• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 28.6°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  48%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 25.7°C
  4 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.4°C
  4 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.2°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  94%
EYROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας απολογισμός για τον Νίκο Τόσκα

 • A-
 • A+

Η καταστροφική φωτιά στην Ανατολική Αττική σημάδεψε τις καρδιές όλων των Ελλήνων. Κυρίως η εκατόμβη των νεκρών, καθώς όλα τα άλλα μπορούν να αποκατασταθούν. Κι είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι πάνω σε αυτή τη βιβλική καταστροφή επιχειρήθηκε να στηθεί μια πολιτική εκμετάλλευση η οποία δεν σεβάστηκε τους νεκρούς αλλά ούτε και τους ζωντανούς.

Το παιχνίδι της αναζήτησης των πολιτικών ευθυνών πολύ γρήγορα αποδείχτηκε βέβαια ότι ήταν στημένο, καθώς εκείνοι που ζήτησαν από την πρώτη ημέρα τον «αποκεφαλισμό» του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα, μόλις εκείνος παραιτήθηκε, στράφηκαν αμέσως προς τον πρωθυπουργό και ολόκληρη την κυβέρνηση.

Κι όλα αυτά πριν σχεδόν αρχίσει η διαδικασία απόδοσης ευθυνών από τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας.

Για το πρόσωπο του Νίκου Τόσκα θεωρώ ηθική υποχρέωσή μου να γράψω λίγα λόγια γιατί θεωρώ τελείως άδικο η πολιτική του διαδρομή να συνδέεται από ορισμένους αποκλειστικά και μόνο με το γεγονός της φονικής φωτιάς στο Μάτι!

Ο Νίκος Τόσκας, κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση πολιτικού, όσο πολιτικό μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς, αφού ο ίδιος ουδέποτε δέχτηκε για τον εαυτό του άλλη ιδιότητα από αυτή του πατριώτη στρατιωτικού που μοναδική του φιλοδοξία ήταν και είναι η προσφορά στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό αρκούμαι να σταχυολογήσω απολογιστικά την πορεία του, αναφερόμενος στους παρακάτω σταθμούς της από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

α. Στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, στην κορύφωσή του με την ανάληψη των καθηκόντων του τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν σύστησε μια κλειστή ομάδα με την οποία κατασκευάστηκαν τα πέντε hotspots στα νησιά του Αν. Αιγαίου σε μηδενικό χρόνο, με τη συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Υγείας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Οικονομικών. Την εκκένωση της Ειδομένης χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, με την έγκαιρη δημιουργία υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

β. Στη διαχείριση των αγροτικών κινητοποιήσεων σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο, με την άμεση συνεργασία του ίδιου με τις ηγεσίες των αγροτών, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά πορείες αγροτών με τη χρήση και αγροτικών μηχανημάτων στην πλατεία Συντάγματος χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη ζωή της πόλης, με τον σωστό σχεδιασμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς!

γ. Στη σωστή-δημοκρατική διαχείριση όλων των μεγάλων πολιτικών κινητοποιήσεων, με τη σωστή σχεδίαση των επιχειρησιακών ενεργειών.

δ. Στην πραγματοποίηση μεγάλων επιτυχιών σε αστυνομικές δράσεις (σύλληψη Πόλας Ρούπα, κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων εμπόρων ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.).

ε. Στη δημιουργία της νέας σχολής του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κοζάνη, η οποία παρέχει πολλές δυνατότητες εκπαίδευσης στους νέους πυροσβέστες!

στ. Στο άνοιγμα των φακέλων και των αρχείων της Ασφάλειας, καθώς και στον σχεδιασμό δημιουργίας κεντρικού Αρχείου για τις πολιτικές διώξεις στη χώρα κατά το παρελθόν, ώστε όλο αυτό το υλικό να είναι ανοικτό στους ιστορικούς επιστήμονες, στους ερευνητές και στον κάθε Ελληνα πολίτη. Βρίσκεται δε σε διαδικασία ολοκλήρωσης όλο το ιστορικό αρχείο της ΕΛ.ΑΣ., στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργεί και το Αρχείο Πολιτικών Διώξεων!

ζ. Στη μεταφορά και διάθεση ενός ελικοπτέρου του Π.Σ. καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου στη Θεσσαλονίκη, για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών σε όλη τη βόρεια Ελλάδα! Η ενέργεια αυτή έχει σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές, καθόσον οι οδικές διακομιδές ασθενών, κυρίως από τη Χαλκιδική τη θερινή περίοδο, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες!

η. Στην έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών τα τελευταία τρία χρόνια ανεξάρτητα από τις αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης.

Δυστυχώς, το τέλος της παραμονής του Ν. Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνδέθηκε με το τραγικό γεγονός της φονικής φωτιάς στο Μάτι!

Είναι όμως άδικο να ταυτιστεί η θητεία του με αυτό το γεγονός και γι’ αυτόν τον λόγο γράφτηκαν τα προαναφερόμενα.

Οσοι τον γνωρίζουν ξέρουν πως είναι άνθρωπος με όλη τη σημασία της λέξης πατριώτης, έντιμος μέχρι βλακείας, πιστός στο καθήκον χωρίς να λογαριάζει το οποιοδήποτε προσωπικό ή πολιτικό κόστος, Ελληνας, αλλά και γκρινιάρης!

Μακάρι να είχαμε και άλλους τέτοιους γκρινιάρηδες!

* Το παρόν άρθρο υπογράφει ειδικός συνεργάτης που γνωρίζει σε λεπτομέρειες τη θητεία του Ν. Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά δεν μπορεί, για επαγγελματικούς λόγους, να υπογράψει με το όνομά του. Τα πλήρη στοιχεία του είναι σε γνώση της εφημερίδας μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας
Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών. Σε πρώτη φάση οι αρμοδιότητες τού κ. Τόσκα περιέρχονται στον υπουργό...
Παραιτήθηκε ο Νίκος Τόσκας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτροπή κύρους για τις πυρκαγιές
Αναλαμβάνει δράση -μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό- η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διερεύνησης, υπό τον καθηγητή Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ, για τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών στο Μάτι, η οποία στη...
Επιτροπή κύρους για τις πυρκαγιές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο κυβερνητικός απολογισμός για τις φωτιές
Σε απολογισμό των δράσεων για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές σε Ανατολική και Δυτική Αττική και με σκοπό την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους προέβη χθες η κυβέρνηση. Πρόκειται για τις...
Ο κυβερνητικός απολογισμός για τις φωτιές
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ζητείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα
Μπορεί να μην υπάρχουν κόμματα και κυβερνήσεις που θα ήθελαν επί των ημερών τους να συμβεί μια καταστροφή σαν αυτή της Ανατολικής Αττικής, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο -το αντίθετο έχει αποδειχτεί- ότι δεν...
Ζητείται σοβαρότητα και υπευθυνότητα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το SMS του «Ελ. Τύπου» κι ο βιασμός της λογικής
Δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση χθες η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» για το αν έχει όντως στα χέρια της το διαβόητο πλέον SMS που υποτίθεται πως στάλθηκε από το μέγαρο Μαξίμου προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά...
Το SMS του «Ελ. Τύπου» κι ο βιασμός της λογικής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι επέβαλε τις αλλαγές στο σύστημα
Τα πρώτα σημάδια ανεπάρκειας του υπάρχοντος συστήματος φάνηκαν το καλοκαίρι του 2015, όταν κορυφώθηκε η προσφυγική κρίση, ενώ στο επόμενο διάστημα εδραιώθηκε η πεποίθηση περί ριζικών αλλαγών στον μηχανισμό ● Η...
Τι επέβαλε τις αλλαγές στο σύστημα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας