Λευκωσία Ανταπόκριση
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε, την Παρασκευή, την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.
Μετά τη συνάντηση, η κ. Σπέχαρ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ατζέντα του δείπνου είναι ανοιχτή. Και πρόσθεσε: «Είχα μια καλή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του.
Η συζήτηση ήταν για το δείπνο, την άτυπη συνάντηση τη Δευτέρα το βράδυ. Μιλήσαμε για τις προετοιμασίες γι’ αυτό. Η συνάντηση σήμερα ακολουθεί την ανάλογη που είχα με τον κ. Ακιντζί, για να μιλήσουμε επίσης για τις προετοιμασίες. Τα πράγματα βαίνουν ομαλώς μέχρι στιγμής και προσβλέπω στο να φιλοξενήσω τους δύο ηγέτες, τη Δευτέρα το βράδυ, στην κατοικία μου στη νεκρή ζώνη. Οπως γνωρίζετε θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν μαζί και να μιλήσουν, εδώ και αρκετούς μήνες».
Η κ. Σπέχαρ συναντήθηκε την Τρίτη στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
Πρ. Προδρόμου: Θετική εξέλιξη
Θετική εξέλιξη είναι η συνάντηση που θα γίνει μεταξύ των δύο ηγετών, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος σημείωσε παράλληλα ότι ο αντικειμενικός στόχος -τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά- είναι η επανέναρξη των συνομιλιών.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την κ. Σπέχαρ και ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες που γίνονται για τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί τη Δευτέρα, στο δείπνο», ανέφερε ο κ. Προδρόμου. «Πρέπει να επαναλάβουμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη, με την έννοια ότι είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει», είπε.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν πρόκειται, βέβαια, για συνάντηση διαπραγμάτευσης, όμως είναι μια συνάντηση μέσα από την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και βεβαίως να επαναλάβουμε ότι θα είναι μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη, χωρίς ατζέντα και αυτό θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις».
Ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων
Σε ερώτηση για την προετοιμασία, απάντησε ότι «γίνεται προετοιμασία που αφορά τα Ηνωμένα Εθνη», προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως ένα μέρος του δείπνου να είναι κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο ηγετών». Αυτά είναι ζητήματα τα οποία προετοιμάζουν τα Ηνωμένα Εθνη, συμπλήρωσε.
Σε άλλη ερώτηση για την ημερήσια διάταξη του δείπνου, είπε ότι «δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη, δεν υπάρχει τραπέζι διαπραγματεύσεων για να είναι όλα τα θέματα στο τραπέζι, οι δύο ηγέτες είναι ελεύθεροι να ανταλλάξουν απόψεις, να θίξουν ζητήματα που τους απασχολούν και, επαναλαμβάνω, ο αντικειμενικός στόχος, τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά, είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπου θα υπάρχει και ατζέντα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας