• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.7°C
  1 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 12.8°C
  0 BF
  86%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 8.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.2°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.2°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 4.5°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.6°C / 14.0°C
  0 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.0°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 11.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.4°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.6°C
  1 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.5°C / 7.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 7.5°C / 10.6°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 19.3°C
  0 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.7°C / 12.2°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ολα στο φως!

 • A-
 • A+

«Το πόρισμά μας, ως εκ τούτου, ότι η δίωξη και εκδίκαση των πράξεων δωροληψίας και ξεπλύματος παράνομων εσόδων πρέπει να αφεθεί στα τακτικά δικαστήρια, αφήνει ανοικτό το δρόμο για απονομή δικαιοσύνης, καταπολέμηση διαφθοράς, οριστική απαλλαγή των αθώων από κάθε ποινή, υπόνοια ή στίγμα, και για καταδίκη όσων θα κριθούν ένοχοι για παράνομες πράξεις που συνέβαλαν στην οικονομική κρίση της χώρας μας».

Αυτή είναι η τελευταία αποστροφή του πορίσματος της πλειοψηφίας που αποτελεί και την τελευταία πράξη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, η οποία αποφάσισε: όλα στο φως! 

Το αναλυτικό πόρισμα απαντάει σε σειρά ερωτήματα, καλοπροαίρετα είτε μη. Επισημαίνεται το γεγονός ότι στην περίπτωση της δικογραφίας της «Novartis» «συντρέχει μια ιδιότυπη περίπτωση όπου δύο πολιτειακά όργανα η Βουλή και η Δικαιοσύνη διεκδικούν την αρμοδιότητα.

Η δε επιλογή εξαρτάται από το αν τα εγκλήματα έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων».

Στη συνέχεια του πορίσματος (ουσιώδη σημεία του οποίου παρουσίασε η «Εφ.Συν.» στις 20/4) καθίσταται σαφές ότι η προανακριτική επιτροπή της Βουλής έπρεπε να εξετάσει το σύνολο της δικογραφίας που της είχε διαβιβαστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς υπό το πρίσμα του αρ. 86 του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διαπιστώσει αν ήταν αρμόδια για την περαιτέρω διερεύνηση του αδικήματος της δωροδοκίας και τους ξεπλύματος βρόμικου χρήματος για τα πολιτικά πρόσωπα.

Τώρα η δικογραφία αφήνεται στη Δικαιοσύνη προκειμένου εκεί να διεξαχθεί στο εξής η κύρια ανάκριση. 

Scripta manent 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παραθέματα που αναφέρονται στο τι έλεγαν και κυρίως στο τι έγραφαν, όχι μόνο οι καθηγητές Συνταγματικού Δίκαιου, μεταξύ των οποίων και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονται σήμερα στα κάγκελα. 

◼ Στην «Εφ.Συν.» είχαμε παρουσιάσει στις 7/3 το σκεπτικό του Α. Λοβέρδου στην ανάλογη περίπτωση προανακριτικής για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου. «Από τη στιγμή που το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ακόμη και αν σχετίζεται με παράνομες πράξεις του υπουργού κατά την άσκηση των καθηκόντων του, υπάγεται αποκλειστικά στη δωσιδικία των τακτικών ποινικών δικαστηρίων, στην ίδια δωσιδικία υπάγονται και όλες οι ανακριτικές ή προανακριτικές πράξεις που αφορούν το συγκεκριμένο αδίκημα, ακόμη και απλές διαδικαστικές ενέργειες, που ανήκουν στο πεδίο της προκαταρκτικής εξέτασης ή της προανάκρισης (όπως π.χ. η αναζήτηση ή επισκόπηση εγγράφων, η εξέταση μαρτύρων, η ακρόαση του υπόπτου κ.ο.κ.)».

Ο Α. Λοβέρδος με δύο λόγια έλεγε ότι δεν μπορούσε η προανακριτική να μπει στην ουσία εξέτασης της υπόθεσης. 

◼ Το ίδιο σκεπτικό υπήρχε και στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής (24 Ιανουαρίου 2011) για τη διερεύνηση της υπόθεσης «Siemens» στο σύνολό της: «Συνεπώς χορηγίες ή χρηματικές ροές ακόμη και προς Υπουργούς, που είτε σχετίζονται με το γενικότερο πολιτικό τους ρόλο και όχι με τα στενά Υπουργικά τους καθήκοντα, είτε έγιναν σε χρόνο μεταγενέστερο της υπουργικής τους θητείας (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής με βάση του Σύναγμα και τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά στον τακτικό δικαστή. Η δε επιτροπή της Βουλής δεν νομιμοποιείται να προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση από τα δικά της όργανα σχετικά με τις περιπτώσεις αυτές». 

◼ Σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο («Ελευθεροτυπία», 31.4.2011): «Από το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου: κατά την ορθοτέρα και κρατούσα άποψη, η εκβίαση, η παθητική δωροδοκία, αδιαφόρως του χρόνου λήψης του δώρου και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δεν εμπίπτουν στην εξαιρετική δικαιοδοσία της Βουλής και του Ειδικού ∆ικαστηρίου, αλλά στη συνήθη δικαιοδοσία των κοινών ποινικών δικαστηρίων, ακόμη και αν συναρτώνται με αδίκημα, που έχει τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του Πρωθυπουργού, Υπουργού ή Υφυπουργού. Ισχύουν γι’ αυτά οι κοινές διατάξεις του Π.Κ. και Κ.Π.∆. περί δίωξης, ανάκρισης, αρμοδιότητας και παραγραφής και δεν συντρέχει ο δικαιολογητικός λόγος εφαρμογής του άρθ. 86 του Συντάγματος και των εκτελεστικών αυτών νόμων». 

◼ Ο Θ. Φορτσάκης με ρητή αναφορά στη δωροληψία κάνει δεκτό ότι: «Πράγματι, τα δικαστήρια, αντί να ερμηνεύσουν στενά και περιοριστικά τον κύκλο των αδικημάτων που καλύπτονται από την υπουργική προνομία, τον διεύρυναν υπέρμετρα. Κανείς λογικός πολίτης δεν αρνείται την ανάγκη προστασίας των μελών της κυβέρνησης έναντι αδικαιολόγητων διώξεων, αλλιώς ποιος θα αναλάμβανε τέτοια καθήκοντα και πώς θα τα ασκούσε με την ελευθερία που απαιτείται; Όμως πρέπει το περιεχόμενο των αδικημάτων που τελούνται «κατά την εκτέλεση» των υπουργικών καθηκόντων να ερμηνευτεί στενά, πολύ στενά, όπως επιβάλλουν η αρχή της ισότητας και η έννοια του κράτους δικαίου».

◼ Τονίζεται επίσης στο πόρισμα ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας επ’ ευκαιρία της λίστας Λαγκάρντ είχε δηλώσει: «Γενικώς στο πλαίσιο της νομικής επιστήμης είναι κοινώς αποδεκτή η θέση πως οι εισάγουσες ευνοϊκή εξαίρεση διατάξεις -και είναι βεβαίως αυτονόητο ότι οι προαναφερόμενες συνταγματικές διατάξεις εισάγουν ευνοϊκή εξαίρεση υπέρ των μελών της κυβέρνησης και των υπουργών- ερμηνεύονται, υποχρεωτικά, στενώς. Δηλαδή, σε βάρος των από την εξαίρεση ευνοουμένων». Και ισχυριζόταν: «Εως την επόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος ως προς τον θεσμό της ποινικής ευθύνης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών, είναι ανάγκη να στηρίξουμε εκείνη την ερμηνεία, η οποία περιορίζει στο έπακρο το ευνοϊκό καθεστώς υπέρ των κάθε είδους πολιτικών προσώπων [...]». 

Συμπέρασμα πορίσματος: «Η Βουλή είναι αναρμόδια για τη δίωξη και την εκδίκαση και οφείλει να επιβεβαιώσει τη σχετική αρμοδιότητα των τακτικών δικαστηρίων. Ο δρόμος για τη δικαιοκρατική αντιμετώπιση της διαφθοράς μένει έτσι εδώ ανοικτός. Αντιστοίχως, πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας δεν τελούνται απαραίτητα -ούτε καν συνήθως- κατά την άσκηση των καθηκόντων με τη στενή έννοια».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από προστατευόμενος μάρτυρας, κατηγορούμενος και... παρά λίγο φυγάς
Με το διαβατήριο ανά χείρας και λίγο πριν διαφύγει με την οικογένειά του στην Ισπανία πιάστηκε ο πρώην άτυπος σύμβουλος υπουργών Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος παλιότερα είχε ζητήσει να καταθέσει ως...
Από προστατευόμενος μάρτυρας, κατηγορούμενος και... παρά λίγο φυγάς
ΒΟΥΛΗ
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
«Στη Βουλή έχει έρθει δικογραφία εις βάρος πολιτικού προσώπου, πολιτικού προϊσταμένου, πρώην υπουργού Υγείας» αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για τα...
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το συνδικάτο πολιτεύεται
Η πολιτικοποίηση ή ακόμη και η κομματικοποίηση ακουμπάει και τον ευαίσθητο χώρο του συνδικαλισμού των δικαστικών λειτουργών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια η ΕΔΕ με εμφανείς πολιτικές σκοπιμότητες κάνει...
Το συνδικάτο πολιτεύεται
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος εμποδίζει τις νόμιμες διαδικασίες;
Παράξενα και ανησυχητικά φαινόµενα φαίνεται ότι επιµένουν να ταράζουν τον χώρο της Δικαιοσύνης. Ειδικά από τη στιγµή που έγινε γνωστό ότι τα ονόµατα 10 πρώην κυβερνητικών παραγόντων ήταν ο λόγος που µέρος της...
Ποιος εμποδίζει τις νόμιμες διαδικασίες;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ολα τα... χαμένα έγγραφα θα βρεθούν»
«Αν και ούτε είμαι ούτε με ενδιαφέρουν τα πολιτικά πρόσωπα, δεν είναι δυνατόν να υπονοείται ότι οι όποιες φιλικές μου σχέσεις θα έχουν συνέπεια στις πράξεις μου. Ολα είναι ψευδή και τα περί διαμονής και τα...
«Ολα τα... χαμένα έγγραφα θα βρεθούν»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας