• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.2°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.1°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 12.7°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 13.0°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.5°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.5°C
  1 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  5 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 11.2°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 9.7°C / 14.2°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Γ. Παπαδόπουλος εν δράσει

 • A-
 • A+

Στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της «Εφ.Συν.» δώσαμε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος της έκθεσης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (ΥΠΕΑ) με ημερομηνία 21-10-1974, για την αντίδραση των χουντικών στην πολιτική αλλαγή του ’74. Σήμερα δημοσιεύουμε -όπως είχαμε ανακοινώσει- το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που αφορά τη δράση χουντικών και φιλοχουντικών στοιχείων στη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη δραστηριότητα εκείνο το διάστημα του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου και τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ΥΠΕΑ. Η έκθεση αυτή -όπως αναφέραμε και στη δημοσίευση του πρώτου μέρους- υπογράφεται από τον τότε αρχηγό ΥΠΕΑ, ταξίαρχο Π. Καλαμάκη, και απευθύνεται στον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Σόλωνα Γκίκα.

2. α. Εκ παραλλήλου με την εν τη Πρωτευούση σημειουμένην δραστηριότητα, παρατηρούνται κινήσεις και επαφαί εις ΘΕΣ/ΝΙΚΗΝ. Ούτω εις το εκεί Ξενοδοχείου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ» διαπιστούνται καθημεριναί συναντήσεις παραγόντων της επταετίας, παραμεινάντων πιστών εις τον Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΝ. Πρόκειται κυρίως διά τον Σ. ΚΑΡΑΜΠΕΡΗΝ, Υποστράτηγον ε.α., επικεφαλής επί μακρόν από της 21 ΑΠΡ. 67 του Κλιμακίου Κ.Υ.Π. Β. ΕΛΛΑΔΟΣ με έδραν την ΘΕΣ/ΝΙΚΗΝ, τον Ν. ΓΚΑΝΤΩΝΑ, εκ των πρωτεργατών του Πραξικοπήματος, των ε.α, Υποσ/τηγον ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ Σ. Εις τας συναντήσεις αυτάς μετέχουν επίσης οι ΡΑΠΤΗΣ, Αξιωματικός ε.α. των Καταδρομών, εκ των διωχθέντων υπό του Δ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, αν/τηγος ε.α., ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, Ανώτατος, Αξ/κος ε.α., μάλλον της Χωροφυλακής, ακόμη και Αξιωματικοί ε.ε. περί ων διεξάγεται έρευνα.

Aι συναντήσεις πραγματοποιούνται εις το Γραφείον του Δ/ντού του Ξενοδοχείου, ονόματι ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, παλαιού στελέχους της ΚΥΠ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. Το τηλέφωνον του Γραφείου χρησιμοποιείται συχνά υπό των συγκεντρουμένων δι’ επαφάς με τας ΑΘΗΝΑΣ. Τόσον αι συνομιλίαι των όσον και αι συνδιαλέξεις των με τας ΑΘΗΝΑΣ αφορούν σαφώς αντικυβερνητικήν δράσιν.

β. Το β’ 15νθήμερον Οκτωβρίου εις Στέγαστρα Στάσεων υπεραστικών Λεωφορείων της ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και εις κράσπεδα Γεφυρών Δημοσίων οδών της υπαίθρου της ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ αναγράφονται συνθήματα ως: «ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΗ Η ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΙΣ ΛΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» υπό την ένδειξιν «Τ15 - ΚΜ».

γ. Χθες 20ήν τρέχοντος ηκούσθη εις ΘΕΣ/ΝΙΚΗΝ, ερασιτεχνικός Ραδιοφωνικός σταθμός, να συνιστά όπως παρακολουθήται υπό των ακροατών του κατά τας αμέσους προσεχείς ημέρας, διότι, κατά τον Σταθμόν πάντοτε, επίκεινται σοβαρά γεγονότα.

δ. Εν συμπεράσματι, προκειμένου διά την ΘΕΣ/ΝΙΚΗΝ η δραστηριοποίησι των εκεί στελεχών της φατρίας Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ είναι καθ’ όλα δυνατή διότι υφίσταται υπόβαθρον τόσον πληροφοριακόν, όσον και προσωπικού. Τούτο εξασφαλίζεται κυρίως εκ της μακράς υπηρεσίας του ΚΑΡΑΜΠΕΡΗ εις το εκεί Κλιμάκιον της ΚΥΠ και εν συνεχεία ως Δ/τού της VI Μεραρχίας εις το ΚΙΛΚΙΣ.

3. Υφίστανται ενδείξεις ότι ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ εχαλάρωσε προσφάτως τα μέτρα καλύψεως των προθέσεών του, άτινα μέχρι τούδε ετήρει σχολαστικώς, ως πεπειραμένος συνωμότης. Εις τούτο φαίνεται να συνέτεινον η δίωξις της συζύγου του, ο κατ’ οίκον περιορισμός του και κυρίως η δημοσίευσις του πορίσματος του Εισαγγελέως κ. ΤΣΕΒΑ. Ούτω:

α. Ακούεται να εκφράζεται υβριστικώς διά την Ελληνικήν Δικαιοσύνην και τον Ελληνικόν Λαόν. Εις τας ύβρεις, ιδία κατά του Προέδρου της Κυβερνήσεως, τον συναγωνίζεται και η σύζυγός του.

β. Επισημαίνεται ευκόλως επαφή του με τον ε.α αξιωματικόν ΙΩΑΝΝΙΔΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΝ, υπηρετήσαντα συνεχώς πλησίον του όταν κατείχε τας πολιτικάς του θέσεις, τον ΣΚΑΡΜΑΛΙΩΡΑΚΗΝ και άλλους.

γ. Επισημαίνεται επίσης επικοινωνία με τον ε.α. Συντ/ρχην ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΝ εκ των πλέον αφοσιωμένων του, ήδη εργαζόμενον εις την Εταιρείαν ΛΑΤΣΗ. Ακούεται να τον διατάσσει επιτακτικά να ιδή κάποιον υψηλά ως εικάζεται εις την κρατικήν ιεραρχίαν.

δ. Επικοινωνεί με τον ε.α. Υπ/τηγον ΤΣΙΚΟΓΙΑΝΝΗΝ, Διοικητήν Καταδρομών, καταργηθέντα υπό του ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΗΜ. με την 25 Νοεμβρίου 1974.

ε. Επισημαίνονται επαφαί του ζεύγους ΜΟΣΧΙΔΗ με τον ΡΟΥΦΟΓΑΛΗΝ και άλλους παράγοντας της 21 Απριλίου. Σημειωτέον ότι το ζεύγος ΜΟΣΧΙΔΗ υπηρέτει εις ΚΥΠ επί ΡΟΥΦΟΓΑΛΗ. Είχεν αποσπασθή εις την ιδιαιτέραν υπηρεσίαν του ζεύγους ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ διαμένον εις οικίαν παρακειμένην της εις ΨΥΧΙΚΟΝ τοιαύτης του ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, το ενοίκιον της οποίας επληρώνετο υπό της ΚΥΠ.

Αφ’ ης ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ετέθη υπό περιορισμόν, εις ΛΑΓΟΝΗΣΙ, τη επιμονή του, επετράπη εις το ζεύγος ΜΟΣΧΙΔΗ να παραμείνη εις ΛΑΓΟΝΗΣΙ. Το ζεύγος ελευθεροεπικοινωνεί με τας ΑΘΗΝΑΣ.

στ. Εξ άλλου υφίστανται σοβαραί ενδείξεις ότι από την ΒΙΛΑ ΛΑΓΟΝΗΣΙΟΥ υπάρχει τηλεφωνική Γραμμή μη ελεγχόμενη υπό του Ο.Τ.Ε. και διά της οποίας είναι λίαν πιθανόν ότι ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ επικοινωνεί με ωρισμένα πρόσωπα.

4. Εν τελική αναλύσει εκ των μέχρι τούδε συγκεντρωμένων στοιχείων διαφαίνεται:

 • α. Οτι ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και οι περί αυτόν δράσαντες κατά την επτάετίαν δεν εγκατέλειψαν τας ελπίδας επηρεασμού και πάλιν της ομαλότητος των κοινών της Χώρας. Εκμεταλλευόμενοι τα στοιχεία εκείνα τα οποία, ως εκ της επελθούσης μεταβολής της 24 Ιουλίου 1974, απώλεσαν τα παρανόμως κεκτημένα δικαιώματά των.
 • β. Τα κατά καιρούς, υπό του Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, καθαιρεθέντα στελέχη της 21ης ΑΠΡ. και τινές απομακρυνθέντες υπό του Δημητρίου ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ενώπιον της πλήρους απομονώσεώς των, λησμονούν τας διαφοράς των και συντονίζουν τας ενεργείας των. Είναι σαφής η επιδίωξίς των να διαταράξουν την ομαλήν εξέλιξιν των πολιτικών πραγμάτων της Χώρας κινητοποιούντες στελέχη του Στρατού Ξηράς, τα οποία ελπίζουν ότι διάκεινται ευμενώς προς τον Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΝ, αντιτιθέμενα προς τον Δημήτριον ΙΩΑΝΝΙΔΗΝ, διά να επιτύχουν αντιδράσεις Μονάδων τινών.
 • γ. Οτι είναι σαφής η επιδίωξις δραστηριοποιήσεως στοιχείων και εκτός του Στρατεύματος, νοσταλγών των προνομίων, παροχών και του παραγοντισμού της επταετίας, προς διατάραξιν της ασφαλείας της Χώρας και διεγέρσεως των πολιτών εις πράξεις αντιβαινούσας εις τους Νόμους.
 • δ. Οτι καταβάλλεται εντατική προσπάθεια εξάρσεως δήθεν κινδύνων εκ των μέτρων εκδημοκρατισμού, άτινα λαμβάνει η Κυβέρνησις, και πάλιν προς διατάραξιν της ησυχίας της Χώρας.
 • ε. Οτι μία, προφανώς υπό ηγετικών παραγόντων της 21 ΑΠΡ 67, κατευθυνομένη εκστρατεία ψιθύρων κλονίζει το αίσθημα επαγγελματικής ασφαλείας Δημοσίων Υπαλλήλων και Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και δημιουργεί γενικώτερον ανησυχίας εις τους πολίτας.
 • στ. Οτι είναι σαφής η προσπάθεια των ηγετικών αυτών στελεχών προς ματαίωσιν των Εκλογών.

5. Τα εν τη παρούση εκτεθέντα τίθενται υπό την κρίσιν Υμών, ίνα διατάξητε ό,τι ηθέλατε εγκρίνει. - Π. ΚΑΛΑΜΑΚΗΣ

Ταξίαρχος. Αρχηγός ΥΠ.Ε.Α.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με όπλα τις κάρτες πάλευαν για τον Μίκη
Στη διάρκεια της κράτησής του Μίκη Θεοδωράκη από τη χούντα αναπτύχθηκε στο εξωτερικό ένα τεράστιο κίνημα το οποίο στρεφόταν κατά του δικτατορικού καθεστώτος και στο επίκεντρό του είχε το αίτημα της...
Με όπλα τις κάρτες πάλευαν για τον Μίκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο πολιτικός κύκλος του Μίκη
Από τον φάκελο του Μίκη στην Ασφάλεια: Η ταραχώδης πολιτική πορεία του ● Οι πρώτες καταγραφές ● Η συνάντηση με την Αριστερά ● Από την ΕΔΑ βουλευτής της Ν.Δ.
Ο πολιτικός κύκλος του Μίκη όπως καταγράφεται στον ογκώδη φάκελό του στην Ασφάλεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αντιδικτατορική δράση της οικογένειας Τσίπρα
Τι λένε τα αρχεία της Ασφάλειας της περιόδου της δικτατορίας για τη δράση του Παύλου Τσίπρα, πατέρα του πρωθυπουργού, και του θείου του, Ηρακλή Τσίπρα. Σε πολυσέλιδη αναφορά της Διοίκησης Χωροφυλακής Ηρακλείου...
Η αντιδικτατορική δράση της οικογένειας Τσίπρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς αντέδρασαν οι χουντικοί στη Μεταπολίτευση του 1974
Ποιοι και με ποιες ενέργειες προσπάθησαν να αποτρέψουν την επιστροφή στον κοινοβουλευτισμό. Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ολόκληρη η απόρρητη έκθεση της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας για τη δραστηριότητα...
Πώς αντέδρασαν οι χουντικοί στη Μεταπολίτευση του 1974
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Βιβλία στην «πυρά»
Ενα από τα πρώτα μελήματα της χούντας των συνταγματαρχών ήταν να απαγορευτεί η διακίνηση και πώληση «αντεθνικών» βιβλίων. Στο στόχαστρο της απαγόρευσης δεν βρέθηκαν μόνο οι κλασικοί του μαρξισμού, οι πάσης...
Βιβλία στην «πυρά»
ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Μεταπολίτευση και Ιστορία
H Μεταπολίτευση είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της εθνικής συνείδησης στην Ελλάδα, μαζί με το 1821, το 1922 και τη δεκαετία του '40. Είναι όμως ένα διφυές γεγονός.
Μεταπολίτευση και Ιστορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας