση και δεν έχουν σταλεί οι κλήσεις;

Ερώτημα δεύτερο: Πώς είναι δυνατόν και εφόσον τα παράνομα μπαζώματα και το υποτιθέμενο αντιπλημμυρικό έργο χρονολογούνται ήδη από το 1995, να καλείται μόνο η σημερινή περιφερειάρχης και όχι και οι προηγούμενοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι για να καταθέσουν; Οταν υπάρχουν θάνατοι δεν υπάρχει παραγραφή ευθυνών κανενός, λέει ο Νόμος.

Ερώτημα τρίτο: Τη λίστα των υπόπτων που καλούνται για κατάθεση τη συνέταξε η αρμόδια αστυνομική διεύθυνση που διεξήγαγε την πρώτη έρευνα ή η Εισαγγελία;

Ερώτημα τέταρτο: Η εισαγγελέας ζήτησε να λάβει γνώση των Νόμων βάσει των αντίστοιχων ΦΕΚ (2014-2017) που καθορίζουν απολύτως τις αρμοδιότητες της κάθε συγκεκριμένης περιφερειακής Διοίκησης και του κάθε αντιπεριφερειάρχη, πράγμα που έκανε ο εμπειρογνώμων πυραγός στο πόρισμα για το Μάτι;

Αν λοιπόν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έσπευσε άμεσα να διαλύσει τις σκόπιμες ή μη παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν μετά τον θόρυβο για δήθεν εμπόδια στην έρευνα για το Μάτι, τι πρόκειται να πράξει τώρα που πάλι αφήνονται να διαρρεύσουν πληροφορίες και κατασκευάζονται ένοχοι πριν ακόμα ολοκληρωθεί η προανάκριση.

Πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται ένας πολιτικός πόλεμος, που αναμφισβήτητα είναι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τα θύματα και τους συγγενείς τους που ζητούν όχι μόνο την απόδοση ευθυνών εκεί όπου υπάρχουν, την τιμωρία όσων κριθούν ένοχοι, αλλά και την πλήρη διασφάλιση μιας σοβαρής και αξιόπιστης διαδικασίας μέσα στα δικαστήρια κι όχι στα τηλεδικεία.

Λάσπες και... λάσπη

Οι αδιαμφισβήτητες διαχρονικές ευθύνες για τα οικιστικά εγκλήματα, τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος και η πλήρης αδιαφορία για τις ζωές των κατοίκων στον βωμό του κέρδους και της στρεβλής ανάπτυξης υπάρχουν και αποτυπώνονται ακόμα και στους «νόμους- παράθυρα συμφερόντων» πολλών δεκαετιών.

Δεν είναι δυνατόν να τις ανακαλύπτουμε μόνο όταν θρηνούμε υποκριτικά και εκ των υστέρων θύματα φυσικών καταστροφών και μάλιστα με συγκεκριμένες κομματικές στοχεύσεις. Οι καταστροφές είναι βέβαιο ότι θα είχαν περιοριστεί αν οι χείμαρροι και τα ποτάμια δεν ήταν μπαζωμένα, αν οι δασικές εκτάσεις ήταν καθορισμένες, αν οι οικιστικές και λατομικές αυθαιρεσίες δεν εμπόδιζαν τη διαφυγή, αν οι διοικητικοί υπεύθυνοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.

Προφανώς η δικαιοσύνη οφείλει λοιπόν να αναζητήσει ευθύνες και να τιμωρήσει τους όποιους ενόχους στην προδιαγεγραμμένη πορεία της καταστροφής τόσο στη Μάνδρα όπως και στο Μάτι, αλλά και στον τρόπο που λειτούργησαν οι αρμόδιοι την ώρα της πλημμύρας και της πυρκαγιάς. Αυτό όμως είναι πολύ διαφορετικό από την ενορχηστρωμένη ενοχοποίηση προσώπων αποκλειστικά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας.​

* μέχρι αυτή τη στιγμή η περιφερειάρχης δεν είχε λάβει καμία κλήση για ανομωτί κατάθεση.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΒΟΥΛΗ
Live η συζήτηση των μέτρων για το Μάτι στην Ολομέλεια
Με τους εισηγητές των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης των πληγέντων στο Μάτι.
Live η συζήτηση των μέτρων για το Μάτι στην Ολομέλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν ξεχνούν το Μάτι
Παρουσία του πρωθυπουργού τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τα 102 θύματα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι ● Στη δημοσιότητα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πρώτες παρεμβάσεις στις πληγείσες περιοχές.
Δεν ξεχνούν το Μάτι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2007-2014: να τι έλεγαν τότε για τις κυβερνήσεις και τα έργα τους
Τις έχουμε παρεξηγήσει τελικά τις εφημερίδες των μεγαλοεπιχειρηματιών που εδώ και τέσσερα χρόνια επιτίθενται σκληρά στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
2007-2014: να τι έλεγαν τότε για τις κυβερνήσεις και τα έργα τους
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Μάνδρα και Μάτι έριξαν βαριά σκιά στις εκλογές
Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ επηρέασε και τα αποτελέσματα της Περιφέρειας σε σύγκριση με τα ποσοστά που έλαβε το 2014 η Ρένα Δούρου, τότε που δόθηκε και το πρώτο μήνυμα επικράτησης του κόμματος.
Μάνδρα και Μάτι έριξαν βαριά σκιά στις εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφορμή για τυμβωρυχία
Η Νέα Δημοκρατία και τα παπαγαλάκια της έκαναν σημαία του προεκλογικού τους αγώνα την έρευνα του Αλέξη Παπαχελά για την τραγωδία στο Μάτι που πρόβαλε την περασμένη Πέμπτη ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.
Αφορμή για τυμβωρυχία
ΒΟΥΛΗ
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο
Η υπόθεση του πρακτορείου Διανομής Τύπου «Αργος» και του τρόπου που αντιμετωπίζει η Επ. Ανταγωνισμού τη μονοπωλιακή του θέση απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής...
Εξι χρόνια έρευνα για το καρτέλ στον Τύπο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας