Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στον εισαγγελέα τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον εισαγγελέα τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων

  • A-
  • A+

Στα χέρια των εισαγγελέων και όχι στο αρχείο βρίσκεται ξανά η αμαρτωλή υπόθεση των κομματικών θαλασσοδανείων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν 60 στελέχη της Εθνικής και της πρώην Αγροτικής Τράπεζας να καταθέσουν ανωμοτί ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργήματος, σχετικά με το θέμα των επισφαλών δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα των εισαγγελικών αρχών οδήγησε στην κλήση των 60 αυτών τραπεζικών στελεχών, όπως και στην κλήση των 3 τότε οικονομικών υπευθύνων των κομμάτων. Οι μεν πρώτοι θα καταθέσουν σε ό,τι αφορά το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι δεύτεροι για ηθική αυτουργία σε απιστία.

Η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο το 2017 όταν με απόφαση όλων των κομμάτων πλην της Ν.Δ. διαβιβάστηκε η πρόταση της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής να σταλεί το πόρισμα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνήσει τις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν αδικήματα.

Οι ελεγχόμενες από τη δικαιοσύνη δανειοδοτήσεις αφορούν δανειακές συμβάσεις (2000-2011), πολλές εκ των οποίων κρίνονται επισφαλείς. Κατά κύριο λόγο θα ελεγχθούν τα δεκάδες (πάνω από 300) εκατ. ευρώ που δόθηκαν στα δύο κόμματα με μοναδική εγγύηση τη μελλοντική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων που έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 2020. Η συγκεκριμένη τακτική χαρακτηρίζεται από τους πραγματογνώμονες ως «παγκοσμίως μοναδική τακτική», αφού το εχέγγυο «δεν υπάρχει στον παρόντα χρόνο» και «αναμένεται να υπάρξει σε μέλλοντα χρόνο».

Στο μεταξύ έχει προηγηθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδίκασε την αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ν.Δ. Η τράπεζα δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε δέσμευση των λογαριασμών, ενώ στο μεταξύ είναι πιθανό η Ν.Δ. να υποβάλει έφεση. Το 2016, η Τράπεζα Πειραιώς και βασικός «κληρονόμος» των κομματικών δανείων της Αγροτικής, ενώ είχε καταγγείλει τα δάνεια της Ν.Δ. δεν είχε προχωρήσει σε έκδοση διαταγής πληρωμής και αντίθετα με ό,τι κάνει για τους άλλους απλούς πελάτες της, είχε απλά αφήσει το χρόνο να... κυλίσει καταθέτοντας αγωγή, η οποία εκδικάστηκε τελικά το 2018.

Ο τομεάρχης οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας (σε αντίθεση με τον Αδ. Γεωργιάδη) δήλωσε προ ημερών ότι πρέπει να εξυπηρετηθούν κανονικά τα κομματικά δάνεια και ότι το κόμμα δεν είχε παραλάβει την απόφαση του πρωτοδικείου. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει επίσημη δήλωση από τη Ν.Δ..

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ανέρχονται μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς στο ποσόν των 240 εκατ. ευρώ (χωρίς τους τόκους) όπως είχε αποκαλύψει στη Βουλή ο αν. διευθύνων σύμβουλός της τράπεζας, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσόν ήταν «κληρονομιά» από την Αγροτική Τράπεζα. Για το δάνειο του ΚΚΕ είχε πει ότι ήταν εξυπηρετούμενο, ενώ το δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποπληρωθεί κανονικά.

Η τροπολογία

Θυμίζουμε εδώ ότι στις 4/4/2013, επί κυβέρνησης Α. Σαμαρά και Γ. Στουρνάρα, με «ξαφνική» τροπολογία τριών βουλευτών που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. εξαιρέθηκαν όλων των ενδεχόμενων ποινικών τους ευθυνών τα τραπεζικά στελέχη που εισηγούνται, αποφασίζουν και χορηγούν δάνεια σε νομικά πρόσωπα είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου εφόσον... τηρήθηκαν οι κανονιστικές διατάξεις της ΤτΕ.

Στο μεταξύ, το 2018, με τροπολογία εντάχτηκαν και οι δικαιούχοι (πολιτικά κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων, υποψήφιοι ή /και αιρετοί αντιπρόσωποι της Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) στο αρ. 7 του Ν. 3023/2002, όπου ορίζεται ένα ποσό 50% της κρατικής χρηματοδότησης ως ακατάσχετο.

Κατά συνέπεια είναι στη «διακριτική» ευχέρεια των δύο κομμάτων το να αποπληρώνουν τις δόσεις και τους τόκους των δανείων από το σύνολο ή μέρος των κρατικών επιδοτήσεων. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει το 2016 ότι: «Θέλουμε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης να αποπληρώνει το χρέος», όμως σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της Ν.Δ. όπως αναρτώνται στη Διαύγεια αυτό δεν ισχύει.

● Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κατήγγειλε «επιχείρηση συκοφάντησής του από γνωστά ΜΜΕ», κρατικά και ιδιωτικά, που -όπως σημείωσε «σε διατεταγμένη υπηρεσία στηρίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και που στόχο έχουν να τσουβαλιαστεί το ΚΚΕ με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τα δάνειά τους». Και συμπληρώνει, επισημαίνοντας ότι «το KKE δεν έχει καμία σχέση με υπέρογκα και “επισφαλή” δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τράπεζες».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα δάνεια χωρίς προθεσμίες και οι δανειολήπτες
Οι ισχυρισμοί του Γ. Πάσχα, στενού συνεργάτη του Γ. Στουρνάρα σε σχέση με τη χθεσινή μας αποκάλυψη, ότι τα 800.000 ευρώ που δεν αποπλήρωσε, δεν ήταν δάνειο αλλά μπόνους, δεν έπεισαν αφού του ασκήθηκε δίωξη ενώ...
Τα δάνεια χωρίς προθεσμίες και οι δανειολήπτες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σπάνε τα «αποστήματα» για τα θαλασσοδάνεια
Πώς ανασύρθηκε από το αρχείο μια υπόθεση που η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είχε «θάψει» το 2013 με τροπολογία που αμνήστευε τα στελέχη των τραπεζών. Τι κρύβουν η σιωπή της Ν.Δ. και οι μισές αλήθειες του ΠΑΣΟΚ
Σπάνε τα «αποστήματα» για τα θαλασσοδάνεια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τα δάνεια των κομμάτων στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης
Εξήντα στελέχη της Εθνικής τράπεζας και της πρώην Αγροτικής καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργήματος, σχετικά με το θέμα των...
Τα δάνεια των κομμάτων στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λάθη, παρερμηνείες και σκόπιμες διαστρεβλώσεις
Πολλά γράφτηκαν, πολλά ακούστηκαν για τη νόμιμη χορήγηση της 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία κατά το δοκούν παρερμηνεύτηκε ως... αποφυλάκιση. Η «Εφ.Συν.» λύνει μερικές παρεξηγήσεις... Ο...
Λάθη, παρερμηνείες και σκόπιμες διαστρεβλώσεις
ΒΟΥΛΗ
Συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων & των ΜΜΕ [LIVE]
Η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες ξεκινά το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή σε μία συνεδρίαση που αναμένεται με...
Συζήτηση στη Βουλή για τα δάνεια των κομμάτων & των ΜΜΕ [LIVE]
ΒΟΥΛΗ
Στην Ολομέλεια το πόρισμα για τα δάνεια σε κόμματα & ΜΜΕ
Αίτημα για να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερεύνησε τη νομιμότητα των δανειοδοτήσεων κομμάτων και ΜΜΕ από τράπεζες, κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το οποίο...
Στην Ολομέλεια το πόρισμα για τα δάνεια σε κόμματα & ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας