Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. υπουργοί και διευθυντές;»

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. υπουργοί και διευθυντές;»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Μαύρη τρύπα 90 εκατομμυρίων ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007 - 2014 βρήκαν οι ορκωτοί λογιστές, στους οποίους είχε αναθέσει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να διερευνήσουν τα οικονομικά του Κέντρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Η έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία σύμφωνα με τον αν. υπουργό κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή, «αποδεικνύει το μέγεθος της διαφθοράς που επικρατούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν πέραν κάθε αμφιβολίας τη μαύρη τρύπα στα χρηματικά διαθέσιμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία δεν είναι ούτε 1, ούτε 10 εκατομμύρια, αλλά 90 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο Π. Πολάκης.

Συνεπώς ρωτάει ο αν. υπουργός Υγείας:

«Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. Υπουργοί Υγείας της περιόδου 2007-2014;

Πού πήγαν τα λεφτά κ.κ. διευθυντές και μέλη Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου;

Σε ποιες offshore, σε ποιες βίλες, σε ποια κότερα, σε ποιες “διαφημιστικές” εκστρατείες, σε ποιους λογαριασμούς μαύρου προεκλογικού πολιτικού χρήματος κρύφτηκαν αυτά τα 90.000.000 €;»

Τον λόγο, καταλήγει, «για την υπόθεση της «Μαύρης Τρύπας» έχει πλέον η Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ και να αποδώσει τις ποινικές ευθύνες τόσο στη συμμορία του διοικητικού μηχανισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και στους πολιτικούς της προϊσταμένους».

Για το ίδιο θέμα έκανε σχετική δήλωση και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Εξεταστική στην Υγεία, Αντώνης Μπαλωμενάκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι τρεις ορκωτοί λογιστές που είχαν οριστεί (οι κ.κ. Δημήτριος Γιώγος, Νικόλαος Συκάς και Νικόλαος Χούντας) στην πολυσέλιδη έκθεσή τους επισημαίνουν την ύπαρξη μεγάλων αποκλίσεων ανάμεσα στα υπόλοιπα ταμειακών διαθεσίμων, που αναγράφονται στους απολογισμούς και στα υπόλοιπα των χρηματικών διαθεσίμων, όπως τα τελευταία προκύπτουν από τις ενημερώσεις των τραπεζών σχετικά με την κίνηση των λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ.

»Προκειμένου για τα έτη 2008-2013 η απόκλιση αυτή σε σχέση με τα πραγματικά χρηματικά διαθέσιμα ανέρχεται σε 89.229.474 €.

Οι πραγματογνώμονες δεν εκφράζουν γνώμη για τη φύση ή τον τρόπο σχηματισμού της διαφοράς αυτής, εξαιτίας, όπως τονίζουν, του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμών και της έλλειψης παραστατικών στοιχείων για την επιβεβαίωση των εσόδων και εξόδων.

»Στην έκθεση σχολιάζεται αρνητικά ο τρόπος λογιστικής οργάνωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο 2007-2014. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης των εισπράξεων και πληρωμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, «δεν γινόταν με τρόπο που να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία τους, η πληρότητα παρουσίασης, η ακρίβειά των, η συμφωνία με τα λογιστικά βιβλία». Επίσης ότι λόγω του τρόπου παράθεσης «δεν είναι δυνατός ο έλεγχος των εγγραφών με τη σύγκριση των παραστατικών είσπραξης και πληρωμής κάθε μιας χρήσης».

»Τελικό συμπέρασμα των Πραγματογνωμόνων είναι ότι οι ισολογισμοί 2007-2014 «δεν είναι αξιόπιστοι, ούτε έχουν συνταχθεί με ακρίβεια και πληρότητα».

Αντίδραση από Μαξίμου

Αντίδραση για το θέμα υπήρξε αργά χθες το απόγευμα από το μέγαρο Μαξίμου. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως «από την έκθεση των ορκωτών λογιστών για τον εντοπισμό διαφορών στους ετήσιους απολογισμούς που κατέθετε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο υπουργείο Υγείας για την περίοδο 2007-2014, διαπιστώθηκε ότι 90 εκατομμύρια έκαναν φτερά.

»Είναι πλέον εμφανές τόσο από τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την έκθεση, όσο και από όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την πρώτη ημέρα σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής ότι κάποιοι έχουν πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες και οφείλουν να απολογηθούν τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στη Δικαιοσύνη.

»Με το να φωνασκούν καλεσμένοι σε φιλικά τους ΜΜΕ και να σωπαίνουν όταν υπάρχουν αποκαλύψεις δεν θα καταφέρουν να αποσείσουν τις ευθύνες τους».

  

ΒΟΥΛΗ
Οταν οι ελεγχόμενοι μηνύουν τους ελεγκτές
Για απιστία κατηγορεί τους υπουργούς Υγείας και τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, με μήνυση που κατέθεσε...
Οταν οι ελεγχόμενοι μηνύουν τους ελεγκτές
ΒΟΥΛΗ
«ΚΕΕΛΠΝΟ, η offshore της Υγείας»
Στοιχεία που αποκαλύπτουν έλλειμμα 230 εκατ. ευρώ χωρίς κανένα παραστατικό στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2014 κατέθεσε στην επιτροπή της Βουλής ο...
«ΚΕΕΛΠΝΟ, η offshore της Υγείας»
ΒΟΥΛΗ
Προσεχώς οι καταθέσεις Πολάκη, Κρεμαστινού και Βορίδη στην εξεταστική για την Υγεία
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Κρεμαστινός εφ' όλης της...
Προσεχώς οι καταθέσεις Πολάκη, Κρεμαστινού και Βορίδη στην εξεταστική για την Υγεία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολιτικές αντιδράσεις από την κατάθεση Πουλή στην εξεταστική
«Πρωτοφανή ψεύδη» χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, απαντώντας στη Ν.Δ., τα όσα κατέθεσε ο Σταμάτης Πουλής στην εξεταστική...
Πολιτικές αντιδράσεις από την κατάθεση Πουλή στην εξεταστική
ΒΟΥΛΗ
ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην υπουργοί Υγείας: το αλισβερίσι της διαφθοράς
Αποκαλυπτική η κατάθεση της Φ. Σκοπούλη, υφ. Υγείας επί Σαμαρά, που χαρακτήρισε το Κέντρο «καρκίνο». «Χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά μέχρι πρόσφατα για...
ΚΕΕΛΠΝΟ και πρώην υπουργοί Υγείας: το αλισβερίσι της διαφθοράς