• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκλεισε στο 5,5% η ψαλίδα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ

 • A-
 • A+

Στις 5,5 μονάδες καταγράφει την ψαλίδα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ η σημερινή δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφ.Συν.», η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 24,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 19%, ενώ ενδεικτικά υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη έρευνα της Prorata, η οποία βέβαια πραγματοποιήθηκε με διαφορετική μεθοδολογία και μετρούσε ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κομμάτων, η διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εντοπιζόταν στις 8 μονάδες.

Στην τρίτη θέση καταγράφεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%, η ναζιστική οργάνωση στο 6% και το ΚΚΕ στο 4,5%.

Με ποσοστό κάτω του 3% καταγράφονται το Ποτάμι (2%), η Ενωση Κεντρώων (1,5%) και οι ΑΝ.ΕΛΛ. (1%), ενώ στο 1,5% καταγράφονται η ΛΑ.Ε. και η Ελληνική Λύση.

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποδεικνύεται κομβική, καθώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, πιστεύοντας σε ποσοστό 74% ότι οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις. Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πολύ σημαντικά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, ωστόσο καταγράφεται μια ισχυρή αμφιβολία για το κατά πόσο θα εφαρμοστούν.

Ειδικά για το φλέγον ζήτημα των ημερών, αυτό της μη περικοπής των συντάξεων, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί την ακύρωση του μέτρου απαραίτητη, εκτιμώντας την σε κλίμακα 1-5 ως απολύτως σημαντική κατά 68%. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι αν πράγματι θα ακυρωθεί.

Σε αυτό το προεκλογικό κλίμα λοιπόν, καταγράφεται ότι το 58% επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στους επόμενους 6 μήνες, έναντι 38% που απαντά αρνητικά. Από όσους δηλώνουν πιθανό να ψηφίσουν Ν.Δ. το 85% θέλει πρόωρες εκλογές, ενώ από όσους δηλώνουν πιθανό να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 66% απαντά αρνητικά στο ερώτημα για πρόωρες εκλογές.

Στιγμιαία ελπίδα και φόβος ματαίωσης

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη*

Πώς αντιδρά απέναντί σου ένας ψηφοφόρος που συμφωνεί σχεδόν με όλα όσα λες, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορείς να τα υλοποιήσεις; Είναι το ερώτημα που προφανώς ταλανίζει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, διαβάζοντας τα ευρήματα μιας έρευνας που αποτυπώνει μεν υψηλά ποσοστά συμφωνίας με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, παράλληλα όμως με υψηλά ποσοστά δυσπιστίας για την πιθανότητα αυτές οι εξαγγελίες να υλοποιηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιθανότητα υλοποίησης μέτρων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή η επέκταση του προγράμματος επιδότησης ενοικίου, κρίνεται έως πολύ χαμηλή ακόμη και από το 45%-50% των ψηφοφόρων εκείνων που δηλώνουν υψηλή πιθανότητα ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ακόμη περισσότερους (60%) από όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αρέσουν, αλλά δεν είναι πειστικές. Πώς θα ισορροπήσει η ζυγαριά μεταξύ στιγμιαίας ελπίδας και φόβου ματαίωσης στην κάλπη;

Η πρώτη μέτρηση της διαφαινόμενης προεκλογικής περιόδου καταγράφει ισχυρά ποσοστά ελπίδας μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015, η συσπείρωση των οποίων είναι ελαφρώς υψηλότερη από αυτήν των μετρήσεων των αρχών του καλοκαιριού με συνέπεια η διαφορά στα επίπεδα δυνητικής εκλογικής επιρροής της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται ελαφρώς. Είναι μια ακόμη «καλή στιγμή» του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογη αυτής που αποτυπώθηκε σε μετρήσεις δυνητικής εκλογικής επιρροής του Ιανουαρίου 2017 και 2018, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση διανομής του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» στα τέλη των δύο τελευταίων ετών.

Η προοπτική βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών δημιουργεί ελπίδα, η οποία και ανακόπτει τις διαρροές προς άλλα κόμματα. Ομως δημιουργεί και προσδοκίες, η διάψευση των οποίων αποτελεί τον κρυμμένο κίνδυνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια ματαίωση θα ανοίξει διάπλατα τις πύλες της εξόδου από την επιλογή του 2015, όχι κατ’ ανάγκην προς τη Ν.Δ. που δείχνει αδύναμη να προσεγγίσει περαιτέρω ψηφοφόρους, αλλά προς κόμματα του Κέντρου που δείχνουν να αποκτούν εκ νέου μια δυναμική και, κυρίως, προς την αποχή από την εκλογική διαδικασία.

* Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επιστημονικός Διευθυντής Prorata

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
 
ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56).
ΕΙΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών.
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: Σύνολο επικράτειας.
ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την από κοινού κατανομή των μεταβλητών φύλο και ηλικία.
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 11-12 Σεπτεμβρίου 2018.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ: 2 επόπτες και 32 ερευνητές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Στην τελική ευθεία
Σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από την έρευνα της Prorata, η οποία είναι η πρώτη που δημοσιεύεται -στην εφημερίδα μας- μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και καταγράφει τον αντίκτυπό τους στην...
Στην τελική ευθεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενίσχυση του δικομματισμού
Ενίσχυση της εκλογικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων -ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.- καταγράφεται σε μια περίοδο κατά την οποία η διαπραγμάτευση μοιάζει να καρκινοβατεί, με τους δανειστές να ασκούν πιέσεις για νέα μέτρα...
Ενίσχυση του δικομματισμού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω...
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PRORATA ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Μαζική έξοδος των ψηφοφόρων από την εκλογική διαδικασία και έντονα συναισθήματα φόβου και θυμού. Βουβή, αλλά μάλλον οριστική αποχώρηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ,...
Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
Δυσφορία των πολιτών καταγράφει η έρευνα της ProRata. Αν και διαφωνούν για τη σύνθεσή της, οι πολίτες φαίνεται να προτιμούν μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, παρά προσφυγή στις κάλπες. Θεωρούν ότι η...
Έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.»: Οικουμενική, όχι πρόωρες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ονειρο ήταν η αυτοδυναμία και... πάει
Η ομολογία υποχώρησης της απήχησης της Ν.Δ. από τον πρωθυπουργό που έριξε τον εκλογικό πήχη του κόμματός του και οι αντιφάσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετριάσει τον αντίκτυπό της.
Ονειρο ήταν η αυτοδυναμία και... πάει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας