Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
13 κλινικές χάνουν την άδεια για επεμβάσεις TAVI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

13 κλινικές χάνουν την άδεια για επεμβάσεις TAVI

  • A-
  • A+

Τέρμα στο σκάνδαλο των καρδιακών επεμβάσεων διακαθετηριακής/διαδερμικής αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας (γνωστών ως TAVI) φαίνεται ότι βάζει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», με εισήγησή της πριν από λίγες μέρες, η αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) ζητά την άρση της άδειας επεμβάσεων TAVI για 13 νοσοκομεία - πιστοποιημένα κέντρα σε όλη τη χώρα που δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις να τις πραγματοποιούν.

Οι καρδιοχειρουργικές κλινικές που χάνουν την άδειά τους για TAVI είναι οι εξής: 401 ΓΣΝΑ, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Ερρίκος Ντυνάν, Ιασώ General, Ευρωκλινική, Ιατρικό Αθηνών, Κλινική Δραγίνη, ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου, Διαβαλκανικό, Γενική Κλινική, ενώ παύουν οι επεμβάσεις για το Αττικό Νοσοκομείο και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, οι οποίες έγιναν στο παρελθόν χωρίς τα συγκεκριμένα νοσοκομεία να έχουν πάρει πιστοποίηση.

Ποια συνεχίζουν

Συνεχίζουν κανονικά, ως πιστοποιημένα κέντρα τα οποία έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό επεμβάσεων, τα νοσοκομεία: Ωνάσειο, Ιπποκράτειο, Ευαγγελισμός, Υγεία, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Αγιος Λουκάς, Μετροπόλιταν και Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Στα 13 αυτά κέντρα που χάνουν την άδεια, δεσπόζει η καρδιοχειρουργική κλινική του 401 ΓΣΝΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάνδαλο των TAVI αποτελεί δημοσιογραφική αποκάλυψη της «Εφ.Συν.», η οποία διεξάγει από τον προηγούμενο Οκτώβριο μια μεγάλη έρευνα για το θέμα, με αφορμή καταγγελίες στρατιωτικών γιατρών για όσα συνέβαιναν μέσα στην καρδιοχειρουργική κλινική του μεγαλύτερου στρατιωτικού νοσοκομείου της χώρας.

Επειτα από ενδελεχή έρευνα, αποδείξαμε αφενός μεν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των TAVI στην εν λόγω κλινική και το γεγονός ότι έπρεπε ήδη να έχει χάσει την άδειά του λόγω μικρού αριθμού επεμβάσεων, αφετέρου δε αναδείξαμε -και αυτό είναι το σημαντικότερο- το γεγονός πως περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα για TAVI στην Ελλάδα έπρεπε να έχουν χάσει την άδειά τους, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία.

Οπως αποδείχτηκε, επίσης, από την έρευνα της «Εφ.Συν.», δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος μέχρι πρόσφατα από τον αρμόδιο φορέα του υπουργείου Υγείας -το ΚΕΣΥ δηλαδή- στις λεγόμενες «Ομάδες Καρδιάς» νοσοκομείων (που είναι αρμόδιες βάσει του νόμου να διεξάγει τις TAVI), πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να παραβιάζεται κατάφωρα η νομοθεσία, ενώ υπήρχε κίνδυνος και για τις ζωές των ασθενών.

Υπενθυμίζεται ότι οι TAVI είναι ειδικού τύπου επεμβάσεις και χρειάζονται μετεκπαίδευση για αρκετό χρονικό διάστημα σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού. Οπως αποκαλύψαμε, στην περίπτωση του 401 ΓΣΝΑ, η μετεκπαίδευση της Ομάδας Καρδιάς του νοσοκομείου ήταν ένα διήμερο ενημερωτικού χαρακτήρα στη Γαλλία, το οποίο διοργανώθηκε από εταιρεία που εμπορεύεται τις βαλβίδες αυτές!

Παράλληλα, η «Εφ.Συν.» λίγο καιρό πριν, είχε δημοσιεύσει το προσχέδιο του νέου νόμου που απεργαζόταν το ΚΕΣΥ για τις TAVI και στο οποίο υπήρχε ρητή παραδοχή πως κουμάντο στις επεμβάσεις αυτές έκαναν τα ίδια τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι εταιρείες εμπορίας των TAVI.

Το σκάνδαλο έγκειται στο γεγονός ότι αφενός μεν οι επεμβάσεις αυτές αφορούν ασθενείς με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό -συνεπώς η ειδική εκπαίδευση του προσωπικού είναι εξόχως απαραίτητη-, αφετέρου δε στο γεγονός πως οι επεμβάσεις αυτές είναι πανάκριβες -ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ και μπορεί, ανάλογα με τις επιπλοκές, να φτάσουν τις 60 και 70 χιλιάδες ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως με την υπόθεση των TAVI ασχολείται, κατόπιν των δημοσιευμάτων μας, η Στρατιωτική Δικαιοσύνη (ελέω 401 ΓΣΝΑ) αλλά και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, το οποίο πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε τον έλεγχό του στο 401 ΓΣΝΑ.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟΥ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

«Το υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα»

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, γνωρίζοντας πως το θέμα αποτελεί πεδίο -εδώ και μήνες- δημοσιογραφικής έρευνας της «Εφ.Συν.», μας είπε τα εξής:

«Με την εισήγηση του προέδρου του ΚΕΣΥ, δρομολογείται, με βάση τις πρόσφατες κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας, μια πρώτη ουσιαστική παρέμβαση ελέγχου της λειτουργίας των Κέντρων Διαδερμικής Αντικατάστασης Αορτικής Βαλβίδας (TAVI). Σύμφωνα με την εισήγηση, στα Κέντρα που δεν πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας, ανακαλείται άμεσα η άδεια τους και αναστέλλεται η εκτέλεση των επεμβατικών πράξεων αυτού του τύπου.

Η Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας είναι μια καινοτόμα και αποτελεσματική πρακτική στον τομέα της επεμβατικής καρδιολογίας, που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι, πολιτεία, θεσμικά επιστημονικά όργανα, ιατρική κοινότητα, να συνεργαστούμε για να τηρούνται οι διεθνώς αποδεκτές κατευθυντήριες οδηγίες για την εκπαίδευση και πιστοποίηση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, καθώς και για την αυστηρή τήρηση των βέλτιστων προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων που τις πραγματοποιούν. Βασικό μέλημα πρέπει να είναι όχι φυσικά η αποφυγή μιας δαπανηρής επέμβασης, αλλά η ασφάλεια του ασθενή και η αξιόπιστη φροντίδα του.

Προέχει η ιατρική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα και το αναμενόμενο κλινικό όφελος, αλλά και η αναγκαία εξειδίκευση των Κέντρων που πρέπει να πιστοποιείται με βάση ένα κρίσιμο όριο επεμβατικών πράξεων κάθε χρόνο και δείκτες καλής έκβασης των περιστατικών. Αυτό που επίσης έχει μεγάλη σημασία, είναι η γρήγορη αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου (Ενιαία Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας - ΕΚΑΠΥ) για την κεντρική διαπραγμάτευση με τις προμηθεύτριες εταιρείες, διασφαλίζοντας και την ποιότητα των υλικών και το δημόσιο συμφέρον.

Το ΚΕΣΥ και ο πρόεδρός του, με την εισήγησή τους, εναρμονίζονται με τις προτεραιότητες και οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο, τόσο στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ιατρικής εκπαίδευσης όσο και στην άσκηση του προβλεπόμενου ελεγκτικού ρόλου σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα των ΤAVI και την αυστηρή τήρηση των standars ασφαλείας για τη διενέργεια τους».

  

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Fake news» η απόλυση νοσηλεύτριας για ανάρτηση κατά Πολάκη 
Μία περίεργη είδηση έκανε τον γύρο του διαδικτύου από το μεσημέρι της Τετάρτης προκαλώντας πολλά δημοσιεύματα εις βάρος του Π. Πολάκη. Πίσω από την «πληροφορία» βρίσκεται ένας γιατρός, πολιτευτής της Νέας...
«Fake news» η απόλυση νοσηλεύτριας για ανάρτηση κατά Πολάκη 
ΒΟΥΛΗ
Τώρα «ξύπνησαν» για την Καρδιοχειρουργική του 401
Με μια ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Υγείας, χθες, η Ν.Δ.- η οποία δεν είχε εκδώσει ούτε μία ανακοίνωση επί έξι μήνες που η «Εφ.Συν.» διενεργεί και δημοσιεύει την έρευνά της- επιβεβαίωσε με...
Τώρα «ξύπνησαν» για την Καρδιοχειρουργική του 401
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρωτοβάθμια περίθαλψη με καθολική κάλυψη και ελεύθερη πρόσβαση»
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση ενός δημόσιου επαρκούς και ποιοτικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθολικής κάλυψης, ισότιμης πρόσβασης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες»....
«Πρωτοβάθμια περίθαλψη με καθολική κάλυψη και ελεύθερη πρόσβαση»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Κουβανοί στις Σέρρες...
Από σήμερα το νοσοκομείο Σερρών μένει και χωρίς επείγοντα χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, όπως καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Σερρών.
Κουβανοί στις Σέρρες...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας