Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.2°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.9°C / 15.6°C
  3 BF
  25%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 13.0°C
  1 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 15.6°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.2°C / 13.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 14.0°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 14.4°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.3°C / 16.1°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 16.0°C
  4 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.7°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.8°C
  1 BF
  100%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  2 BF
  33%
Ρευστό εκλογικό σκηνικό, αβέβαιοι ψηφοφόροι

Το δεύτερο μέρος της έρευνα της Prorata για την «Εφ.Συν.».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρευστό εκλογικό σκηνικό, αβέβαιοι ψηφοφόροι

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο και κυρίως το λεγόμενο «μεταμνημονιακό τοπίο» –με ή χωρίς το ΔΝΤ– σηματοδοτούν ουσιαστικά την απαρχή μιας προεκλογικής περιόδου με άγνωστο ορίζοντα. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόσταση μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να μειώθηκε τον Μάιο στις οκτώ μονάδες, ύστερα από δύο συνεχόμενους μήνες κατά τους οποίους προσέγγιζε τις δέκα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής της Prorata Γιάννης Κωνσταντινίδης, παρά την εικόνα σταθερής υπεροχής της Ν.Δ. επί δεκαοκτώ συνεχόμενους μήνες, το σκηνικό αυτό περιέχει αρκετές αβεβαιότητες, καθιστώντας υπό αίρεση την έκβαση της τελικής μάχης.

■ Η δημοσκόπηση φέρνει τη Χρυσή Αυγή στην πέμπτη θέση με 9%, αφού στην τρίτη βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 14% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 13%. Ακολουθούν: Ενωση Κεντρώων 7%, Ελληνική Λύση 6%, Λαϊκή Ενότητα 5%, Πλεύση Ελευθερίας 5%, ΜέΡΑ25 5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 5%, Εθνική Ενότητα 5%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 4%.

■ Η Ν.Δ. τείνει να εξαντλήσει τα ποσοστά συσπείρωσής της, με τις ευθείες εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν σταθερά στο 10% της εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος του 2015. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται σταθερή απώλεια του ενός τρίτου των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015 (βλ. σχετικούς πίνακες).

■ Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης παρατηρούμε τα εξής:

● Οι άνδρες ψηφίζουν σε ποσοστό 23% ΣΥΡΙΖΑ και 35% Ν.Δ., ενώ οι γυναίκες 28% και 34% αντίστοιχα.

● Ως προς την ηλικία, η καλύτερη επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στις ηλικίες 45 έως 54 ετών (29%), ενώ για τη Ν.Δ. στις ηλικίες άνω των 65 ετών (52%).

● Ως προς την απασχόληση, μισθωτοί (32%) και φοιτητές (30) είναι οι βασικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι συνταξιούχοι (42%) και οι νοικοκυρές (38%) για τη Ν.Δ.

● Οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδό τους είναι: κατώτερης (34%), μέσης (25%) και ανώτερης (25%). Για τη Ν.Δ. 48%, 31% και 33% αντίστοιχα.

■ Στο ερώτημα εάν «η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα βελτιώσει τη διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο», οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 34% ότι διαφωνούν, 32% ότι συμφωνούν, 27% ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν και 7% «δεν ξέρουν/δεν απαντούν». Από τους ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου του 2015, «διαφωνώ» λέει το 51% της Ν.Δ. και «συμφωνώ» το 46% του ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο ποσοστό γίνεται 63% σ’ εκείνους που λένε ότι προτίθενται να ψηφίσουν τώρα ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παραμένει ίδιο (51%) όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ν.Δ.

■ Στο επίμαχο ζήτημα της κάνναβης, τίθεται το ερώτημα εάν «η σύσταση Γραφείου εντός του υπουργείου Υγείας θα συμβάλει στη ρύθμιση του ζητήματος της παραγωγής κάνναβης για θεραπευτική χρήση». Εδώ οι ψηφοφόροι απαντούν: το 56% ότι συμφωνούν, το 31% ότι διαφωνούν, το 10% ούτε συμφωνούν ούτε διαφωνούν και το 3% «Δ.Ξ/Δ.Α.». Βάσει του κόμματος που προτίθενται να ψηφίσουν τώρα, συμφωνεί το 72% των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 43% της Ν.Δ.

■ Αναφορικά με την άποψη για τη σχέση ποδοσφαίρου και πολιτικής, οι συμμετέχοντες ερωτώνται «εάν οι παρεμβάσεις προέδρων ΠΑΕ στην πολιτική έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια ή εάν ήταν πάντοτε το ίδιο έντονες». Απαντούν: 47% «ήταν πάντα το ίδιο έντονες», 42% «έχουν ενταθεί», 11% «Δ.Ξ/Δ.Α.». Βάσει του κόμματος που έχουν πρόθεση να ψηφίσουν, λένε: «Εχουν ενταθεί» το 40% του ΣΥΡΙΖΑ και το 55% της Ν.Δ. «Ηταν πάντα το ίδιο έντονες», 44% του ΣΥΡΙΖΑ και 38% της Ν.Δ.

Η διαφορά της πρόθεσης ψήφου και της δυνητικής εκλογικής επιρροής

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για καθένα κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα.

Συνεπώς, το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αρ. Μητρώου ΕΣΡ: 56)

ΕΙΔΟΣ: ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών. ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο Επικράτειας.

ΜΕΘΟΔΟΣ: στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα ως προς το φύλο και την ηλικία.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: μέγιστο +/-3,1% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%. ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 21-25 Μαΐου 2018.

Τα «παραμύθια της ψαλίδας»

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ*

Το μεγαλύτερο σφάλμα στην ανάλυση ευρημάτων δημοσκοπήσεων είναι η αποσπασματική ανάγνωσή τους: επικέντρωση στον υπολογισμό της «ψαλίδας», πολλές φορές με ανόητη εμμονή στα δεκαδικά ψηφία της διαφοράς –θαρρείς και είναι βάσιμο να υπολογίζουμε με ακρίβεια δεκαδικού μια οποιαδήποτε τιμή για τον πληθυσμό βασιζόμενοι σε ένα δείγμα– και επιφανειακή σύγκριση με την «ψαλίδα» του προηγούμενου μήνα. Η ουσία των ερευνών κοινής γνώμης, όμως, βρίσκεται στη διαχρονική αποτύπωση στάσεων, προτιμήσεων, αλλά και μη προτιμήσεων, κάτι εξίσου σημαντικό σε περιόδους αποδοκιμασίας και άρνησης της πολιτικής. Ποια είναι λοιπόν σήμερα η μεγάλη εικόνα;

Είναι σίγουρα μια εικόνα σαφούς υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας που παραμένει σχετικά σταθερή για πάνω από 18 μήνες πλέον. Σε αυτό το κεντρικό εύρημα, ωστόσο, θα πρέπει να προσθέσουμε δεύτερες υποσημειώσεις που αξίζουν την προσοχή μας γιατί θέτουν το κεντρικό εύρημα σε μικρή, πλην όμως ουσιαστική, αστάθεια. Πρώτον, η εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να διατηρείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα, καθώς δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συσπείρωσης, από τη μία, και δεν αυξάνει τις ευθείες εισροές της από τον ΣΥΡΙΖΑ (αυτές παραμένουν σταθερά στο 10% της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ του 2015), από την άλλη. Τα κέρδη είναι σημαντικά αλλά δεν προστίθενται νέα, και αυτό καθίσταται προβληματικό σε ένα δικομματικό σύστημα, όπως τείνει να γίνει εκ νέου το ελληνικό μετά τη σύντομη περίοδο κατακερματισμού.

Δεύτερον, σημαντικά ποσοστά του δυνητικού εκλογικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδυνατούν να καταγράψουν ως ουσιαστικά μεγαλύτερη την πιθανότητα να στηρίξουν το κόμμα αυτό σε σύγκριση με κάποιο άλλο, με συνέπεια οι απαντήσεις τους, είτε σε ερωτήσεις δυνητικής εκλογικής επιλογής είτε –πολύ περισσότερο– πρόθεσης ψήφου, να είναι απλώς συγκυριακές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2% του σώματος δηλώνει καθαρά ότι βρίσκεται σε δίλημμα προτίμησης στην κάλπη είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα το 3% του σώματος δηλώνει αδυναμία επιλογής μεταξύ Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής. Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι ομάδες «επιλεκτικών αναποφάσιστων» δεν κινηθούν τελικά στην κάλπη προς τη Νέα Δημοκρατία, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό.

Τι άλλο περιλαμβάνεται στη μεγάλη εικόνα; Περιλαμβάνεται η σταθερή απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ του ενός τρίτου των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015. Οι απώλειες αυτές εντοπίζονται συχνότερα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015. Η ασύμμετρη προέλευση των μετακινουμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις τάξεις του «ναι» –και όχι του «όχι»– μαρτυρά την απογοήτευση του εκλογικού κοινού που τον εμπιστεύτηκε από την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι από τη μη τήρηση των υποσχέσεών του.

Τέτοιοι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν ήδη προς τη Νέα Δημοκρατία ή εξετάζουν την ιδέα να το κάνουν, όπως προκύπτει από το γεγονός ότι το 2% των δυνητικών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ως εξίσου πιθανή την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, άλλοι τόσοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που είχαν προτιμήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα μοιάζει να βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ. Αν αυτές οι μετακινήσεις μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνουν πράξη οριστικά, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό.

Η μεγάλη εικόνα περιγράφεται με δύο παραγράφους που τελειώνουν με την ίδια ακριβώς πρόταση. Το καλύτερο δείγμα ρευστότητας των επιλογών ψήφου. Και η καλύτερη αρχή για να αρχίσει κανείς να γράφει τα «παραμύθια της ψαλίδας».

*επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας Διευθυντής της Prorata

 

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Το εκλογικό μανιφέστο της Δημοκρατικής Ευθύνης
Τις υποψηφιότητες για τις Εθνικές εκλογές και για την Ευρωβουλή ανακοίνωσε η Δημοκρατική Ευθύνη, εκτιμώντας πως το «πολιτικό προσωπικό της χώρας δε μπορεί, κάτω από τις σημερινές περιστάσεις, να ανταποκριθεί...
Το εκλογικό μανιφέστο της Δημοκρατικής Ευθύνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θέλουν να μας πείσουν ότι η επανάσταση είναι έργο δημαγωγών και τυράννων»
Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Τζιμ Γούλφρις απαντά στο γιατί υπάρχει τόσο μένος σήμερα από το κατεστημένο ενάντια στις προσπάθειες αλλαγής των πραγμάτων και γιατί στοχοποιείται ο Γαλλικός Μάης, αλλά και η...
«Θέλουν να μας πείσουν ότι η επανάσταση είναι έργο δημαγωγών και τυράννων»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολίτες κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους
​Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και η ψήφος υπέρ του Brexit θεωρήθηκαν οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων ● Η καταναλωτική και πολιτική χειραγώγηση των ανθρώπων από τα διεθνή...
Πολίτες κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σκοπός ζωής για τον Σόιμπλε οι τιμωρητικοί κανόνες για τους Ελληνες»
Κλάους Όφε: «Τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας απέτυχαν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους αυτό το απλό γεγονός: ότι δηλαδή η συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα θα επιδεινώσει την κρίση και θα την κάνει μόνιμη. Και...
«Σκοπός ζωής για τον Σόιμπλε οι τιμωρητικοί κανόνες για τους Ελληνες»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης
ΈΡΕΥΝΑ ΤΗΣ PRORATA ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»: Η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει θετικό πρόσημο στη συμφωνία με τους δανειστές φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει ακόμα καρπούς καθώς οι πολίτες βλέπουν μόνο...
«Χλομό» το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πεντακομματική βουλή και «ναι» στο ευρώ
Στις εφτά ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση στον Κυριακάτικο Τύπο. Πέντε κόμματα ξεπερνούν το όριο του 3% ενώ οι συμμετέχοντες στην...
Πεντακομματική βουλή και «ναι» στο ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας