Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τίτο, Στάλιν και «Μακεδονικό»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τίτο, Στάλιν και «Μακεδονικό»

  • A-
  • A+

Με το «Μακεδονικό» στο επίκεντρο, θα πραγματοποιηθεί η διημερίδα της ΕΔΙΑ (Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, στο «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης», στα Λιβάδια Κοτύλης, στην Καστοριά, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Αυγούστου. Η εκδήλωση περιστρέφεται γύρω από τη ρήξη Τίτο-Στάλιν, διερευνώντας, 70 χρόνια μετά, κρίσιμα ιστορικά ζητήματα της περιόδου και τον αντίκτυπό τους στα ελληνικά πράγματα.

Στις 28 Ιουνίου 1948 οι χώρες-μέλη (Κ.Κ. της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας) της Κομινφόρμ (Γραφείο Πληροφοριών των Κομμ. και Εργ. Κομμάτων) απέπεμψαν τη Γιουγκοσλαβία από τους κόλπους της με αιτιολογία την αναρρίχηση «εθνικιστικών στοιχείων» στην ηγεσία του γιουγκοσλαβικού κόμματος.

Στην πραγματικότητα, το βασικό διακύβευμα ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την ΕΣΣΔ ήταν η δημιουργία μιας νοτιοσλαβικής ομοσπονδίας, στην αρχή με τη Βουλγαρία, ιδέα που ξεκινώντας η ΕΣΣΔ αντιμετώπιζε θετικά, αργότερα όμως μεταστράφηκε, καθώς αντιλήφθηκε ότι η πρακτική της υλοποίηση εξελισσόταν χωρίς τη συναίνεση της σοβιετικής πλευράς και εξέφραζε περισσότερο... τάσεις ηγεμονισμού του Τίτο στα Βαλκάνια.

Η πιο κρίσιμη συνέπεια της ρήξης ήταν η προσέγγιση της Γιουγκοσλαβίας από τη Δύση. Η πίεση του αποκλεισμού λύγιζε τη βαλκανική χώρα κι έτσι ο Τίτο αποφάσισε να στραφεί οριστικά προς τη Δύση, προβαίνοντας σε χειρονομίες καλής θελήσεως, ώστε να λάβει η χώρα του στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Η ρήξη Τίτο-Στάλιν το 1948 επέδρασε καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού μοιραία είχε αντίκτυπο στην εμπλοκή της Γιουγκοσλαβίας στον εμφύλιο πόλεμο. Η Γιουγκοσλαβία, ως χώρα ταυτόχρονα νοτιοευρωπαϊκή, βαλκανική, παραδουνάβιος και μεσογειακή, είχε ύψιστη γεωστρατηγική σημασία και οι επιπτώσεις της ρήξης ήταν πολύπλευρες και παγκόσμιες, όπως έδειξε η δημιουργία του κινήματος των «Αδεσμεύτων».

Τα σχέδια του Τίτο προέβλεπαν:

Την ίδρυση μιας νοτιοσλαβικής ομοσπονδίας Γιουγκοσλαβίας-Βουλγαρίας, με ένταξη του βουλγαρικού τμήματος της Μακεδονίας στη «Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Απορρόφηση της Αλβανίας και ένταξή της στη νοτιοσλαβική ομοσπονδία. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, το Βελιγράδι θα εκχωρούσε το Κόσοβο στην Αλβανία.

Οι εισηγήσεις

Μια καλύτερη διαπραγμάτευση του ζητήματος των γιουγκοσλαβικών εδαφικών διεκδικήσεων επί της ελληνικής Μακεδονίας, σε περίπτωση νίκης του Δημοκρατικού Στρατού στην Ελλάδα. Ηδη μέσα στους κόλπους του ΝΟΦ (Narodno Osloboditelen Front - Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) υπήρχε μια ισχυρή φιλογιουγκοσλαβική ομάδα (Ηλίας Δημάκης, Μιχάλης Κεραμιτζής, Βαγγέλης Αγιάνης) που προπαγάνδιζε τη γιουγκοσλαβική λύση του «Μακεδονικού» με δικαίωμα αυτοδιάθεσης και συνένωση του «μακεδονικού λαού» εντός της Γιουγκοσλαβίας, σε αντίθεση με την επίσημη θέση του ΚΚΕ που μιλούσε για ισοτιμία του «μακεδονικού λαού» σε μια λαοκρατούμενη Ελλάδα.

Εισηγητές στην πολλή ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα είναι:

  • Ο Φοίβος Οικονομίδης, δρ Ιστορίας Παν/μίου Σορβόνης, δημοσιογράφος-ερευνητής, με θέμα «Ο Στάλιν, ο Τίτο και το ΕΑΜικό κίνημα».
  • Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, με θέμα «1948, η κομβική χρονιά του Εμφυλίου Πολέμου».
  • Η Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός-ερευνήτρια του ΕΚΚΕ, με θέμα «Προκαταλήψεις, αντιπαραθέσεις και διακυβεύματα στο «βουνό» το κρίσιμο 1948» και
  • Ο Ραϋμόνδος Αλβανός, δρ ΑΠΘ-επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, με θέμα «Η μάχη του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948. Κοινωνικές, πολιτικές και δημογραφικές διαστάσεις».

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος-ξενάγηση στον Γράμμο.

Η διημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Γκανάτσιου-Καπετάν Χείμαρρου, υποστράτηγου του ΔΣΕ, ιδρυτικού μέλους της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, που έφυγε πρόσφατα.

ΒΟΥΛΗ
Πρεμιέρα για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»
Την επίσημη έναρξη των εργασιών της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 κήρυξαν χθες από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του Σώματος...
Πρεμιέρα για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναμοχλεύοντας το... ανεπιθύμητο παρελθόν
Η εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου («Τι έμεινε από τους Φακέλους»), με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την καταστροφή τους και συνδιοργανώτρια την «Εφ.Συν.», ανέδειξε τα πραγματικά σύγχρονα ερωτήματα: θέλουμε...
Αναμοχλεύοντας το... ανεπιθύμητο παρελθόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Παπανδρέου «αποθεώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
Υμνοι του Γιώργου Παπανδρέου από το βήμα του 1ου Περιφερειακού Φόρουμ της Θεσσαλονίκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που πάντως τόνισε ότι «πρέπει να απεμπλακεί από κάθε προεκλογική πολιτική εκμετάλλευση».
Ο Παπανδρέου «αποθεώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΒΟΥΛΗ
Ώρα μηδέν για τη συμφωνία των Πρεσπών [LIVE]
Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την εθνική αντιπροσωπεία να βρίσκεται μπροστά σε μέγιστη ιστορική ευθύνη. Το βράδυ αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με την μαραθώνια...
Ώρα μηδέν για τη συμφωνία των Πρεσπών [LIVE]
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Δραγουμάνος των ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ»
​Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας χθες βράδυ στο Παλέ Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100...
«Δραγουμάνος των ΗΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Μαρξ από το Σόχο του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου
Μια πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας Κούνεβα θα προκαλέσει ένα μικρό ξάφνιασμα στους χιλιάδες πολίτες που διέρχονται καθημερινά από το μετρό Συντάγματος: στον χώρο πολλαπλών χρήσεων του μετρό δύο μεγάλα πορτρέτα...
Ο Μαρξ από το Σόχο του 19ου αιώνα στην Αθήνα του 21ου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας