Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο «κάδρο» και οι γιατροί για τη δήθεν αναπηρία

Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, καλείται να διερευνήσει, την τυχόν διάπραξη αδικημάτων για τα έγγραφα που οδήγησαν στην προσωρινή αποφυλάκιση του Αρη Φλώρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «κάδρο» και οι γιατροί για τη δήθεν αναπηρία

  • A-
  • A+

Στις φυλακές Χαλκίδας επιστρέφει σήμερα ο επιχειρηματίας Αρης Φλώρος, προκειμένου να συνεχίσει την έκτιση της ποινής κάθειρξης των 21 ετών που του έχει επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο για τη σκανδαλώδη υπόθεση των εταιρειών παροχής ρεύματος Energa - Hellas Power, μετά την ακύρωση του βουλεύματος με το οποίο είχε αποφυλακιστεί.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας μαζί με την επιστροφή στο κελί του έρχεται πλέον αντιμέτωπος με ακόμα μία «βαρβάτη» υπόθεση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα έχει ποινική εξέλιξη, με αφετηρία την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς. Η ακύρωση του βουλεύματος αποφυλάκισης από το Δικαστικό Συμβούλιο της Χαλκίδας άνοιξε ένα καινούργιο δικαστικό κεφάλαιο, με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, βάσει της οποίας η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, καλείται να διερευνήσει την τυχόν διάπραξη αδικημάτων, τοποθετώντας στο «κάδρο» της έρευνας και τους γιατρούς που πιστοποίησαν τη δήθεν αναπηρία 70% στον κατηγορούμενο Αρη Φλώρο.

Ετσι η έρευνα που είχε διατάξει εξαρχής ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου, μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με διερευνώμενα τα αδικήματα της «έκδοσης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδούς αναφοράς στην Αρχή» (σ.σ.: προσκομίστηκαν στο δικαστικό συμβούλιο Χαλκίδας), «ενεργητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του Αρη Φλώρου και για «παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος των γιατρών.

Το σκεπτικό της ακύρωσης του βουλεύματος που διατύπωσαν οι δικαστές, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, και ενώ ο Αρης Φλώρος είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, αποτελεί την πλήρη υιοθέτηση των εισηγήσεων του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ευβοίας, Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος αναφέρει πως τα «έγγραφα που διαβιβάστηκαν από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός ενισχύουν την προκαταρκτική εξέταση, την οποία διέταξε ο Δημήτρης Προκοπίου, και αποτελούν ισχυρές ενδείξεις περί πλαστότητας του πιστοποιητικού και ψευδούς ποσοστού αναπηρίας».

Τα έγγραφα του νοσοκομείου διαβιβάστηκαν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημ. Προκοπίου, ο οποίος είχε διατάξει την πρώτη έρευνα σε βάρος του Φλώρου, και εκείνος τα διαβίβασε στην Εισαγγελία Εφετών.

Aπειλούσε με εξώδικα δημοσιογράφους

Πώς ένας νεαρός επιχειρηματίας με σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου έχουν πρόσβαση οι αστοί, καταφέρνει την τελευταία 5ετία να ταράζει τη δικαστική επικαιρότητα με σκανδαλώδη τρόπο; Ο 39χρονος σήμερα Αριστείδης Φλώρος μπήκε στην επιχειρηματική δράση σε πολύ νεαρή ηλικία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Λονδίνο. Εχοντας στο πλευρό του τον πατέρα του, κατέγραψε μία ανοδική πορεία στον χώρο, η οποία σταμάτησε με την εμπλοκή του στην υπόθεση της μεγάλης υπεξαίρεσης των υπευθύνων των εταιρειών παροχής ρεύματος από το ελληνικό Δημόσιο, την ώρα μάλιστα που η χώρα αναγκαζόταν να επωμιστεί σκληρά οικονομικά μέτρα. Το κατηγορητήριο αναφέρεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε ξέπλυμα χρημάτων μέσω της γνωστής οδού των off shore εταιρειών...

Ο Αρης Φλώρος -αλλά και ο βασικός συγκατηγορούμενός του Βασίλης Μηλιώνης- ισχυρίστηκε πως, όταν άρχισε η παράνομη δράση, η εταιρεία δεν βρισκόταν πλέον στην κατοχή του, αλλά είχε μεταβιβαστεί στον επιχειρηματικό όμιλο. Δεν έπεισε τους δικαστές. Καταδικάστηκε για την υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και λαθρεμπορία. Κινδύνευε με ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 χρόνων. Ομως, τα δύο ελαφρυντικά που κέρδισε «έριξαν» τελικά την ποινή του σε κάθειρξη 21 χρόνων.

Οι δικαστές αναγνώρισαν στον επιχειρηματία τον πρότερο έντιμο βίο και την ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη του, διότι θέλει να επιστρέψει 103 εκατομμύρια ευρώ στο Δημόσιο, άσχετα με το γεγονός ότι τα χρήματα είναι δεσμευμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ο νόμος προβλέπει ότι δεν μπορούν να αποδεσμευτούν πριν από την αμετάκλητη καταδίκη.

Ο νεαρός επιχειρηματίας, η πρώην γραμματέας του και ο σύζυγός της δεν κατάφεραν να κερδίσουν αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, ενώ για τους υπόλοιπους εννέα καταδικασθέντες το δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή τους, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους. Ο κατηγορούμενος, μετά το «όχι» των δικαστών για αναστολή της ποινής, προσέφυγε δύο φορές στο Πενταμελές Εφετείο, προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη αναστολή, για να εισπράξει διαδοχικές απορρίψεις των αιτημάτων του. Ετσι, στα μέσα του Αυγούστου, μετά από προσφυγή του αυτή τη φορά στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, πετυχαίνει την υφ’ όρον απόλυσή του, προσκομίζοντας την επίμαχη βεβαίωση του ΚΕΠΑ, η οποία πιστοποιεί ότι ο 39χρονος έγκλειστος επιχειρηματίας έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Η είδηση αποφυλάκισής του προκαλεί θύελλα αντιδράσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων και, όταν οι περιβόητες βεβαιώσεις των γιατρών διαρρέουν στη δημοσιότητα, αποδεικνύεται ότι... κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος στέλνει στον Τύπο απάντηση, στην οποία διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την... αναπηρία του και για το κατακερματισμένο τεκμήριο αθωότητάς του και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δίνει εντολή για το ενδεχόμενο έφεσης κατά του βουλεύματος αποφυλάκισης. Στην παραγγελία του ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός οδηγείται «εν όψει του ότι το ιατρικό πιστοποιητικό αναπηρίας στο οποίο στηρίχθηκε η θετική κρίση του συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας είναι προδήλως αόριστο, ασαφές και ως εκ τούτου ατεκμηρίωτο ως προς τη συνδρομή του διαλαμβανόμενου ποσοστού αναπηρίας 70%. Και αυτό γιατί δεν προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες παθήσεις και το σχετικό ποσοστό αναπηρίας, αλλά σημειώνεται απλώς ότι το 35% οφείλεται σε ψυχιατρική πάθηση».

Μέχρι λίγο πριν από την προσαγωγή του, το βράδυ της Παρασκευής, στη ΓΑΔΑ, ο Αρης Φλώρος, καταδικασμένος με πολυετείς καθείρξεις για την υπόθεση της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου και για υπόθεση ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δικηγόρου -και εσχάτως ερευνώμενος για δωροδοκία και χρήση πλαστών βεβαιώσεων-, απειλούσε με εξώδικα δημοσιογράφους για τα τερατουργήματα που του γράφουν!

  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ακουμπά» Μητσοτάκη το σκάνδαλο Φλώρου;
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γιος της αδελφής του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κατερίνας, φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα, να εμπλέκεται στη σύσταση υπεράκτιων εταιρειών για λογαριασμό του Αρ. Φλώρου
«Ακουμπά» Μητσοτάκη το σκάνδαλο Φλώρου;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όλοι γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από την υπόθεση Φλώρου»
Συνεχείς οι αποκαλύψεις για την υπόθεση αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου. Η γνωμάτευση με την οποία ο καταδικασθείς σε 21 χρόνια κάθειρξη διαγνώστηκε με ποσοστό αναπηρίας 70% ανήκει σε άλλο άτομο.
«Όλοι γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από την υπόθεση Φλώρου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφεύρεση της Ράικου ο “Ρασπούτιν”»
Τη δική του εκδοχή σε όσα του καταλογίζει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, παρουσίασε με χθεσινή δήλωσή του ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
«Εφεύρεση της Ράικου ο “Ρασπούτιν”»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Την αποφυλάκισή του ζητά ο πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ, Γ. Αντωνόπουλος
Αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσε χθες ο πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ, Γιώργος Αντωνόπουλος, ο οποίος πριν από λίγα εικοσιτετράωρα απολογήθηκε συμπληρωματικά στον εφέτη ειδικό ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλο που διερευνά...
Την αποφυλάκισή του ζητά ο πρώην δικηγόρος του ΛΑΓΗΕ, Γ. Αντωνόπουλος
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ποιοι καλούνται ως ύποπτοι
Εξι γιατροί βρίσκονται ανάμεσα στους υπόπτους που ελέγχονται από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα στην υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας που χορηγήθηκαν...
Ποιοι καλούνται ως ύποπτοι
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κλήσεις 15 υπόπτων για τα πλαστά πιστοποιητικά του Αρη Φλώρου
Δεκαπέντε άτομα, τα οποία φέρονται να έχουν εμπλοκή στα πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά που χρησιμοποίησε για την αποφυλάκισή του το περασμένο καλοκαίρι ο 39χρονος επιχειρηματίας Αρης Φλώρος, καλούνται με την...
Κλήσεις 15 υπόπτων για τα πλαστά πιστοποιητικά του Αρη Φλώρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας