• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 32.2°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.3°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 32.7°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 21.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 30.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  86%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 29.5°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.5°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.4°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.3°C / 29.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 25.4°C / 30.0°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  66%

Ακόμη και τον Μπαμπινιώτη «αδειάζει» η Ν.Δ. στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τη νέα «κόκκινη γραμμή» της για το θέμα της «μακεδονικής γλώσσας»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ν.Δ. κατά Μπαμπινιώτη!

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αθελά της η Νέα Δημοκρατία «αδειάζει» με χτεσινή της ανακοίνωση τον καθηγητή Μπαμπινιώτη, ο οποίος επί μέρες προσπαθούσε με άρθρα και συνεντεύξεις να μας πείσει ότι η «Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων» στην Αθήνα το 1977 είχε καθαρά τεχνικό χαρακτήρα, επομένως δεν ήταν δυνατόν να αντιδράσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην αναφορά σε «μακεδονική γλώσσα» από τον εκπρόσωπο της Γιουγκοσλαβίας.

Και έτσι πέρασε στα επίσημα πρακτικά της διάσκεψης ως απόφαση πλέον του ΟΗΕ η ονομασία «μακεδονική γλώσσα» για τη γλώσσα τού τότε ομόσπονδου κράτους της Γιουγκοσλαβίας, που ονομαζόταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τώρα η Νέα Δημοκρατία σε «ενημερωτικό» της σημείωμα με τίτλο «Για τους ανυπόστατους και γι’ αυτό επικίνδυνους χειρισμούς του κ. Κοτζιά» επικαλείται το γεγονός ότι στην… Ενατη και τη Δέκατη αντίστοιχη Διάσκεψη, δηλαδή το 2007 και το 2012, κατατέθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία «αντιρρήσεις αναφορικά με τους κωδικούς της χώρας και της γλώσσας καθώς και της σήμανσης (label) γλώσσας σχετικά με την καταχώριση της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Μ’ άλλα λόγια η Νέα Δημοκρατία παραδέχεται ότι αυτές οι διασκέψεις δεν ήταν «καθαρά τεχνικές» και ήταν δυνατόν να εκφραστούν αντιρρήσεις από τους συμμετέχοντες, προκειμένου να μην υπάρξουν τετελεσμένα. Αυτό είχαμε υποστηρίξει από τις στήλες της «Εφ.Συν.» (6.6.), επισημαίνοντας το παράδειγμα των αντιπροσωπειών Κύπρου και Τουρκίας, οι οποίες κατέθεσαν τις εκατέρωθεν διαφωνίες τους το 1977 στην επίμαχη διάσκεψη.

Ομως και πάλι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να παραπλανήσει. Αφήνoυμε κατά μέρος τη μετάφραση του όρου «Concerns were raised» στο αυστηρότερο «Αντιρρήσεις εγέρθηκαν». Αυτές οι «αντιρρήσεις» του 2007 και του 2012 αφορούσαν τη «σήμανση» και όχι την ονομασία της γλώσσας! Δηλαδή η διαφωνία αφορούσε το «ΜΚ» και όχι το «Macedonian».

Ούτως ή άλλως είναι κάπως δύσκολο να πάρει υπόψη του ο ΟΗΕ αυτές τις όψιμες επιφυλάξεις, τριάντα ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική αποδοχή της ονομασίας και αφού έχουν μεσολαβήσει πέντε άλλες διασκέψεις!

Επειδή βέβαια οι συντάκτες του «ενημερωτικού σημειώματος» της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλουν να εκθέσουν τον κ. Μπαμπινιώτη, στον οποίο στηρίχτηκαν τόσες μέρες, φροντίζουν στο ίδιο κείμενο να ισχυριστούν ότι «έχει απόλυτο δίκιο ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης, ο οποίος όλες τις τελευταίες ημέρες υπογραμμίζει με διαδοχικές δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η Διάσκεψη του 1977 ήταν αυστηρά τεχνικού χαρακτήρα και δεν είχε καμία σημασία ως προς την αναγνώριση δήθεν “μακεδονικής γλώσσας”».

Αλλά η Διάσκεψη του 1977 και οι Διασκέψεις του 2007 και του 2012 είναι ακριβώς το ίδιο όργανο του ΟΗΕ που συνέρχεται ανά πενταετία. Αν «είχε δίκιο» ο κ. Μπαμπινιώτης, τότε θα ήταν αδύνατον να υπάρξουν οι «ανησυχίες» της ελληνικής αντιπροσωπείας το 2007 και το 2012.

Επικαλείται, τέλος, η Νέα Δημοκρατία το γεγονός ότι ο κ. Κοτζιάς ανέφερε κάπου ότι ο ΟΗΕ θεωρεί «επίσημη» γλώσσα τη «μακεδονική» της ΠΓΔΜ, πράγμα που αντιβαίνει στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει μόνο έξι «επίσημες» γλώσσες.

Πρόκειται βέβαια για εξυπνακίστικο επιχείρημα. Οι εν λόγω έξι «επίσημες» γλώσσες (αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, κινεζικά, ρωσικά, ισπανικά) είναι αυτές που χρησιμοποιούνται στα ντοκουμέντα, όχι αυτές που αναγνωρίζονται επισήμως. Σε όλα τα επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ αναφέρεται εδώ και δεκαετίες η «μακεδονική» γλώσσα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου «τεχνικό» ζήτημα.

Αποδεικνύεται λοιπόν ατυχής η προσπάθεια της Ν.Δ. να μεταθέσει την αντιπαράθεσή της στο Μακεδονικό με την κυβέρνηση σε ένα δευτερεύον ζήτημα, αυτό της γλώσσας.

Αλλά επιλέγει να το κάνει ως διέξοδο στη συνολικότερη ακροβασία της ανάμεσα στην επίσημη θέση Καραμανλή - Μπακογιάννη του 2008 για σύνθετη ονομασία και στην ανεπίσημη σκληρή δεξιά θέση κατά της σύνθετης ονομασίας, που εκφράζεται στο εσωτερικό της κυρίως από τους Αντ. Σαμαρά και Αδ. Γεωργιάδη.

Τη δεύτερη έχει και πάλι προσεγγίσει έντονα ο Κυρ. Μητσοτάκης, αλλά μόλις προχθές μάθαμε από τον Σλοβάκο ευρωβουλευτή Εντουαρντ Κούκαν για τις πιέσεις που του ασκήθηκαν από τα μέλη του ΕΛΚ να επιστρέψει στην πρώτη.

Και κάπως έτσι η Ν.Δ. θα κάνει τα πάντα για να μη βρεθεί με τίποτα στη θέση να ψηφίσει, εφόσον η σχετική συμφωνία έρθει στο Κοινοβούλιο.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μακεδονική... σαλάτα η Ν.Δ.
Στην παραδοχή ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαιρέτως διαπραγματεύτηκαν στο Μακεδονικό σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία προχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την...
Μακεδονική... σαλάτα η Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλήγμα από την εγκληματικότητα για την κυβέρνηση
Σε δύσκολη θέση φέρνουν την κυβέρνηση τα αλλεπάλληλα κρούσματα βαριάς εγκληματικότητας και δολοφονιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς πλήττουν σοβαρά το περιβόητο αφήγημά της...
Πλήγμα από την εγκληματικότητα για την κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
Ως γνωστόν προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσχωρήσει στη σκληρή σαμαρική γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και είχε...
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η... μικρή Πρέσπα του Μητσοτάκη
Η Ν.Δ. εγκαταλείπει τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποιούσε προεκλογικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή στάσης της στο θέμα ● Η εθνικιστική της πτέρυγα έχει επισήμως σιγήσει.
Η... μικρή Πρέσπα του Μητσοτάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και παραμένει εθνικά επιζήμια»
Ο Κώστας Τζαβάρας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον ΕΝΦΙΑ, την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ και την τοποθέτηση του Κων. Τσουβάλα στη θέση του γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Μιλά ακόμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την...
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και παραμένει εθνικά επιζήμια»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Πολιτικός Χειμώνας του Κυριάκου
Ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, «καρφώνει» τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι έθεσε υπό αίρεση την επίσημη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας, δηλαδή την εθνική γραμμή Καραμανλή -...
Ο Πολιτικός Χειμώνας του Κυριάκου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας