Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νομοσχέδιο - εξυγίανση για το «αμαρτωλό» Ταμείο
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νομοσχέδιο - εξυγίανση για το «αμαρτωλό» Ταμείο

  • A-
  • A+

Η ώρα της κάθαρσης για το -γνωστό και ως «αμαρτωλό»- Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) έφτασε! Μαζί και η στιγμή της αποκατάστασης μιας χρόνιας αδικίας που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοί του!

Την αφαίρεση της ουσιαστικά μοναδικής κοινωφελούς χαρακτήρα δραστηριότητας που έχει σήμερα το Ταμείο και τη μεταφορά της στον «στενό» πυρήνα του υπουργείου Πολιτισμού προωθεί το νομοσχέδιο που αναμένεται να αναρτήσει προς διαβούλευση αύριο Τρίτη -και αποκαλύπτει σήμερα στους αναγνώστες της η «Εφ.Συν.»- ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής. Ο παιδικός σταθμός που λειτουργεί σήμερα το Ταμείο θα ενταχθεί στο οργανόγραμμα του υπουργείου και οι 35 εργαζόμενοι αυτής της δομής παιδικής φροντίδας θα μετακινηθούν σε προσωπαγείς θέσεις.

Αν και το Ταμείο στην πράξη καταργείται, διατηρείται ως νομικό μόρφωμα υπό την ιδιότυπη υπόσταση της «ένωσης προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα». Και αυτό προκειμένου να συνεχιστούν οι έλεγχοι που μέχρι σήμερα έχουν βγάλει «λαβράκια». Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας στο προηγούμενο φύλλο της, προωθείται στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ένα πλήθος ευρημάτων των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μετά την ολοκλήρωση της σχετικής τους έρευνας.

Ενα από τα ευρήματα αφορά αδικαιολόγητες δαπάνες για τον παιδικό σταθμό. Ας επισημανθεί ότι με ερώτησή τους πέρσι στη Βουλή 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αρ. Μπαλτάς- κατήγγειλαν ότι ο παιδικός σταθμός και η φιλοξενία παιδιών σε θερινές κατασκηνώσεις «χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα για την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση και κατασπατάληση δημόσιου χρήματος με καλά κρυμμένη δημιουργική λογιστική μέσα στους λογαριασμούς του Ταμείου, για σκοπούς που δεν έχουν να κάνουν με καμία αλληλοβοήθεια».

Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθυντής του Ταμείου (Γ. Τσακοπιάκος και Γ. Βλαντής, αντίστοιχα) έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό έπειτα από έρευνα των επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, Μαρίας Παπασπύρου. Μια έρευνα που έδωσε εκκίνηση στην Ενορκη Διοικητική Εξέταση για την απώλεια βιβλίων πρωτοκόλλου τριών διαδοχικών ετών (2015-2017).

Εφόσον το Ταμείο διατηρείται «εν ζωή» αποκλειστικά και μόνο για να συνεχιστούν οι έρευνες, δεν υφίσταται κανένας πλέον λόγος να χρηματοδοτείται. Παύεται επομένως με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο προωθούμενο νομοσχέδιο και η μέχρι σήμερα πρακτική της χρηματοδότησης του Ταμείου με δημόσιο χρήμα που προέρχεται από ποσοστό των εισπράξεων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, ο υφυπουργός Πολιτισμού εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την εφαρμογή του προωθούμενου νομοσχεδίου (χρονικό περιθώριο που προβλέπεται προκειμένου να μεταφερθούν ομαλά παιδικός σταθμός και εργαζόμενοι στην σκέπη του υπουργείου) θα βάλει οριστικό «στοπ» στην κρατική χρηματοδότηση του Ταμείου.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της 12ετίας 2005-2016 το Ταμείο είχε λάβει από το ΤΑΠ συνολικούς πόρους που ξεπερνούσαν τα 14 εκατ. ευρώ, μέσω ενός ποσοστού που ξεκίνησε από 1% (ορίστηκε κατά την επανίδρυσή του το 2002 επί υπουργίας Ευάγγ. Βενιζέλου) και ανέβηκε στο 3,5% το 2009 επί υπουργίας Αντ. Σαμαρά. Τη χρονιά που ξεκίνησε η ελληνική οικονομική κρίση ο τότε υπουργός Πολιτισμού όχι μόνο αύξησε τους πόρους του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ κατά 250%, αλλά όρισε και έκτακτη χρηματοδότηση...

Πέντε χρόνια μετά και ενώ η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και οι δανειστές έδιωχναν υπαλλήλους και καταργούσαν δημόσιους οργανισμούς, το Ταμείο-«ένωση προσώπων» απογράφεται στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου (τα πρακτικά της οποίας βρίσκονται στην κατοχή της «Εφ.Συν.» αν και θα έπρεπε να είναι και αναρτημένα στη «Διαύγεια», κάτι για το οποίο δεν μερίμνησε το Δ.Σ., παρότι έλαβε σχετική απόφαση), ασχέτως εάν δεν αποτελεί νομικό πρόσωπο ή εταιρεία του Δημοσίου.

Εργασιακές σχέσεις

Η συνέπεια αυτής της απόφασης ήταν οδυνηρή για τους εργαζόμενους. Μπορεί η μισθοδοσία τους να εγγράφηκε στο Μητρώο, αλλά οι ίδιοι όχι μόνο παρέμειναν ιδιωτικοί υπάλληλοι (στερούμενοι μονιμότητας), αλλά υπέστησαν και μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους και έχασαν 13ο και 14ο μισθό στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών στον δημόσιο τομέα. Με την ένταξή τους στο προσωπικό του υπουργείου αποκτούν -επιτέλους- σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Το νομοσχέδιο μεριμνά πλήρως για τη νομική θωράκιση της μετάβασης του παιδικού σταθμού στο οργανόγραμμα θεραπεύοντας και υπάρχουσες παραλείψεις. Να σημειωθεί ότι η συγκρότηση και λειτουργία παιδικού σταθμού στο υπουργείο είχε προβλεφθεί και στο οργανόγραμμα του υπουργείου που είχε συνταχθεί το 2014. Ουδέποτε όμως αυτό έγινε πράξη, παρότι η συγκεκριμένη δομή λειτουργεί σε κτιριακές εγκαταστάσεις πλήρους κυριότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Εξυγίανση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και άλλες διατάξεις», θα είναι αναρτημένο στο opengov.gr μέχρι και τις 24 Αυγούστου.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράταση στους δήμους για τα οικονομικά τους
Σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με τον αρμόδιο υπουργό Ν. Βούτση να ενημερώνει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις επικείμενες ενέργειες...
Παράταση στους δήμους για τα οικονομικά τους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν και όρια, κύριε... υποψήφιε
Τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια δαπανών των υποψηφίων στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, τις πηγές εσόδων των ίδιων και των συνδυασμών τους,...
Υπάρχουν και όρια, κύριε... υποψήφιε
Ο Κώστας Στρατής και η Μυρσίνη Ζορμπά
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού
Πέρασε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με το τίτλο «Ίδρυση παιδικού σταθμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων...
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού
ΒΟΥΛΗ
Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική, το οποίο προωθείται για ψήφιση με τη διαδικασία του επείγοντος, ρυθμίζοντας κυρίως διοικητικά και οικονομοτεχνικά ζητήματα της διαχείρισης του...
Παρατείνεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΒΟΥΛΗ
Ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις ασφαλιστικές μειώσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Υπέρ τάχθηκαν...
Ελαφρύνσεις για 250.000 μη μισθωτούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόλαφος το πόρισμα για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Πραγματικό... καταπέλτη για την πρώην διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού η τελική έκθεση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου, για την «αμαρτωλή» 12ετία (2005 - 2016) του...
Κόλαφος το πόρισμα για το «αμαρτωλό» Ταμείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας