• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 23.4°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.1°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 19.8°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.2°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 26.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.3°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.7°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 23.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  78%

Το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας στο οποίο θα γίνουν παρεμβάσεις σε μήκος 14,9 χλμ. -παρά τις αντιδρασεις τοπικών φορέων κατά το παρελθόν- μετά την περιβαλλοντική μελέτη που υπέγραψε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Φάμελλος

«Εφ.Συν.» ΑΡΧΕΙΟ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιχτές παραλίες και ρέματα

 • A-
 • A+

«Οι μηχανικοί του υπουργείου, που κάνουν αυτοψίες στα κατεστραμμένα κτίρια της Ανατολικής Αττικής, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τις άδειες όλων των οικοδομών που έχουν κατασκευαστεί σε βάθος 100 μέτρων από την ακτή για να ελεγχθεί η νομιμότητά τους», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Το μέτρο εντάσσεται στη γενική επιλογή της κυβέρνησης, με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, να ανοίξει τον μεγάλο και πολύπλοκο «φάκελο» του παράνομου αποκλεισμού της παράκτιας ζώνης με μάντρες που έχουν κατασκευαστεί κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Ο Χρήστος Σπίρτζης, που βρίσκεται σε καθημερινή βάση στην περιοχή, το Σάββατο συμμετείχε σε πολύωρη σύσκεψη στο δημαρχείο Ραφήνας, όπου κύριο θέμα ήταν τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Από την αυτοψία που έκανε σε όλη την παράκτια ζώνη, στην οποία μετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα σε τέσσερα σημαντικά ρέματα. «Το ένα από αυτά, στο Κόκκινο λιμανάκι, καταλήγει σε δύο μικρούς αγωγούς και μία... σκάλα. Τα νερά από το ρέμα έχουν μία δίοδο μόλις 30 εκατοστών λίγο πριν καταλήξουν στη θάλασσα και σε περίπτωση ισχυρής βροχής υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει η γύρω περιοχή», μας αποκάλυψε ο υπουργός. Μηχανήματα του υπουργείου και της περιφέρειας έχουν ήδη ξεκινήσει την απόφραξη των ρεμάτων από καμένα δένδρα και φερτά υλικά, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε ένα εικοσαήμερο.

Το κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν τα έργα στο ρέμα της Ραφήνας, το μεγαλύτερο σε όλη την Αττική. «Τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ούτε η οριοθέτησή του», μας είπε ο Χρήστος Σπίρτζης και διαβεβαίωσε ότι η καταγραφή θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες, ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθεί το μεγάλο έργο, το οποίο θα ενταχθεί στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η επίτροπος Κορίνα Κρέτσου και προβλέπει ότι η κοινοτική συμβολή θα φτάσει το 95% του συνολικού προϋπολογισμού.

Υπογραφή παρά τις αντιδράσεις

Το Σάββατο υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο η περιβαλλοντική μελέτη για το αντιπλημμυρικό έργο, η οποία στο στάδιο της διαβούλευσης είχε συναντήσει αντιδράσεις από τοπικούς φορείς.

Οι παρεμβάσεις στο Μεγάλο Ρέμα θα καλύπτουν 14,9 χλμ., που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας, Παλλήνης και Παιανίας. Θα ξεκινήσουν από την ακτή και θα ανεβαίνουν προς την ορεινή ζώνη, όπου θα κατασκευαστούν φράγματα ανάσχεσης νερών της βροχής, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν στα μικρότερα ρέματα Καλλιτεχνούπολης, Βαλανάρη, Παλαιού Μύλου και Αγίας Παρασκευής, που καταλήγουν στο ρέμα της Ραφήνας.

Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του ρέματος χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», γεγονός που επιβάλλει τη λήψη μέτρων προστασίας σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν της κοίτης του. Από άλλα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή προκύπτει ότι στα όριά του υπάρχουν οικιστικά κατάλοιπα από αρχαίους οικισμούς.

«Τα ρέματα είναι θέμα πολιτικής βούλησης για την κυβέρνηση», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και επικαλέστηκε τον θετικό απολογισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προώθηση των δασικών χαρτών. Ως το 2015 κάλυπταν μόλις 1% της επιφάνειας της χώρας και μέσα σε 18 μήνες επικυρώθηκαν για το 49%, με προοπτική να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2019. «Την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσουμε και στις παραλίες», προανήγγειλε και πρόσθεσε: «Με τις πρωτοβουλίες για τα δάση, τις παραλίες και το κτηματολόγιο, η Ελλάδα θα έχει τη βάση για τη σοβαρή αντιμετώπιση των χωροταξικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί τόσα χρόνια».

Εθνικος χωροταξικός σχεδιασμός

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού και τόνισε: «Το ευρύτερο φάσμα των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συναποφασίσουμε ότι δεν γυρίζουμε πίσω και θα αντιμετωπίσουμε ριζικά τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος».

«Ποτέ δεν κρυφτήκαμε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και προανήγγειλε: «Θα αποκαταστήσουμε άμεσα τον δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού». Περιέγραψε τις παραβάσεις της δασικής νομοθεσίας και την άναρχη οικιστική ανάπτυξη που υπάρχει ειδικά στην Ανατολική Αττική και παρατήρησε εύστοχα: «Πολλές καριέρες πολιτικών στήθηκαν πάνω στην αυθαιρεσία σε αυτούς τους παράτυπους οικισμούς».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτοψία για προώθηση των έργων διευθέτησης των ρεμάτων
Τη «συνταγή» με τις ήπιες παρεμβάσεις που εφαρμόστηκε με επιτυχία πέρυσι στον Κάλαμο και στο Καπανδρίτι έθεσαν από χθες σε εφαρμογή τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών για τις ορεινές περιοχές...
Αυτοψία για προώθηση των έργων διευθέτησης των ρεμάτων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η έλλειψη προληπτικού σχεδιασμού και μία δύσκολη φωτιά, κύρια αίτια της τραγωδίας»
«Το κράτος οφείλει να πει στους πολίτες “εγώ δεν μπορώ να σας προστατέψω αν έχετε χτίσει μέσα στο δάσος”. Στατιστικά το πιο πιθανό είναι πως μέσα στη διάρκεια της ζωής σου, μια φορά η πυρκαγιά θα φτάσει στην...
«Η έλλειψη προληπτικού σχεδιασμού και μία δύσκολη φωτιά, κύρια αίτια της τραγωδίας»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Να μη χάσουμε την ουσία
Μετά τη λήξη του επίσημου πένθους θα αρχίσει η αναζήτηση των αιτιών για όσα συνέβησαν. Είναι λογικό, είναι αναγκαίο. Να συζητήσουμε επομένως με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, βάζοντας το δάκτυλο επί τον τύπον...
Να μη χάσουμε την ουσία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της, προβλέπονται κάθετοι πεζόδρομοι και βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Την επομένη της καταστροφής
Η τραγωδία της Μαύρης Δευτέρας της 23ης Ιουλίου θα μας θυμίζει πάντα πόσο εκρηκτικό είναι το κοκτέιλ της φυσικής καταστροφής με την ανοργανωσιά του Ελληνα. Μισή ώρα ήταν αρκετή για να το δείξει.
Την επομένη της καταστροφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Της φωτιάς
«Το βράδυ ανάψανε φωτιά και τραγουδούσαν γύρω γύρω». Οι μεγάλοι «Φωτιά είναι τα μάτια σου», τα παιδιά «Φωτιά στα σύνορα της γης θ’ ανάψουμε εμείς με σπίρτο την καρδιά μας» να, πριν από λίγο καιρό το...
Της φωτιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας